2024. 07. 13. szombat
Jenő
: 393 Ft   : 361 Ft Benzin: 616.2 Ft/l   Dízel: 625.0 Ft/l   Írjon nekünk

Kalocsán megalakult a Nemzeti Pedagógus Kar Bács-Kiskun Megyei Küldöttgyűlése

Zsiga Ferenc  |  2017. 11. 25., 19:55

Ugyan harmadik nekirugaszkodásra, de Kalocsán november 17-én, a Bajai SZC Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma dísztermében megalakult a Nemzeti Pedagógus Kar Bács-Kiskun Megyei Küldöttgyűlése. Az alakuló ülésen titkos szavazással Fekete Antalt, a fórumnak helyet adó intézmény igazgatóját elnöknek, Szabó István Sándort, a Kecskeméti Katona József Gimnázium igazgatóját elnökhelyettesnek választották meg. Az alakuló ülés azért számít mérföldkőnek, mert a megyében dolgozó pedagógusoknak mindeddig nem volt olyan területi szerve, amelyre a szakmai érdekeik érvényesítésében közvetlenül számíthattak, elképzeléseiket, javaslataikat az Országos Küldöttgyűlés elé terjesztette.

A megjelent pedagógusokat elsőként Szakál Ferenc Pál, a Nemzeti Pedagógus Kar Pest megyei elnöke, országos elnökségi tag köszöntötte, aki a Kar legfontosabb feladatait, az eddig elért eredményeket összegezte. Mint elhangzott: A nemzeti köznevelésről szóló törvény értelmében kötelezően ki kell kérni a kar véleményét a köznevelést és a pedagógusképzést érintő jogszabályok megalkotása és módosítása esetén.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A Kar a feladat- és hatáskörét érintő kérdésekben közvetlenül tehet javaslatot az oktatásért felelős miniszternek. Ezen felül olyan fejlesztési javaslatokat is előterjeszthet, mint amelyek például a pedagógusfoglalkoztatást, életpályát, minősítést, tanfelügyeletet, tartalomfejlesztést, fenntartást-működtetést, a tankönyvellátást érintik.

A Kar feladatai közé tartozik továbbá, hogy minden tanévben megyénként két oktatási intézményben a közösségi szolgálatot ellenőrizze. Az intézményvezetői pályázatok véleményezze, szakmai napokat, konferenciákat szervezzen. Az etikai eljárások lefolytatása ugyancsak annak a Nemzeti Pedagógus Karnak a feladata, amelynek valamennyi aktív pedagógus a törvény erejénél fogva tagja.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Ha már az etika szóba került, itt érdemes megemlíteni, hogy az alakuló Bács-Kiskun Megyei Küldöttgyűlésen az etikai bizottság elnökének Junger Péter tanárt választották meg. A voksok alapján elnökségi tagok Török Krisztina, Arnold Adrien és Nagy Gézáné lettek. Arnold Adrient, Török Krisztinát, Illés Pétert, Junger Pétert, Martin Gábort és Szabó István Sándort országos küldöttnek választották.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A voksolás sikerét látható elégedettséggel fogadó Szakál Pál Ferenc országos elnökségi tag portálunk kérdésére elmondta: jó hír, hogy a Nemzeti Pedagógus Kar kezdeményezésére például az elsajátítandó tananyag mennyiségének, a tanuló és a pedagógus túlterheltségének revíziója hamarosan megtörténhet, ezekben a kérdésekben már a közeljövőben pozitív változások történhetnek. Mint más forrásból megtudtuk, komoly esély van arra, hogy a diákot és tanárt egyaránt próbára tevő 7. és ezen felüli órák megtartását rendelettel tiltják meg.

Szerkesztőségünk és valamennyi olvasónk nevében sikeres munkát kívánunk a Nemzeti Pedagógus Kar Bács-Kiskun Megyei Küldöttgyűlése vezetésének és küldötteinek!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 10., 10:06
Kimagasló az érdeklődés a Paks II. Zrt. szakmai gyakorlati programja iránt, amelybe idén nyáron huszonöten kapcsolódtak be. A fiatalok Magyarország különböző egyetemeiről érkeztek. Tapasztalatszerzésüket, munkájukat mentorok segítik minden szakterületen. (x)
2024. 07. 09., 11:21
A nukleáris iparban alkalmazott tudásmenedzsmentről, a tudásmegosztásról és a humánerőforrás-fejlesztésről rendezett konferenciát a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség. Az esemény nyitónapján elhangzott, hogy a Paks II. projektben felhasználják az üzemelő blokkokon felhalmozott több mint negyven évnyi tapasztalatot. (x)
2024-07-03 15:42:00
Bagó Zoltán esetében olyan személyről beszélünk, akit az üzleti és egyéni magatartási formái miatt távol kellett tartani a Fidesztől, és jelenleg nincs olyan Fidesz felsővezető politikus, nincs olyan kormánytag, aki bármilyen kérdésben szóba állna vele. Ha pedig így van, rajta keresztül roppant nehéz lesz Kalocsának a normál pénzeszközökön túl egyedi forrásokat szereznie.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 12., 15:09
Korábbi, a választások hivatalos oldalán megjelent információra alapuló cikkünkben valószínűleg tévesen közöltük, hogy jogerős a kalocsai polgármester-választás végeredménye, mivel ennek ellentmondó értesülések jutottak szerkesztőségünk birtokába. De ki lát már itt tisztán? Még >>>
2024. 07. 12., 11:44
Ma reggelre frissült a valasztas.hu oldala. >>> Frissítve! valószínűleg téves választásközlő oldal jelzése! Még >>>
2024. 07. 12., 08:44
Információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás és pénzmosás bűntett gyanúja miatt folytatják a nyomozást. Még >>>
2024. 07. 11., 14:39
2024. 07. 11., 10:00
Egy olyan étteremnél kezdtek vizsgálódni, amely nemcsak helyben fogyasztást kínál, hanem kiszállítást is. Még >>>
2024. 07. 08., 09:54
Ez a videó akár életet is menthet, mondanivalója életbe vágó és sajnos nem avul el... Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK