2024. 06. 15. szombat
Jolán, Vid
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Kétmilliós pályázati támogatás a könyvtár fejlesztésére – Zsikó Zoltán és Csikós Marianna sajtótájékoztatója

Illés György Cinó  |  2021. 10. 12., 17:00

Zsikó Zoltán, a Kalocsai Innovációs Központ Nonprofit Kft. (KIK) igazgatója, valamint Csikós Marianna, a Tomori Pál Könyvtár vezetője tartott közös sajtótájékoztatót október 6-án a KIK tárgyalójában, ahol beszámoltak arról a pályázati sikerről, amelynek nyomán kétmillió forintot használhat föl a könyvtár szolgáltatásainak fejlesztésére. A pénzt az informatikai infrastruktúra fejlesztésére és a gyermekkönyvtár klimatizálására fordítják. Érintették az intézményi átszervezést is, amelynek során az e szervezeti formájában megszűnő Kalocsai Művelődési Központ és Könyvtár feladatait és dolgozóit a KIK veszi át.

A múlt szerdán délelőtt tíz órai kezdettel tartott sajtótájékoztatón Zsikó Zoltán üdvözölte a sajtó megjelent képviselőit, majd elmondta:

OKTÓBER ELSEJÉTŐL a KALOCSAI MŰVELŐDÉSI KÖZPONT ÉS KÖNYVTÁR FELADATAIT ÉS AZ OTT DOLGOZÓkat A KIK VETTE ÁT, AHOL AZ ALKALMAZOTTAK A KORÁBBIVAL AZONOS FELTÉTELEKKEL FOLYTATJÁK MUNKÁJUKAT.

Senkinek nem származik abból hátránya, sőt, azt gondolom, hogy inkább csak előnye lesz abból, hogy mostantól a KIK keretében dolgozik”– mondta az igazgató, aki azt is elmondta, hogy az átszervezés után a KIK az általános kulturális feladatok mellett a könyvtár működtetését is ellátja majd – annak vezetője továbbra is Csikós Marianna lesz – továbbá kommunikációs feladatokat és városfejlesztési feladatokat is ellátnak majd.


Zsikó Zoltán kiemelte: az új felállásban végzett közös munka eredményeképpen

FEKETE PÉTER KULTÚRÁÉRT FELELŐS ÁLLAMTITKÁR DÖNTÉSE NYOMÁN a könyvtár KÉTMILLIÓ FORINT VISSZA NEM TÉRÍTENDŐ TÁMOGATÁST NYERT EL A SZOLGÁLTATÁSOK FEJLESZTÉSÉRE.

Az igazgató úgy vélte, ez a pályázati siker is mutatja, hogy jó az együttműködés, és előrejelzi azt is, hogy az új intézményi keretek között sem fog romlani, sőt javulhat a könyvtári szolgáltatások színvonala.

Az elnyert forrás felhasználásáról a könyvtár vezetője, Csikós Marianna tájékoztatott.
Elmondta: a könyvtárnak a KIK-be történt beolvadása új időszámítást jelent a könyvtár életében.

Csikós Marianna azt is fölidézte, hogy intézményük az elsők között csatlakozott az E-Magyarország pontokhoz, és továbbra is részt vesznek a programban.

Felvetődhet a kérdés, hogy a XXI. században, amikor már szinte minden kisiskolás kezében okos eszközök vannak, miért van szükség arra, hogy egy könyvtár folytassa ezt a szolgáltatását – mutatott rá korunk sajátosságára Csikós Marianna. Ugyanakkor arra is fölhívta a figyelmet, hogy még ma is nagyon sok olyan család van, akik számára sem a számítástechnikai eszközök, sem az internet nem hozzáférhető.

Csikós Marianna rámutatott: a könyvtár közösségi térként is működik, és ennek egy többletszolgáltatásaként tudják a rászoruló fiatalok számára biztosítani a hozzáférést a modern technika és az internet nyújtotta előnyökhöz.
Ez ugyanakkor lehetőséget nyújt a könyvtár számára arra is, hogy a fiataloknak iránymutatást tudjanak adni a rájuk zúduló információtömegben való tájékozódáshoz, a releváns és megbízható információkereséshez- a könyvtári foglalkozások keretébe beépítve.

A könyvtárvezető kiemelte azt is, hogy az idősebb korosztályok esetében gyakori, hogy rendelkeznek a szükséges technikai eszközökkel és internet előfizetéssel is, azonban e technológiák használatához szükséges tudás sokszor hiányzik. Ezt támasztják alá a tapasztalataik, hiszen sokan keresik a könyvtárt, hogy segítsenek különböző internetes szolgáltatásokhoz, például az ügyfélkapuhoz való hozzáféréshez.

A Szent István király út 2-4. szám alatti Művelődési Ház második emeletét elfoglaló könyvtár két egységben, a gyermekkönyvtárban, illetve a kölcsönző teremben van lehetőség a számítógépek és az internet ingyenes használatára.

A MOST ELNYERT FORRÁS NAGYOBBIK RÉSZÉT HAT SZÁMÍTÓGÉP BESZERZÉSÉRE KÍVÁNJÁK FORDÍTANI.

Közülük három a gyermekkönyvtárba, három a kölcsönző terembe kerül majd.

2019-ben – szintén egy pályázatnak köszönhetően – nyílt lehetőség a könyvtár két helyiségének, a kölcsönző és az előadóterem klimatizálására, amit annál inkább is szükségesnek tartottak, mert a 2016-os költözésük utáni években azt tapasztalták, hogy a könyvtár igénybevételének idejére negatív hatással van a nyári időszak.
Az akkori fejlesztésből ugyanakkor kimaradt a gyermekkönyvtár, holott éppen ott igen sok foglalkozást tartanak nyáron is, beleértve a népszerű nyári napközit, illetve a könyvtári gyermektáborokat.
Ezért

AZ ELNYERT KÉTMILLIÓ FORINTOS FORRÁSNAK EGY KISEBB RÉSZÉT A GYERMEKKÖNYVTÁRI RÉSZLEG KLIMATIZÁLÁSÁRA FORDÍTJÁK MAJD.

Zárásképpen Zsikó Zoltán reményét fejezte ki, hogy a későbbiekben is sok ilyen sikeres pályázat lesz a könyvtárral való közös munka eredményeként.

Kérdésre válaszolva az igazgató elmondta: a Művelődési Központ és Könyvtár összes dolgozóját átvették, a korábbiakkal azonos feltételekkel, amint azt meg is ígérték. Egy-két olyan dolgozó volt, aki nem kívánt csatlakozni az új szervezeti formához, de ők még a korábbi intézménynek felmondva távoztak a dolgozói kollektívából.
Ennek az ő esetükben elsősorban nem szakmai, hanem magánéleti okai voltak – mondta az igazgató.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 12., 15:53
Családias légkört, magas színvonalú szakmai munkakörnyezetet és mások mellett munkába járási támogatást is kínálnak leendő munkatársuknak. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 14., 12:18
A Bács-Kiskun vármegyében lévő többi határátkelőhely az eddig megszokott rendben működik. Még >>>
2024. 06. 14., 08:36
A kulturális, művészeti tematikájú portál a ma kezdődő Kék Madár Fesztivál kapcsán készített interjút a fesztiváligazgatóval. Még >>>
2024. 06. 13., 15:53
Az ösztöndíjat a KIMBA Birkózó Akadémia, a Birkózószövetség és a Testnevelési Egyetem által alapított ösztöndíj évente egy személynek ítélhető oda. Még >>>
2024. 06. 10., 13:24
A nagy érdeklődésre tekintettel két eredetileg nem hirdetett, délutáni turnus is indul Kovács László kalocsai Fazekas Alkotóházban. Még >>>
2024. 06. 08., 08:08
Kalocsán, június 10-én 6 órától 16-án 18 óráig felújítás miatt lezárják a közúti forgalom elől az 51. számú főút és a vasút kereszteződésében lévő Pataji úti átjárót. Még >>>
2024. 06. 08., 07:53
Hosszú ideje nem volt példa ekkora harcsatelepítésre a Dunán, 6 ezer szürkeharcsa kerül a folyamba. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK