2022. 05. 21. szombat
Konstantin
: 385 Ft   : 364 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Kalocsa új díszpolgára az életéről mesélt

2022. 03. 31., 11:25

Papp Róbert Szentesen született 1965-ben. Az általános iskolát Öregcsertőn, a gimnáziumot Kalocsán végezte. A bajai főiskolai évek után a kalocsai Eperföldi Általános Iskolában helyezkedett el. Nős, négy gyermek édesapja. Szívesen készít tűzzománcokat, zenét szerez, dalszövegeket ír, dobol, s nagy szenvedélye az inka kultúra. 2005 óta ír gyermekverseket.

Öt esztendős koráig egy Csongrád megyei községben, Mindszenten élt, majd szülei válása után postásként dolgozó édesanyja úgy döntött, a csonka család Öregcsertőre költözik, mert ott épp megüresedett egy hely a postahivatalban. Igy Robi itt volt óvodás és itt járta ki az általános iskolát is.


A nagy múltú Kalocsai I. István (ma Szent István) Gimnáziumban érettségizett, majd a Bajai Tanítóképző Főiskolán szerzett tanítói diplomát 1987-ben. 1991-ben feleségül vette Harsányi Mónikát, s e frigyből négy gyermekük született (Nóra, Zsófi, Róbert és Zalán). Két unokája is van már, Hanna és Hunor. Tagja a Nagycsaládosok Országos Egyesületének, melynek elnökétől a tavalyi évben önkéntes munkájáért elismerő oklevelet vehetett át.

Immár harmincöt esztendeje, hogy az Eperföldi Általános Iskolában dolgozik. Készségtárgyakat tanít délelőttönként, délutánonként pedig napközis tanító, a napközis munkaközösség vezetője. Az elmúlt évben az iskola kiváló pedagógusává választották. Az iskolán kívül is szívesen foglalkozik gyerekekkel. Több, mint húsz esztendeje oktat gitárt, tíz esztendeje dobot, s egy éve ukulelét. Száznál is több zenészcsemete került ki kezei alól ez idő alatt, többen ma is aktív zenészek. Tíz éven keresztül vezette a művelődési ház tűzzománc szakkörét, az utóbbi esztendőkben pedig kézműves táborok vezető pedagógusa. (Mekk Elek tábor a Viski Károly Múzeum szervezésében, Dynamic Holiday sport, kézműves és élmény tábor a Szelidi tó partján Bagó Tibor szervezésében)

A kétezres évek elején kezdett el foglalkozni versek megzenésítésével. Egész lemeznyi gyerekverset zenésített meg Weöres Sándor, Kányádi Sándor, Csoóri Sándor, Komáromi János verseiből. Több, mint kétszáz megzenésítése van. Szerencsére az ő verseire is rátaláltak más zenekarok, s dallamot álmodtak sorai alá.

2008 elején egyik barátjával megalakítja a Country Road zenekart, mellyel eddig közel négyszáz koncertjük volt. Fellépéseiken elsősorban magyar nyelven adják elő dalaikat, hisz jelmondatuk:

Magyar cowboynak magyar countryt!” Nem csak a zenekar dobosa, hanem a szövegírója is.


Egy tucat stúdiófelvételen hallhatók dalszövegei. A Korona Rádió által szervezett dalversenyen negyvennégy szerzeményből második helyen végzett egyik daluk.

Nagy megtiszteltetésnek tartja, hogy a Pokolgép zenekar gitárosa, Z. Kiss Zalán őt kérte fel az általa írt dal szövegének megírására, melyet az Autizmus világnapján mutattak be 2020-ban.

Fennállásuk 14 esztendeje alatt olyan elismert zenekarokkal léphettek színpadra, mint a 100 Folk Celsius, Új Bojtorján, Bikini, Edda, Pokolgép, Karthago, Lord, P. Mobil, csak hogy a leghíresebbeket említsük. Legszívesebben a Pannónia Fesztiválon (PAFE), a Sziget Fesztiválon, valamint country fesztiválokon való fellépéseikre emlékeznek.

Kalocsa jó hírét határainkon kívülre is elvitték. Visszajáró vendégek a Délvidéken, de Felvidéken és Erdélyben is többször szerepeltek már. Repertoárjuk több, mint hatvan dalból áll. Másfél órás gyerekműsort is megtanultak az idők során. Egy sor jótékonysági koncerten zenéltek már, elsősorban beteg gyermekek és rászorulók megsegítésére, de iskolai és óvodai alapítványi bálokon is többször feltűnt már a zenekar.

Papp Róbert alapítója a 2020-ban alakult Tábortűz Alkalmi Zenekommandónak, majd az ebből létesült Tábortűz Zenekarnak (ami formáció fel is lépett a bemutatkozón). A Tábortűzzel elsősorban Kalocsán és környékén lépnek fel könnyed hangvételű dalaikkal. Ebben a formációban gitárosként és énekesként hallhatjuk.

Fiával, ifjabb Papp Róberttel iskolai gyerekkoncertek sokaságán léptek már fel városunkban, de Pest megyében is szívesen látják őket rendkívüli irodalom óra, vagy gyermeknapi műsor keretében. Gitárral és énekkel önálló műsorokat is adott már, többek között a gimnáziumban, vagy az Kalocsai Tomori Pál Városi Könyvtár szervezésében létrejött Országos Könyvtári Napok meghívott előadójaként.


Első versét 2005-ben írta és a vers sikere továbbiak megírására sarkallta. Országos pályázatokon három első díjat is elnyernie. 2014-ben egyik verse bekerült az Apáczai Kiadó 2. osztályos, A mi világunk környezetismeret munkafüzetébe, amely azóta több tízezer nebulóhoz jutott el az évek során. Antológiákban és országos lapokban is közlik verseit (Pedagógusok Lapja, Kalocsai Szó és Kép - sorozat,Tappancs gyermekmagazin).

Már 10 éve minden esztendőben megrendezik az Eperföldi Általános Iskolában a FELOLVASHOW délutánt, ahol kollégái szavalják verseit a népes gyermekközönség előtt. 

Idén jelenik meg a tizedik, önálló, jubileumi kötete, a tavalyi év minden egyes napján megírt, gyermekek által megadott témájú több, mint négyszáz versből. Az eddigi összes költeménye elolvasható honlapján. Verseit az egyszerűség, a könnyű érthetőség, a ritmika, a humor, a mélyreható érzelmek, az anya-gyermek közti viszony előtérbehelyezése jellemzi.

2016-ban gyermekversek alkotásáért Kalocsa Város Művészetéért járó Haynald Lajos Díjat kapott.
Az elmúlt év októberében pedig - ötévnyi kutató és írói munka után - a Kalocsa könnyűzenei élete címmel, egy hiánypótló könyv jelent meg Papp Róbert tollából.

Cserenkó Gábor

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 05. 18., 07:59
Hatalmas tömeget vonzott május 14-én, szombaton az Érsekkertben megtartott veterán járművek találkozója, a „bőregértől” az amerikai országúti cirkálóig mindenféle gépcsodát láthatott az érdeklődő közönség.
2022. 05. 16., 08:03
Két év kényszerszünet után ebben a tanévben végre újra a hagyományos keretek között rendezhette ballagási ünnepségét a Kalocsai Szent István Gimnázium is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 05. 20., 17:11
GyIÖK: Sajnos Alee lebetegedett, ezért este az USNK duó fog koncertet tartani a Csilás Parkban. Még >>>
2022. 05. 20., 13:16
Két megkülönböztető jelzést használó rendőrautó ütközött össze az 5301-es úton, Kiskőrösnél. Még >>>
2022. 05. 20., 09:43
A sértettek nem sejtették, hogy a férfi az összes kölcsönkért pénzt azonnal szerencsejátékokra költi, kevés sikerrel: elbukott mindent. Még >>>
2022. 05. 19., 18:03
Nem maradunk idén fecskék nélkül: a kalocsai városházán már javában csinosítják, építgetik a fészkeiket. Fészkenként, évente 4-5 utód várható, de CSOK-ot - talán kellő jövedelem híján - nem igényelnek. Nézzék meg rövid videónkon, hogyan csinálják! Még >>>
2022. 05. 19., 17:47
A Kalocsai Közétkeztetési Intézmény hirdeti a pályázatot. Még >>>
2022. 05. 19., 11:02
Az agár sisakoskosbor a legkorábban nyíló és leggyakoribb orchideánk, megyénkben sokfelé találkozhatunk vele. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés