2022. 01. 21. péntek
Ágnes
: 357 Ft   : 315 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Navigációból és sportszerűségből is jeles!

2016. 01. 03., 10:39

Navigációs mesterhúzásokkal teljesítette az Africa Eco Race ötödik szelektív szakaszát a Qualisport kamionos egysége, amelynek tagjai Dakhlában, a táborban számos vállveregetést gyűjtöttek be. Kovács Miklós pilóta, Czeglédi Péter navigátor és Ács László fedélzeti szerelő több tekintetben is kitett magáért Nyugat-Szaharában.

Ami a napi penzumot illeti: a közel 6000 kilométer össztávú derbi utolsó marokkói szelektív szakaszán 450 kilométer várt a versenyzőkre, mégpedig Nyugat-Szahara köves, sziklás részein. A navigáció kulcsfontosságúnak bizonyult, a Qualisport pedig jeleskedett: Czeglédi Péter elsőre megtalálta a helyes utat, irányt mutatva a Scania mögött rajtolóknak és másoknak, akik irányt tévesztettek.

– Péter ma ismét remekelt! Sokan kóvályogtak össze-vissza, oldalról, szemből, minden irányból találkoztunk versenytársakkal, nekünk viszont elsőre sikerült megtalálni a helyes irányt. Nem csoda, hogy a táborba érve sokan átjöttek, hogy megköszönjék neki a bravúros teljesítményt, amelyből ők is profitáltak. A szakasz egyébként rázós és fárasztó volt. A kormánymű kisebb sérülése miatt túlságosan nagy volt a kormány holtjátéka és nem akartam kockázatot vállalni, így az első százötven kilométer után már nem is mentünk százhúsznál többet. A lényeg az, hogy Marokkó mögöttünk van, megúsztuk nagyobb malőrök nélkül – értékelt a célban Kovács Miklós, aki 4 óra 44 perces idővel teljesítette a távot, ami a kamionosok között a nap 5. legjobb ideje volt és ezzel a Scania-trió a kategória összesítésében az 5. helyről várja a folytatást.


Forrás: Qualisport / Facebook

A terepralira is igaz régi mondás szerint „egyszer adunk, másszor kapunk”: a magyar kamionosok esetében ez most nem egészen így működik, Kovács ugyanis felajánlotta, hogy a saját szervizkamionját egy motorhiba miatt elveszítő Tatrás rivális, Tomas Tomecek használhatja a Qualisport háttértámogatását a szervizparkokban. Ennek most épp az lett a vége, hogy a korábbi többszörös győztes cseh versenyző gyorsabbnak bizonyult segítőinél. – Van ez így, de mi, kamionosok itt az Africa Eco Race-en is úgy működünk, mint egy nagy család. Természetes, hogy segítünk Tomecekéknek, s bár ma gyorsabbak voltak nálunk, biztos vagyok abban, hogy fordított helyzetben ők is segítenének nekünk – fogalmazott a magyar pilóta, aki a sportszerű magatartásért gyűjti a vállveregetéseket.

A kamionos összesítésben egyébként az újabb szakaszelsőséget begyűjtő gyári Kamaz-pilóta, Anton Shibalov vezet, őt márkatársa, a CNG üzemű Kamazzal induló Szergej Kuprijanov követi. A tatárföldi armada vezérpilótája az előző napon még vezette az autós-kamionos összesítést, ahol most visszacsúszott a 2. helyre. Az éllovas pozíció jelenleg Kanat Shagirové, a toyotás kazah mai szakaszgyőzelmével vette át a vezetést.

Nagyszerű napot produkált az Opel Dakar Team is: Szalay Balázs és Bunkoczi László az Opel Mokkával az autós kategória 6. legjobb idejét repesztette, így jelenleg az autósok táblázatán a 8. helyen állnak, míg az autós-kamionos összevont tabellán a 10. helyet foglalják el.

– Mi összességében jól teljesítettünk ezen az alapvetően gyors, de néha nagyon sziklás és köves pályán – még úgy is, hogy ma is meg kellett állnunk egyszer defektet cserélni. Ez volt talán a legnagyobb nehézség, mert miközben dolgoztunk az autón, hárman-négyen is megelőztek, azok, akiket korábban nagy csatában magunk mögé utasítottunk, és ez mindenképp holtpontot jelentett – értékelte a napot Szalay Balázs.

A motorosoknál totális az uralom, köszönhetően Pal Anders Ullevalseternek: a tavalyi győztes norvég menő még úgy is komoly csapást mért az ellenfelekre a KTM-mel. hogy saját bevallása szerint navigációs hibája miatt körülbelül fél órát veszített. Az északi menő mögött egy hölgy, a kazah Jevgenyija Nyeszterova zárta a napot és egy hölgy követi az abszolút értékelésben is: Anasztazia Nyifontova hátránya máris 2 óra 45 percnyire rúg.

Vasárnap Dakhlában pihenőnapot kap az Africa Eco Race mezőnye: a megmérettetés hétfőn folytatódik, Marokkó után Mauritániába lépnek át a versenyzők.

A viadal január 10-én, a szenegáli főváros, Dakar közelében zárul a Rózsaszín tó partján.

Forrás: Qualisport / Facebook

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 01. 19., 14:00
Indulnak a választási előkészületek. A kampány hivatalosan a február közepén kezdődik, ám az eseményre nem csak a pártoknak és a választóknak, hanem a lebonyolító szerveknek is föl kell készülniük. A kalocsai Választási Iroda felhívást tett közzé a szavazatszámláló bizottságokba való jelentkezésre.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 21., 16:19
Ahogy azt már a kormány bejelentette, az átoltottság további növelése és a járvány újabb hullámai elleni védekezés érdekében február 15-től oltási igazolvánnyá alakul a védettségi igazolvány. Még >>>
2022. 01. 21., 12:10
Ahogy Európában is egyre több tapasztalat gyűlik össze az omikronról, Németország vezető virológusa is korrigálni látszik álláspontját. Szerinte már ki lehet jelenteni, hogy ez a variáns általában kevésbé súlyos megbetegedést okoz, mint elődei. Még >>>
2022. 01. 21., 09:57
2021 májusában a Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ közreműködésével Kalocsa is csatlakozott a Digitális Jólét Programhoz, melynek célja az volt, hogy a kalocsai önkormányzat területén minél magasabb szintű okos városfejlesztések valósulhassanak meg - írja dr. Filvig Géza közösségi bejegyzésében. Még >>>
2022. 01. 21., 09:16
Várhatóan 2022. 01. 26-ig a Tomori Pál utca gallyazási munkálatai folytatódnak. Még >>>
2022. 01. 20., 18:02
Gyopáros Alpár kormánybiztos úr már második alkalommal érkezett körzetünkbe annak érdekében, hogy a vezetése alatt álló Magyar Falu Programról személyesen tájékoztassa településeink polgármestereit. Még >>>
2022. 01. 20., 09:36
Az utóbbi hat évből négyben hullott hó a világ legnagyobb sivatagában, de 2017. előtt 1979. óta nem volt ilyen. Nálunk a meteorológusok cudar hidegre figyelmeztetnek. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés