2022. 01. 22. szombat
Artúr, Vince
: 357 Ft   : 315 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Nem a fákra, az emberekre kell emlékezni – Dr. Körmendy Szabolcs gondolatai

Nem a fákra, az emberekre kell emlékezni – Dr. Körmendy Szabolcs gondolatai
2020. 10. 09., 10:47

Magam is sajnálom a Főutcai fasort. Gyermekkorom kedves emlékei közé tartozik, mikor a terméseket szedegettük. A fák azonban lebetegedtek, cseréjük szükségessé vált. Különösen érzékenyen érintheti a kalocsaiakat a Gyermekotthon előtti fasor, hiszen tudjuk, 1919-ben a kommunista diktatúra Szamuely Tibor által vezetett bosszúhadjárata következtében ezekre a fákra ártatlan kalocsai és környékbeli lakosokat akasztottak fel – ezekkel a sorokkal kezdődik dr. Körmendy Szabolcsnak, a belváros képviselőjének Facebook- bejegyzése, amelynek különös aktualitást ad: október 9-én reggel kivágják azt a fát, amelynek anyagából majd a művészi alkotásairól ismert Farkas Tibor szobrász egy a hely és a tragikus események szellemét idéző alkotás készít majd.

A bejegyzés így folytatódik: tizenhatan, köztük többen szinte gyerekek vesztették életüket minden ok és magyarázat nélkül,- értelmetlenül akkor. A jezsuita páterek is csak az ablakból adhattak feloldozást a szerencsétleneknek.
A betegség és az idő ezeket a fákat is elérte. Talán az egész fasorból ezek a fák a legbetegebbek. 


Hordozták az ártatlan életek elvesztésének szörnyű terhét. De ne tévedjünk meg! 

NEM A FÁKRA, AZ EMBEREKRE KELL EMLÉKEZNÜNK!

A fák csak emlékeztettek kötelességünkre, mellyel hazánknak és szülőföldünknek tartozunk: megőrizni a Mártírok emlékét és átadni a következő generációnak. Emlékezzenek, hogy ilyen soha többé ne következhessen be. Az évenként megrendezett megemlékezésen maroknyian szoktunk részt venni. Megjegyzem, ha mindenki, aki a fákat félti eljönne ezekre az alkalmakra, sokkal többen lennénk.


De nem maradunk emlékezet nélkül. Mint a belváros képviselője, felkértem Farkas Tibor szobrászművészt, hogy a fák anyagának felhasználásával alkosson méltó művet, mely gazdagítja majd az emlékhelyet. 

Az alkotás alapjául szolgáló fát, melyet közösen választottunk ki, a szobrász ellenőrzése alatt fogják kiemelni a holnapi napon.

Ezen fákból készül a méltó emléket állító alkotás


BÍZOM BENNE, HOGY AZ EBBŐL A FÁBÓL ELKÉSZÜLŐ MŰ MÉLTÓAN FOGJA ŐRIZNI AZ ITT ELHUNYT EMBEREK EMLÉKEZETÉT, 

az újonnan telepített egységes fasor, pedig néhány év múlva emelni fogja a belváros szépségét – áll dr. Körmendy Szabolcs Facebook bejegyzésében.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 01. 19., 14:00
Indulnak a választási előkészületek. A kampány hivatalosan a február közepén kezdődik, ám az eseményre nem csak a pártoknak és a választóknak, hanem a lebonyolító szerveknek is föl kell készülniük. A kalocsai Választási Iroda felhívást tett közzé a szavazatszámláló bizottságokba való jelentkezésre.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 22., 12:58
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) új honlapjára hasonlító, minden bizonnyal adathalászatra létrehozott „csaló portál” jelent meg az interneten – figyelmeztetett tegnapi közleményében a hivatal. Még >>>
2022. 01. 21., 16:19
Ahogy azt már a kormány bejelentette, az átoltottság további növelése és a járvány újabb hullámai elleni védekezés érdekében február 15-től oltási igazolvánnyá alakul a védettségi igazolvány. Még >>>
2022. 01. 21., 12:10
Ahogy Európában is egyre több tapasztalat gyűlik össze az omikronról, Németország vezető virológusa is korrigálni látszik álláspontját. Szerinte már ki lehet jelenteni, hogy ez a variáns általában kevésbé súlyos megbetegedést okoz, mint elődei. Még >>>
2022. 01. 21., 09:57
2021 májusában a Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ közreműködésével Kalocsa is csatlakozott a Digitális Jólét Programhoz, melynek célja az volt, hogy a kalocsai önkormányzat területén minél magasabb szintű okos városfejlesztések valósulhassanak meg - írja dr. Filvig Géza közösségi bejegyzésében. Még >>>
2022. 01. 21., 09:16
Várhatóan 2022. 01. 26-ig a Tomori Pál utca gallyazási munkálatai folytatódnak. Még >>>
2022. 01. 20., 18:02
Gyopáros Alpár kormánybiztos úr már második alkalommal érkezett körzetünkbe annak érdekében, hogy a vezetése alatt álló Magyar Falu Programról személyesen tájékoztassa településeink polgármestereit. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés