2022. 01. 20. csütörtök
Fábián, Sebestyén
: 357 Ft   : 315 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Megszűnik a kijárási korlátozás, itt vannak a teraszlátogatás részletes szabályai! –Terasz után nem kell közterület-használati díjat fizetni

Megszűnik a kijárási korlátozás, itt vannak a teraszlátogatás részletes szabályai! –Terasz után nem kell közterület-használati díjat fizetni
Zsiga Ferenc  |  2020. 05. 02., 09:17

Ahogy a május elsején megjelent, „A teraszos éttermek, kávézók lázasan készülődnek a hétfői nyitásra” című cikkünkben utaltunk rá, a kávézók, éttermek teraszainak látogatási rendjének részletszabályairól a Magyar Közlönyben megjelenő Kormányrendelet ad majd pontos útmutatást. A Kormányrendelet megjelent, így immár pontosan tudni lehet, milyen szabályok betartása mellett ülhetünk le, és ehetünk, ihatunk egy kávéház, cukrászda, vagy éppen étterem teraszán. Nos, mivel a szabályok már szövegszerűen is olvashatók, azt is tudni lehet: a legfertőzöttebb területek, Budapest és Pest megye kivételével megszűnik a kijárási korlátozás. Mi, vidékiek pedig hétfőtől a lentebb olvasható szabályok betartása mellett kicsit felszabadultabban, komfortosabban élhetjük mindennapjainkat.

Tehát, a kijárási korlátozás Budapesten és Pest megye egész területén május 4-e után is fennmarad. Ennek megfelelően

HÉTFŐTŐL ORSZÁGOSAN – BUDAPEST ÉS PEST MEGYE KIVÉTELÉVEL – MEGSZŰNIK A KIJÁRÁSI KORLÁTOZÁS.

Ez egészen hétfőig azt jelentette, hogy csak célhoz kötötten mehettünk A pontból B pontba.

Az továbbra is érvényes, hogy az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön mindenki köteles a száját és az orrát eltakaró „eszközt”, a már jól ismert sebészi maszkot, mosható maszkot használni, vagy ezeket a fertőzés szempontjából kritikus helyeket sállal, kendővel eltakarni.

HÉTFŐTŐL VIDÉKEN, BELEÉRTVE AZ ORSZÁG ÖSSZES MEGYÉJÉT - KIVÉVE A FŐVÁROST ÉS PEST MEGYÉT - VALAMENNYI ÜZLET NYITVA TARTHAT ÉS A VÁSÁRLÓK ÁLTAL LÁTOGATHATÓ.

Eszerint tehát ez a szabály kizárólag vidéken lép életbe, Budapesten és Pest megyében május 4-e után is korlátozottan maradhatnak nyitva az üzletek. Vidéken viszont az eredeti, vagy tetszés szerint megváltoztatott, de persze bejelentett, és jól látható helyen kifüggesztett nyitva tartás mellett működhetnek a plázák és a boltok.

Az idősek védelme továbbra is prioritás

A rendelet értelmében

A 65. ÉLETÉVÜKET BETÖLTÖTT SZEMÉLYEK AZ ÉLELMISZERÜZLETET, DROGÉRIÁT, GYÓGYSZERTÁRAT, GYÓGYSZERT, GYÓGYÁSZATI SEGÉDESZKÖZT FORGALMAZÓ ÜZLETET 9.00 ÓRA ÉS 12.00 ÓRA KÖZÖTT LÁTOGATHATJÁK.

Azaz, ezekben az üzletekben ilyenkor továbbra is kizárólag a 65 év felettiek tartózkodhatnak!

A korábbi találgatásokkal szemben az idősekre vonatkozó bevásárlási idősáv az üzletekben - a könnyítések ellenére nem csak a fővárosban és Pest megyében-, de vidéken is érvényben marad.

A településen működő piacok nyitvatartásának rendjéről és a piacnak a 65 év felettiek általi látogatásának módjáról a települési önkormányzatok a kormányrendelettől eltérően rendelkezhetnek.

Egyelőre nincs tudomásunk arról, hogy helyben ettől eltérő nyitvatartásban gondolkodnának.

A kormányrendelet értelmében a piac nyitvatartása alatt továbbra is olyan látogatási idősávot kell megállapítani, amely alatt a piacot kizárólag 65 év felettiek látogathatják.


Teraszra már kiülhetünk, a kávéház, vendéglő fedett részébe még nem ülhetünk be


A vendéglátóhelyek, tehát az éttermek, a kávézók, a cukrászdák, a büfék, a presszók kerthelyiségében vagy teraszán a tartózkodás és a megrendelt étel, ital elfogyasztása megengedett.

ÁM A VENDÉGLÁTÓ ÜZLETEN BELÜL – AZ OTT FOGLALKOZTATOTTAK KIVÉTELÉVEL – TARTÓZKODNI TILOS. KIVÉTELT KÉPEZ AZ ELVITELRE ALKALMAS ÉTELEK KIADÁSA ÉS SZÁLLÍTÁSA.

Szóval az étel átvétele, kifizetése az éttermen belül is történhet.

A VÉDŐTÁVOLSÁG MEGTARTÁSÁRÓL, AMI AZ EGYES ASZTALTÁRSASÁGOK KÖZÖTT MINIMUM 1,5 MÉTER, A VENDÉGLÁTÓHELYEK ÜZEMELTETŐI KÖTELESEK GONDOSKODNI.

Fontos értelmezési kérdés, hogy a vendéglátóhelyek teraszán a védőtávolság betartását asztaltársaságonként kell érteni, de az egyes asztaltársaságok tagjai között már nincs kötelező 1,5 méteres védőtávolság. Értelmetlen is lenne, hiszen együtt jöttek, együtt mennek…

A rendeletből az olvasható ki, hogy a teraszokon a szájmaszk nem kötelező. Egy asztaltársaságot hivatalosan az azonos lakcímre bejelentett személyek alkothatnak, de nem tartom valószínűnek, hogy ezt bárkinek lakcímkártyával kellene majd igazolnia a bejáratban.

A rendelet alkotói olvasatomban nem gondoltak arra, hogy a teraszra beülő vendégeknek is van bioritmusa, egy ebéd elfogyasztása közben is pisilniük kell, vagy éppen előtte, utána kezet kell mosniuk.

Ám az étel átvételének szabályaiból, azt kiterjesztve arra lehet következtetni, hogy ugyan a mellékhelyiség zárt térben van, használható. Az nyilvánvaló, hogy azt az üzemeltető körültekintően és gyakrabban takarítja, fertőtleníti majd.

A VENDÉGLÁTÓ ÜZLET ÜZEMELTETŐINEK A RENDELET HATÁLYBALÉPÉSÉTŐL 2020. SZEPTEMBER 1. NAPJÁIG NEM KELL A KÖZTERÜLET-HASZNÁLATI DÍJAT MEGFIZETNIÜK AZ ÖNKORMÁNYZATNAK, AZ ÜZLET KÖZTERÜLETEN MŰKÖDŐ TERASZA UTÁN.

Úgy tudjuk, Kalocsa esetében ez éves viszonylatban milliós bevételkiesés lehet.

A közterület-használati díj időszakos eltörlése azt valószínűsíti: olyan vendéglátóhelyek is teraszt fognak majd kialakítani, amelyek eddig költségtakarékossági okból ilyennel nem rendelkeztek. Akkor persze nem, ha a további könnyítések nyomán már a zárt légtérben működő vendéglátóhelyek is látogathatóak lesznek.

A városban terasszal működő egyes vendéglátóhelyek weboldalán azt olvastam: a terasz használata természetesen időjárás függő, azt szélsőséges időjárási körülmények között, például viharban nem üzemeltetik majd.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 20., 18:02
Gyopáros Alpár kormánybiztos úr már második alkalommal érkezett körzetünkbe annak érdekében, hogy a vezetése alatt álló Magyar Falu Programról személyesen tájékoztassa településeink polgármestereit. Még >>>
2022. 01. 20., 09:36
Az utóbbi hat évből négyben hullott hó a világ legnagyobb sivatagában, de 2017. előtt 1979. óta nem volt ilyen. Nálunk a meteorológusok cudar hidegre figyelmeztetnek. Még >>>
2022. 01. 20., 09:36
A tanulók magyar nyelvből és matematikából vizsgáznak. Még >>>
2022. 01. 19., 19:54
Filvig Géza polgármester és kísérete a TOP Plusz források adta lehetőségekről a megyei közgyűlés elnökével és a megyei fejlesztési ügynökség képviselőivel egyeztetett a megyeszékhelyen. Még >>>
2022. 01. 19., 17:01
Dollenstein László polgármester úr, Fröhlich Henrikné, a Hartai Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökasszonyának és Vejtei András a Hartai Önkéntes Tűzoltó Egyesület parancsnokának meghívásra látogatott Hartára Font Sándor országgyűlési képviselő. Még >>>
2022. 01. 19., 13:11
Kiszli Vandának, az Atomerőmű Sportegyesület kajakosának neve is felkerült a magyar kajak-kenu sport örökös bajnokainak márványtáblájára – tájékoztatott az egyesület. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés