2023. 09. 24.
Gellért, Mercédesz
: 387 Ft   : 363 Ft Benzin: 641.8 Ft/l   Dízel: 646.0 Ft/l   Írjon nekünk

Lakossági fórumon véleményezték a településrendezési tervet – Ön tudja, hogy milyen építési jogok tartoznak ingatlanához?

Lakossági fórumon véleményezték a településrendezési tervet – Ön tudja, hogy milyen építési jogok tartoznak ingatlanához?
Illés György Cinó  |  2019. 11. 24., 18:54

Csütörtökön fél öttől tartották a Városháza Dísztermében a törvény által előírt fórumot, amelyen – miután meghallgatták a vezető tervező előadását a Kalocsa Város Településrendezési Eszközeiről – a lakosság is föltehette kérdéseit, elmondhatta véleményét a város honlapján korábban közzé tett tervezetről. Aki ezt a lehetőséget elmulasztotta, további nyolc napon át tehet észrevételt írásban a jegyzőnél – ebből az időszakból öt nap maradt hátra.

A mostani fórum az egyeztetés végének közeledtét jelzi, a tervezői munka pedig már évek óta zajlik, a lakosság kibővített jogköreire és ellenőrző szerepére már 2017. májusában fölhívtuk olvasóink figyelmét.

E tervek időszakos felülvizsgálatát törvény írja elő, a mostani módosítás pedig azért is nagyobb jelentőségű, mivel a közelmúltban többször, összességében jelentősen változott az várostervezési és építési előírások keretrendszerét országos jogszabályi szinten rögzítő OTÉK (Országos Településrendezési és Építési Követelmények), így a korábbi terveket azzal is össze kellett hangolni, illetve az abban megjelent új lehetőségeket városunkra alkalmazni.
Egyúttal a város térbeli elrendezésében, területének használatában beállt változásokat is átvezették, új területhasználatra, új utcák kialakítására megjelent igényeket is szerepeltették a tervezeten.

A településrendezési eszközök – közülük a most terítékre került Településszerkezeti Terv (TSZT), Helyi Építési Szabályzat (HÉSZ) és Szabályozási Terv (SZT) – határozzák meg a város további fejlődésének kereteit, az egyén szempontjából pedig megadják az egy-egy ingatlanra vonatkozó építési jogokat, vagyis, hogy a tulajdonosok mit, mekkorát, milyen beépítési jelleggel építhetnek.

Mivel sok telek esetében történik változás e téren, ezért érdemes megnézniük az ingatlantulajdonosoknak, hogy milyen módosításokat tartalmaz a tervezet, különösen, akik befektetési céllal vásároltak városi területet, illetve akiknek konkrét üzleti elképzeléseik vannak ingatlanjuk későbbi hasznosításra.

A november 21-én tartott fórumon a műszaki osztály vezetője, Boromisza Viktor köszöntötte a megjelenteket, majd elmondta: a településrendezési terv módosítására jogszabályi változások átvezetése, lakossági észrevételek és az önkormányzati képviselők javaslatainak megjelenítése, illetve az önkormányzat működése és a
jövőre vonatkozó fejlesztési elképzelésekhez tartozó igények kielégítése volt szükség.

Ki-ki tájékozódjon a telkét érintő változásokról!

Minden érintett nézze meg a város honlapján közzétett munkaanyagot, a saját telkére vonatkozóan ellenőrizze, hogy történt-e változás, és ha igen, milyen jellegű, amennyiben pedig hátrányosan érinti őt az esetleges változtatás, akkor mielőbb jelezze – kérte előadása elején Paksi Szilvia, a tervezéssel megbízott vállalkozás, a VT Városépítési Kft. képviseletében érkezett vezető tervező.
Észrevételt tenni a nyilvános egyeztetést követő nyolc napon át – esetünkben november 29-éig – lehet.

TÖBB KÖZEL KÉTSZÁZ TÍPUSÚ VÁLTOZÁST ESZKÖZÖLTEK, AMELYEK TÖBB MINT 800 TELKET ÉRINTENEK

– hangzott el.

Gazdasági területek

A településmérnök kiemelte: sok változás történt a gazdasági területek vonatkozásában is, többnyire más típusú gazdasági övezetbe való átsorolás révén. Ehhez az is hozzájárult, hogy az új OTÉK-ban – amint a mérnök asszony fogalmazott, a kereskedelmi-szolgáltató és az ipari területek „közös többszöröseként” – bevezetésre került az általános gazdasági terület fogalma, amit Kalocsa számos telkére is alkalmaznak a mostani módosítások során.

Ez a fajta terület rugalmasabb terület-felhasználást tesz lehetővé a tulajdonosok számára a gazdasági szektoron belül, egyedül a környezetre jelentős hatással járó, speciális ipari tevékenység nem folytatható itt, azonban lakófunkció nem helyezhető el rajta.
Ezért is fontos, hogy ki ipari besorolású telekkel rendelkezik, és ott lakóház, társasház, lakópark építését tervezi, ellenőrizze, hogy ez a változás érinti-e az ő területét, mert amennyiben igen, kérnie kell a tervezet módosítását. Ez egy övezeti határ áthelyezésével megoldható.

Ezért a mérnök még egyszer, hangsúlyozottan kérte a hallgatóságot, hogy a fentiekre a gazdasági területtel rendelkező ismerőseiket is figyelmeztessék,

ELLENŐRIZZÉK MIELŐBB, HOGY ÉRINTI-E TELKÜKET ILYEN VÁLTOZÁS, ÉS AZ SZÁMUKRA ELŐNYÖS, VAGY ESETLEG HÁTRÁNYOS KÖVETKEZMÉNYEKKEL JÁR, ÉS SZÜKSÉG ESETÉN IGÉNYÜKET JELEZZÉK!

Közlekedés

Néhány helyen az út szélesítésének igénye külterületi mezőgazdasági területeket is érintett.

A mostani tervezési szakaszban került sor az 51-es főút leendő nyugati elkerülő szakaszának szabályozására is.

Ez azonban Kalocsa közigazgatási területén kívül esik. A szabályozási feladatok elvégzése nélkül megtartották a keleti szakasz tervét is, ahhoz kapcsolódó egyes külterületi telkeken korlátozásokat vezettek be, hogy amennyiben a későbbiekben megvalósulhat ez a szakasz is, akkor annak ne legyen akadálya egy addig megvalósuló építkezés.

ELKÉSZÜLT A GRŐSZ UTCA SZÉLESÍTÉSÉNEK SZABÁLYOZÁSI TERVE IS,

amelynek folyományaként – további önkormányzati döntések, kisajátítás és a forrás mellérendelése után új út épülhet a börtön Hunyadi utcai sarkától a Petőfi Sándor utca felé, pontosabban a jelenleg csak gyalogosforgalmat bonyolító út a gépjárműforgalom befogadására is alkalmas szélességűvé alakíthatják. Itt egyébként néhány éve a Kalocsa Járási Ügyészség épülete már e lehetőség figyelembe vételével épült meg.
Ez a változtatás később a lakossági kérdések közt is előkerült, hiszen a kisajátítás lehetősége ott működő üzletet is érint, az ott tevékenykedő vállalkozás számára pedig hátrányt jelenthet a pályázatok beadásánál, amennyiben a telekre vonatkozóan bejegyzés szerepel a tulajdoni lapon.

Más kérdés a Szentháromság tér közlekedésének kiváltására vonatkozott, azonban a válaszból kiderült, hogy – noha számos lehetőséget megvizsgáltak –, a város keleti és nyugati felét a főutca és a Kossuth Lajos út összekapcsolásával a városközpontban összekötő,

A SZENTHÁROMSÁG TERET ELKERÜLŐ ÚT A MOSTANI TERVEZÉSI SZAKASZBAN NEM KERÜLT KIALAKÍTÁSRA.

Ez a korábbi elépítések miatt jelenleg olyan költséges kisajátítások révén volna csak lehetséges, amire egyelőre nem látszik kellő forrás.
Az is elhangzott, hogy az érsekség illetékesei – noha sürgetnék a forgalom kizárását a Szentháromság térről – az út kiváltásához szükséges területeik átengedéséről hallani sem akarnak, így e téren nem történt előrelépés.

Közterületek elkülönítése

A szabályozási vonalak a közterület és magánterület meglévő, vagy tervezett határát jelölik. Azok a telekrészletek, amelyek a szabályozási vonalnak a közterület felőli részére esnek, azok önkormányzati döntéssel – természetesen a tulajdonos jogszabályban rögzített kártalanítása mellett – bármikor kisajátítható, közút számára lejegyezhető.

Övezetek

Az egyes telkek egyedi beépítési lehetőségeiről az arra területre vonatkozó övezeti kód ad felvilágosítást. Az első számjegy a beépítési módot, a második a beépíthetőség mértékét, a harmadik a kötelezően kialakítandó zöldfelület nagyságát jelöli, a negyedik a kialakítandó legnagyobb építménymagasságot adja meg, az utolsó szám pedig az övezetben kialakítható legkisebb telekméretre utal. A kódszám előtt álló betűjel a terület-felhasználási egységet jelöli, vagyis megadja az övezet funkcióját, valamint annak típusát.

A továbbiakban a megjelentek által tett észrevételeket jegyzetelte, illetve a lakosság kérdéseire válaszolt Paksi Szilvia, valamint a fórumon részt vevő Marton Tibor, Kalocsa város főépítésze.
A találkozón megjelent dr. Filvig Géza polgármester is, azonban nem volt ott végig, ugyanis Tihanyi Tiborné egyéni választókerületi lakossági fórumára is hivatalos volt. A polgármester távozása előtt szintén hozzászól, néhány gondolat kíséretében jó munkát kívánva a további együttgondolkodáshoz.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 22., 11:40
Érdemes volt kilátogatni szeptember első szombatján a kalocsai reptérre, ahol látványos tűzijátékkal nyíló esti futás, repülési lehetőség és ingyenes egészségügyi vizsgálatok is várták az érdeklődőket az Aero Club Foktő-Kalocsa rendezvényén.
2023. 09. 22., 11:35
Roma zenei előadókkal, népviseleti és néptáncbemutatóval várják az érdeklődőket!
2023-09-18 14:13:38
Első kézből kaptak információt a településvezetők a Paks II. beruházás előrehaladásáról, fontos mérföldköveiről a Közép-Duna Menti Fejlesztési Tanács fórumain. A hatállomásos tájékoztatósorozatra 99 település polgármesterei kaptak meghívást. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 09. 24., 16:11
A javaslat szerint jövő év márciusától ismét nő az érintetti kör, pontosan 83889 egészségügyi szakdolgozó bére, de már differenciáltan. Még >>>
2023. 09. 23., 20:04
A Zöldfa utcai óvodában péntek délelőtt tartották a díjátadót. Még >>>
2023. 09. 23., 11:16
A válasz röviden és tömören: igen, öntözzünk. De ha megállunk e túlegyszerűsített válasznál, és ész nélkül locsolunk, nagyobb bajt okozunk, mint amit a szárazság eredményezne! Még >>>
2023. 09. 22., 11:06
Kezdő vagy, de egyelőre kerülnéd a termeket? Egy hosszabb kihagyás után térnél vissza az edzéshez, és előtte alapoznál otthon egy kicsit? Esetleg kizárólag otthoni edzésben gondolkodsz, és a lehetőségekhez mérten szeretnéd magadból kihozni a maximumot? Segítünk megtenni az első lépést! :) Még >>>
2023. 09. 22., 10:50
A héten diagnosztizált esetekkel a 2023. évben nyilvántartott nyugat-nílusi láz megbetegedések száma 25-re nőtt. Még >>>
2023. 09. 21., 15:17
Egy csengődi asszony görög hatósági jelzést szerelt fel autójára, amit a közelmúltban vásárolt. A történtek vizsgálatát a Kiskőrösi Rendőrkapitányság befejezte. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK