2023. 06. 07. szerda
Róbert
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Kalocsa Városért - Csáky Imre Díj - Kalocsai Hivatásos Tűzoltóság részére

2022. 08. 20., 13:58

Városunk az évszázadok során gyakran vált tűzvész áldozatává és pusztította árvíz. Lakói tehetetlennek érezték magukat az elemekkel szemben. Az élet, a vagyon védelme ösztönözte elődeinket a vész megelőzésére, leküzdésére képes erő létrehozására. „Kalocsa Sportja” című kéziratos tanulmányában ifjú Petrovics Ferenc és Balogh János szerzők írják, hogy kezdetben a Kalocsai Tornaegylet látta el a tűzoltói feladatokat is.

A Kalocsai Tornaegylet átalakulásával az idei évben 150 éve, 1872. június 29-én alakult meg a Kalocsai tűzoltóság. Az alakuló közgyűlés első parancsnokká Simig Rezsőt a főkáptalan tiszttartóját választotta meg. Vezetése alatt a testület magas színvonalon működött, Széchenyi Ödön, mint a konstantinápolyi tűzoltó főparancsnok ezüstözött díszsisakot adományozott az érdemdús kalocsai tűzoltó parancsnoknak. Az eltelt másfél évszázad alatt a tűzoltóság előbb Önkéntes Tűzoltó Egyletként majd évtizedekkel később a Városi hivatásos tűzoltóság formában működött.

Az első éjjeli őrséget 1872. október 1-én tartotta az egylet. Az új városháza tornyát 1922-ben alakították át figyelő toronnyá. Ezt a tornyot 1951-en bontották le és ezzel megszűnt a figyelő szolgálat. Attól kezdve nyaranta a nagytemplom tornyából figyelték a gabonatüzeket. Az Egylet naplója alapján az alapítást követő első 50 évben 509 esetben vonultak ki tűzhöz, míg a további 10 évben 87 alkalommal.

Az idők folyamán a tűzoltók székhelye többször megváltozott. A tűzoltóság első őrszobája a régi városháza földszintjén volt. Az új városháza felépítése után 1912-ben annak a Tomori utca 34 szám alatti utcai szárnyában kaptak helyet. 1950. év végén átadásra kelült részben újonnan, részben átalakítással felépített tűzoltó laktanya, ami a mai napig otthont biztosít a tűzoltók részére.

Állami tűzoltósággá történő átszervezése 1948-ban következett be és ezzel a Kalocsai Önkéntes Tűzoltó Egylet megszűnt. Azóta többszörös szervezeti átalakulások nyomán 2012-től az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szervezetébe integrálódva látja el a térség tűzvédelmének biztosítását. 1970. június 30-ig a tűzoltóság működési területe 15 községre és Kalocsára terjedt ki. 1970. július 1-vel 24 településre bővült a működési terület, így a hossza Észak- Déli irányba több mint 100 km volt.

Ma elsődleges működési körzetéhez 26 település tartozik, melybe a Kalocsai járás településein kívül beletartoznak a Kiskőrösi, a Kunszentmiklósi és a Paksi járásokból is települések. 2007. júniusa óta - Magyarországon az elsők között - Solt városában tűzoltó őrs került megalakításra, melynek működtetésével biztosítja a gyorsabb és hatékonyabb beavatkozást. Éves szinten kb. 600 tűzoltói eseményhez riasztják egységeit (2021 évben 688 esethez), melyek között mind a tűzesetek, mind a műszaki mentések embert próbáló feladat elé állítják az állományt. A beavatkozások során számtalan megoldásra váró és sok esetben szokatlan problémát kell felszámolniuk. A tűzoltóság a 2012-es átszervezést követően – mikor megszűnt a kalocsai polgári védelmi kirendeltség - tűzoltási feladatokon kívül végzi a polgári védelmi feladatokat, közreműködik a köteles és az önkéntes mentőszervezetek alap és szakképzésében. A térségben lévő hét önkéntes tűzoltó egyesület szakmai felügyeletét gyakorolja, végzi az ellenőrzésüket és a pályázataikat kontrollálja. A kalocsai tűzoltóság különös figyelmet fordít az ifjúságnevelésre. Ennek területén szervezi és végrehajtja a katasztrófavédelmi ifjúsági versenyeket, folyamatosan tart közösségi szolgálatot a kalocsai középfokú intézményekben tanulók számára, a nyári időszakokban ifjúsági tűzoltó tanfolyamokat szervez, az oktatási intézmények pályaorientációs napjain részt vesz.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 06. 06., 19:52
A jazz muzsika és a jó borok kedvelőinek kiváló programlehetőség, akinek ismerőse jazz- és borrajongó, annak pompás ajándékötlet! Töltsön egy kellemes nyári estét a Pilvax Hotelben június 10-én! Indítsa a nyarat egy laza, élőzenés aláfestéssel egybekötött borkóstolóval, amelyen amforában érlelt borkülönlegességekkel ismerkedhetünk.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 06. 07., 14:22
Békéscsabáról, Gyuláról, Kisdombegyházról, Szegedről, Kecskemétről, Budapestről is érkeztek bejelentések, vélhetően nagyon széles körben érezte a lakosság. Még >>>
2023. 06. 07., 10:38
Szekszárdtól északnyugatra, Kétyen valóságos saras vízözön alakult ki kedden délután. Még >>>
2023. 06. 07., 10:00
Néhány tuti tippet is adott, kattints és fogadd meg Te is őket! Még >>>
2023. 06. 07., 09:02
Gyermekkoromban is a jó meséket szerettem, szeretem, ha a történetnek nagyon jó vége van. Ez a kapu a mi jutalmunk a jócselekedetért, mint egy régi magyar népmesében – mondta az ünnepségen Vajda Péter, Még >>>
2023. 06. 05., 13:30
Az alaptantervi jogszabályi keretek közötti szabad óraszámok terhére, egyedi megoldással, a helyi tanrend részeként oktatnák. Még >>>
2023. 06. 05., 09:27
Eszméleténél volt, és nem volt alkohol befolyása alatt. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK