2024. 05. 24. péntek
Eliza, Eszter
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Játszva mentették meg a bolygót az Iparkamara tréningjének résztvevői – Fenntarthatósági szakemberképzés indult Kalocsán

Illés György Cinó  |  2024. 04. 24., 08:06

A Bács-Kiskun Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara (Iparkamara) a tevékenységüket, jövőbeni fejlesztéseiket és beruházásaikat a már érzékelt klímaváltozást figyelembe véve tervező, környezetüket és szakmájukat tudatosan építő vállalkozók számára indított 24 órás fenntarthatósági szakemberképzést. A háromszor nyolc órás képzés pénteki alkalmán a fenntarthatósági, klíma- és környezetvédelmi ismereteiket ki is próbálhatták egy izgalmas, interaktív szimulációs játék keretében.

Az Iparkamara számos programmal igyekszik hozzájárulni a vállalkozások versenyképességének, eredményességének, életképességének erősítéséhez. E programok sorában tartották a digitalizáció jegyében a Szövetségben a vállalkozókkal interaktív előadásait, digitalizációs workshopját és üzleti reggelijeit, amelyekről nemrégiben számoltunk be. Ezen a héten újabb üzleti reggelire várják az érdeklődőket.

Amint megtudtuk, a digitalizációval foglalkozó sorozat még hátralévő, utolsó alkalmán a mesterséges intelligencia mint üzleti asszisztens kerül terítékre – hogyan használható, hogyan lehet vele időt spórolni, miként lehet összeférhetően irányítani egy vállalkozást, úgy, hogy üzletember és ember is maradjon a vállalkozó.

Később szerveznek majd egy vállalkozói klubot az autóiparosok, autószerelők számára, az elektromos autókra való átállás jegyében, amelyhez szintén gyakorlati képzés is társul, és terveik közt szerepel a térségi önkormányzatokkal közösen egy vállalkozói klub szervezése is, amelynek tematikája, részletei azonban még nem ismertek.

Fókuszban: a fenntarthatóság

Legutóbb, pénteken a fenntarthatóság jegyében indult képzésük egy országos programsorozathoz csatlakozva. Ennek alkalmait Kalocsa mellett Kiskunhalason és Baján is megtartják az ottani érdeklődők számára.

Mindannyian látjuk, saját bőrünkön és érezzük, hogy a klímaváltozás milyen hatással van az életünkre. Hogyan tudják majd a mezőgazdaság mellett az iparban és szolgáltatásokban, kereskedelemben tevékenykedő vállalkozók kiküszöbölni a klímaváltozás káros hatásait? Hogyan készüljenek fel, mit tegyenek a következmények enyhítésére? – e kérdésekre kap fontos és hasznos válaszokat a programra jelentkezett húsz vállalkozás.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György / KALOhírek


A képzés témái közt a fenntarthatóság alapfogalma, üvegházhatású gázok és jellemzőik épp úgy helyet kapnak, mint a klímapolitika, benne Magyarország 2050-ig tervezett zöld gazdaságpolitikája, vagy a körforgásos gazdaság szemlélete. A tananyag kiterjed a gyakorlati ismeretektől a nemzetközi környezeten át a változó törvényi szabályozásokig és kötelezettségekig, globális célokig, valamint az ezek teljesítéséhez szükséges humán, gazdasági és műszaki erőforrásokig és azok mozgósításához kellő ismeretekig. A tananyag fontos részét képezi az új ESG törvénnyel kapcsolatos tudnivalók és teendők ismertetése is, de a mindezt felfűző,

FŐ ÜZENET AZ EGYÜTTMŰKÖDÉS, KÖZÖS FELLÉPÉS SZÜKSÉGESSÉGE.

Mi fán terem az ESG törvény? 
A 2023. évi CVIII. törvény (ESG törvény) a fenntartható finanszírozás és az egységes vállalati felelősségvállalás ösztönzését szolgáló környezettudatos, társadalmi és szociális szempontokat is figyelembe vevő, vállalati társadalmi felelősségvállalás szabályairól és azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról szóló törvény, amelynek hatálya alá tartoznak a közép- és nagyvállalkozások.

A képzés résztvevői reális képet kapnak oktatóiktól, a fenntarthatóság területén, a környezetvédelemből, informatikai, gazdasági, társadalmi és humánpolitikai területekről ismert és gyakorló szakemberektől a klímaváltozás aktuális helyzetéről, az előttünk álló kihívásokról és lehetőségekről. Megértik, hogy a zöldgazdaság elveinek használatával hogyan járulnak hozzá a globális klímaváltozás által okozott hatások lassításhoz és a kibocsátások csökkentéséhez, megismerik azokat a környezetvédelmi szempontokat, amelyeket a munkájuk során figyelembe kell venniük, az alapanyag kiválasztásától annak hulladékká válásáig – derül ki az előzetes tájékoztató anyagból, amely szerint a résztvevő vállalatok számára a képzéshez zárásként egy-egy óra egyedi és személyes mentorálás is hozzátartozik.
A tanfolyam tanúsítvány kiadásával zárul, az azon való részvétel a Nemzetgazdasági Minisztérium támogatásának köszönhetően ingyenes.

A pénteki nyitóalkalmon az Iparkamara kalocsai kirendeltségének előadótermében először Tan Attila tartott előadást Klímavédelem, ökoszisztéma címmel, amelyet később, ebéd után folytatott, azt követően pedig az Alternate Kft. szakembere Vállalati fenntarthatóság és ESG címmel, Lukovszki János pedig Pénzügyi források címmel tartott prezentációt.

– 2023. decemberben megjelent az új ESG törvény, ám még nincs meg a végrehajtási rendelete, amelynek megjelenése az év végére várható. Nehéz a feladatunk, mert jelenleg csak a törvényi keretrendszer ismert. Annak alapján kell iránymutatást adnunk a vállalkozásoknak, hogy milyen szempontok szerint, hogyan kell áttekinteniük a működésüket, milyen teendőkre kell számítaniuk a törvényi kötelezettségeik kapcsán – nyilatkozta portálunknak a képzés tematikájáról Tan Attila, aki kiemelte: a teendők a minden szegmenésének szereplőire feladatokat rónak, a mezőgazdaságtól a különböző iparágakon és szolgáltatásokon át a kereskedelemig. A képzés során e kötelezettségek hatékony ellátásához kínálnak módszereket, megoldásokat a résztvevő szakembereknek.
Az előadó hangsúlyozta az együttműködés fontosságát, mondván, a kijelölt célok csak akkor lehet elérni, ha a cégeken belül a vállalatvezetéstől a dolgozókig, valamint kifelé, a gazdasági, társadalmi szereplők egymás közti kapcsolatrendszerében is minden résztvevő megfelelő összhangban cselekszik.

Megmentették a bolygót!

A délelőtt nyitóelőadást követő részében Buzás Zsuzsanna,a budapesti székhelyű COLLAB Mentoring szakembere tartott workshopot munkatársa, Fodor Zsuzsanna facilitátor segítségével, a program szerint Fenntarthatósági fejlődés szimulációs gyakorlat címmel.
Ez lényegében egy interaktív fejlődésszimulációs játék, amelynek szereplői döntéseikkel befolyásolják a bolygó teljes rendszerét, tekintettel úgy a gazdaság és társadalom, mint a környezet klimatikus és ökológiai állapotának mutatóira. Ha jó döntéseket hoznak, virtuális forrásokat rendelnek hozzá, és időt szánnak rá, akkor – a szimulációban – visszafordíthatják a bolygó ökológiai leromlását, megtarthatják élhetőnek a Földet, félő azonban, hogy ennek árát a gazdaság visszaesése, és/vagy a társadalmi felszültségek növekedése által fizetik meg – a következmények ugyanis a szimuláció szerint minden szférában jelentkeznek.A cél nyilván nem lehet más, mint a társadalom egyensúlyának megtartása, a gazdaság prosperitásának fönntartása mellett környezetünk állapotának javítása. A tanulság: a káros következményeket csakis átgondolt, felelősségteljes cselekvéssel és harmonikus együttműködéssel, a többi szereplőre való figyelemmel lehet elkerülni.

Amint megtudtuk, ez a kalocsai résztvevőknek tökéletesen sikerült. Igen kreatívan álltak a feladathoz, sok értékes észrevétellel tarkították a játékot, és közös gondolkodással megvalósították a nemzetközileg elfogadott klíma- és környezeti célokat, amelyek bolygónk lakhatósága fenntartásának zálogai.

A kollaboráció a kulcs

– Különleges megtiszteltetés számunkra, amikor ilyen elkötelezett és lelkes, tanulni és fejlődni akaró csapattal dolgozhatunk, amikor biztosan érezzük, hogy valóban a közös gondolkodás és a felelős cselekvés a cél – mondta munkatársunknak a program kalocsai alkalma kapcsán Buzás Zsuzsanna, aki szerint a projekt lényege, hogy a fenntarthatóságot végre ott és azok írják, akik élik, akikről, akiknek szól.

Nagyon hálás vagyok, hogy mi is bekerültünk ebbe a nagyszerű szervező, oktatói és résztvevői körbe. A küldetésünk közös, és a kollaboráció a kulcs”– nyilatkozta a fenntarthatósági szakember.

Folytatás május 17-én, amikor Tan Attila és az Alternate Kft. előadója mellett Tóth Attila pallérozza majd a résztvevőket – utóbbi az informatikának és az MI-nak a fenntarthatóságban játszott szerepének érdekfeszítő témájában tart majd előadást.
A záró alkalmat június 7-én tartják, amikor egyebek mellett az ESG törvénnyel kapcsolatos tudnivalók és teendők kerülnek újra terítékre.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 22., 14:27
A rendezvényen a Békés Kalocsáért Egyesület és a Kalo Lokálpatrióta Egyesület polgármester- és képviselőjelöltjeit láttuk Bolvári Ferdinánd és dr. Bagó Zoltán vezetésével, de a szónok az ő politikai ambícióikat direkt módon egyetlen szóval nem támogatta, még csak meg sem említette.
2024. 05. 22., 10:42
Az új atomerőművi blokkok alatti talaj megerősítése érdekében 17 hektáron összességében 75 ezer furat, vagyis egymással átfedésben lévő cementált talajoszlop készül, melyek összessége alkotja a vízzáró lemezt és annak oldalfalait. (x)
2024. 05. 21., 10:49
A nukleáris iparra jellemző biztonságtudatosság az építést ugyanúgy jellemzi, mint a működtetést, ennek szellemében épül Pakson a két új blokk is. A reaktortartály például a teljes gyártási folyamat során hozzávetőleg hétszáz minőségellenőrzésen esik át. (x)
2024-05-20 08:52:00
Május 12-én, vasárnap a már bajnok Decs otthonában ültek asztalhoz a Kalocsai Sakk Klub versenyzői a 2023/2024-es bajnoki évad utolsó fordulójában, ahol 10-2-es vereséget szenvedtek az Asztalos csoport NB II-es csapatbajnoki találkozóján. A dr. Czibulka Zoltán vezette mieink ezzel csoportjuk 9. helyén végeztek, ám minden bizonnyal prolongálják NBII-es tagságukat a tízcsapatos csoportban a jövőben is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 23., 13:15
A Reels műfaj sajátossága miatt dr. Filvig Gézának másfél percbe kellett sűríteni az elmúlt évek eredményeit. Még >>>
2024. 05. 22., 14:09
A díjköteles útszakaszokat - 91 fuvar során - a kamerás ellenőrző rendszer kijátszásával vette igénybe. Még >>>
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>
2024. 05. 21., 08:48
A ma délelőtt 10 órára meghirdetett bábszínház technikai okok miatt elmarad. Még >>>
2024. 05. 20., 08:50
A tényeket a társaság nem vitatta, hanem lemondva fellebbezési jogáról, több mint 7 millió forint adót fizetett be az állami költségvetésbe. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK