2023. 03. 26.
Emánuel
: 388 Ft   : 362 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Négy üzlet csúnyán megbukott a fogyasztóvédelmi ellenőrzésen – Kalocsán, Dunapatajon és Szeliden alkohollal és cigarettával is kiszolgálták a fogyasztóvédőkkel érkező fiatalkorút

Zsiga Ferenc  |  2018. 08. 10., 09:18

Nem állunk messze az igazságtól, ha azt mondjuk: nagy bukta volt augusztus 2-a a kalocsai járásban működő egyes üzletek és vendéglátóhelyek számára. Nagyobb részben az érintettektől, kisebb részben a Bács-kiskun Megyei Kormányhivataltól származó információnk szerint a Kecskeméti- és a Kalocsai Járási Hivatal fogyasztóvédelmi munkatársainak közös ellenőrzésén négy üzletben összesen hat súlyos szabálytalanságot tártak fel az ellenőrök. A jogszabálysértések között fiatalkorú szeszesitallal és dohánytermékkel történő kiszolgálása éppúgy található, mint például „szűkmérés”, azaz amikor kevesebb italt kerül a pohárba, mint amennyit kifizettetnek. A kereskedők és vendéglátósok körében futótűzként terjedő hírekből tudjuk: rozé bort, dobozos sört, cigit is simán kapott a fogyasztóvédőkkel érkező, a próbavásárlást nyilvánvalóan ellenszolgáltatásért végző fiatalkorú. Fontos tudni, hogy a hatékonyabb ellenőrzés érdekében jogszabályi felhatalmazás alapján alkalmazzák a fiatalkorúval, jellemzően 16-17 éves korú fiatalokkal történő fedett próbavásárlást. Ha a tudomásunkra jutott szabálytalanságok számát és a nem mérlegelési jogkörbe tartozó bírságok összegét összeadjuk, az érintett négy vállalkozásnak az általunk feltételezett hat jogszabálysértésért legalább egymillió forint fogyasztóvédelmi bírságot kell megfizetnie. Az érintettek még örülhetnek is, ha meghatározott időre, akár egy hónapra nem tiltják meg a szabálytalansággal érintett termék forgalmazását.

A fogyasztók számára jó hír, hogy az idegenforgalmi szezonra eső fogyasztóvédelmi ellenőrzések folytatódnak. A kiskorúakat szeszesitallal vagy dohánytermékkel nyilvánvalóan figyelmetlenségből kiszolgálók, illetve az őket alkalmazók számára viszont rossz hír, hogy a bírság összege 100 ezer forintról 200 ezer forintra emelkedett, ismételt szabálysértés esetén a bírság már 300 ezer forint. Szeszes ital és dohánytermék esetén nem érvényes az a szabály, hogy a kisvállalkozó első szabálytalanságánál az ellenőrzés kötelezően figyelmeztetéssel zárul.

Információnk szerint az ellenőrök egy belvároshoz közeli kalocsai, egy dunapataji és két szelidi üzletben, illetve vendéglátóhelyen végeztek fedett próbavásárlást. Egyik helyen, tőlük függetlenül, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz tartozó Vám- és Pénzügyőrség egyenruhásai egy másfajta ellenőrzés folytattak.

Mint megtudtuk, az egyik szelidi szórakozóhelyen a nyugtaadási kötelezettséggel is gondok adódtak, így az ezzel kapcsolatos eljárást esetleg az adóhatóság folytathatja.

A kép illusztráció!
Forrás: Internet

Kérésünkre a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal arról adott tájékoztatást, hogy a hatóság a fogyasztóvédelmi törvény alapján tizennyolcadik életévét be nem töltött személy részére dohánytermék, illetve alkohol tartalmú ital értékesítése, illetve kiszolgálása esetén a jogsértés megállapításától számított legfeljebb egy évig megtilthatja az alkoholtartalmú ital, a dohánytermék, illetve a szexuális termék forgalmazását, e rendelkezések ismételt megsértése esetén pedig elrendelheti a jogsértéssel érintett üzlet legfeljebb harminc nap időtartamra történő ideiglenes bezárását.

Úgy tudjuk, ilyen súlyos szankciót ezúttal talán nem alkalmaznak, viszont a Kormányhivatal tájékoztatása szerint az ellenőrzések tovább folytatódnak.

Az egyik ellenőrzéssel érintett üzlet tulajdonosa portálunknak elmondta: erősen 18 év felettinek nézte azt a fiatalembert, akiről mint utóbb kiderült, a fogyasztóvédelem két munkatársával együtt lépet be a boltba. A fiatalember dobozos sört kért, ám mivel a látottak alapján nem merült fel benne, hogy a vásárló az életkorát tekintve határeset lehet, nem kért személyi igazolványt, amit más esetekben, ha gyanú merül fel benne, szinte automatikusan megtesz. A fiatalembert kiszolgálta, a gépbe beütötte az összeget, a visszajáró pénzzel együtt a nyugtát is átadta. A fiatalember ezt követően szapora léptekkel elhagyta a helyiséget. Mint elhangzott, kíváncsian várja, hogy az egyébként minden vonatkozásban szabályos kiszolgálás mellett a hatóság milyen méltányos döntést hoz.


Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints!

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-03-21 13:01:32
A Kalocsai Városi Balesetmegelőzési Bizottság első alkalommal rendezi meg a Szelidi-tó kerülő túrát, melyre nevezni a Holdfény Campingben lehet reggel 9 órától. Az utolsó túrázók 12 órakor indulnak útnak.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 25., 11:49
Magánszemély belföldön csak nemzeti dohányboltban szerezhet be dohánygyártmányt, azaz "snüsszt" is. Még >>>
2023. 03. 25., 08:37
Szombaton rendezik meg az idei Föld órája akciót: 20 óra 30 perctől a bolygó számos nevezetessége elsötétül egy órára. Még >>>
2023. 03. 24., 11:24
Elektromos hálózatépítési munkálatok miatt huzamosabb időre hol részlegesen, hol teljes egészében lezárnak több járdaszakaszt. Az Az időszakos korlátozások egy parkolót is érintenek. MVM Démász tájékoztatása! Még >>>
2023. 03. 24., 09:06
A két vádlottat jelentős értékre, üzletszerűen elkövetett pénzmosás bűntettével, társaikat bűnpártolás és lopás bűntettével, valamint sikkasztás vétségével vádolják. Még >>>
2023. 03. 24., 08:29
Csapadékosabbra fordul az időjárás a hétvégére és lehűlés kezdődik. Még >>>
2023. 03. 23., 17:46
Tavaly kifejezetten súlyos aszály pusztított az ország mezőgazdasági területeinek 80 százalékán, melyből 1,45 millió hektárra jelentettek be aszálykárt. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK