2022. 05. 22.
Júlia, Rita
: 385 Ft   : 364 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Levonult az árhullám a Dunán – Kalocsán nem okozott gondot, de szúnyoginvázió lehet utána

Levonult az árhullám a Dunán – Kalocsán nem okozott gondot, de szúnyoginvázió lehet utána
Illés György Cinó  |  2021. 07. 28., 08:21

Ahogy jött, úgy néhány nap alatt tovább is állt a Dunán levonult árhullám, amely Paksnál múlt hét csütörtökön, háromnapos, összesen mintegy háromméteres vízszint-emelkedés után tetőzött, egy bő méterrel az első legenyhébb árvízvédelmi szint alatt. Nagybajcsnál július 17-én kezdődött az áradás, két nappal később tetőzött, alulról súrolva a harmadfokú, legmagasabb árvízvédelmi készültségi szintet. A felsőbb folyamszakaszokon mindenütt készültség lépett életbe, azonban az árhullám Esztergomnál és attól lejjebbi szakaszokon, így Kalocsánál sem ütötte meg a legalsó készültségi szintet. A víz elment, most jönnek a szúnyogok…

Május végén írtunk a Duna mellékén a szúnyogok gyérítésére tett erőfeszítésekről, melyek a városon belüli védekezéssel együtt ebben az évben viszonylag szúnyogmentes környezetet eredményezett. Általános tapasztalat szerint azonban a nyári áradások után e kellemetlen vérszívók elképesztő mértékű szaporodásba tudnak kezdeni a víz levonulását követően hátramaradó tócsákban, aminek a nagy meleg is kedvez. Hamarosan meglátjuk a következményeket…

A gyors lefutású árhullám olvasóinkat nem érhette váratlanul, hiszen azt múlt hét elején portálunkon is előre jeleztük, megadva várható mértékét is. Végül a vártnál kissé hamarabb, csütörtökön a déli órákban tetőzött a vízszint Paksnál, mégpedig az első árvízi készültségi szinthez tartozó magasság alatt több mint egy méterrel, így elmaradva az előzetesen jelzett 50-80 centiméterrel a készültségi szint alatti tetőzéstől is.


Forrás: KALOhírek


Forrás: KALOhírek

 

Az Esztergomtól följebbi folyamszakaszokon azonban életbe lépett a készültség –adta hírül az Időkép.hu meteorológiai portál, erről szóló cikküket számos olvasói fotóval illusztrálva.
Nagybajcsnál kedden 580 centivel tetőzött, Komáromnál 511 centivel érte el a csúcsát az árhullám. A folyó északi szakaszain

TÖBBFELÉ MEGHALADTA A VÍZSZINT AZ ÁRVÍZVÉDELMI KÉSZÜLTSÉGI SZINTET, NAGYBAJCSNÁL ÉS GÖNYŰNÉL MÁSODFOKÚ, KOMÁROMNÁL, DUNAREMETE, DOBROGAZ ÉS RAJKA TELEPÜLÉSEKNÉL ELSŐFOKÚ ÁRVÍZVÉDELMI KÉSZÜLTSÉG LÉPETT ÉLETBE ÍRTA Z IDŐKÉP.HU.

A harmadfokú készültségi szintet Nagybajcsnál közelítette meg leginkább az ár, itt mindössze 10 centiméterrel maradt a kritikus szint alatt.

A Szigetközbe, így a Mosoni-Duna folyóhoz is megérkezett az árhullám, múlt keddre megemelkedett a Duna vízszintje, és több helyen már a partra is kicsapott, Győrnél a Rábán is majdnem a járdaszintig emelkedett a víz a tetőzéskor – derült ki a portálon egy ásványrárói olvasójuk közlésére hivatkozva írottakból.

Paks térségében egyébként még

TOVÁBBI APADÁS VÁRHATÓ, A KÖVETKEZŐ 2-3 NAPBAN MÉG EGY MÉTERREL CSÖKKEN MAJD A VÍZSZINT,

majd pár napos stagnálás után további kismértékű vízszintcsökkenés következik be az előrejelzések szerint. Mohácsnál péntekről szombatra virradó éjjel érte el a tetőpontját az áradás, és várhatóan a hónap utolsó napjára, e hét péntek-szombat táján simul majd el teljesen a hullám, várhatóan az áradás előtti szint alatt mintegy 30-40 centiméteres vízszintnél.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 05. 18., 07:59
Hatalmas tömeget vonzott május 14-én, szombaton az Érsekkertben megtartott veterán járművek találkozója, a „bőregértől” az amerikai országúti cirkálóig mindenféle gépcsodát láthatott az érdeklődő közönség.
2022. 05. 16., 08:03
Két év kényszerszünet után ebben a tanévben végre újra a hagyományos keretek között rendezhette ballagási ünnepségét a Kalocsai Szent István Gimnázium is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 05. 22., 10:15
Belgiumban három majomhimlő által fertőzött embert vettek nyilvántartásba. Emellett már Spanyolországban, az Egyesült Királyságban, Portugáliában, Olaszországban, Svédországban, Franciaországban, sőt a szomszédos Szlovákiában és Ausztriában is megjelent a vírus. Még >>>
2022. 05. 21., 11:34
A 49 éves férfi elkövető élettársa az eladás során működött közre, neki fizették a vételárat. Még >>>
2022. 05. 20., 17:11
GyIÖK: Sajnos Alee lebetegedett, ezért este az USNK duó fog koncertet tartani a Csilás Parkban. Még >>>
2022. 05. 20., 13:16
Két megkülönböztető jelzést használó rendőrautó ütközött össze az 5301-es úton, Kiskőrösnél. Még >>>
2022. 05. 20., 09:43
A sértettek nem sejtették, hogy a férfi az összes kölcsönkért pénzt azonnal szerencsejátékokra költi, kevés sikerrel: elbukott mindent. Még >>>
2022. 05. 19., 18:03
Nem maradunk idén fecskék nélkül: a kalocsai városházán már javában csinosítják, építgetik a fészkeiket. Fészkenként, évente 4-5 utód várható, de CSOK-ot - talán kellő jövedelem híján - nem igényelnek. Nézzék meg rövid videónkon, hogyan csinálják! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés