2022. 05. 21. szombat
Konstantin
: 385 Ft   : 364 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Közlekedési verseny középiskolásoknak – A rendőrség baleset-megelőzési bizottsága minden korosztályt megcéloz

Közlekedési verseny középiskolásoknak – A rendőrség baleset-megelőzési bizottsága minden korosztályt megcéloz
Illés György Cinó  |  2022. 04. 18., 08:28

Az Országos Rendőr Főkapitányság Országos Baleset-megelőzési Bizottsága évről-évre meghirdeti a felmenő rendszerben zajló Szakközépiskolások Közlekedésbiztonsági Kupáját, amelynek a megyei fordulóját minden évben itt, Kalocsán szokták megrendezni, a megye nyolc rendőrkapitánysága által delegált csapatok számára. A kalocsaiak mellett Kecskemétről, Bajáról, Kiskőrösről, Kiskunhalasról, Kiskunmajsáról, Jánoshalmáról és Kiskunfélegyházáról érkeztek három-háromfős csapatok a megmérettetésre. A három kategóriában folyó versengés legjobbjai Veszprémben, az országos fordulón folytathatják.

A diákok három kategóriában: kerékpáros, segédmotor-kerékpáros és személygépjármű-vezető kategóriában versenyeztek. A versenyprogram minden kategóriában három részből áll: a versenyzők először egy egészségügyi tesztet írnak, majd mindenki a kategóriájához tartozó elméleti feladatsort tölt ki – a segédmotor-kerékpárosok segédmotoros, a személygépjármű-vezetők B-kategóriás tesztet, a kerékpárosok egy általános KRESZ tesztet írnak. Ezt követően vezetői rutinról tesznek tanúbizonyságot a versenyzők, amire egy ügyességi pályán, illetve a városban való vezetés során kerül sor.

Az első három helyezett kupát kapott, és mindegyik kategória legjobbjai a háromnapos országos döntőn képviselhetik majd Bács-Kiskun megyét, de egetlen versenyző sem távozott üres kézzel: pendrive-ot, baleseti láthatósági eszközöket kapnak, ráadásként édességekkel és bizonyára sok élménnyel és tapasztalattal térhetnek haza a fiatalok.
Az országos rangadót idén Veszprémben tartják majd meg május végén, június elején..

Közlekedésbiztonság 0–100 éves korig

A versenyt szervező Országos Baleset-megelőzési Bizottság idén harmincéves, és a kezdetektől kiveszi részét a helyes, biztonságos közlekedésre nevelés még korábbi hagyományokra visszanyúló folyamatából, ennek megfelelően ez a verseny is nagy múltra tekint vissza.
A biztonságos közlekedés tanulását nem lehet elég korban elkezdeni, és mindig van hová fejlődni.

Képgaléria megtekintése (7 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!Azt szoktuk mondani, hogy nullától száz éves korig mindenki közlekedik valahogy, vagy így, vagy úgy, gyalogosan vagy tömegközlekedéssel már az első lépésektől kezdve, kicsit nagyobb korban kerékpárral, segédmotor-kerékpárral, autóval. Éppen ezért tartjuk fontosnak, hogy a lehető leghamarabb elkezdik a gyerekeknek a helyes közlekedésre nevelését.”
– nyilatkozta a verseny kapcsán munkatársunknak Dudásné Tóth Erika rendőr őrnagy, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Baleset-Megelőzési Bizottságának titkára, majd ismertette a különböző korosztályok számára életre hívott programjaikat.

– Az óvodás programjainkon természetesen játékos formában, a gyerekek fejlettségi szintjének megfelelően tanítjuk a gyerekeket, ahogyan az általános iskolások és középiskolások számára is korosztályuknak megfelelő programokkal készülünk, amilyen ez a verseny is. Hasonló, de csak kerékpáros megmérettetést szoktunk szervezni az általános iskolások alsó tagozatosainak „Ki a mester két keréken?” címmel, a fölsősök pedig a Kerékpáros Iskola Kupa versenyen mérhetik össze tudásukat.

Amint megtudtuk, a helyes, biztonságos közlekedésre való nevelést a középiskola befejezésével sem tekintik lezártnak, hiszen egész életen át közlekedünk.
Ezért a felnőtteket is igyekeznek megszólítani: gyakran járnak cégekhez baleset-megelőzési oktatást tartani, családi napokat szerveznek, sőt, az idősek világnapján a nyugdíjasoknak is tartanak egy hasonló versenyt minden évben. Természetesen, az ő esetükben is az adottságaiknak, képességeiknek megfelelően, az ő jellemző közlekedési helyzeteikre, rájuk leselkedő veszélyekre tekintettel alakítják ki a feladatokat, illetve az oktatás tartalmát.

Eredmények:

Kerékpár: 1. Pallos Dorka (Baja)
                 3. Horváth Melitta (Kalocsa)

Motor: 1. Bácskai Zoltán (Jánoshalma)

Autó: 1. Varga Péter (Jánoshalma)
Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 05. 18., 07:59
Hatalmas tömeget vonzott május 14-én, szombaton az Érsekkertben megtartott veterán járművek találkozója, a „bőregértől” az amerikai országúti cirkálóig mindenféle gépcsodát láthatott az érdeklődő közönség.
2022. 05. 16., 08:03
Két év kényszerszünet után ebben a tanévben végre újra a hagyományos keretek között rendezhette ballagási ünnepségét a Kalocsai Szent István Gimnázium is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 05. 20., 17:11
GyIÖK: Sajnos Alee lebetegedett, ezért este az USNK duó fog koncertet tartani a Csilás Parkban. Még >>>
2022. 05. 20., 13:16
Két megkülönböztető jelzést használó rendőrautó ütközött össze az 5301-es úton, Kiskőrösnél. Még >>>
2022. 05. 20., 09:43
A sértettek nem sejtették, hogy a férfi az összes kölcsönkért pénzt azonnal szerencsejátékokra költi, kevés sikerrel: elbukott mindent. Még >>>
2022. 05. 19., 18:03
Nem maradunk idén fecskék nélkül: a kalocsai városházán már javában csinosítják, építgetik a fészkeiket. Fészkenként, évente 4-5 utód várható, de CSOK-ot - talán kellő jövedelem híján - nem igényelnek. Nézzék meg rövid videónkon, hogyan csinálják! Még >>>
2022. 05. 19., 17:47
A Kalocsai Közétkeztetési Intézmény hirdeti a pályázatot. Még >>>
2022. 05. 19., 11:02
Az agár sisakoskosbor a legkorábban nyíló és leggyakoribb orchideánk, megyénkben sokfelé találkozhatunk vele. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés