2021. 10. 24.
Salamon
: 363 Ft   : 312 Ft Benzin: 492.0 Ft/l   Dízel: 506.5 Ft/l   Írjon nekünk

Kétmilliós pályázati támogatás a könyvtár fejlesztésére – Zsikó Zoltán és Csikós Marianna sajtótájékoztatója

Illés György Cinó  |  2021. 10. 12., 17:00

Zsikó Zoltán, a Kalocsai Innovációs Központ Nonprofit Kft. (KIK) igazgatója, valamint Csikós Marianna, a Tomori Pál Könyvtár vezetője tartott közös sajtótájékoztatót október 6-án a KIK tárgyalójában, ahol beszámoltak arról a pályázati sikerről, amelynek nyomán kétmillió forintot használhat föl a könyvtár szolgáltatásainak fejlesztésére. A pénzt az informatikai infrastruktúra fejlesztésére és a gyermekkönyvtár klimatizálására fordítják. Érintették az intézményi átszervezést is, amelynek során az e szervezeti formájában megszűnő Kalocsai Művelődési Központ és Könyvtár feladatait és dolgozóit a KIK veszi át.

A múlt szerdán délelőtt tíz órai kezdettel tartott sajtótájékoztatón Zsikó Zoltán üdvözölte a sajtó megjelent képviselőit, majd elmondta:

OKTÓBER ELSEJÉTŐL a KALOCSAI MŰVELŐDÉSI KÖZPONT ÉS KÖNYVTÁR FELADATAIT ÉS AZ OTT DOLGOZÓkat A KIK VETTE ÁT, AHOL AZ ALKALMAZOTTAK A KORÁBBIVAL AZONOS FELTÉTELEKKEL FOLYTATJÁK MUNKÁJUKAT.

Senkinek nem származik abból hátránya, sőt, azt gondolom, hogy inkább csak előnye lesz abból, hogy mostantól a KIK keretében dolgozik”– mondta az igazgató, aki azt is elmondta, hogy az átszervezés után a KIK az általános kulturális feladatok mellett a könyvtár működtetését is ellátja majd – annak vezetője továbbra is Csikós Marianna lesz – továbbá kommunikációs feladatokat és városfejlesztési feladatokat is ellátnak majd.


Zsikó Zoltán kiemelte: az új felállásban végzett közös munka eredményeképpen

FEKETE PÉTER KULTÚRÁÉRT FELELŐS ÁLLAMTITKÁR DÖNTÉSE NYOMÁN a könyvtár KÉTMILLIÓ FORINT VISSZA NEM TÉRÍTENDŐ TÁMOGATÁST NYERT EL A SZOLGÁLTATÁSOK FEJLESZTÉSÉRE.

Az igazgató úgy vélte, ez a pályázati siker is mutatja, hogy jó az együttműködés, és előrejelzi azt is, hogy az új intézményi keretek között sem fog romlani, sőt javulhat a könyvtári szolgáltatások színvonala.

Az elnyert forrás felhasználásáról a könyvtár vezetője, Csikós Marianna tájékoztatott.
Elmondta: a könyvtárnak a KIK-be történt beolvadása új időszámítást jelent a könyvtár életében.

Csikós Marianna azt is fölidézte, hogy intézményük az elsők között csatlakozott az E-Magyarország pontokhoz, és továbbra is részt vesznek a programban.

Felvetődhet a kérdés, hogy a XXI. században, amikor már szinte minden kisiskolás kezében okos eszközök vannak, miért van szükség arra, hogy egy könyvtár folytassa ezt a szolgáltatását – mutatott rá korunk sajátosságára Csikós Marianna. Ugyanakkor arra is fölhívta a figyelmet, hogy még ma is nagyon sok olyan család van, akik számára sem a számítástechnikai eszközök, sem az internet nem hozzáférhető.

Csikós Marianna rámutatott: a könyvtár közösségi térként is működik, és ennek egy többletszolgáltatásaként tudják a rászoruló fiatalok számára biztosítani a hozzáférést a modern technika és az internet nyújtotta előnyökhöz.
Ez ugyanakkor lehetőséget nyújt a könyvtár számára arra is, hogy a fiataloknak iránymutatást tudjanak adni a rájuk zúduló információtömegben való tájékozódáshoz, a releváns és megbízható információkereséshez- a könyvtári foglalkozások keretébe beépítve.

A könyvtárvezető kiemelte azt is, hogy az idősebb korosztályok esetében gyakori, hogy rendelkeznek a szükséges technikai eszközökkel és internet előfizetéssel is, azonban e technológiák használatához szükséges tudás sokszor hiányzik. Ezt támasztják alá a tapasztalataik, hiszen sokan keresik a könyvtárt, hogy segítsenek különböző internetes szolgáltatásokhoz, például az ügyfélkapuhoz való hozzáféréshez.

A Szent István király út 2-4. szám alatti Művelődési Ház második emeletét elfoglaló könyvtár két egységben, a gyermekkönyvtárban, illetve a kölcsönző teremben van lehetőség a számítógépek és az internet ingyenes használatára.

A MOST ELNYERT FORRÁS NAGYOBBIK RÉSZÉT HAT SZÁMÍTÓGÉP BESZERZÉSÉRE KÍVÁNJÁK FORDÍTANI.

Közülük három a gyermekkönyvtárba, három a kölcsönző terembe kerül majd.

2019-ben – szintén egy pályázatnak köszönhetően – nyílt lehetőség a könyvtár két helyiségének, a kölcsönző és az előadóterem klimatizálására, amit annál inkább is szükségesnek tartottak, mert a 2016-os költözésük utáni években azt tapasztalták, hogy a könyvtár igénybevételének idejére negatív hatással van a nyári időszak.
Az akkori fejlesztésből ugyanakkor kimaradt a gyermekkönyvtár, holott éppen ott igen sok foglalkozást tartanak nyáron is, beleértve a népszerű nyári napközit, illetve a könyvtári gyermektáborokat.
Ezért

AZ ELNYERT KÉTMILLIÓ FORINTOS FORRÁSNAK EGY KISEBB RÉSZÉT A GYERMEKKÖNYVTÁRI RÉSZLEG KLIMATIZÁLÁSÁRA FORDÍTJÁK MAJD.

Zárásképpen Zsikó Zoltán reményét fejezte ki, hogy a későbbiekben is sok ilyen sikeres pályázat lesz a könyvtárral való közös munka eredményeként.

Kérdésre válaszolva az igazgató elmondta: a Művelődési Központ és Könyvtár összes dolgozóját átvették, a korábbiakkal azonos feltételekkel, amint azt meg is ígérték. Egy-két olyan dolgozó volt, aki nem kívánt csatlakozni az új szervezeti formához, de ők még a korábbi intézménynek felmondva távoztak a dolgozói kollektívából.
Ennek az ő esetükben elsősorban nem szakmai, hanem magánéleti okai voltak – mondta az igazgató.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 10. 22., 15:51
Mit csinál a TDM? Mit csinál a Kalocsa mellett több települési önkormányzat, valamint több közcélú civil és gazdálkodó szervezetek közös tulajdonában álló Kalocsa és Térsége Turisztikai Kft.? Kevesen látnak bele a nonprofit Kft. működésébe, ők most a társaság működéséről szóló beszámoló elfogadását célzó képviselő-testületi előterjesztés mellékletéből kaphatnak választ kérdéseikre.
2021. 10. 21., 15:31
Még az előző kiállítás – Magyar Zita kerámiái – is látható volt a Fazekas Alkotóházban vasárnap délután, ahol a Kalocsai Hagyományőrző Egyesület tagjai által a krumplis pogácsa készítésének tudományával, egyúttal, a házigazda Kovács László jóvoltából a kemencés sütés-főzés fortélyaival ismerkedhettek az érdeklődők.
2021. 10. 20., 13:18
Az ellátásbiztonságot garantáló Paks II. beruházáshoz jelentős infrastruktúra-fejlesztés társul. A beruházási terület elérését, a munkaerő- és áruszállítást elősegítő közút-, illetve vasútfejlesztés, amelynek már látható eredményei vannak, csak egy kis szelete a feladatoknak – tájékoztatott Dr. Becskeházi Attila államtitkár. (x)
2021. 10. 20., 08:21
Gépész-, vegyész-, villamosmérnök-hallgatók sora kereste fel a Paks II. standját a BME jubileumi állásbörzéjén. Más műszaki, illetve egyéb szakokon tanulók közül is sokan érdeklődtek a szakmai gyakorlati lehetőség, valamint a nyitott pozíciók iránt. (x)
2021-10-19 14:50:00
A nyár folyamán a kalocsai Cigány Szív Egyesület és a Kultúrpart csapata szervezésében, pályázati forrás felhasználásával négy alkalommal utazhattak roma gyerekek és felnőtt kísérőik a fővárosba, hogy ott megtekintsék a főbb látványosságokat, izgalmas programokon vehessenek részt. A kirándulásokról egy vidám videofilm készült, amelyet most tettek közzé – tekintsék meg a KALOhíreken!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 10. 24., 11:13
Kettős nemzeti ünnepünket szentmisével és evezős bállal zárta Kalocsa Város polgármestere. Még >>>
2021. 10. 23., 15:23
Lakatos György, fagottművész és Gábor-Nagy Nóra, zongoraművész adott csodálatos koncertet péntek este a Kamarateremben Liszt Ferenc születésnapjának 210. évfordulójára! Még >>>
2021. 10. 23., 14:04
Kalocsa Város Önkormányzata tájékoztatja a lakosságát, hogy a Sörház köz forgalomkorlátozását 2021. október 29-ig meghosszabbították a csapadékcsatorna elvezető rendszer javítása miatt. Még >>>
2021. 10. 23., 09:38
Országszerte és a határokon túl is tartanak megemlékezéseket az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 65. évfordulóján. Még >>>
2021. 10. 23., 09:33
Az egészségügyi szakértők egyre inkább hangsúlyozzák, hogy lehet valaki fitt és kissé túlsúlyos egyszerre, a testtömegindex nem mérvadó és ez alapján nem lehet megfelelő képet kapni valakinek az egészségi állapotáról. Még >>>
2021. 10. 22., 15:40
A Fényi Gyula Általános Iskola Belvárosi Tagiskolájának 7. és 8. osztályos diákjai rendhagyó történelemóra keretei között mutatták ma be a 65 évvel ezelőtt történteket. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

Az Európai Védelmi Ügynökség égisze alatt futó Helikopter Harcászati Oktatói Kiképzés (Helicopter Tactics Instructor Course, HTIC) vette kezdetét az MH Pápa Bázisrepülőtéren október elején.
Második alkalommal rendezték meg Balatonakarattyán a helikopter pilóták és fedélzeti technikusok találkozóját, ahol - a műszaki állomány mellett - a polgári szakszolgálatnál tevékenykedő pilóták is tiszteletüket tették október 9-én, szombaton.
Az Air France Nizza és Párizs – Orly között teljesített járatot az eddigieknél jóval nagyobb arányban, 30 százalékban fenntartható kerozint használó repülőgéppel.
Friss hírek a KC-390-es gyártósoráról, ezúttal azonban még nem a magyar szállítógépekről, hanem az első portugál példányról. Mutatjuk az Embraer videóját!
hirdetés