2022. 05. 23. hétfő
Dezső
: 383 Ft   : 359 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Nem tágít a rendkívül hideg időjárás – járásszerte melegedőhelyeket jelölt ki a katasztrófavédelem

Zsiga Ferenc  |  2017. 01. 11., 16:28

A Kalocsán és környékén vasárnap virradóra mért idei rekord hideg eddig szerencsére nem dőlt meg. Akkor a Duna menti községek egyes portáin éjszaka a hőmérséklet mínusz 19-20 fokig, vagy az alá süllyedt. A kialakult helyzetben a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az egyes települések javaslatára minden városban, községben melegedő helyeket jelölt ki. Kalocsán rendkívüli helyzetben három helyre is be tudunk húzódni.

Vasárnap hajnalban a járás Dunától távolabb eső településeinek központjaiban átlagosan mínusz 17 fokot mértek. Mint megtudtuk, Kalocsához legközelebb Pakson van az ország egyik legkomolyabb meteorológiai állomása, azt a Paksi Atomerőmű működteti. A TEIT bátyai mérőállomásáról azt a tájékoztatást kaptuk, hogy az csak a háttérsugárzást méri.

Azt is kiderítettük, hogy a különböző időjárás-előrejelző hírportálokon megjelenő aktuális meteorológiai adatokat automata mérőberendezések továbbítják, a legtöbb mérési adatot azonban egyedi megbízással, manuális méréssel is ellenőrzik, illetve kiegészítik.

Az időjárás-előrejelzéseket minden esetben meteorológusok állítják össze, ám legjobb, ha az Országos Meteorológiai Szolgálat aktuális adataira és előrejelzéseire támaszkodunk, ugyanis ott állnak rendelkezésre azok a nagy teljesítményű számítógépek, amelyekkel a legkülönbözőbb adatokat, térségi és globális összehasonlításban is elemzik. A különböző, nem az OMSZ-hoz tartozó szakemberek is ezekre az adatokra támaszkodnak.

Amennyiben rendkívüli időjárási körülmények között a víz, az áram vagy a gázszolgáltatás valamilyen okból átmenetileg, vagy tartósan szünetelne, a Katasztrófavédelem honlapján is elérhető (Melegedő helyek az országban – 2017.) információ szerint a polgármester vagy a Helyi Védelmi Bizottság döntése alapján lehet igénybe venni a melegedőhelyeket.

Erre a célra Kalocsán a Belvárosi Általános Iskola, a Katolikus Iskola és a Dózsa Középiskola tornaterme van kijelölve Ordason a parókiát, Miskén az általános iskolát, Hartán az általános iskola tornatermét, Hajóson a sportcsarnokot jelölték ki.
Az összes többi településen a művelődési ház vagy a faluház a kijelölt melegedőhely.

Szombaton és vasárnap, nagy valószínűséggel a hideg időnek is köszönhetően, a szokottnál is több gyermeket vettek fel a kalocsai és a környező városok kórházai gyermekosztályára. Jelenleg a többi osztályon is több a beteg, egyes háziorvosok, nem bízva a hétvégi szociális ellátásban, kórházba utalták az önmagukról nem, vagy csak nehezen gondoskodni tudó betegeket.

A környék nagyobb mezőgazdasági üzemeinek vezetőitől kapott tájékoztatás szerint az utóbbi években úgynevezett multifunkcionális időjárás előrejelző készülékeket vásároltak. Ezek a berendezések a hőmérséklet, pártartalom, szélsebesség, légnyomás vagy eső, hó mérésén túl a szélirány és a szélsebesség mérésére is alkalmasak. A vetések szempontjából nem éppen kecsegtető adatok láttán immár azon imádkoznak, hogy a hideg enyhülése egy kis havat hozzon, hogy ne fagyjon el a vetés.

A műszereken mér adatokat több évre visszamenően, számítógépen tárolják. Az előhívott adatok szerint legutóbb a 2012. évben volt hasonlóan hideg időjárás, ám az akkor hóeséssel párosult.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 05. 21., 08:52
Katonai tiszteletadás mellett, katonazenekar közreműködésével és a Dózsa György technikum rendészeti szakos tanulóinak részvételével tartották meg a magyar hősökről, a magyar honvédelem daliás időszakairól és fájdalmas veszteségeiről és Kalocsa katonavárosi múltáról való megemlékezést a honvédelmi nap keretében.
2022. 05. 18., 07:59
Hatalmas tömeget vonzott május 14-én, szombaton az Érsekkertben megtartott veterán járművek találkozója, a „bőregértől” az amerikai országúti cirkálóig mindenféle gépcsodát láthatott az érdeklődő közönség.
2022. 05. 16., 08:03
Két év kényszerszünet után ebben a tanévben végre újra a hagyományos keretek között rendezhette ballagási ünnepségét a Kalocsai Szent István Gimnázium is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 05. 23., 10:20
A 70 éves doktornő pénzért állított ki hivatalos igazolást a sóoldatot kapó betegeknek, így megkaphatták a védettségi igazolványt. Még >>>
2022. 05. 22., 19:07
Nyárias, de változékony idő lesz a jövő héten. Még >>>
2022. 05. 22., 10:15
Belgiumban három majomhimlő által fertőzött embert vettek nyilvántartásba. Emellett már Spanyolországban, az Egyesült Királyságban, Portugáliában, Olaszországban, Svédországban, Franciaországban, sőt a szomszédos Szlovákiában és Ausztriában is megjelent a vírus. Még >>>
2022. 05. 21., 11:34
A 49 éves férfi elkövető élettársa az eladás során működött közre, neki fizették a vételárat. Még >>>
2022. 05. 20., 17:11
GyIÖK: Sajnos Alee lebetegedett, ezért este az USNK duó fog koncertet tartani a Csilás Parkban. Még >>>
2022. 05. 20., 13:16
Két megkülönböztető jelzést használó rendőrautó ütközött össze az 5301-es úton, Kiskőrösnél. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés