2023. 02. 08. szerda
Aranka
: 393 Ft   : 367 Ft Benzin: 655.9 Ft/l   Dízel: 717.8 Ft/l   Írjon nekünk

Orbán Viktor és Filvig Géza üzenete, kérése a 65 év feletti korosztályhoz - Kijárási korlátozás lép életbe szombattól április 11-ig

Orbán Viktor és Filvig Géza üzenete, kérése a 65 év feletti korosztályhoz - Kijárási korlátozás lép életbe szombattól április 11-ig
Zsiga Ferenc  |  2020. 03. 27., 14:16

Orbán Viktor ma reggeli bejelentését követően Filvig Géza, Kalocsa Város polgármestere is videoüzenetben fordult a 65 év feletti korosztályhoz, a város lakosságához. A nagyközönség számára szóló két üzenet lényegét, Filvig Géza videoüzenetét az alábbiakban közzétesszük, de írásban is részletezzük a rendelkezés lényegét.

Az Orbán Viktor miniszterelnök által személyesen bejelentett rendelkezés részletszabályai már meg is jelentek a Magyar Közlönyben.

A holnaptól április 11-ig élő, Filvig Géza polgármester által is megerősített, videoüzenetében ismertetettrendszabályok a következők.

[A videó a cikkünk alatt beágyazva megtekinthető! – A szerk.]

 • Legalább másfél méter távolságot kell tartani a másik embertől, még a tömegközlekedésben is
 • Mindenki köteles más emberekkel a szociális érintkezést a lehető legkisebb mértékűre korlátozni.
 • Vendéglátó üzletben csak az ott dolgozó tartózkodhat. Kivételt képez az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása.

A LAKHELY, LAKÁS ELHAGYÁSÁRA A RENDELETBEN MEGHATÁROZOTT, ALAPOS INDOKKAL LEHETSÉGES!

Ilyen alapos indok:

 • a Munkavégzés, hivatásbeli kötelezettség, gazdasági, mezőgazdasági, erdészeti tevékenység, illetve ezek elvégzéséhez nélkülözhetetlen anyagokat, eszközöket árusító üzletben (műszaki cikket, építőanyagot, eszközöket árusító üzletben) történő vásárlás.
 • Napközbeni kiscsoportos felügyelet okán a kiskorú gyerek kísérése.
 • Egészségügyi ellátás és szolgáltatás igénybevétele.
 • Egyéni szabadidős sporttevékenység, szabadidős célú gyaloglás külterületen, vagy belterületen, lehetőség szerint zöldterületen, mégpedig úgy, hogy egyedül vagy a közös  háztartás tagjaival sétál az ember, de másoktól legalább másfél méter távolságot tart.
 • Házasságkötés és temetés szűk családi körben.
 • Napi fogyasztási cikket árusító élelmiszer- és egyéb üzletben (utóbbiak közé tartozik a drogéria, a vegyiárut, higiéniai terméket, illatszert, tisztítószert árusító üzlet) történő vásárlás.
 • Állateledelt, takarmányt árusító üzletben történő vásárlás.
 • Mezőgazdasági üzletben történő vásárlás.
 • A piacon, termelői piacon történő vásárlás.
 • Gyógyszertárban történő vásárlás.
 • Trafikban történő vásárlás.
 • Tankolás.
 • Fodrász, manikűrös felkeresése..
 • Szállítási, tisztítási, higiéniai szolgáltatások igénybe vétele
 • Gépjármű-, kerékpár-, mezőgazdasági szervíz felkeresése.
 • Hulladékgazdálkodási szolgáltatások igénybe vétele
 • A legszükségesebb esetben a személyes megjelenést igénylő ügyintézés, így hatósági, banki, pénzügyi, biztosítási, postai szolgáltatások igénybe vétele.
 • Állatok ellátása, háziállat sétáltatása, állatorvos felkeresése.
 • Szülői jogok és kötelezettségek.
 • Hitéleti tevékenység.
 • továbbá a magáról gondoskodni nem tudó, vagy segítségre szoruló (kiskorú, idős, beteg) személynek történő segítségnyújtás.

Kiemelten fontos:

A 65 ÉVNÉL IDŐSEBBEK AZ ÉLELMISZERÜZLETET, DROGÉRIÁT, PIACOT, GYÓGYSZERTÁRAT CSAK 9 ÉS 12 ÓRA KÖZÖTT LÁTOGATHATJÁK. EZEN IDŐ ALATT A 65 ÉVNÉL FIATALABBAK NEM TARTÓZKODHATNAK EZEKBEN AZ ÜZLETEKBEN, KIVÉVE AZ OTT DOLGOZÓKAT!

A korlátozások betartásáért, betartatásáért a helyiségek üzemeltetői a felelősek.
A korlátozó intézkedések betartását a rendőrség ellenőrzi (a katonai rendészetet és a rendvédelmi feladatokat ellátó szervet is bevonhat a rendőrség).
Aki nem tartja be, azzal szemben intézkedést és kényszerítő intézkedést a szükségesség és arányosság követelmény betartásával alkalmazhat a rendőr.

Szabálysértést követ el, aki megszegi a korlátozó intézkedéseket. A pénzbírsága 5 és 500 ezer forint közötti lehet.

Filvig Géza azzal egészítette ki a rendszabályok ismertetését:

Kérem a kalocsai lakosságot a kijárási korlátozás betartására! Türelemmel viseljék az új szabályokat! Mutasson Kalocsa jó példát fegyelmezettségből!Vigyázzanak magukra, vigyázzunk egymásra!
Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 02. 05., 09:01
Közel 110 ezer gazdálkodónak kell megújítania az egységes kérelem beadásához szükséges meghatalmazást. Minden évben az egységes kérelmek mintegy 70 százalékát, megközelítőleg 108 ezer kérelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdászainak közreműködésével nyújtják be a gazdálkodók – hangzott el egyebek mellett Kalocsán a NAK és a MAGOSZ szervezésében, Jakab István, az országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke részvételével Kalocsán megtartott, a Közös Agrárpolitikáról (KAP) szóló agrárfórumon.
2023. 02. 03., 12:49
A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz keretén belül a Pénzügyminisztérium, mint Támogató által közel 245 millió forint értékű beruházást valósít meg az RBDZS Bölcsőde Nonprofit Kft. kalocsai telephelyén.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 02. 07., 17:29
Igényelje a Gondosórát, hogy biztonságban tudhassa idősebb szeretteit a nap 24 órájában! Még >>>
2023. 02. 06., 16:59
Rövid időn belül két kocsit is nyitva talált Jánoshalmán egy 26 éves helybéli, aki nem volt rest ellopni az autókban fellelt értékeket. A nyomozók azonnal felismerték a kamerafelvételeken. Még >>>
2023. 02. 06., 09:58
A farsang egyik jellegzetes édessége a szalagos fánk. Finom, könnyű a tésztája, nagyon jó fánk recept, készítsd el te is! Még >>>
2023. 02. 06., 09:39
A húsos pástétom maradékmentő receptnek is tökéletes, de friss húst is használhatsz hozzá. Még >>>
2023. 02. 06., 08:59
A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegyét dr. Finta József plébános képviselte. Még >>>
2023. 02. 06., 08:58
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet mínusz 10 és mínusz 5 fok között várható egész héten, a fagyzugos helyeken hidegebb is lehet – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK