2022. 05. 16. hétfő
Botond, Mózes
: 385 Ft   : 369 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Meredeken emelkedett a halálozások, minimálisan a születések száma Kalocsán 2021-ben

Zsiga Ferenc  |  2022. 02. 03., 08:40

A 2021. esztendőben ha minimálisan is, de nőtt a születések száma Kalocsán, a halálozások száma viszont meredeken, 22 százalékkal, béke időben soha nem látott mértékben emelkedett. Mindez minden bizonnyal annak a következménye, hogy több olyan vidéki COVID vírussal fertőzött beteget is gyógyítottak, ápoltak a Kalocsai Szent Kereszt Kórházban, akik végül városunkban haláloztak el. Jó hír viszont, hogy a házasulási kedv továbbra is kitart, még ha a násznépnek maszkban is kell végig ülnie az esküvőt.

Más nyilvántartásokat messze megelőzve a Magyarországon 1895. október 1-je óta, tehát a 127 éve vezetett állami anyakönyv a legfontosabb hatósági nyilvántartás, hiszen hitelesen ezzel tudjuk igazolni, tanúsítani a benne feljegyzett adatokat, valamint azok változásait. (Ennél csak az ingatlan nyilvántartás idősebb.) Az anyakönyvbe csak jogszabályban meghatározott adatok vezethetők be, közokirat lévén szigorú alaki és tartalmi követelmények mellett, és eljárásrend szerint. Jellemzően ilyen esemény, amikor megszületünk, házasságot kötünk, vagy távozunk az élők sorából. Természetesen egy névváltozás, örökbefogadás esetén is fontos dokumentum az anyakönyv, amely azon kevés közokiratok egyike, amely soha nem selejtezhető, semmisíthető meg”– magyarázta dr. Látó Anita, Kalocsa Város Önkormányzata aljegyzője, akit az elmúlt év anyakönyvi eseményeiről, azaz a születések, a halálozások és a házasságkötések számának alakulásáról kérdeztünk.


Míg 2020-ban a születések száma 333 volt, addig 2021-ben hárommal többet, 336-ot jegyeztek be munkatársaim a születési anyakönyvbe, amelyet immár – a kor kihívásaihoz igazodva – egységesen és országszerte elektronikus formában is vezetnek az anyakönyvvezetők. A születések számában 12 hónap alatt bekövetkezett kis pozitív változást látva azt mondhatjuk, hogy a születések száma gyakorlatilag stagnál, legalábbis a Kalocsán bejegyzett adatok szerint. Azért kell így fogalmazni, mert Kalocsán szülészeti osztály működik, így az itt születetteket értelemszerűen - legyenek azok például dunapatajiak, szakmáriak vagy foktőiek - Kalocsán anyakönyvezik. Ám az elmúlt három- öt évet tekintve örömmel mondhatom, hogy a születések száma mind a városban, mind a térségben ugyan kicsi, de mégis folyamatos növekedést mutat.”mondta az aljegyző.


Dr. Látó Anita rámutatott:

„Szomorú, de az elmúlt évben a halálozási statisztika minden korábbinál feketébbre sikerült. Míg két évvel ezelőtt 678 halálesetet anyakönyveztek Kalocsán, tavaly 828-at. A halálozási anyakönyvi adatok 22 százalékos emelkedést mutatnak, melynek valószínűleg a legfőbb oka a COVID - 19 világjárvány. Itt is szem előtt kell tartani azonban, hogy a kalocsai kórház több olyan koronavírussal fertőzött, másik intézményből, vagy településről ideszállított beteget is ellátott, gyógyított, akik itt hunytak el.” –magyarázta az aljegyző.

Dr. Látó Anita arról is beszámolt:

Örömteli hír viszont, hogy a házasságkötések száma növekedett. 2021-ben 123 pár mondta ki a boldogító igent, 9-cel több, mint az előző évben. A párok körében töretlen a házasságkötési kedv, amely nagy valószínűséggel annak is köszönhető, hogy például a Babaváró kölcsön továbbra is szerepel a Kormány által biztosított kedvezmények között, és más, a fiatalokat segítő programokban való részvételnek is a házassági anyakönyvi kivonat bemutatása a feltétele. Én azonban nem csak ezt a prózai okot látom, hanem azt is, hogy újra „divat” lett hivatalosan is kimondani a boldogító igent, házasságban felnevelni a gyermekeket. Az is egyfajta „divat”, hogy a hétvégi időpontra szervezett házasságkötéseknél egyre több jegyespár kéri, hogy a házasságkötési ceremónia ne a városházán, hanem külső helyszínen, például Meszesen a Kék Duna Vendéglőben, vagy az érsekkerti Platán Rendezvényközpontban történjen. Azt azért valamennyi érintettnek érdemes tudni, hogy a kalocsai anyakönyvvezetők illetékessége a város közigazgatási határáig terjed” –hívta fel a figyelmet az aljegyző, hozzáfűzve:

A tavalyi 123 házasságkötést összevetve az év 52 hetével azért látszik, hogy az anyakönyvvezetőknek ezen a területen is bőven volt feladata az elmúlt évben. Ezt csak kicsit árnyalja, hogy a hivatalban kimondott boldogító igenek anyakönyvvezése jellemzően a munkanapokra koncentrálódott, főleg péntekre. Ám a párok még mindig elsősorban a nyári hónapokat választják, hogy hivatalosan is összekössék az életüket. 2021-ben a kalocsai városházán a násznép 50 és 150 fő között volt jelen a ceremóniákon, természetesen az aktuálisan előírt járványügyi szabályoknak megfelelően: menyasszonyon, a vőlegényen és az anyakönyvvezetőn kívül mindenkinek orrot, szájat eltakaró maszkot kellett viselni, és a kézfertőtlenítés is ajánlott volt mindenkinek. Azt remélem, a maszkkal készült esküvői fotók hamarosan már csak kortörténeti dokumentumai lesznek ennek a járvány sújtotta immár harmadik évnek”– mondta dr. Látó Anita, Kalocsa Város Önkormányzata aljegyzője.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 05. 12., 08:00
Az új paksi blokkok reaktorépülete számos különleges építészeti megoldást vonultat fel a speciális alapozástól a robusztusság biztosításán keresztül a beton minőségééig – hangzott el a Paks II. Zrt. Tudásmenedzsment Akadémiája áprilisi előadásán. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 05. 16., 17:30
A projekten dolgozó szakemberek úgy szeretnék végezni munkájukat, hogy a legkevesebb fennakadást okozzák a lakóknak. Még >>>
2022. 05. 16., 09:14
Eddig 10 százalékkal többen ajánlották fel adójuk egyszázalékát, mint tavaly ugyanilyenkor. Még >>>
2022. 05. 15., 17:57
Durrdefektet kapott, majd felborult egy tűzoltóautó a Borsod-Abaúj -Zemplén megyei Nagybarcán, amikor egy lakástűzhöz vonult Lénárddarócra. Még >>>
2022. 05. 15., 14:51
Baleset történt az 51-es főúton vasárnap délután. Még >>>
2022. 05. 15., 14:15
Az éves kiképzési tervnek megfelelően hétfőtől repüléseket hajtanak végre a kecskeméti pilóták az ország több városa felett. Még >>>
2022. 05. 15., 09:04
A rejtett városban talán a rómaiak elől bujkáló korai keresztények húzták meg magukat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés