2022. 06. 27. hétfő
László
: 404 Ft   : 381 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Kétmilliós pályázati támogatás a könyvtár fejlesztésére – Zsikó Zoltán és Csikós Marianna sajtótájékoztatója

Illés György Cinó  |  2021. 10. 12., 17:00

Zsikó Zoltán, a Kalocsai Innovációs Központ Nonprofit Kft. (KIK) igazgatója, valamint Csikós Marianna, a Tomori Pál Könyvtár vezetője tartott közös sajtótájékoztatót október 6-án a KIK tárgyalójában, ahol beszámoltak arról a pályázati sikerről, amelynek nyomán kétmillió forintot használhat föl a könyvtár szolgáltatásainak fejlesztésére. A pénzt az informatikai infrastruktúra fejlesztésére és a gyermekkönyvtár klimatizálására fordítják. Érintették az intézményi átszervezést is, amelynek során az e szervezeti formájában megszűnő Kalocsai Művelődési Központ és Könyvtár feladatait és dolgozóit a KIK veszi át.

A múlt szerdán délelőtt tíz órai kezdettel tartott sajtótájékoztatón Zsikó Zoltán üdvözölte a sajtó megjelent képviselőit, majd elmondta:

OKTÓBER ELSEJÉTŐL a KALOCSAI MŰVELŐDÉSI KÖZPONT ÉS KÖNYVTÁR FELADATAIT ÉS AZ OTT DOLGOZÓkat A KIK VETTE ÁT, AHOL AZ ALKALMAZOTTAK A KORÁBBIVAL AZONOS FELTÉTELEKKEL FOLYTATJÁK MUNKÁJUKAT.

Senkinek nem származik abból hátránya, sőt, azt gondolom, hogy inkább csak előnye lesz abból, hogy mostantól a KIK keretében dolgozik”– mondta az igazgató, aki azt is elmondta, hogy az átszervezés után a KIK az általános kulturális feladatok mellett a könyvtár működtetését is ellátja majd – annak vezetője továbbra is Csikós Marianna lesz – továbbá kommunikációs feladatokat és városfejlesztési feladatokat is ellátnak majd.


Zsikó Zoltán kiemelte: az új felállásban végzett közös munka eredményeképpen

FEKETE PÉTER KULTÚRÁÉRT FELELŐS ÁLLAMTITKÁR DÖNTÉSE NYOMÁN a könyvtár KÉTMILLIÓ FORINT VISSZA NEM TÉRÍTENDŐ TÁMOGATÁST NYERT EL A SZOLGÁLTATÁSOK FEJLESZTÉSÉRE.

Az igazgató úgy vélte, ez a pályázati siker is mutatja, hogy jó az együttműködés, és előrejelzi azt is, hogy az új intézményi keretek között sem fog romlani, sőt javulhat a könyvtári szolgáltatások színvonala.

Az elnyert forrás felhasználásáról a könyvtár vezetője, Csikós Marianna tájékoztatott.
Elmondta: a könyvtárnak a KIK-be történt beolvadása új időszámítást jelent a könyvtár életében.

Csikós Marianna azt is fölidézte, hogy intézményük az elsők között csatlakozott az E-Magyarország pontokhoz, és továbbra is részt vesznek a programban.

Felvetődhet a kérdés, hogy a XXI. században, amikor már szinte minden kisiskolás kezében okos eszközök vannak, miért van szükség arra, hogy egy könyvtár folytassa ezt a szolgáltatását – mutatott rá korunk sajátosságára Csikós Marianna. Ugyanakkor arra is fölhívta a figyelmet, hogy még ma is nagyon sok olyan család van, akik számára sem a számítástechnikai eszközök, sem az internet nem hozzáférhető.

Csikós Marianna rámutatott: a könyvtár közösségi térként is működik, és ennek egy többletszolgáltatásaként tudják a rászoruló fiatalok számára biztosítani a hozzáférést a modern technika és az internet nyújtotta előnyökhöz.
Ez ugyanakkor lehetőséget nyújt a könyvtár számára arra is, hogy a fiataloknak iránymutatást tudjanak adni a rájuk zúduló információtömegben való tájékozódáshoz, a releváns és megbízható információkereséshez- a könyvtári foglalkozások keretébe beépítve.

A könyvtárvezető kiemelte azt is, hogy az idősebb korosztályok esetében gyakori, hogy rendelkeznek a szükséges technikai eszközökkel és internet előfizetéssel is, azonban e technológiák használatához szükséges tudás sokszor hiányzik. Ezt támasztják alá a tapasztalataik, hiszen sokan keresik a könyvtárt, hogy segítsenek különböző internetes szolgáltatásokhoz, például az ügyfélkapuhoz való hozzáféréshez.

A Szent István király út 2-4. szám alatti Művelődési Ház második emeletét elfoglaló könyvtár két egységben, a gyermekkönyvtárban, illetve a kölcsönző teremben van lehetőség a számítógépek és az internet ingyenes használatára.

A MOST ELNYERT FORRÁS NAGYOBBIK RÉSZÉT HAT SZÁMÍTÓGÉP BESZERZÉSÉRE KÍVÁNJÁK FORDÍTANI.

Közülük három a gyermekkönyvtárba, három a kölcsönző terembe kerül majd.

2019-ben – szintén egy pályázatnak köszönhetően – nyílt lehetőség a könyvtár két helyiségének, a kölcsönző és az előadóterem klimatizálására, amit annál inkább is szükségesnek tartottak, mert a 2016-os költözésük utáni években azt tapasztalták, hogy a könyvtár igénybevételének idejére negatív hatással van a nyári időszak.
Az akkori fejlesztésből ugyanakkor kimaradt a gyermekkönyvtár, holott éppen ott igen sok foglalkozást tartanak nyáron is, beleértve a népszerű nyári napközit, illetve a könyvtári gyermektáborokat.
Ezért

AZ ELNYERT KÉTMILLIÓ FORINTOS FORRÁSNAK EGY KISEBB RÉSZÉT A GYERMEKKÖNYVTÁRI RÉSZLEG KLIMATIZÁLÁSÁRA FORDÍTJÁK MAJD.

Zárásképpen Zsikó Zoltán reményét fejezte ki, hogy a későbbiekben is sok ilyen sikeres pályázat lesz a könyvtárral való közös munka eredményeként.

Kérdésre válaszolva az igazgató elmondta: a Művelődési Központ és Könyvtár összes dolgozóját átvették, a korábbiakkal azonos feltételekkel, amint azt meg is ígérték. Egy-két olyan dolgozó volt, aki nem kívánt csatlakozni az új szervezeti formához, de ők még a korábbi intézménynek felmondva távoztak a dolgozói kollektívából.
Ennek az ő esetükben elsősorban nem szakmai, hanem magánéleti okai voltak – mondta az igazgató.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 06. 24., 09:06
Látogass el a Városházára, szelfizz, és nyerj! – Akciót indított az önkormányzat a városháza új látványosságainak népszerűsítésre. A lokálpatriótákra másik csemege is vár: pódiumbeszélgetés lesz a tavasszal hivatalosan is magyar örökséggé, a Magyar Szellem Láthatatlan Múzeumnak elemeivé nyilvánított gyűjtemények vezetőivel tartanak pódiumbeszélgetést.
2022-06-22 11:02:07
Különleges programokkal és meghosszabbított nyitvatartással várják a látogatókat a Viski Károly Múzeumban, a Nicolas Schöffer Gyűjteményben és a Kalocsai Képtárban.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 06. 27., 14:31
57 fokig forrósodik az autó utastere a budapesti rendőrök figyelemfelhívó videóján. Ez egy otthagyott kisgyermek életébe is kerülhet. Egy percre se hagyja ott gyermekét! Még >>>
2022. 06. 26., 21:10
A független jelöltként induló Vargyas Lászlót választották Dunaszentbenedek polgármesterévé a vasárnap tartott időközi voksoláson – derül ki a Nemzeti Választási Iroda honlapján közölt adatokból. Még >>>
2022. 06. 26., 20:32
Eldőlt, ki fogja Dunaszentbenedek érdekeit szolgálni az elkövetkezendő két évben. Még >>>
2022. 06. 26., 14:42
Szombat este kilenctől a II. Food Truck Show színvonalát emelve a Tattoos együttes, Kalocsa egyik legrégebbi zenekara állt színpadra, akik saját számaik mellett a nyolcvanas évek rock slágereit játszották. Még >>>
2022. 06. 25., 10:08
A nyugatira, északnyugatira forduló szelet többfelé élénk, főleg zivatarok idején erős, viharos lökések kísérhetik Még >>>
2022. 06. 24., 16:13
Látogass ki az Érsekkertbe, ahol végigkóstolhatod a kiguruló kocsik kínálatát, és szavazz a szerinted legjobbra! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK