2021. 10. 26. kedd
Dömötör
: 364 Ft   : 313 Ft Benzin: 492.0 Ft/l   Dízel: 506.5 Ft/l   Írjon nekünk

Látványos szakaszához érkezett az új Duna-híd és az oda vezető út építése – Sürögnek-forognak a munkagépek

Zsiga Ferenc  |  2021. 04. 28., 17:40

Sürögnek-forognak a munkagépek a Kalocsa-Paks Duna-hídhoz vezető 512. számú út nyomvonalán, a régészeti munkák befejeztével a kivitelező cég - régészeti megfigyelés mellett - megkezdte a folyami átkelőhöz vezető útpálya építését. Időközben a Duna védgátján vezető utat is megerősítették, így a teherautók, földmunkagépek a foktői hajókikötő és az épülő híd közötti gátszakaszon is közlekednek. Ám ami a legörömtelibb a Kalocsán és környékén élők számára: a Duna alacsony vízállása lehetővé tette, hogy április 16-tól két ütemben megtörtént a mederben történő betonázás, ami már a víz feletti részen is jól látható. Az informálisan kapott tájékoztatás szerint a Duna medrét érintő munkálatok június hónapban folytatódnak.


Mint emlékezetes, a beruházó NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zártkörűen Működő Részvénytársaság (NIF Zrt.) és a kivitelező Duna Aszfalt Zrt. az „512. sz. (Kalocsa-M6) főút megvalósítása új Duna-híddal a 3+568–16+753 km szelvények között” megnevezésű beruházás kapcsán – a koronavírus-járvány miatt bevezetett jogszabályokra tekintettel –személyes részvétellel nem járó lakossági fórumot tartott a beruházással érintett települések lakosai számára. A tájékoztatás szerint a nettó 76.951.954.982 Ft értékű fejlesztés a NIF Zrt. beruházásában, hazai forrásból valósul meg.

A 2021 TAVASZÁN KEZDŐDŐ ÉPÍTKEZÉS VÁRHATÓAN 2024 MÁJUSÁBAN FEJEZŐDIK BE

– áll a tájékoztatásban.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Wilheim Gábor, a Kecskeméti Katona József Múzeum régészeti osztályvezetője mintegy három hete arról tájékoztatta portálunkat:

A Foktő község közigazgatási területét érintő, az épülő 512. számú főút út nyomvonalán, mintegy 7 ezer négyzetméter területén végzett, 2021. február 24-től megkezdett úgynevezett teljes felületű feltárás befejeződött, így a munkaterületen a kivitelező – régészeti megfigyelés mellett - megkezdhette a munkálatokat.

Ezt április 16-án, a Kék Duna Vendéglőnél lévő egykori kompkikötőnél és a leendő Duna-híd folyómedret érintő szakaszán magunk is tapasztalhattuk. Az említett időpontban ugyanis a kompkikötőnél volt az a hídépítő hajó, amely ott fogadta be a mederpillérek betonozásához szükséges betont, amelyet az egyik kalocsai betonkeverő üzemből szállítottak.

A helyszínen járva ma azt tapasztaltuk, hogy az út hídhoz közelebbi részén lendületesen folyik az építkezés: földmunkagépek, teherautók, a munkaterület egy szakaszán már útépítő gépekkel, köztük úthengerrel végzik a munkálatokat.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


AMI VISZONT IGAZÁN SZEMET GYÖNYÖRKÖDTETŐ, ÉS BIZAKODÁSRA OKOT ADÓ LÁTVÁNY, A DUNA MEDRÉBEN JÓL LÁTHATÓ AZ A VÍZ FELSZÍNE FÖLÉ EMELKEDŐ NÉGY PILLÉR, AMIT A MESZESI KOMPKIKÖTŐBEN LÁTOTT HÍDÉPÍTŐ HAJÓ SEGÍTSÉGÉVEL ÉPÍTETTEK.

Az örömteli hírről, a híd és az oda vezető út építésének megkezdéséről, annak jelenlegi állásáról közéleti Facebook oldalán Font Sándor országgyűlési képviselő is beszámolt.

A továbbiakban frissítsük fel a projekttel kapcsolatos főbb adatokat:

A Kalocsa-Paks új Duna-híd létesítésével összefüggő úthálózat Tolna megyei és Bács-Kiskun megyei szakaszának engedélyezési terveit, illetve a híd engedélyezési dokumentációját 2019. márciusában nyújtották be az érintett hatóságokhoz útépítési és hídépítési engedélyezési eljárások lefolytatására. A hatóságok az eljárások lefolytatását követően az építési engedélyeket megadták.

A beruházás keretében megvalósuló főbb létesítmények:

  • 512. sz. főút a 3+568 és a 16+753 km szelvények között új Duna-híd
  • a Dunapataj és Kalocsa közötti 5106 jelű út egy szakaszának felújítása a GLENCORE Pannon Növényolajgyártó Kft. előtti körforgalomig
  • 3 db új körforgalmú csomópont:
    – a Paksot Gerjennel összekötő, újonnan megépülő 5124 jelű út keresztezésénél,
    – a Dunaszentgyörgyöt Faddon át Tolnával összekötő 5112 jelű út keresztezésénél,
    – a 6. sz. főút Paks és Szekszárd közötti szakaszának keresztezésénél,
  • Keresztező közművek kiváltása

Képgaléria megtekintése (8 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

 

Főbb adatok

A kivitelezés során körülbelül 652 029 m3 földet és 94.038 m3 szemcsés anyagot mozgatnak meg és építenek be.
A pályaszerkezet építéséhez 23.879 m3 beton burkolat alapot és 23.883 m3 aszfaltot használnak majd fel a kivitelezők.

KIEMELT CÉL, HOGY A NAGYTÖMEGŰ SZÁLLÍTÁSOK ELKERÜLJÉK A LAKOTT TERÜLETEKET,

így a tervezett utak és a híd építése főként országos közutak és földutak használatával zajlik majd.

A BESZÁLLÍTÁSSAL ÉRINTETT ÚTSZAKASZOKAT AZ ÜZEMELTETŐKKEL EGYEZTETVE, A KIVITELEZŐ A MUNKÁLATOK IDEJE ALATT FOLYAMATOSAN KARBANTARTJA.

A földmunka anyagait a létesítendő utak nyomvonalában szállítják, illetve a nyomvonal közelében található földutakat használják majd.

A helyszínen örömmel tapasztaltuk, hogy a kivitelező cég a vállalt kötelezettségeit maximálisan betartja.

További információ: a www.facebook.com/nifzrt és a www.nif.hu oldalakon!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 10. 23., 11:49
A kezdeményezés küldetése egy olyan politikától független kitüntető cím adományozása, amelynek megkérdőjelezhetetlen értéke van a közvélemény szemében. Évek óta több száz jelölés érkezik elbírálásra az előre meghirdetett 10 kategóriában, a jelölt lehet egyetlen személy vagy alkotói csoport, közösség illetve egyesület. A VOSZ kibővült elnökségi ülésén szakmai érveket figyelembe véve választják ki közülük a kategóriagyőzteseket.
2021. 10. 22., 15:51
Mit csinál a TDM? Mit csinál a Kalocsa mellett több települési önkormányzat, valamint több közcélú civil és gazdálkodó szervezetek közös tulajdonában álló Kalocsa és Térsége Turisztikai Kft.? Kevesen látnak bele a nonprofit Kft. működésébe, ők most a társaság működéséről szóló beszámoló elfogadását célzó képviselő-testületi előterjesztés mellékletéből kaphatnak választ kérdéseikre.
2021. 10. 21., 15:31
Még az előző kiállítás – Magyar Zita kerámiái – is látható volt a Fazekas Alkotóházban vasárnap délután, ahol a Kalocsai Hagyományőrző Egyesület tagjai által a krumplis pogácsa készítésének tudományával, egyúttal, a házigazda Kovács László jóvoltából a kemencés sütés-főzés fortélyaival ismerkedhettek az érdeklődők.
2021. 10. 20., 13:18
Az ellátásbiztonságot garantáló Paks II. beruházáshoz jelentős infrastruktúra-fejlesztés társul. A beruházási terület elérését, a munkaerő- és áruszállítást elősegítő közút-, illetve vasútfejlesztés, amelynek már látható eredményei vannak, csak egy kis szelete a feladatoknak – tájékoztatott Dr. Becskeházi Attila államtitkár. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 10. 25., 13:39
A pályázat kiírásáról a legutóbbi testületi ülésen döntöttek a képviselők. A határidő: december 7. Még >>>
2021. 10. 25., 08:30
A férfit három nappal később ellenőrizték, miközben ismét vezette járművét. A férfit ismét előállították a rendőrkapitányságra. Még >>>
2021. 10. 24., 11:13
Kettős nemzeti ünnepünket szentmisével és evezős bállal zárta Kalocsa Város polgármestere. Még >>>
2021. 10. 23., 15:23
Lakatos György, fagottművész és Gábor-Nagy Nóra, zongoraművész adott csodálatos koncertet péntek este a Kamarateremben Liszt Ferenc születésnapjának 210. évfordulójára! Még >>>
2021. 10. 23., 14:04
Kalocsa Város Önkormányzata tájékoztatja a lakosságát, hogy a Sörház köz forgalomkorlátozását 2021. október 29-ig meghosszabbították a csapadékcsatorna elvezető rendszer javítása miatt. Még >>>
2021. 10. 23., 09:38
Országszerte és a határokon túl is tartanak megemlékezéseket az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 65. évfordulóján. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

Az Európai Védelmi Ügynökség égisze alatt futó Helikopter Harcászati Oktatói Kiképzés (Helicopter Tactics Instructor Course, HTIC) vette kezdetét az MH Pápa Bázisrepülőtéren október elején.
Második alkalommal rendezték meg Balatonakarattyán a helikopter pilóták és fedélzeti technikusok találkozóját, ahol - a műszaki állomány mellett - a polgári szakszolgálatnál tevékenykedő pilóták is tiszteletüket tették október 9-én, szombaton.
Az Air France Nizza és Párizs – Orly között teljesített járatot az eddigieknél jóval nagyobb arányban, 30 százalékban fenntartható kerozint használó repülőgéppel.
Friss hírek a KC-390-es gyártósoráról, ezúttal azonban még nem a magyar szállítógépekről, hanem az első portugál példányról. Mutatjuk az Embraer videóját!