2023. 03. 29. szerda
Auguszta
: 385 Ft   : 356 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Illegális esővízrákötésekre vadászik a vízmű – Füstgenerátorral „szaglásznak”

Zsiga Ferenc  |  2019. 04. 02., 09:21

Kiskunhalas után más településeken, Kalocsán, Kiskőrösön és a környező, szennyvízcsatorna-hálózattal rendelkező településen is vizsgálatot folytatnak a Kiskunsági Víziközmű-Szolgáltató munkatársai. A helyszíni vizsgálat annak kiderítésére irányul, hogy megállapítsák, ki kötötte rá az esővíz csatornáját a szennyvízcsatorna hálózatra. Mint emlékezetes, évek óta probléma, hogy nagyobb esőzések idején hirtelen megugrik a szennyvíztisztító telepre bemenő víz mennyisége, ami annak a következménye, hogy az ingatlantulajdonosok a csapadékvíz csatornájukat rákötötték a szennyvízhálózatra. Szigeti Attila a felderítés módszeréről és a várható szankcióról tájékoztatta portálunkat.

A szakember elmondta, nemrégiben szereztek be egy újabb speciális eszközt, egy úgynevezett füstgenerátort. A vízközmű szolgáltató szakemberei a berendezést utcáról utcára járva rácsatlakoztatják a szennyvízcsatorna egyik nyílására, majd füsttel töltik fel a rendszert. Az áramló füst jelzi, ha valaki illegálisan rákötötte az esővíz csatornáját a szennyvíz-csatorna hálózatra. Ilyenkor a füst a házak esővíz-csatornájánál áramlik ki, jelezve a szabálytalan rákötést.

Szigeti Attila emlékeztetett, hogy a korábbi években már történt hasonló ellenőrzés, de akkor még szankciót nem alkalmaztak.

A műszaki igazgató arról is beszámolt, hogy például Kiskunhalason szinte nem volt olyan utca, ahol egy-két háznál nem fedeztek volna fel szabálytalanságot. Mint elhangzott, ezek megszűntetése azért fontos, mert esőzések idején indokolatlanul megnövekszik a szennyvíztisztító telepekre bemenő szennyvíz mennyisége, ami jelentős plusz költséget okoz a szolgáltatónak.

Egy-egy ilyen esős napon akár a szokásos szennyvízmennyiség két-háromszorosát is kezelni kell. Mindez jelentős plusz költséget okoz, mert megnő az átemelő szivattyúk terhelése, ami plusz áramfogyasztást, energiafelhasználást okoz. Mindemellett az alkalmazott tisztítási technológiai is indokolatlanul magasabb terhelést kap.

Szigeti Attila rámutatott:

a Kiskunsági-Víziközmű Szolgáltatónak elsősorban nem a szankcionálás, hanem a szabálytalanság felszámolása a célja.

Amennyiben a szolgáltató a szabálytalanságot jegyzőkönyvvel, felvétellel dokumentálta, első körben felszólítja az ingatlan tulajdonost a jogtalan helyzet megszüntetésére.

Amennyiben ez nyolc napon belül nem történik meg, ötvenezer forint kötbért fizettetnek és öt évre visszamenőleg kiszámlázzák a szabálytalanságból eredő plusz szennyvízköltséget, amelynek összege akár a 100 ezer forintot is meghaladhatja.

Szigeti Attila tájékoztatása szerint a füstgenerátort várhatóan május-június hónapban vetik be Kalocsán és környékén. Addig még van idő, hogy az esetleges szabálytalanságot mindenki önként megszüntesse, ne várja meg, míg vele szemben eljárás indul.

Mint a KALOhírek megtudta, Kalocsán egyébként az országos átlaghoz képest jóval nagyobb, szinte száz százalékos a csatornahálózatra rákötött háztartások száma, így alig van ingatlantulajdonos, aki talajterhelési díjat fizet.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 28., 16:57
Már nagyban zajlanak a Paprikfaesztivál előkészítő munkálatai! Még >>>
2023. 03. 28., 16:19
A legalább 20 főt foglalkoztató cégek közel háromnegyede véli úgy, hogy árat fog emelni a közeljövőben egy kutatás szerint. Még >>>
2023. 03. 28., 13:33
Nem kell hozzá PhD kelt tésztából, sőt komolyabb felszerelés sem, csak egy kis idő. Kicsit több, mint amennyi idő alatt a boltban levennénk a polcról, de az eredmény kárpótol. Még >>>
2023. 03. 28., 09:52
Hét gyanúsítottból álló bűnbanda ügyében fejezték be a nyomozást a kalocsai rendőrök. Még >>>
2023. 03. 28., 09:45
A kisfiú keresésében jelenleg is több százan vesznek részt. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK