2024. 05. 22. szerda
Júlia, Rita
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Levonult az árhullám a Dunán – Kalocsán nem okozott gondot, de szúnyoginvázió lehet utána

Levonult az árhullám a Dunán – Kalocsán nem okozott gondot, de szúnyoginvázió lehet utána
Illés György Cinó  |  2021. 07. 28., 08:21

Ahogy jött, úgy néhány nap alatt tovább is állt a Dunán levonult árhullám, amely Paksnál múlt hét csütörtökön, háromnapos, összesen mintegy háromméteres vízszint-emelkedés után tetőzött, egy bő méterrel az első legenyhébb árvízvédelmi szint alatt. Nagybajcsnál július 17-én kezdődött az áradás, két nappal később tetőzött, alulról súrolva a harmadfokú, legmagasabb árvízvédelmi készültségi szintet. A felsőbb folyamszakaszokon mindenütt készültség lépett életbe, azonban az árhullám Esztergomnál és attól lejjebbi szakaszokon, így Kalocsánál sem ütötte meg a legalsó készültségi szintet. A víz elment, most jönnek a szúnyogok…

Május végén írtunk a Duna mellékén a szúnyogok gyérítésére tett erőfeszítésekről, melyek a városon belüli védekezéssel együtt ebben az évben viszonylag szúnyogmentes környezetet eredményezett. Általános tapasztalat szerint azonban a nyári áradások után e kellemetlen vérszívók elképesztő mértékű szaporodásba tudnak kezdeni a víz levonulását követően hátramaradó tócsákban, aminek a nagy meleg is kedvez. Hamarosan meglátjuk a következményeket…

A gyors lefutású árhullám olvasóinkat nem érhette váratlanul, hiszen azt múlt hét elején portálunkon is előre jeleztük, megadva várható mértékét is. Végül a vártnál kissé hamarabb, csütörtökön a déli órákban tetőzött a vízszint Paksnál, mégpedig az első árvízi készültségi szinthez tartozó magasság alatt több mint egy méterrel, így elmaradva az előzetesen jelzett 50-80 centiméterrel a készültségi szint alatti tetőzéstől is.


Forrás: KALOhírek


Forrás: KALOhírek

 

Az Esztergomtól följebbi folyamszakaszokon azonban életbe lépett a készültség –adta hírül az Időkép.hu meteorológiai portál, erről szóló cikküket számos olvasói fotóval illusztrálva.
Nagybajcsnál kedden 580 centivel tetőzött, Komáromnál 511 centivel érte el a csúcsát az árhullám. A folyó északi szakaszain

TÖBBFELÉ MEGHALADTA A VÍZSZINT AZ ÁRVÍZVÉDELMI KÉSZÜLTSÉGI SZINTET, NAGYBAJCSNÁL ÉS GÖNYŰNÉL MÁSODFOKÚ, KOMÁROMNÁL, DUNAREMETE, DOBROGAZ ÉS RAJKA TELEPÜLÉSEKNÉL ELSŐFOKÚ ÁRVÍZVÉDELMI KÉSZÜLTSÉG LÉPETT ÉLETBE ÍRTA Z IDŐKÉP.HU.

A harmadfokú készültségi szintet Nagybajcsnál közelítette meg leginkább az ár, itt mindössze 10 centiméterrel maradt a kritikus szint alatt.

A Szigetközbe, így a Mosoni-Duna folyóhoz is megérkezett az árhullám, múlt keddre megemelkedett a Duna vízszintje, és több helyen már a partra is kicsapott, Győrnél a Rábán is majdnem a járdaszintig emelkedett a víz a tetőzéskor – derült ki a portálon egy ásványrárói olvasójuk közlésére hivatkozva írottakból.

Paks térségében egyébként még

TOVÁBBI APADÁS VÁRHATÓ, A KÖVETKEZŐ 2-3 NAPBAN MÉG EGY MÉTERREL CSÖKKEN MAJD A VÍZSZINT,

majd pár napos stagnálás után további kismértékű vízszintcsökkenés következik be az előrejelzések szerint. Mohácsnál péntekről szombatra virradó éjjel érte el a tetőpontját az áradás, és várhatóan a hónap utolsó napjára, e hét péntek-szombat táján simul majd el teljesen a hullám, várhatóan az áradás előtti szint alatt mintegy 30-40 centiméteres vízszintnél.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 21., 10:49
A nukleáris iparra jellemző biztonságtudatosság az építést ugyanúgy jellemzi, mint a működtetést, ennek szellemében épül Pakson a két új blokk is. A reaktortartály például a teljes gyártási folyamat során hozzávetőleg hétszáz minőségellenőrzésen esik át. (x)
2024. 05. 20., 12:57
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2024. május 23-án, csütörtökön 18:30 óráról a Kalocsai Színházban lakossági fórumot tart. Az est házigazdája dr. Filvig Géza polgármester és Font Sándor országgyűlési képviselő lesz. Kapunyitás 17:30 órától, helyfoglalás a szabad helyek függvényében.
2024. 05. 20., 08:52
Május 12-én, vasárnap a már bajnok Decs otthonában ültek asztalhoz a Kalocsai Sakk Klub versenyzői a 2023/2024-es bajnoki évad utolsó fordulójában, ahol 10-2-es vereséget szenvedtek az Asztalos csoport NB II-es csapatbajnoki találkozóján. A dr. Czibulka Zoltán vezette mieink ezzel csoportjuk 9. helyén végeztek, ám minden bizonnyal prolongálják NBII-es tagságukat a tízcsapatos csoportban a jövőben is.
2024. 05. 18., 10:25
Dr. Tóth Roland alaposan beleállt Bolvári Ferdinándba, ugyanis szerinte nem csak a pártok használják ugródeszkának az álfüggetlen és álcivil polgármesterjelöltet, ő is ugródeszkának használja a pártokat. A képviselőjelölt szerint úgy tűnik, bármi áron összefogna lassan bárkivel, hogy polgármester lehessen, most éppen a Tisza Párt kegyeit keresi.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 22., 14:09
A díjköteles útszakaszokat - 91 fuvar során - a kamerás ellenőrző rendszer kijátszásával vette igénybe. Még >>>
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>
2024. 05. 21., 08:48
A ma délelőtt 10 órára meghirdetett bábszínház technikai okok miatt elmarad. Még >>>
2024. 05. 20., 08:50
A tényeket a társaság nem vitatta, hanem lemondva fellebbezési jogáról, több mint 7 millió forint adót fizetett be az állami költségvetésbe. Még >>>
2024. 05. 20., 08:48
A 14 éves fiú jobb kezéhez egy kést nyomott, miközben ráfogott a bal kezében tartott telefonjára. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK