2023. 06. 05. hétfő
Fatime
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Nehéz helyzetből próbál felállni Kalocsa idegenforgalma – Idén 95 százalékos volt a visszaesés

Nehéz helyzetből próbál felállni Kalocsa idegenforgalma – Idén 95 százalékos volt a visszaesés
Somodi Tamás  |  2020. 12. 29., 08:41

A 2010 óta tartó növekedési trendnek megfelelően a 2020-as évre szóló szakmai előrejelzések is kiemelkedő idegenforgalmi szezont vetítettek előre helyi és országos szinten. A koronavírus világjárvány azonban keresztülhúzta a szakemberek terveit. Vajon mi várható 2021-ben, mire számíthatnak az utazók és az idegenforgalomban dolgozók? Ezeket a kérdéseket Csapai Tamásnak, a Kalocsa Gold Utazási Iroda beutaztató üzletágáért felelős vezetőjének tettük fel.

Turisztikai értelemben a 2019-es év remek volt, növekvő vendégszámok, bevételek és eredmények jellemezték az idegenforgalom és vendéglátás területén működő vállalkozásokat, és minden jel arra mutatott, hogy a 2020-as évben sem fog megszakadni ez az emelkedő trend. Ezzel szemben az idegenforgalmi szezon kezdetére sajnos Magyarországon is járványügyi korlátozásokat kellett bevezetnie a kormánynak, mely súlyosan érintette az iparág szereplőit.


Mire számítottak?

Kalocsát szervezetten körülbelül 60.000, túlnyomórészt szállodahajóval érkező vendég látogatja meg egy átlagos idegenforgalmi évadban, akiknek a kiszolgálásáról sok kis- és középvállalkozás gondoskodik a városban illetve annak vonzáskörzetében.

Talán elsőre nem is gondol bele az ember, amikor lát egy csoport turistát a Szentháromság téren, hány ember dolgozik a háttérben, hogy kiszolgálják őket. Több tucat buszsofőr, idegenvezető, múzeumi személyzet, szakács, felszolgáló, csikós, és még ki tudja, hány szakma képviselője dolgozik azon, hogy amikor a vendég a nap végén visszatér a hajójára, valóban úgy érezhesse:„Kalocsa egy mosoly Magyarország arcán” - ahogy az egyik beutaztatással foglalkozó cég szlogenje is hirdeti.

A kalocsai idegenforgalmi szakemberek és a szolgáltatói háttér a 2020-as szezonra körülbelül 550-600 hajókikötéssel számoltak, és ennek megfelelően rendelték meg előzetesen az egyéb szolgáltatásokat, programokat, ennek szellemében készültek az évre."Aztán március közepén, a korlátozások bevezetésének kezdetén, már érezhető volt, hogy ez az év sokkal nehezebb lesz, az előre jelzett programok kivitelezhetetlenek lesznek.


Mi valósult meg?

A fent említett 550-600 kikötésből kevesebb, mint húsz valósult meg. Ez kevesebb, mint a tervezett utak 5 százaléka. Ez egyben azt is jelenti, hogy

a helyi és környékbeli idegenforgalmi és vendéglátó vállalkozásoknak és szolgáltatóknak a beutaztatásból tervezett bevételeinek 95 százaléka nem realizálódott.”Ennek következtében számos, eddig a turizmusban dolgozó vállalkozó profilt váltott, elhagyta az idegenforgalmi pályát, ami a következő szezonokban fog majd problémát okozni.

Kiutaztatás tekintetében talán picit jobb a helyzet, ott a tervezett vendégszám 10-15 százalékát tudták az utazási irodák elutaztatni azokban a nyári hónapokban, amikor a magyar és a külföldi kormányok is enyhítettek egy keveset az utazási korlátozásokon. Sajnos a járvány ősszel kezdődött második hulláma miatt újra bevezetett szigorúbb intézkedések óta ismét visszaesett az utazási kedv, ezért a kiutaztató irodák csökkentett munkaidővel dolgoznak.


Mi várható 2021-ben?

Teljes bizonyossággal nem jósolhatunk, de

ha az EU-ban engedélyezett védőoltások széles körben elérhetővé válnak, és amennyiben csökkenő esetszámokat tapasztalnak, bizonyos – a mai helyzethez képest már csak aprónak tűnő – korlátozások mellett, de egyaránt újra fog indulni a ki-és beutaztató idegenforgalom. A megváltozott körülményekhez természetesen a szakmának, és az utasoknak is alkalmazkodnia kell.”Bízzunk benne, hogy a megváltozott körülményekhez Kalocsa jól fog tudni alkalmazkodni. Az esélyek jók, hiszen a kalocsai önkormányzat december elején megalapította a Kalocsai Innovációs Központ Nonprofit Kft-t, melynek egyik feladata éppen az lehet, hogy a helyi idegenforgalmi környezetben aktívan részt vegyen, összefogjon és irányítson bizonyos szakmai folyamatokat.

Reméljük, hogy a 2021-es év nem okoz csalódást, és Kalocsa újra „egy mosoly lesz Magyarország arcán.” - zárta az interjút Csapai Tamás.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 06. 01., 18:49
Egyéni tájékoztatás adással, pódiumbeszélgetésekkel csábítják a leendő rendőröket, de egészségügyi és pszichológiai konzultáción is részt vehetnek az érdeklődők.
2023-06-01 10:54:39
Kalocsa Város Önkormányzata idén is megemlékezést tart az Asztrik téren, az Országzászlónál a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából. Az eseményen ünnepi beszédet mond Buzogány Szabolcs István, a Kalocsai Eperföldi Sportiskolai Általános Iskola tanára.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 06. 05., 13:30
Az alaptantervi jogszabályi keretek közötti szabad óraszámok terhére, egyedi megoldással, a helyi tanrend részeként oktatnák. Még >>>
2023. 06. 05., 09:27
Eszméleténél volt, és nem volt alkohol befolyása alatt. Még >>>
2023. 06. 05., 09:17
A hazai forrás a magyar vidék gazdaságának gerincét adó mezőgazdaság és élelmiszertermelés teljes modernizációjára nyújt lehetőséget. Még >>>
2023. 06. 05., 07:40
Csapadékosabbá válik az időjárás a hét elején: többfelé kell esőre, záporra, zivatarra számítani, emellett élénk, olykor erős szél valószínű. Még >>>
2023. 06. 04., 09:39
Június 8-18. között ivóvíz hálózat fertőtlenítési és hálózat tisztítási munkát végeznek a kalocsai járásban. Még >>>
2023. 06. 02., 11:07
Azonban aggodalomra semmi ok, Lakatos György, a fesztivál atyja máris gondoskodott a megoldásról. Még >>>