2024. 07. 20. szombat
Illés
: 391 Ft   : 360 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

Kisgólyák látványgyűrűzése Szakmáron és a környékbeli fészkekben

Zsiga Ferenc  |  2024. 06. 21., 13:27

Kalocsán és környékén a június 10-én induló héten kezdődött a kisgólyák gyűrűzése. A Kiskunsági Nemzeti Park munkatársai az emelőkosaras járművet kezelő MVM szakembereivel közösen azonosító fémgyűrűvel látják el a fehér gólyák fiókáit. A Gólya Road Show egyik állomása Szakmár volt, ahol a gyűrűzést a helyi óvodával előre egyeztetett időpontban június 19-én, 11 órakor a gyerekek legnagyobb örömére végezték el.

Szalai Gábor, a gyűrűzést a Kiskunsági Nemzeti Park megbízásából végző szakember az Erzsébet utcában lévő, négy gólyafiókát rejtő gólyafészek tövében elmondta: az őszi, téli időszakban, amikor a vándormadaraink elmennek, ellenőrzik és karbantartják a fészkeket.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Ehhez a munkához gyakran az áramszolgáltató segítségét kérik, hiszen a fészkek többsége villanyoszlopokon található. Emellett a vizes élőhelyeket is szemmel tartják, hiszen ezek a táplálkozási helyek, és ezen területek emiatt is védelem alatt állnak.

Szalai Gábor a gyerekeknek a gólyával kapcsolatos tudnivalók mellett azt is elmondta, hogy Dunapatajról érkeztek, de ott a gólyafiókák annyira kicsik, csupán két-három hetesek voltak, hogy a gyűrűzést nem tudták elvégezni. Viszont találtak a fészekben egy gólya záptojást, amelyből nem kelt ki kisgólya.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A gólya védett faj, a fiókák 5 hetes korukban a legalkalmasabbak az egyedi azonosításukra alkalmas gyűrű felhelyezésére. Az úttestről szemlélve úgy tűnik, hogy a szakmárigólyafészekben lévő 4 kisgólya ilyen idős lehet.

Miután az emelőkosár segítségével óvatosan lehoztak két kisgólyát a fészekből kiderült, hogy ezek a fehér gólya fiókák június közepére elérték azt az öthetes fejlettségi kort, amikor már megjelölhetők azokkal a színes gyűrűkkel, amelyeknek köszönhetően egész életükben - távcsöves leolvasással - azonosíthatóak lesznek akár itthon, akár vonulás közben.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Miközben a gyerekek a Gólya, gólya gilice kezdetű dalt énekelték, a szakember egykettőre felhelyezte az azonosító gyűrűt a két kisgólya lábára, majd az azonosítószám feljegyzése után a megszeppent két kismadár visszakerült a fészkébe. Két testvérüket már a magasban, az élőhelyükön gyűrűzték fel. A gólyaszülők távolról figyelték a fészek körüli eseményeket, majd amikor a jármű elhajtott, újra egymásra talált a család. Szakmáron kedden ezen kívül még két fészket látogattak meg a gyűrűzők. Sajnos az egyikben nem találtak kicsiket, míg a másikban három kapott azonosítót. A gyűrűzéseket Kalocsa környékén június 24-én, hétfőtől folytatják a szakemberek.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 14:32
Életének 77. évében elhunyt a Kalocsai SE hajdani elnöke, szakosztályvezetője, edzője és nagyszerű játékosa Farkas András, a „Bandika”. Mert mindenki csak így ismerte és nevezte nyugdíjasként is a sütőipari vállalat egykori gazdasági igazgatóját, aki ekkor már több száz embert irányított.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 20., 09:43
Az állatok egyre gyakrabban támadnak emberre, ennek ellenére civil szervezetek tiltakoznak a törvény ellen. Még >>>
2024. 07. 19., 19:28
Az üzletvezető felismerte, a kecskeméti rendőrök pedig elfogták a tolvajokat. Még >>>
2024. 07. 19., 18:16
Itt megtudhatja, hogyan alakult folyóink vízállása szerdán. Még >>>
2024. 07. 19., 11:31
A új pszichoaktív anyagok a legveszélyesebb kábítószerek. A rendőrség látókörébe egyre több ilyen szert áruló társaság kerül. Ezúttal Jánoshalmán csaptak le az egyenruhások - VIDEÓVAL! Még >>>
2024. 07. 19., 09:46
Rendőrök, katonák és a lánglovagok közös erővel mentették az állatokat. Még >>>
2024. 07. 17., 15:33
A helyszínre több mentőautót és mentőhelikoptert, valamint a kiskőrösi és a kiskunhalasi hivatásos tűzoltókat riasztották. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK