2022. 08. 19. péntek
Huba
: 405 Ft   : 398 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Lezárult a Család és KarrierPONT projekt a megyei kereskedelmi és iparkamarában – Három évig és 3 hónapig tartott

Zsiga Ferenc  |  2021. 03. 30., 09:06

A Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában március 29-én rendezték meg a „Nő az esély, nő a tét, nő a munka – Nő-Köz-Pont kialakítása és működtetése Bács-Kiskun megyében” című projekt záró rendezvényét. A projekt keretében működtetett Család és KarrierPONTOK nemcsak a településeken– Baján, Kalocsán és Kiskunhalason –, hanem a megye szinte egész területén nyújtottak szolgáltatásokat munkaadók és magánszemélyek részére.

A szervezett programokról a Kecskeméti Médiacentrum is rendszeresen beszámolt, így a március 29-én zajlott projektzáró rendezvényt is figyelemmel követték.

A pandémia miatt online formában tartott rendezvényt Utasi Melinda, a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara projektmenedzsere nyitotta meg.

Lezárult három és egy negyed év. Amikor elindult a projekt, nem is gondoltuk, hogy ez lesz belőle. Sajnos a COVID-helyzet mindent alaposan átformált. Nagyon átalakította a korábbi terveinket, rákényszerített bennünket arra, hogy amit elképzeltünk, azt rögtön alkalmazzuk is a gyakorlatban. Köszönöm mindenkinek a munkáját."– mondta köszöntőjében Utasi Melinda.


Forrás: Hiros.hu

 

A megnyitó gondolatok után a projekt összefoglalóját Puskás Hajnalkától, az iparkamara szakmai vezetőjétől hallhatták az érdeklődők.

A projekt 36+3 hónapig tartott, és főleg Bács-Kiskun megye déli részét érintette, Kiskunhalas, Kalocsa és Baja fő helyszínekkel. A célkitűzésünk az volt, hogy javítsuk a vidéken élők munkaerőpiaci helyzetét a rugalmas, atipikus foglalkoztatás segítésével vagy például a kereslet-kínálat összehangolásával."– mondta többek között a projektvezető.

Az összefoglalóból kiderült az is, hogy a Család és KarrierPONTOK 10 telephelyen, 5 városban működtek. A projekt keretében 12 féle képzésre került sor, de voltak workshop-ok is, sőt két kézikönyvet is kiadtak.  


Forrás: Hiros.hu

 

A zárórendezvény folytatásában a szenvedélybetegségek hatásairól és azok kezeléséről volt szó. Molnár Ferenc, a RÉV Szolgálat intézményvezetője azt mondta, hogy tőlünk nyugatra a munkáltatók már felismerték azt, hogy az alkohol- vagy drogproblémákkal küzdő munkavállalói is értékesek számukra.

A munkáltató egyik fontos feladata a figyelemfelhívás, hogy van megoldás, aztán a kételkedés felkeltése, a következmények felvázolása. Később döntés elé állítja a munkavállalót, rákérdezve arra, hogy meg akarja-e tartani a munkahelyét. Nagyon fontos a szenvedélybeteg biztonságérzetének megbontása, az esetleg őt fedező kollégák ilyen tevékenységének felfüggesztése. Végül pedig akár a kezelést is finanszírozhatja a munkáltató."– mondta előadásában Molnár Ferenc.


Forrás: Hiros.hu


A folytatásban Kulhanek Mónika, az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. képviselője beszélt arról, hogyan adtak segítséget a nőknek és anyáknak abban, miként tudják összehangolni a munkát és családot, illetve hogyan tudnak vállalkozást indítani. Az előadás keretében levetítettek egy filmet, amely azt mutatta be, hogy a TESCO mit tesz munkavállalói segítése érdekében. 


Forrás: Hiros.hu


Kovács Anita, a projekt szakmai munkatársa arról számolt be, hogyan zajlott a projekt keretében a mentorálás és tanácsadás a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnál.

Mi elsősorban olyan személyeknek adtunk segítséget, akik hátrányos helyzetűek, fogyatékos gyermeket nevelnek vagy például idős, beteg hozzátartozót gondoznak. Sokszor segítettünk munkahely-keresésben, önéletrajz írásában, de felkészítő tréningeket is szerveztünk. Munkánk mindezeken túl igen gyakran szociális segítségnyújtással is kiegészült."– mondta beszámolójában Kovács Anita.

A szeretetszolgálat képviselője elmondta azt is, hogy a projekt keretében három konferenciát szerveztek a rugalmas foglalkoztatás jegyében Kiskunhalason, Baján és Kalocsán.

A beszámolók után pódiumbeszélgetések következtek. Az első részben Rekettye Sándor, a Bajai Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályának vezetője kiemelte, hogy olyan embereket szólítottak meg, akik még a közfoglalkoztatásba sem igazán fértek be.

Én ezt a programot „fölrázó projekt”-nek neveztem. Mert tényleg olyan embereknek adott segítséget, akik a problémások közé tartoztak. Volt, akinek például önbizalom-erősítésre volt szüksége. Nagyon nagy volt a sikere, és el kell mondanom, hogy többen el is tudtak helyezkedni, sőt mi is kaptunk egy új kollégát."– mondta az osztályvezető.

Kinigopulos Márta pszichológus arról beszélt, hogy ott, ahol él, nagyon sok segítséget adott a projekt.

Nekünk is sokat adott ez a projekt, amely pont a pandémia kezdetén indult."– Ezt már Tarjányiné Illés Andrea, az Axon Kábelgyártó Kft. HR vezetője mondta a pódiumbeszélgetés során, aki kiemelte azt is, hogy a csapatmunka, a partnerség, a gördülékenyebb kommunikáció vagy egymás jobb megismerése terén is eredményes volt számunkra az elmúlt időszak.

A pódiumbeszélgetés második részében Róbert Nóra tréner arról beszélt, hogy nagy rálátása van az országban működő Család és KarrierPONTOK tevékenységére. És ez, amiben dolgozhatott, messze a legjobb volt. – Meghatározó élmény volt számomra, amikor egy 14 gyermekes anya kért tőlem segítséget, vagy amikor az egyik kistelepülésen elszabadultak a birkák, és akkor az egész csapat ment behajtani az állatokat, és csak utána kezdődött a tréning.  

Trencsényi Judit workshop facilitátor azt emelte ki, hogy igyekeztek pozitívvá, nyitottá tenni az embereket: – Azt gondolom, hogy sikeresek voltunk, és nagy elismerés annak a csapatnak is, aki segítette a munkánkat.

Rózsa Károly tréner azt mondta, hogy a projekt rávilágított arra, hogy mindig vannak váratlan helyzetek: – Azon gondolkodtam időnként, hogy kinek adott többet ez a program, nekem vagy a résztvevőknek. Azt tapasztaltam, hogy az emberekben lehet bízni, lehet összefogni és együtt óriási dolgokra vagyunk képesek.

A „Nő az esély, nő a tét, nő a munka – Nő-Köz-Pont kialakítása és működtetése Bács-Kiskun megyében” című, EFOP-1.2.9-17-2017-00044 számú projekt zárórendezvényének végén bemutatták az a három filmet, amelyek a bajai, kiskunhalasi és kalocsai eseményeket foglalták össze. Majd lehetőség nyílt kötetlen beszélgetésekre is az online térben. 


Forrás: Hiros.hu


Forrás: Hiros.hu

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 08. 17., 08:25
Pénteken indult az a hatalkalmas kerekasztalbeszélgetés-sorozat, amely Kalocsa értékeit helyezi fókuszba, és a különbségek helyett a közös pontok kiemelésével az itteni lokálpatrióták közti együttműködés erősítését tűzi célul. Elsőként a lokálpatriotizmus mibenlétét igyekeztek megragadni a résztvevők. Ma a népművészet lesz a téma.
2022-08-16 15:57:56
Hirtelen zuhant rá a gyász és vele együtt a váratlan élethelyzet sok nehezen megoldható problémája arra a kalocsai családra, amely fiatal édesanyját néhány hete veszítette el. Az apa segítség nélkül maradt, a gyermeket felügyelet nélkül nem hagyhatja, így fővárosi állását föladni kényszerült. Könnyű belátni: e helyzetben minden segítség jól jön!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 08. 19., 09:11
Balotaszállás külterületén, az előre megadott helyszínen 13 migráns személyt vett fel a gépjárművébe és elindult velük a nyugati határ felé. Még >>>
2022. 08. 19., 08:14
Csütörtök délután gyulladt ki az aljnövényzet Pécs külterületén, az Akó dűlőn, ahol lángra kapott egy ház is, majd az erős szél miatt sebesen terjedő lángok miatt egyre több ingatlan került veszélybe. Még >>>
2022. 08. 18., 13:24
Egyelőre az látható, hogy „labilisabb lesz a légállapot”, növekszik az ismétlődő záporok, zivatarok esélye, és akár hevesebb zivatarok is kialakulhatnak, ismertette a meteorológiai szolgálat. Még >>>
2022. 08. 18., 12:50
Nem lehet vele hibázni. Eredetileg gyümölcstortából alakult a recept, ami mindig túl kevés volt. Még >>>
2022. 08. 18., 12:37
Szintén augusztus 15-én nyílik újra a Közfoglalkoztatásból a versenyszférába program Még >>>
2022. 08. 18., 08:27
A Kalocsai Bokréta Népművészeti Egyesület és és a Piros Rózsa Néptánc Egyesület elsődleges célja a megalakulástól kezdve a gyermekek, a fiatal korosztály és a felnőttek népi játékkal, néptánccal való megismertetése volt, és ennek a tudásnak a bemutatása helyi, térségi, országos és nemzetközi rendezvényeken. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés