2024. 07. 20. szombat
Illés
: 391 Ft   : 360 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

Nehéz helyzetből próbál felállni Kalocsa idegenforgalma – Idén 95 százalékos volt a visszaesés

Nehéz helyzetből próbál felállni Kalocsa idegenforgalma – Idén 95 százalékos volt a visszaesés
Somodi Tamás  |  2020. 12. 29., 08:41

A 2010 óta tartó növekedési trendnek megfelelően a 2020-as évre szóló szakmai előrejelzések is kiemelkedő idegenforgalmi szezont vetítettek előre helyi és országos szinten. A koronavírus világjárvány azonban keresztülhúzta a szakemberek terveit. Vajon mi várható 2021-ben, mire számíthatnak az utazók és az idegenforgalomban dolgozók? Ezeket a kérdéseket Csapai Tamásnak, a Kalocsa Gold Utazási Iroda beutaztató üzletágáért felelős vezetőjének tettük fel.

Turisztikai értelemben a 2019-es év remek volt, növekvő vendégszámok, bevételek és eredmények jellemezték az idegenforgalom és vendéglátás területén működő vállalkozásokat, és minden jel arra mutatott, hogy a 2020-as évben sem fog megszakadni ez az emelkedő trend. Ezzel szemben az idegenforgalmi szezon kezdetére sajnos Magyarországon is járványügyi korlátozásokat kellett bevezetnie a kormánynak, mely súlyosan érintette az iparág szereplőit.


Mire számítottak?

Kalocsát szervezetten körülbelül 60.000, túlnyomórészt szállodahajóval érkező vendég látogatja meg egy átlagos idegenforgalmi évadban, akiknek a kiszolgálásáról sok kis- és középvállalkozás gondoskodik a városban illetve annak vonzáskörzetében.

Talán elsőre nem is gondol bele az ember, amikor lát egy csoport turistát a Szentháromság téren, hány ember dolgozik a háttérben, hogy kiszolgálják őket. Több tucat buszsofőr, idegenvezető, múzeumi személyzet, szakács, felszolgáló, csikós, és még ki tudja, hány szakma képviselője dolgozik azon, hogy amikor a vendég a nap végén visszatér a hajójára, valóban úgy érezhesse:„Kalocsa egy mosoly Magyarország arcán” - ahogy az egyik beutaztatással foglalkozó cég szlogenje is hirdeti.

A kalocsai idegenforgalmi szakemberek és a szolgáltatói háttér a 2020-as szezonra körülbelül 550-600 hajókikötéssel számoltak, és ennek megfelelően rendelték meg előzetesen az egyéb szolgáltatásokat, programokat, ennek szellemében készültek az évre."Aztán március közepén, a korlátozások bevezetésének kezdetén, már érezhető volt, hogy ez az év sokkal nehezebb lesz, az előre jelzett programok kivitelezhetetlenek lesznek.


Mi valósult meg?

A fent említett 550-600 kikötésből kevesebb, mint húsz valósult meg. Ez kevesebb, mint a tervezett utak 5 százaléka. Ez egyben azt is jelenti, hogy

a helyi és környékbeli idegenforgalmi és vendéglátó vállalkozásoknak és szolgáltatóknak a beutaztatásból tervezett bevételeinek 95 százaléka nem realizálódott.”Ennek következtében számos, eddig a turizmusban dolgozó vállalkozó profilt váltott, elhagyta az idegenforgalmi pályát, ami a következő szezonokban fog majd problémát okozni.

Kiutaztatás tekintetében talán picit jobb a helyzet, ott a tervezett vendégszám 10-15 százalékát tudták az utazási irodák elutaztatni azokban a nyári hónapokban, amikor a magyar és a külföldi kormányok is enyhítettek egy keveset az utazási korlátozásokon. Sajnos a járvány ősszel kezdődött második hulláma miatt újra bevezetett szigorúbb intézkedések óta ismét visszaesett az utazási kedv, ezért a kiutaztató irodák csökkentett munkaidővel dolgoznak.


Mi várható 2021-ben?

Teljes bizonyossággal nem jósolhatunk, de

ha az EU-ban engedélyezett védőoltások széles körben elérhetővé válnak, és amennyiben csökkenő esetszámokat tapasztalnak, bizonyos – a mai helyzethez képest már csak aprónak tűnő – korlátozások mellett, de egyaránt újra fog indulni a ki-és beutaztató idegenforgalom. A megváltozott körülményekhez természetesen a szakmának, és az utasoknak is alkalmazkodnia kell.”Bízzunk benne, hogy a megváltozott körülményekhez Kalocsa jól fog tudni alkalmazkodni. Az esélyek jók, hiszen a kalocsai önkormányzat december elején megalapította a Kalocsai Innovációs Központ Nonprofit Kft-t, melynek egyik feladata éppen az lehet, hogy a helyi idegenforgalmi környezetben aktívan részt vegyen, összefogjon és irányítson bizonyos szakmai folyamatokat.

Reméljük, hogy a 2021-es év nem okoz csalódást, és Kalocsa újra „egy mosoly lesz Magyarország arcán.” - zárta az interjút Csapai Tamás.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 14:32
Életének 77. évében elhunyt a Kalocsai SE hajdani elnöke, szakosztályvezetője, edzője és nagyszerű játékosa Farkas András, a „Bandika”. Mert mindenki csak így ismerte és nevezte nyugdíjasként is a sütőipari vállalat egykori gazdasági igazgatóját, aki ekkor már több száz embert irányított.
2024-07-12 13:52:28
Már csak a látvány miatt is érdemes volt kilátogatni július 6-án, szombaton az Érsekkertbe, ahol szebbnél szebb motorok sorakoztak fel a IX. Motoros vezetéstechnikai és családi napon. A kétkerekűek szerelmesei nemcsak élményekkel, de hasznos tudnivalókkal és tanácsokkal is gazdagodtak.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 19., 19:28
Az üzletvezető felismerte, a kecskeméti rendőrök pedig elfogták a tolvajokat. Még >>>
2024. 07. 19., 18:16
Itt megtudhatja, hogyan alakult folyóink vízállása szerdán. Még >>>
2024. 07. 19., 11:31
A új pszichoaktív anyagok a legveszélyesebb kábítószerek. A rendőrség látókörébe egyre több ilyen szert áruló társaság kerül. Ezúttal Jánoshalmán csaptak le az egyenruhások - VIDEÓVAL! Még >>>
2024. 07. 19., 09:46
Rendőrök, katonák és a lánglovagok közös erővel mentették az állatokat. Még >>>
2024. 07. 17., 15:33
A helyszínre több mentőautót és mentőhelikoptert, valamint a kiskőrösi és a kiskunhalasi hivatásos tűzoltókat riasztották. Még >>>
2024. 07. 17., 14:55
Visszajártak lopni, a kamera, a szerencse és a tulajdonos szemfülessége buktatta le a két dabasi és két soltvadkerti fiatalt. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK