2023. 02. 02. csütörtök
Aida, Karolina
: Ft   : Ft Benzin: 655.9 Ft/l   Dízel: 717.8 Ft/l   Írjon nekünk

Kettő, szociálisan érzékeny területen nagyot lép előre a város - Rendkívüli üléssel kezdődött az újesztendő képviselő-testületi munkája

Kettő, szociálisan érzékeny területen nagyot lép előre a város - Rendkívüli üléssel kezdődött az újesztendő képviselő-testületi munkája
2023. 01. 20., 08:05

Dr. Filvig Géza, Kalocsa város polgármestere a Bajai Tankerületi Központ számára nyitva álló rövid adminisztratív határidővel indokolta a képviselő-testület január 19-én, reggel 9 órára történő összehívását. A rendkívüli tanácskozáson elsősorban a sajátos nevelési igényű óvodások fejlődését elősegítő, az érintett gyermekek és családjuk számára nagyon fontos, előre mutató döntések születtek. Végre látszik a fény az alagút végén, megkezdődött annak az előkészítése, hogy a sajnos egyre több sajátos nevelési igényű, óvodás korú gyermeket a készségfejlesztő fejlesztő foglalkoztatásokra a jövőben ne Bajára vagy Kiskőrösre kelljen vinni, hanem az a volt Alkony utcai óvoda felújítása és átalakítása után helyben történjen. Ehhez a témához kapcsolódik, hogy az önkormányzat a szociális elkötelezettségéből adódóan - immár jogilag is megalapozottan - ingyenesen a Nebuló EGYMI Iskola rendelkezésére bocsátja a volt ÖKOPont irodaépületet, hogy ott kulturált körülmények között, az iskola tőszomszédságában tarthassák meg a testnevelési órákat és a fejlesztő foglalkozásokat.

Az ülést megnyitó Dr. Filvig Géza az ülésen megjelent Sárosi Magdolna, a Bajai Tankerületi Központ vezetője köszöntése után elöljáróban emlékeztetett: a képviselő-testület a múlt év december 16-án megtartott ülésén rendelkezett arról, hogy ingyenesen a NEBULÓ Iskola rendelkezésére bocsátja az ÖKOPont épületét, a sajátos nevelési igényű gyermekek testnevelési óráinak megtartására. Ám az akkor döntés jogi alapját csak a vonatkozó helyi rendelet módosításával lehet megteremteni, ugyanis az önkormányzat vagyongazdálkodásáról szóló rendelet szerint ingyenes használatot csak kalocsai székhellyel rendelkező intézménynek lehet biztosítani. A törvényesség és az életszerűség jegyében a képviselők egyhangúlag megszavazták, hogy az önkormányzat a jövőben ingyenes használatot nem csak a kalocsai székhellyel, hanem a kalocsai feladat ellátási hellyel rendelkező intézménynek is biztosíthat.


A folytatásban a polgármester ismertette a Bajai Tankerületi Központ azon kérését, amely szerint a testnevelési órák megtartásához biztosított Kalocsa, Kossuth Lajos u. 50 szám alatti, önkormányzati tulajdonú ingatlanon (volt ÖKOPont Iroda) túl szükségük lenne a jelenleg üresen álló volt Alkony utcai óvoda épületére is, amelyben egy 18- 20 fős gyógypedagógiai óvodát nyitnának. Erre nagy szükség lenne a városban, hiszen a sajátos nevelési igényű óvodás korú gyermekeket a fejlesztő foglalkoztatásokra hosszú évek óta Bajára vagy Kiskőrösre viszik a szülők. A Bajai Tankerületi Központ azzal kér ingyenes használatot a volt Alkony utcai óvoda épületére, hogy az ingatlan működtetésével és fenntartásával, oktatási célú kialakításával járó költségeket vállalja.

A polgármester üdvözölte a kérést, és annak elfogadását a képviselőknek azzal ajánlotta, hogy azzal immár két használaton kívüli önkormányzati ingatlan kerülhet jó cél érdekében, jó kezekbe, nem kell azok további hasznosításán fáradozni.

Mielőtt a kérdésben az egyhangú döntés megszületett, a polgármester Sárosi Magdolnának adott szót.

A Bajai Tankerületi Központ vezetője elmondta:

Szeretném megköszönni azt a lehetőséget, hogy az ÖKOPontot használhatjuk. Az épület hasznosítása részünkről január 9-én megkezdődött. Bejelentem, hogy itt a használatot szeretnénk kibővíteni. Katus Györgyné intézményvezető asszonnyal egyeztettem; az a tervünk, hogy a második félévtől az óvodai készségfejlesztő csoportokat is az ÖKOPontba helyezzük át. Így rövidülne a távolság a székhely intézmény és a foglalkozások helyszíne között. Nagyon köszönöm polgármester úrnak és az önkormányzatnak, hogy ezt a lehetőséget biztosítják számunkra. Az együttműködésünkre visszatekintve: az mindig is kiváló volt, közösen mindig meg tudtuk oldani az előttünk álló kihívásokat, feladatokat! Az Alkony utcai épület használatát is köszönjük, de ez egy hosszabban tartó folyamat lesz. Elsőként meg kell vizsgálnunk, hogy ehhez hogyan tudunk forrást biztosítani, mert itt az épület felújítását, szükség szerinti átalakítását is meg kell oldanunk. A Tankerületnek az a célja, hogy az óvodás korú gyerekeket is a Kalocsai EGYMI lássa el. Nagyon köszönjük a lehetőségeket és a támogatásukat, bízom abban, hogy a jövőben is eredményesen dolgozunk együtt!"– mondta a Tankerületi Központ vezetője.


A napirend zárásakor a polgármester kifejtette: a Tankerületnek január 24-ig van lehetősége arra, hogy a telephely-bővítésre vonatkozó kérelmét előterjessze. A mai rendkívüli testületi ülésen hozott határozatok ennek az alapját megteremtik, bízik abban, hogy Bajai Tankerületi Központ fejlesztési elképzelései mielőbb valóra válnak.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 01. 30., 15:30
Kocsis Anna és Attila következő állomása egy eldugott faluban lévő biofarm volt. Ahogy a nevéből is adódik - Mindful Farm - a lecsendesedést, kikapcsolódást, természetközeliséget, a jelen pillanat megélését keresték ezen a helyen. Hogy telt el az ott töltött két hét? Vloguk következő epizódjából kiderül, kövessétek a KALOhíreken utazásukat!
2023. 01. 29., 08:24
Január 20-21-én iskolánkat, a Kalocsai Szent István Gimnáziumot képviseltük Kecskeméten, a Neumann János Egyetem által meghirdetett 24 órás logisztikai versenyen. Az Izsáki úti új campuson a logisztikához köthető feladatokat és egy nagy projektfeladatot kellett teljesítenie πz2a nevű csapatunknak, melynek tagjai: Molnár Fruzsina, Rideg Árpád, Vida Zolta - tudtuk meg a portálunknak küldött beszámolóból.
2023. 01. 27., 12:27
A Kamarateremben Cseh Tamás dalait adta elő Papp Róbert, Kalocsa díszpolgára, valamint fia, ifjabb Papp Róbert. Az énekes-gitáros zenéjének egy parafrázisához Papp Róbert dalához Berta-Somogy Lajos írta a dalszöveget, aki prózai szövegek felolvasásával idézte meg Cseh Tamás kivételes egyéniségét.
2023-01-26 08:05:00
November végén hirdettek nyílt pályázatot a Kossuth Lajos utca 16-18. szám alatti egykori kollégium épületére. A pályázat érvényes ajánlat nélkül zárult. Nem maradtunk le a vásárról. Hasonlóképp sikertelen volt egy Csokonai utcai lakóingatlan értékesítésére kiírt pályázat, amelyet szintén ismét kiírnak.
2023-01-25 16:31:00
A Kalocsa környékén élő képzőművészek több éves hagyományt követve megrendezett tárlathoz ezúttal a Dunatáj Fotókör kiállításra is kapcsolódott. A megnyitón közreműködött és köszöntőt mondott Lakatos György fagottművész, városunk díszpolgára. A kiállítást megnyitotta Budai Viktória művészettörténész, a Schöffer Gyűjtemény vezetője.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 02. 02., 08:58
A néphagyomány a tavaszvárásra figyel február 2-án, Gyertyaszentelő Boldogasszony napján, hiszen megfigyelések szerint a barna medve ilyenkor felébred téli álmából, és kikukucskál a barlangjából. Még >>>
2023. 02. 02., 08:52
Az adatok szerint 2013 és 2019 között jellemzően évi 120-135 ezren nyelvvizsgáztak, tavaly csak 83 ezren. Még >>>
2023. 02. 02., 08:34
Az alezredesek eddig megbízott kapitányként irányították a rendőrkapitányságokat. Még >>>
2023. 02. 01., 13:27
A tegnapi, házon belüli egyeztetések után ma az intézmények vezetőivel egyeztetnek a Polgármesteri Hivatalban. Még >>>
2023. 02. 01., 08:45
Tíz hónapostól 3 évesig jöhetnek szóba az egészséges kutyusok. Gazdáik február 17-éig, e-mailben küldhetnek ajánlatot a vásárra. Még >>>
2023. 01. 31., 09:09
A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség életveszélyt okozó testi sértés miatt vádat emelt egy férfival szemben, aki egy vita során olyan súlyosan bántalmazta a nehezen mozgó, leromlott egészségi állapotú feleségét, hogy 11 bordája eltört. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK