2023. 02. 08. szerda
Aranka
: 393 Ft   : 367 Ft Benzin: 655.9 Ft/l   Dízel: 717.8 Ft/l   Írjon nekünk

Jó kezekben a gyermekvédelem Bács-Kiskun megyében

Jó kezekben a gyermekvédelem Bács-Kiskun megyében
2020. 10. 03., 16:57

Sokan nem tudják, hogy a gyermekvédelmi gondoskodásban lévő gyerekek ma már nem nagylétszámú intézetekben, hanem nevelőszülőknél, vagy lakásotthonokban élnek – így kisebb, szeretetteljes közösségbe kerülnek rögtön az őket ért trauma után. Jelenleg közel huszonháromezer gyermek nevelkedik így Magyarországon, róluk állami, civil és egyházi fenntartású szolgáltatók gondoskodnak. Utóbbiak egyike a szegedi székhelyű, Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató, amely immár nyolc megyében, köztük Bács-Kiskunban is ellátja a gyermekvédelmi szakellátás feladatait. A szolgáltató tevékenységéről Kiss Gáborral, a Bács Kiskun megyei területi igazgatóval beszélgettünk.

A szegedi székhelyű Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató 2011. óta van jelen Bács-Kiskun megye gyermekvédelmi szakellátásában. Hálózatukban közel 370 nevelőszülői családban 1175, valamint 3 gyermekotthonban 86 gyermek és fiatalkorú felnőtt él.

– Napjaikban egyre fontosabb, hogy minden gyermek családban élhessen, érezze annak megtartó erejét – azok is, akik gyermekvédelmi gondoskodásban nőnek fel. Sajnos, a hozzánk kerülő gyermekek többsége traumával érkezik: elhanyagolás, gyakran bántalmazás, a szülők veszélyeztető életmódja áll a döntés mögött, amely kiemeli őket abból a környezetből. Az átélt krízisek feldolgozásában a befogadó család, vagy az elfogadó közösség szeretete sokat segíthet. Szervezetünk hitvallása, hogy elsődlegesen a gyermekeket támogatjuk, alapvető célunk a nevelő-fejlesztő munkára koncentráló, közvetlen segítségadás. Igazgatóságunk szakembergárdája nagyon összetartó, családias légkörű csapattá vált az utóbbi évtizedben. Számos kisközösségi és megyei szinten megrendezett élményprogrammal, kirándulással tesszük színesebbé a mindennapokat– hangsúlyozta Kiss Gábor.

A nevelőszülő átmeneti segítséget nyújt

Képgaléria megtekintése (5 db kép)


– A nevelőcsalád helyzete speciális, hiszen a szülő beenged az életébe egy kis jövevényt, akit támogat a nehézségekkel való megküzdésben, és biztonságos, nyugodt légkört teremt körülötte. Addig gondoskodik a gyermekről, amíg annak sorsa nem rendeződik, azaz vagy hazakerül, vagy saját családra lel örökbefogadás révén. A nevelőszülőket megfelelően felkészítjük a gyermekek befogadásra, a felmerülő problémák kezelésére, de az elválásra is, hiszen az a célunk, hogy az általunk gondozott gyermekek sorsát rendezzük – mondta a területi igazgató.

A lakásotthonok nem intézetek

– Vannak gyermekek, akiket életkoruk és személyiségük alapján a nekik jobban megfelelő, kis létszámú, családias jellegű lakásotthonban helyezünk el. A gyermekek itt együtt főznek, tanulnak, kirándulnak, úgy élnek, mint egy nagycsalád, de a szolgáltató pszichológus és fejlesztőpedagógus hálózatot működtet, valamint konduktív, illetve gyógypedagógiai foglalkozásokat is biztosít a gyermekek segítésére. Az élményprogramok és a sportélet a fiatalokat sikerélményekhez segíti, ezzel is hozzájárulva, hogy a gyermekek önértékelése megfelelő irányba fejlődjön – avatott be tevékenységük pedagógiai hátterébe a területi igazgató.

Tehetséggondozásra és felzárkóztatásra egyaránt figyelni kell

A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató szakmai programjának része a tanulási nehézséggel küzdő gyermekek felzárkóztatása, valamint a tehetséges gyermekek felfedezése és támogatása. Ebben elsődleges szerepe van azoknak a munkatársaknak, akik a gyerekekkel közvetlen kapcsolatban vannak. Ők a nevelőszülők, nevelőszülői tanácsadók, és a gyermekotthonban dolgozó nevelők.
A családjukat vesztett gyerekeknél különösen fontos, hogy az önbizalmukat fejlesszük. Azzal is alakítjuk jövőképüket, ha képesek célokat kitűzni és el is érni ezeket, akár lemaradással küzd, akár tehetséges – tette hozzá az igazgató.

Ez utóbbiak közé tartozik a kalocsai kötődésű Benedek Viktória, aki énekhangjának köszönhetően most egy nagyszerű lehetőséghez jutott: a Nemzeti Színház egy projektjében vehet részt, amire pályázati úton nyert lehetőséget. Erről a Benedek Viktóriával és nevelőszülőjével, Kocsis Erzsébettel folytatott beszélgetésünk nyomán született, önálló cikkben számolunk be.

Szükség van a nevelőszülőkre Bács-Kiskun megyében is

– Viki története azt igazolja, hogy nagy szükség van mindenütt a hivatástudattal élő nevelőszülökre. Bács megyében is folyamatosan bővítjük nevelőszülői hálózatunkat. Ez a nagy felelősséggel járó munka ma már foglalkoztatási jogviszony. A nevelőszülők munkájukért díjazást, a gyermekek után pedig nevelési díjat és külön ellátmányt kapnak. Ez utóbbi felhasználását a nevelőcsalád tanácsadója folyamatosan ellenőrzi, és maradéktalanul a gyermekekre kell fordítani.

Amint megtudtuk, a nevelőszülővé válás több lépcsős folyamat, amire önéletrajz és motivációs levél elküldésével lehet jelentkezni. Ezután következik egy kötetlen beszélgetés, majd környezettanulmány készül, és pszichológusi valamint egészségügyi alkalmassági vizsgálaton kell részt vennie annak, akit érdekel ez a hivatás. Ezt követően kezdődhet a 60 órás képzés, amelynek befejezésével szolgáltatói nyilvántartásba kerül a nevelőszülő. Ettől kezdve helyezhető ki gyermek hozzá.

– Az oktatás során felkészítjük a nevelőszülőket a rájuk váró feladat szépségeire és nehézségeire is, hangsúlyozzuk, hogy helyettesítő védelmet látnak el. Elmondjuk, hogy segítjük őket abban, hogy a gyermeknek optimális gondozási helyet tudják biztosítani. A nevelőszülők a felelősségteljes feladat ellátásában sem hagyjuk magukra: állandó segítőjük a nevelőszülői tanácsadó, aki rendszeresen látogatja a családot, és támogatja őket a felmerülő problémák megoldásában – zárta nyilatkozatát Kiss Gábor.

Képgaléria megtekintése (5 db kép)
Kiss Gábor Benedek Viktóriával és nevelőszülőjével, Kocsis Erzsébettel

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 02. 05., 09:01
Közel 110 ezer gazdálkodónak kell megújítania az egységes kérelem beadásához szükséges meghatalmazást. Minden évben az egységes kérelmek mintegy 70 százalékát, megközelítőleg 108 ezer kérelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdászainak közreműködésével nyújtják be a gazdálkodók – hangzott el egyebek mellett Kalocsán a NAK és a MAGOSZ szervezésében, Jakab István, az országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke részvételével Kalocsán megtartott, a Közös Agrárpolitikáról (KAP) szóló agrárfórumon.
2023. 02. 03., 12:49
A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz keretén belül a Pénzügyminisztérium, mint Támogató által közel 245 millió forint értékű beruházást valósít meg az RBDZS Bölcsőde Nonprofit Kft. kalocsai telephelyén.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 02. 07., 17:29
Igényelje a Gondosórát, hogy biztonságban tudhassa idősebb szeretteit a nap 24 órájában! Még >>>
2023. 02. 06., 16:59
Rövid időn belül két kocsit is nyitva talált Jánoshalmán egy 26 éves helybéli, aki nem volt rest ellopni az autókban fellelt értékeket. A nyomozók azonnal felismerték a kamerafelvételeken. Még >>>
2023. 02. 06., 09:58
A farsang egyik jellegzetes édessége a szalagos fánk. Finom, könnyű a tésztája, nagyon jó fánk recept, készítsd el te is! Még >>>
2023. 02. 06., 09:39
A húsos pástétom maradékmentő receptnek is tökéletes, de friss húst is használhatsz hozzá. Még >>>
2023. 02. 06., 08:59
A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegyét dr. Finta József plébános képviselte. Még >>>
2023. 02. 06., 08:58
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet mínusz 10 és mínusz 5 fok között várható egész héten, a fagyzugos helyeken hidegebb is lehet – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK