2022. 05. 21. szombat
Konstantin
: 385 Ft   : 364 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Kiderült, miért láthattuk, hallhattuk a Magyar Honvédség vadászgépeit Kalocsa felett! – Akcióban a Gripenek

Kiderült, miért láthattuk, hallhattuk a Magyar Honvédség vadászgépeit Kalocsa felett! – Akcióban a Gripenek
Kastély Béla  |  2022. 04. 09., 07:43

Kisebb riadalmat okozott városunkban április 8-án, pénteken délután egy nem mindennapi légi esemény, és mint kiderült, ez már a harmadik volt azon a napon. A Magyar Honvédség hivatalos közleménye szerint egy Ausztria felől érkező kisrepülőgép nem létesített rádiókapcsolatot a polgári légi irányítással, ezért riasztották a Magyar Honvédség Gripenjeit, amelyek leginkább az augusztus 20-i légi parádéhoz hasonlítható robajjal, alacsony magasságban húzták át városunk felett.

Ahogy korábban már beszámoltunk róla, pénteken rövid időn belül kétszer is riasztották a Magyar Honvédség Gripenjeit.

A kora délutáni órákban egy Szentpétervárról Belgrádba tartó A-319-es utasszállító repülőgép miatt riasztották a vasmadarakat. A gép bombafenyegetést jelzett a polgári légiirányítás felé, ezért a NATO Déli Egyesített Légi Hadműveleti Központja riasztotta a Magyar Honvédség vadászgépeit, amelyek a felszállást követően a szerb A-319-es repülőgépet kikísérték a magyar légtérből, majd visszatértek a kecskeméti bázisra.

Nem sokkal később ismét riasztották a Gripeneket, akkor egy Moszkvából Belgrádba tartó utasszállító jelzett bombafenyegetést a polgári légi irányításnak. A felszállást követően pillanatokon belül utolérték és azonosították a repülőgépet, majd kikísérték a magyar légtérből. A géppár ezt követően visszatért a kecskeméti bázisra.

Forrás: honvedelem.hu

Túl sok idejük nem volt a visszatérő pilótáknak, mert a NATO Déli Egyesített Légi Hadműveleti Központja ismét riasztást adott.

A GÉPPÁRNAK 17 ÓRA ELŐTT PÁR PERCCEL AZÉRT KELLETT FELSZÁLLNIA, MERT EGY AUSZTRIA FELŐL ÉRKEZŐ, PISTON TÍPUSÚ KISREPÜLŐGÉP NEM LÉTESÍTETT RÁDIÓKAPCSOLATOT A POLGÁRI LÉGIIRÁNYÍTÁSSAL.

A Gripenek haladéktalanul felszálltak, és miközben azonosították a repülőgépet, annak vezetőjével a légi irányítás is felvette a rádiókapcsolatot. A vadászrepülők a kisgépet Szegedre kísérték, majd visszatértek a kecskeméti bázisukra.

Városunkban és annak környékén a harmadik esetnek lehettünk kéretlen szem- és fültanúi, és sokan azonnal, óhatatlanul is a szomszédban zajló orosz-ukrán háborúra asszociáltak.

A szokatlan robajra is választ ad a közlemény, ugyanis

A FELADAT SIKERES VÉGREHAJTÁSA ÉRDEKÉBEN A GRIPENEK ILYENKOR ENGEDÉLYT KAPNAK, HOGY ÁTLÉPJÉK A HANGSEBESSÉGET, ILYENKOR LEHET – MINT EZ ESEBEN IS - HANGROBBANÁST HALLANI.

A vadászgépek a gyakorlatok során - kis ország lévén - 400-450 kilométeres sebességgel repülhetnek a magyar légtérben, ezért is volt a hozzáértőknek egyértelmű, hogy ez bizony most nem próbarepülés vagy gyakorlat.

Forrás: honvedelem.hu

Utóbbiak megtervezéskor egyébként hangsúlyt fektetnek az érintett települések elhelyezkedésére, hogy minél kevesebb problémát okozzanak a lakosságnak.

A Magyar Légierő 20 kiképzett Gripen pilótával rendelkezik, akik átlagosan évi 100 órát repülnek, illetve 30 órát töltenek szimulátorban. A magyar légtér védelmét 14 darab, negyedik generációs JAS 39-es Gripen vadászgéppel látják el.


Forrás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 05. 18., 07:59
Hatalmas tömeget vonzott május 14-én, szombaton az Érsekkertben megtartott veterán járművek találkozója, a „bőregértől” az amerikai országúti cirkálóig mindenféle gépcsodát láthatott az érdeklődő közönség.
2022. 05. 16., 08:03
Két év kényszerszünet után ebben a tanévben végre újra a hagyományos keretek között rendezhette ballagási ünnepségét a Kalocsai Szent István Gimnázium is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 05. 20., 17:11
GyIÖK: Sajnos Alee lebetegedett, ezért este az USNK duó fog koncertet tartani a Csilás Parkban. Még >>>
2022. 05. 20., 13:16
Két megkülönböztető jelzést használó rendőrautó ütközött össze az 5301-es úton, Kiskőrösnél. Még >>>
2022. 05. 20., 09:43
A sértettek nem sejtették, hogy a férfi az összes kölcsönkért pénzt azonnal szerencsejátékokra költi, kevés sikerrel: elbukott mindent. Még >>>
2022. 05. 19., 18:03
Nem maradunk idén fecskék nélkül: a kalocsai városházán már javában csinosítják, építgetik a fészkeiket. Fészkenként, évente 4-5 utód várható, de CSOK-ot - talán kellő jövedelem híján - nem igényelnek. Nézzék meg rövid videónkon, hogyan csinálják! Még >>>
2022. 05. 19., 17:47
A Kalocsai Közétkeztetési Intézmény hirdeti a pályázatot. Még >>>
2022. 05. 19., 11:02
Az agár sisakoskosbor a legkorábban nyíló és leggyakoribb orchideánk, megyénkben sokfelé találkozhatunk vele. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés