2023. 03. 27. hétfő
Hajnalka
: 386 Ft   : 358 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Nagy érdeklődéssel kísért konferencia a 2021-2027-es uniós fejlesztési ciklus forrásairól -1154 projektötlet érkezett a megyéből

Zsiga Ferenc  |  2020. 09. 19., 09:20

Felkészül Bács-Kiskun! – ezt a találó címet választotta prezentációja címének Kicsiny László, a Bács-Kiskun Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. igazgatója a Kecskeméten szeptember 18-án, pénteken a megye polgármestereinek részvételével megtartott Fejlesztések Bács-Kiskunban című konferencia egyik előadója. A településvezetők a kíváncsisággal vegyes, élénk érdeklődésével kísért tanácskozáson a 2021-2027-es uniós fejlesztési ciklus forrásairól, a Bács-Kiskun megyét érintő jövő évi fejlesztésekről hallgattak meg előadásokat.

A Hírös Agora Kulturális és Ifjúsági Központ Színháztermét megtöltő résztvevőket Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke köszöntötte. Azelnök összefoglalta az elmúlt hét év fejlesztéseit. Kifejtette, a megyei önkormányzat a most lecsengő ciklusban térségünk valamennyi települését fejleszteni tudta.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


MINTEGY 100 MILLIÁRD FORINTOS ÉRTÉKBEN TÖBB MINT 600 FEJLESZTÉS VALÓSULT MEG A MEGYÉBEN AZ ELMÚLT FEJLESZTÉSI CIKLUSBAN. 

Mint mondta, nagyon sok jó gyakorlatot kezdtünk el a vidéki népesség megtartása érdekében, példaként említette a megyei ösztöndíjat, a Bács-Kiskun haza vár vagy a Mi Otthonunk programokat. 

Hozzátette, megújult a megyei területrendezési terv és még sok megvalósításra váró terv van. 

Rideg László kiemelte:

ÖSSZEGYŰJTÖTTÉK A KÖVETKEZŐ UNIÓS CIKLUS FEJLESZTÉSI ELKÉPZELÉSEIT. 1154 PROJEKTÖTLET ÉRKEZETT A MEGYÉBŐL. 

Hozzátette,


MINDEZEKRE MINTEGY 550 MILLIÁRD FORINTOT LEHET MAJD FORDÍTANI.


A Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke elmondta: a mostani uniós ciklusban a TOP-on belül járásonként egy-egy „zászlóshajó” projektet valósítanak meg. Ez annyit jelent, hogy a 

BEÉRKEZETT TELEPÜLÉSI ÖTLETEKBŐL ÉS JAVASLATOKBÓL A SZAKMAI STÁB ÖSSZEÁLLÍTJA, MELYEK AZOK A FEJLESZTÉSEK JÁRÁSONKÉNT, AMELYEK A LEGFONTOSABBAK, ÉS AZOKAT HELYEZIK ELŐTÉRBE.

Huszár Richárd, fejlesztéspolitikai tervezésért és jogi ügyekért felelős helyettes államtitkár előadásában bemutatta, Magyarország részére milyen fejlesztési források állnak rendelkezésre, és azokat milyen keretek között lehet felhasználni.

Mint mondta, Magyarország jelentős fejlesztési forrásokkal tud majd gazdálkodni. Az a programstruktúra, amit már megszoktak, és amiből a mostani forrásokat igénybe lehet venni, teljes mértékben nem fog megváltozni. Tehát hasonló fejlesztési területek lesznek majd elérhetőek, mint korábban.

Hozzátette, a programok illeszkednek mind a Kormány, mind az Európai Bizottság céljaihoz. Az államtitkár előadásból az is kiderült,

AZ ÚJ FEJLESZTÉSI CIKLUS PROGRAMJA A VERSENYKÉPES MAGYARORSZÁGÉRT OPERATÍV PROGRAM NEVET KAPTA

Oláh Gábor, regionális programokért felelős helyettes államtitkár előadásában rámutatott: a Terület és Településfejlesztési Operatív Program az egyik legeredményesebb operatív program. Ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy ez az egyetlen olyan operatív program, amely az elmúlt időszakinál nagyobb szeletet kap a következő ciklus fejlesztéseinek tortájából. 

Képgaléria megtekintése (6 db kép)


Mint mondta, 

AZ ELMÚLT IDŐSZAKBAN A TOP AZ UNIÓS FORRÁSOK 15 SZÁZALÉKÁT KAPTA, A KÖVETKEZŐ IDŐSZAKBAN EZ 20 SZÁZALÉK LESZ, AMI A VERSENYKÉPES MAGYARORSZÁGÉRT OPERATÍV PROGRAMON KERESZTÜL, AZ ÖNKORMÁNYZATOK BEVONÁSÁVAL ÉRKEZIK MEG A MAGYAR GAZDASÁGBA. 

Bács-Kiskun megye az egyik élen járó megye a TOP megvalósítása során. 

EZ NEM KIS MÉRTÉKBEN A MEGYE SZERVEZŐ MUNKÁJÁNAK KÖSZÖNHETŐ, ÉS ANNAK, HOGY KONSZENZUST SIKERÜLT KIALAKÍTANI A FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSA SORÁN 

- szögezte le az államtitkár.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)


Oláh Gábor előadásában a projekt előkészítési alapról és az újdonságokról is részletesen beszámolt.

Tóth Péter, közlekedésért felelős helyettes államtitkár a megye útfejlesztéseiről adott áttekintést. 

Mint mondta,

A KÖZÚTI FEJLESZTÉSEK TEKINTETÉBEN JELENLEG 3200 MILLIÁRD FORINTOS ÚTPROGRAM MEGVALÓSÍTÁSA ZAJLIK, ENNEK KICSIT TÖBB MINT A FELE HAZAI FORRÁSBÓL VALÓSUL MEG. 

A program keretén belül már nagyon sok útfejlesztés befejeződött, és még számosnak az előkészítése zajlik.

Kicsiny László, a Bács-Kiskun Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. ügyvezetője a megyében zajló fejlesztésekről és tervekről beszélt.

Kiemelte: 

A LEGTÖBB FORRÁS MEGYEI KÖZREMŰKÖDÉSSEL JUTOTT EL A TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZATOKHOZ, EZ AZ ÖSSZEG 70 MILLIÁRD FORINT FELETT VAN. HA HOZZÁVESSZÜK A MEGYEI JOGÚ VÁROST, KECSKEMÉTET, AKKOR EZ 90 MILLIÁRD FORINT ÖSSZEGŰ TÁMOGATÁST JELENT .

Az ügyvezető azt is megosztotta a hallgatósággal, az összes támogatás, ami a megye által kezelt pályázatokon a települési önkormányzatokhoz érkezett, 65 milliárd forint volt.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-03-21 13:01:32
A Kalocsai Városi Balesetmegelőzési Bizottság első alkalommal rendezi meg a Szelidi-tó kerülő túrát, melyre nevezni a Holdfény Campingben lehet reggel 9 órától. Az utolsó túrázók 12 órakor indulnak útnak.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 27., 09:23
Jelentősen visszaesik a hőmérséklet a hét elején: kedden a csúcshőmérséklet mindössze 5 és 10 Celsius-fok között valószínű, és visszatérnek a kemény éjszakai fagyok is, a szélvédett helyeken akár mínusz 10 fokig is csökkenhet a hőmérséklet. Még >>>
2023. 03. 27., 09:09
A balesetben ketten megsérültek, egy ember pedig a helyszínen életét vesztette. Még >>>
2023. 03. 26., 16:15
Már jelentkezhetnek az iskolák a nyári balatoni Erzsébet-táborokba - jelentette be a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára a közösségi oldalán. Még >>>
2023. 03. 26., 15:01
A konferencián hosszútávú stratégiai keretmegállapodású keretek között együttműködési megállapodást kötöttek. Még >>>
2023. 03. 25., 11:49
Magánszemély belföldön csak nemzeti dohányboltban szerezhet be dohánygyártmányt, azaz "snüsszt" is. Még >>>
2023. 03. 25., 08:37
Szombaton rendezik meg az idei Föld órája akciót: 20 óra 30 perctől a bolygó számos nevezetessége elsötétül egy órára. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK