2021. 12. 07. kedd
Ambrus
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Jó kezekben a gyermekvédelem Bács-Kiskun megyében

Jó kezekben a gyermekvédelem Bács-Kiskun megyében
2020. 10. 03., 16:57

Sokan nem tudják, hogy a gyermekvédelmi gondoskodásban lévő gyerekek ma már nem nagylétszámú intézetekben, hanem nevelőszülőknél, vagy lakásotthonokban élnek – így kisebb, szeretetteljes közösségbe kerülnek rögtön az őket ért trauma után. Jelenleg közel huszonháromezer gyermek nevelkedik így Magyarországon, róluk állami, civil és egyházi fenntartású szolgáltatók gondoskodnak. Utóbbiak egyike a szegedi székhelyű, Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató, amely immár nyolc megyében, köztük Bács-Kiskunban is ellátja a gyermekvédelmi szakellátás feladatait. A szolgáltató tevékenységéről Kiss Gáborral, a Bács Kiskun megyei területi igazgatóval beszélgettünk.

A szegedi székhelyű Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató 2011. óta van jelen Bács-Kiskun megye gyermekvédelmi szakellátásában. Hálózatukban közel 370 nevelőszülői családban 1175, valamint 3 gyermekotthonban 86 gyermek és fiatalkorú felnőtt él.

– Napjaikban egyre fontosabb, hogy minden gyermek családban élhessen, érezze annak megtartó erejét – azok is, akik gyermekvédelmi gondoskodásban nőnek fel. Sajnos, a hozzánk kerülő gyermekek többsége traumával érkezik: elhanyagolás, gyakran bántalmazás, a szülők veszélyeztető életmódja áll a döntés mögött, amely kiemeli őket abból a környezetből. Az átélt krízisek feldolgozásában a befogadó család, vagy az elfogadó közösség szeretete sokat segíthet. Szervezetünk hitvallása, hogy elsődlegesen a gyermekeket támogatjuk, alapvető célunk a nevelő-fejlesztő munkára koncentráló, közvetlen segítségadás. Igazgatóságunk szakembergárdája nagyon összetartó, családias légkörű csapattá vált az utóbbi évtizedben. Számos kisközösségi és megyei szinten megrendezett élményprogrammal, kirándulással tesszük színesebbé a mindennapokat– hangsúlyozta Kiss Gábor.

A nevelőszülő átmeneti segítséget nyújt

Képgaléria megtekintése (5 db kép)


– A nevelőcsalád helyzete speciális, hiszen a szülő beenged az életébe egy kis jövevényt, akit támogat a nehézségekkel való megküzdésben, és biztonságos, nyugodt légkört teremt körülötte. Addig gondoskodik a gyermekről, amíg annak sorsa nem rendeződik, azaz vagy hazakerül, vagy saját családra lel örökbefogadás révén. A nevelőszülőket megfelelően felkészítjük a gyermekek befogadásra, a felmerülő problémák kezelésére, de az elválásra is, hiszen az a célunk, hogy az általunk gondozott gyermekek sorsát rendezzük – mondta a területi igazgató.

A lakásotthonok nem intézetek

– Vannak gyermekek, akiket életkoruk és személyiségük alapján a nekik jobban megfelelő, kis létszámú, családias jellegű lakásotthonban helyezünk el. A gyermekek itt együtt főznek, tanulnak, kirándulnak, úgy élnek, mint egy nagycsalád, de a szolgáltató pszichológus és fejlesztőpedagógus hálózatot működtet, valamint konduktív, illetve gyógypedagógiai foglalkozásokat is biztosít a gyermekek segítésére. Az élményprogramok és a sportélet a fiatalokat sikerélményekhez segíti, ezzel is hozzájárulva, hogy a gyermekek önértékelése megfelelő irányba fejlődjön – avatott be tevékenységük pedagógiai hátterébe a területi igazgató.

Tehetséggondozásra és felzárkóztatásra egyaránt figyelni kell

A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató szakmai programjának része a tanulási nehézséggel küzdő gyermekek felzárkóztatása, valamint a tehetséges gyermekek felfedezése és támogatása. Ebben elsődleges szerepe van azoknak a munkatársaknak, akik a gyerekekkel közvetlen kapcsolatban vannak. Ők a nevelőszülők, nevelőszülői tanácsadók, és a gyermekotthonban dolgozó nevelők.
A családjukat vesztett gyerekeknél különösen fontos, hogy az önbizalmukat fejlesszük. Azzal is alakítjuk jövőképüket, ha képesek célokat kitűzni és el is érni ezeket, akár lemaradással küzd, akár tehetséges – tette hozzá az igazgató.

Ez utóbbiak közé tartozik a kalocsai kötődésű Benedek Viktória, aki énekhangjának köszönhetően most egy nagyszerű lehetőséghez jutott: a Nemzeti Színház egy projektjében vehet részt, amire pályázati úton nyert lehetőséget. Erről a Benedek Viktóriával és nevelőszülőjével, Kocsis Erzsébettel folytatott beszélgetésünk nyomán született, önálló cikkben számolunk be.

Szükség van a nevelőszülőkre Bács-Kiskun megyében is

– Viki története azt igazolja, hogy nagy szükség van mindenütt a hivatástudattal élő nevelőszülökre. Bács megyében is folyamatosan bővítjük nevelőszülői hálózatunkat. Ez a nagy felelősséggel járó munka ma már foglalkoztatási jogviszony. A nevelőszülők munkájukért díjazást, a gyermekek után pedig nevelési díjat és külön ellátmányt kapnak. Ez utóbbi felhasználását a nevelőcsalád tanácsadója folyamatosan ellenőrzi, és maradéktalanul a gyermekekre kell fordítani.

Amint megtudtuk, a nevelőszülővé válás több lépcsős folyamat, amire önéletrajz és motivációs levél elküldésével lehet jelentkezni. Ezután következik egy kötetlen beszélgetés, majd környezettanulmány készül, és pszichológusi valamint egészségügyi alkalmassági vizsgálaton kell részt vennie annak, akit érdekel ez a hivatás. Ezt követően kezdődhet a 60 órás képzés, amelynek befejezésével szolgáltatói nyilvántartásba kerül a nevelőszülő. Ettől kezdve helyezhető ki gyermek hozzá.

– Az oktatás során felkészítjük a nevelőszülőket a rájuk váró feladat szépségeire és nehézségeire is, hangsúlyozzuk, hogy helyettesítő védelmet látnak el. Elmondjuk, hogy segítjük őket abban, hogy a gyermeknek optimális gondozási helyet tudják biztosítani. A nevelőszülők a felelősségteljes feladat ellátásában sem hagyjuk magukra: állandó segítőjük a nevelőszülői tanácsadó, aki rendszeresen látogatja a családot, és támogatja őket a felmerülő problémák megoldásában – zárta nyilatkozatát Kiss Gábor.

Képgaléria megtekintése (5 db kép)
Kiss Gábor Benedek Viktóriával és nevelőszülőjével, Kocsis Erzsébettel

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!
2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 07., 08:41
A hetedik játéknaphoz érkeztünk, lássuk a feladványt! Még >>>
2021. 12. 06., 19:35
Kedves Gyerekek! Bízunk benne, minden kiscsizma megtelt már ma reggelre! Még >>>
2021. 12. 06., 13:34
A több tagcserén is áteső Omega a legnépszerűbb hazai beatzenekarok egyike lett, Kóbor pedig idővel a gitár helyett csak az éneklésre koncentrált. Még >>>
2021. 12. 06., 10:52
Embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás, a nyomozók előterjesztést tesznek a férfiak letartóztatásának indítványozására. Még >>>
2021. 12. 06., 08:04
Íme a hatodik feladvány, jó keresgélést! :) Még >>>
2021. 12. 05., 16:22
A szervezők négy éven át események százaira látogattak el az egész világon, mintegy 3500 jelölt közül válogatták ki azokat, akik a címért megmérkőzhettek Bolognában. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés