2023. 06. 05. hétfő
Fatime
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Közmeghallgatást tartottak a Kalocsa-Paks új Duna-hídról Szekszárdon – Egy lépéssel előrébb, kész a környezetvédelmi hatásvizsgálat

Zsiga Ferenc  |  2018. 11. 07., 10:43

A Kalocsa-Paks új Duna-híd környezetvédelmi hatásvizsgálatáról a közigazgatási hatósági eljárás kötelező részeként tartottak közmeghallgatást október 6-án, Szekszárdon, a dr. Szentgáli Gyula utca 2. szám alatti épület földszinti előadóteremben. A „Kalocsa–Paks térségében tervezett új Duna-híd és kapcsolódó létesítményei” tárgyú környezeti hatásvizsgálat ismertetése után a hallgatóságnak lehetősége volt észrevételeket tenni, az egyes felszólalóknak a véleményüket kifejteni.

Előzetes tájékozódásunk szerint a hatásvizsgálat azt is tartalmazza, hogy zaj és rezgésvédelmi szempontból a kapcsolódó úthálózaton jelentős lesz a beruházás hatására megjelenő többletterhelés. Ha elkészül a híd, a tanulmány szerint Kalocsán a Foktői út, Paksi Köz és Móra Ferenc utca környékén nő a zajterhelés, de a szakemberek azt állítják, a levegőtisztasági értékhatárokat a fejlesztés nem érinti.

Mint korábban beszámoltunk róla, az ügyben a Tolna Megyei Kormányhivatal Szekszárdi Járási Hivatala Agrárügyi és Környezetvédelmi Főosztálya, mint környezetvédelmi hatóság illetékes. Ám mert a kormány az új Duna-híd megépítését nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű közlekedési infrastruktúra beruházásnak minősítette, a hatóságnak gyorsított ütemben kell az ügyben eljárnia.

Az előzményekhez tartozik, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a NIF Zrt-t bízta meg a szükséges előkészítő munkák, a környezeti hatástanulmány, tervezések, engedélyek beszerzésével és ezek közbeszerzéseinek lebonyolításával. A környezeti hatásvizsgálatot a VITÖKI Kft., mint tervező és alvállalkozó szakértője végezte, de ezt megelőzően a beruházó megbízásából kockázatelemzést folytattak a nyomvonalakról, egyeztetéseket folytattak a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóságával, Tolna - és Bács-Kiskun megye állami útkezelőjével, az Alsó-Dunavölgyi - és a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatósággal, illetve az érintett önkormányzatokkal, közük például a dunaszentgyörgyivel, foktőivel és a kalocsaival.

A környezetvédelmi hatóság az érintett települések jegyzőinek már az egy hónappal ezelőtt meghirdetett közmeghallgatás előtt megküldte a dokumentációt tanulmányozásra. Információink szerint kalocsai oldalról érdemi észrevétel nem érkezett.

Ahogy azt már korábban kifejtettük, az új Duna-híd előnyei közé tartozik, hogy Kalocsa és vonzáskörzete településeinek gyors összeköttetést biztosít az M6-os autópályára, de az átkelő a paksi oldalon megnövekedő munkaerő piaci lehetőségekhez is könnyű elérést biztosít. Az sem elhanyagolható, hogy a híd a paksiaknak a kalocsai oldalon megnyitja a lehetőséget az egészségügyi ellátáshoz, a szálláslehetőségekhez és a repülőtér használathoz, ezzel is csökkenti a Paksra háruló ellátási feladatokat. Ugyanakkor kétségtelen, hogy a Paks II. beruházáshoz kapcsolódóan épülő Duna-hídnak gazdaságélénkítő hatása is lesz a Duna bal partján lévő településeken.

Mint korábban megtudtuk és beszámoltunk róla, az elvégzett vizsgálatok szerint

ZAJ ÉS REZGÉSVÉDELMI SZEMPONTBÓL A KAPCSOLÓDÓ ÚTHÁLÓZATON JELENTŐS LESZ A BERUHÁZÁS HATÁSÁRA MEGJELENŐ TÖBBLETTERHELÉS. KALOCSÁN A FOKTŐI ÚT, PAKSI KÖZ, MÓRA FERENC UTCA KÖRNYÉKÉN NŐ A ZAJTERHELÉS.


A levegőtisztaság értékei alapvetően nem változnak. A jelenlegi információk szerint a kivitelezési munkák 2020-ban kezdődnének és a hidat várhatóan 2022-ben adnák át a forgalomnak.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 06. 01., 18:49
Egyéni tájékoztatás adással, pódiumbeszélgetésekkel csábítják a leendő rendőröket, de egészségügyi és pszichológiai konzultáción is részt vehetnek az érdeklődők.
2023-06-01 10:54:39
Kalocsa Város Önkormányzata idén is megemlékezést tart az Asztrik téren, az Országzászlónál a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából. Az eseményen ünnepi beszédet mond Buzogány Szabolcs István, a Kalocsai Eperföldi Sportiskolai Általános Iskola tanára.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 06. 05., 13:30
Az alaptantervi jogszabályi keretek közötti szabad óraszámok terhére, egyedi megoldással, a helyi tanrend részeként oktatnák. Még >>>
2023. 06. 05., 09:27
Eszméleténél volt, és nem volt alkohol befolyása alatt. Még >>>
2023. 06. 05., 09:17
A hazai forrás a magyar vidék gazdaságának gerincét adó mezőgazdaság és élelmiszertermelés teljes modernizációjára nyújt lehetőséget. Még >>>
2023. 06. 05., 07:40
Csapadékosabbá válik az időjárás a hét elején: többfelé kell esőre, záporra, zivatarra számítani, emellett élénk, olykor erős szél valószínű. Még >>>
2023. 06. 04., 09:39
Június 8-18. között ivóvíz hálózat fertőtlenítési és hálózat tisztítási munkát végeznek a kalocsai járásban. Még >>>
2023. 06. 02., 11:07
Azonban aggodalomra semmi ok, Lakatos György, a fesztivál atyja máris gondoskodott a megoldásról. Még >>>