2021. 12. 06. hétfő
Miklós
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Kalocsai Borbarátok Találkozója

Illés György Cinó  |  2016. 12. 15., 21:09

December 3-án, szombaton ötödször tartották meg a Kalocsai Borbarátok Találkozóját. A kapcsolódó műkedvelő borversenyre minden eddiginél több mintát neveztek be a kalocsai műkedvelő borászok, köztük számos visszatérő, eredményes versenyzővel.

Közel negyven minta érkezett a Kalocsai Borbarátok Találkozója keretében megtartott borversenyre. A legjobb borok készítői közt több visszatérő versenyzőre ismerhettünk. A kínálatban a szigorúan reduktív, behízelgően gyümölcsös fehérbortól a tartalmas, friss rozékon át a testes, oxidatív vörösborokig terjedt, amelyek közt még barrique érlelésűt is kóstolhattunk.

Két kihagyott év után tavaly indították újra a szervezők – Deák Gábor és Gáll Tibor – a Kalocsai Borbarátok Találkozóinak hagyományát, amelyet évente rendeznek meg, a saját kedvtelésükre borászkodók borversenyével egybekötve. Ezzel együtt most ötödik alkalommal tartották meg a rendezvényt a Paprikakutató Állomás ebédlőjében, amelyen idén minden eddiginél több bormintát kóstolhattak végig a résztvevők, valamint a borászati szakemberekből álló zsűri.

A zsűri visszatérő tagja Szalmai Lászlóné, a Hosszúhegyi Állami Gazdaság egykori borásza, aki ezúttal Knehr Istvánnal, a Hajósi Pincefaluért Egyesület alelnökével együtt alkotta a nedűket elbíráló grémiumot.

Azonban, mivel maga a verseny célja elsősorban az, hogy megteremtse a borászok egymás felé való visszajelzésének lehetőségét, így a fődíj – egy Kovács László alkotta mázas korsó vándordíj – sorsa a két szakavatott borász által megítélt pontszámok és a verseny résztvevői közönségszavazatainak összesítésével alakul ki.

Képgaléria megtekintése (16 db kép)

A versenyre néhány gyümölcsbor is érkezett, de a mezőny zömét a szőlőborok tették ki, amelyek közül vörösborokból érkezett a legtöbb versenyminta. Ezért ezeket ó- és újbor kategóriákra tovább bontva alakult ki a borverseny öt kategóriája: a fehér, a rozé, az új, illetve az ó vörösborok, valamint a gyümölcsborok mezőnye.

A legtöbb versenyző egyébként már nem volt ismeretlen egymás számára, hiszen azzal együtt, hogy mindig van néhány új arc is a résztvevők és vendégeik közt, jó néhányan már korábbi években is itt voltak, és sikerrel szerepeltek a megmérettetésen.

A mintegy negyven tétel végigkóstolása emberpróbáló feladat volt, ezt szerencsére megkönnyítették Szép Öcsi bácsi sült hal fölajánlása, amelyet a verseny szünetében tálaltak föl, épp a legjobbkor ahhoz, hogy a megfáradt ízlelőbimbókat fölfrissíthessék a borkóstolás résztvevői.

A kóstolót követően közös vacsora, Bakos Miklós sertéspörkölt-specialitása segített kivárni a pontszámok összesítését, majd a vacsora után az eredményhirdetéssel és az azt követő „borbarátkozással”, kötetlen beszélgetéssel, ismerkedéssel, poharazgatással zárult a találkozó.

Ebben az esztendőben először támogatók is hozzájárultak a rendezvény sikeréhez. A találkozó megvalósítását támogatta a Jéló–Hús, a Karamell-Sütő Sütőipari Kft., a Vicai Optika, Kiss István, Csamangó, Méhészbolt, Deák Gábor, a Kalocsai Porcelán Manufaktúra, valamint Kovács László.

Képgaléria megtekintése (16 db kép)

A borverseny eredményei

A LEGNAGYOBB RANGOT ADÓ ELISMERÉST, A KALOCSAI BORBARÁTOK TALÁLKOZÓJA BORVERSENYÉNEK VÁNDORDÍJÁT EBBEN AZ ÉVBEN KUNSÁGI FERENC NYERTE.

Fehérborok

1. Samu Imre, Rajnai Rizling-Rizlingszilváni, 2016.

2. Samu Imre, Bianca-Rizligszilváni 2014.

3. Bagó Attila, Irsai Olivér 2016.

Rosé

1. Kunsági Ferenc - Molnár Imre, kékfrankos rosé, 2016.
2. Szörényi Tamás, Kékfrankos rosé, 2015.
3. Deák Gábor, Néró - Eszter bio rose 2016.

Új vörösborok

1. Pécsi István, Portugieser
2. Horváth Róbert, Kékfrankos
3. Deák Gábor, Kékfrankos

Vörös óborok

1. Gáll Tibor, Cabernet Sauvigon barique, 2014.
2. Voller Gábor, Cabernet-Merlot barique cuve, 2015.
3. Szörényi Tamás, Cabernet Franc, 2015.

A gyümölcsborok közt Guzsván József meggybora találtatott a legjobbnak.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!
2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 06., 19:35
Kedves Gyerekek! Bízunk benne, minden kiscsizma megtelt már ma reggelre! Még >>>
2021. 12. 06., 13:34
A több tagcserén is áteső Omega a legnépszerűbb hazai beatzenekarok egyike lett, Kóbor pedig idővel a gitár helyett csak az éneklésre koncentrált. Még >>>
2021. 12. 06., 10:52
Embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás, a nyomozók előterjesztést tesznek a férfiak letartóztatásának indítványozására. Még >>>
2021. 12. 06., 08:04
Íme a hatodik feladvány, jó keresgélést! :) Még >>>
2021. 12. 05., 16:22
A szervezők négy éven át események százaira látogattak el az egész világon, mintegy 3500 jelölt közül válogatták ki azokat, akik a címért megmérkőzhettek Bolognában. Még >>>
2021. 12. 05., 13:15
A Mikulásoknak ma a csomagokat kell összekészíteniük, és elázni se lenne jó... Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés