2023. 06. 07. szerda
Róbert
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Közmeghallgatás 2022. – dr. Filvig Géza polgármester beszámolt az elmúlt évről, és vázolta a következő időszak feladatait

Közmeghallgatás 2022. – dr. Filvig Géza polgármester beszámolt az elmúlt évről, és vázolta a következő időszak feladatait
Illés György Cinó  |  2022. 12. 19., 07:50

December 8-án 17 órai kezdettel a Városháza dísztermében tartották a Kalocsa város önkormányzata 2022. évi közmeghallgatását. A közmeghallgatást évente legalább egyszer köteles megtartani az önkormányzat. Annak formája nyílt testületi ülés, amelynek keretében bárki felteheti kérdéseit, megteheti észrevételeit a város közügyeit, illetve az önkormányzat munkáját illetően. Az idei közmeghallgatás mintegy két és fél órás időkeretében a polgármester bevezető beszámolója után összesen 11 hozzászólás hangzott el, a felvetésekre a testület és az apparátus tagjai válaszoltak.

A felszólalók észrevételei között volt az önkormányzattal, illetve a város ügyeivel kapcsolatosan éles kritikákat megfogalmazó hozzászólás is, volt, amelyik általánosságban értékelte a testület munkáját, de számos konkrét kérdés, kérés és javaslat is elhangzott. Amint az várható volt, a legtöbb esetben érintett kérdéskör a főtéren átvezető út lezárása, illetve az a miatt kialakult, áldatlan helyzet problémakörét érintette.
Részletekkel hamarosan jelentkezünk!
Ebben a cikkben a polgármesteri beszámolóban elhangzottakat foglaljuk össze.

A közmeghallgatás felütéseként dr. Filvig Géza beszámolt az elmúlt időszak eredményeiről és kihívásairól, és szólt az önkormányzat előtt a közeljövőben álló feladatokról.
Elsőként az előző önkormányzat által megkezdett, de fizikai kivitelezésében – jelentős többletteher-vállalással – ebben a ciklusban megvalósult fejlesztésekről szólt a polgármester, amelyeket azért tartott fontos eredménynek, mert azért ezeket a korábban elnyert pályázatokat nagyon sok önkormányzat nem tudta megvalósítani.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


Óvodák, ,iskolák, nevelési infrastruktúra

Elsőként az óvodák kérdéskörét emelte ki, emlékeztetve, hogy egy nagyon rossz óvodai infrastruktúra működött a városban, miközben

460 ÓVODÁS GYERMEK ELLÁTÁSÁRÓL KELL GONDOSKODNIA A VÁROSNAK.

Az idei évben a gyerekek birtokba vették a Lurkópalota óvodát, amely egy igen jelentős beruházás volt, miközben az Ifjúsági Házban is kialakítottak egy ideiglenes óvodát, amely 75 gyermek részére biztonságos, az eddiginél jobb körülményeket biztosít. Az óvodához játszótéri elemekkel gazdagon fölszelt udvart alakítottak ki.

MINDEZ KÖZEL HÉTSZÁZMILLIÓ FORINTOS, 2019-BEN JELENTŐS FORRÁSHIÁNNYAL ÁTVETT BERUHÁZÁSA VOLT A ÖNKORMÁNYZATNAK.

Az Eperföldi Általános Iskolában pár hete adtak át egy új kézilabdapályát, amelyet Magyar Kézilabda Szövetség alakított ki.

A szabadtéri pálya a Magyar Kézilabda Szövetség infrastruktúra-fejlesztési programja keretében épülhetett meg.
bővebben ...


Iparterület-fejlesztés

A 2020-ban kivitelezési szakaszba lépett Paksi közi iparterület-fejlesztés is befejeződött, amely 67 millió forintos többletforrást igényelt, amit az idei évben kellett az önkormányzatnak hozzátennie.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)
Avatószalag átvágásával zárult az Iparterület-fejlesztés és az Inkubátorház projekt a Paksi közben | Forrás: KALOhírek / Archív


Komplex város-rehabilitációs projekt

ÉPP AZNAP ADTÁK ÁT A 250 MILLIÓS SZOCIÁLIS VÁROS-REHABILITÁCIÓS PÁLYÁZAT KERETETÉBEN MEGVALÓSULT ÚJ ROMA KÖZÖSSÉGI HÁZAT.

A komplex projekt keretében több utca útburkolata, valamint öt szociális bérlakás újult meg – utóbbiak közül kettőben volt szerződéses lakó, háromra most hirdetett lakásbérleti pályázatot a gazdasági bizottság –, megtörtént az ivóvíz hálózat vezetékeinek cseréje, vadonatúj épület váltotta fel a Roma Közösségi Házat, új játszótéri elemeket és szemétgyűjtőket helyeztek ki, illegális hulladéklerakók kerültek felszámolásra, és több helyszínen térfigyelő kamerarendszer épült ki – mindez nagy mértékben javítja ezen a szegregált területen élők komfortérzetét.

A Csajda-kert és a temető fejlesztése

A Csajda-kertben egy nagy játszó és közösségi tér létesült, ami régi vágya volt már az itt élőknek.

Szintén régi elmaradását pótolta a várost a temető és a kápolna, illetve a temető kerítése és egyes útjai felújításával, illetve az ottani közvilágítás bővítésével.

EZ A KÉT BERUHÁZÁS, A CSAJDA-KERTI JÁTSZÓTÉR ÉS A TEMETŐ FELÚJÍTÁSA ÖSSZESEN 250 MILLIÓ FORINTOS BERUHÁZÁSA VOLT A VÁROSNAK.

A felújítás idejére a temetőben ideiglenes ravatalozót alakítottak ki, ötmillió forint értékben.

A Mindenszentek napjának délutánján tartott átadó keretében a kívül-belül felújított kegyeleti helyet Bábel Balázs Kalocsa-kecskeméti érsek áldotta meg. Köszöntőt mondott dr. Filvig Géza polgármester és Font Sándor országgyűlési képviselő.
bővebben ...


Úthálózat

A Kubinszky utca ívóvízvezeték-cserét is tartalmazó felújítása kapcsán a polgármester megjegyezte: belterület út fejlesztésre 2011 óta nem nyert az önkormányzat pályázatot.
Ennek fényében különösen örömteli, hogy megvalósulhatott ez a beruházás, amelyet ezen a héten adnak át.

Kátyúzásra az önkormányzat 19,6 millió forintot fordított idén.

A 2022 ES ÉVBEN ÖSSZESEN 170 MILLIÓ FORINTOS ÖNERŐS BERUHÁZÁST HAJTOTT VÉGRE AZ ÖNKORMÁNYZAT.

Nehéz idők

Ennek kapcsán Filvig Géza a város gazdasági helyzetének érzékeltetésére rámutatott:

2019-HEZ KÉPEST 2022-BEN KALOCSA VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK AZ ADÓBEVÉTELE MINTEGY 160 MILLIÓ FORINTTAL VOLT KEVESEBB.

Tehát nem egyszerű a városi gazdálkodás, de azt tudom mondani, hogy mindent elkövetünk annak érdekében, hogy a lakosság érzékelje azt, hogy az ő javukért, az ő komfortérzetük javításáért dolgozik a városvezetést, hogy minden szolgáltatást biztosítsunk, minden kötelező feladatot ellássunk. Szűkös az anyagi mozgástér, de a ’22-es évben is stabil a város gazdálkodása, minden számláját kifizeti és korrekten teljesíti a 2022-es gazdasági évet, úgy hogy az év második felében, harmadik harmadában olyan gazdasági plusz költségek, olyan rezsinövekedés állt elő, amelyiket nem is lehetett még bekalkulálni a költségvetésbe, de ezt is megoldja a város és helytállnunk!”
– zárta az év fontosabb fejlesztéseinek ismertetését a polgármester, köszönetet mondva a gazdasági szakembereknek, a pénzügy osztálynak a városüzemeltetés fenntarthatóságát biztosító, ésszerű döntések előkészítését, illetve Kalocsa város lakosságának, amiért a nehéz döntések esetén – amilyen az uszoda bezárása volt – megértéssel viseltetnek.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


A továbbiakban az előttünk álló időszak feladatairól szólt Filvig Géza.

Tervek 2023-ra:
óvodabővítés, néptáncosok háza, gépvásárlás, belváros

2023-ban MEGVALÓSULHAT A LURKÓPALOTA MELLETT A TOVÁBBI 75 FŐS ÓVODAI SZÁRNY.

A polgármester óriási eredménynek tartotta, hogy a pályázatot el tudta nyerni az önkormányzat ebben a forráshiányos, számos pályázat felfüggesztését hozó időszakban.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


A teljes, 150 fős óvoda megvalósulása után

AZ IFJÚSÁGI HÁZ VISSZAKERÜLHET A NÉPTÁNCOKTATÁS KISZOLGÁLÁSÁRA.

A Vagyonhasznosítási és Könyvvezető Kft. munkáját 103 millió forintos gépbeszerzés könnyíti majd meg, amelynek jelenleg készítik elő a közbeszerzést, amelyet 2023-ban írnak ki.

Emellett jövőre bölcsődei főzőkonyha pályázat megvalósítása is kezdetét veszi.

Az 51-es út bevezető szakasza azonban sajnálatos módon nem tud megvalósulni.

Bízom abban, és egyre közelebb van a kormányzat ahhoz, hogy a brüsszeli forrásokat megkapja, akkor ebből a forrásból ezek a beruházások újra aktívvá válhatnak.”A Szentháromság teret kiváltó belvárosi elkerülő úttal kapcsolatban a polgármester elmondta, hogy jelenleg nincs olyan kivitelezhető terv, amely megvalósítható volna.

Olyan terveket teljesen fölöslegesnek tartok vitára bocsátani, amely fizikailag nem megvalósítható, és olyan egyelőre nincs a városvezetés asztalán, amelynek a kivitelezését meg tudnánk oldani.”A polgármester hozzátette: jelenleg a belvárosi úthálózat komfortosabbá tételét készítik elő.

Úgyhogy nehéz év előtt állunk, lesz feladatunk, és Kalocsa akkor is előre tud lépni és gyarapodni tud a 2023. évben is. Sok mindent elértünk, nyilvánvaló, hogy vannak még bőven elmaradások.”– mondta Filvig Géza polgármester, majd a továbbiakban a lakossági észrevételek hangzottak el, amelyekkel hamarosan jelentkezünk!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 06. 06., 19:52
A jazz muzsika és a jó borok kedvelőinek kiváló programlehetőség, akinek ismerőse jazz- és borrajongó, annak pompás ajándékötlet! Töltsön egy kellemes nyári estét a Pilvax Hotelben június 10-én! Indítsa a nyarat egy laza, élőzenés aláfestéssel egybekötött borkóstolóval, amelyen amforában érlelt borkülönlegességekkel ismerkedhetünk.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 06. 07., 14:22
Békéscsabáról, Gyuláról, Kisdombegyházról, Szegedről, Kecskemétről, Budapestről is érkeztek bejelentések, vélhetően nagyon széles körben érezte a lakosság. Még >>>
2023. 06. 07., 10:38
Szekszárdtól északnyugatra, Kétyen valóságos saras vízözön alakult ki kedden délután. Még >>>
2023. 06. 07., 10:00
Néhány tuti tippet is adott, kattints és fogadd meg Te is őket! Még >>>
2023. 06. 07., 09:02
Gyermekkoromban is a jó meséket szerettem, szeretem, ha a történetnek nagyon jó vége van. Ez a kapu a mi jutalmunk a jócselekedetért, mint egy régi magyar népmesében – mondta az ünnepségen Vajda Péter, Még >>>
2023. 06. 05., 13:30
Az alaptantervi jogszabályi keretek közötti szabad óraszámok terhére, egyedi megoldással, a helyi tanrend részeként oktatnák. Még >>>
2023. 06. 05., 09:27
Eszméleténél volt, és nem volt alkohol befolyása alatt. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK