2022. 09. 27. kedd
Adalbert
: 407 Ft   : 423 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Országos konferencia a megújuló oktatásról Kalocsán - a Dózsában két helyettes államtitkárt is köszöntöttek

Zsiga Ferenc  |  2017. 05. 23., 17:39

Kalocsán Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter fővédnöksége mellett 2017. május 23-án „Megújuló oktatás 2011-2017” címmel tartottak szakmai konferenciát a Bajai Szakképzési Centrum Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma intézményben. Az előzetes regisztrációhoz kötött, a Bajai Szakképzési Centrum, a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Nemzeti Pedagógus Kar szervezésében tartandó fórum résztvevőit, köztük Font Sándor országgyűlési képviselőt és dr. Bálint József polgármestert az elsők között Fekete Antal, a konferenciának helyet adó intézmény vezetője és Virág Tibor, a Bajai Szakképzési Centrum főigazgatója köszöntötte.

Még mielőtt a hivatalos program megkezdődött volna, a város legnagyobb oktatási intézménye dísztermébe szervezett konferencia résztvevői a Kalocsai Liszt Ferenc AMI Dusnoki Aprók csoportjának fergeteges műsorában gyönyörködhettek, majd az iskola egyik diákja, Tamer Eid Mirjam előadásában Ellen Nitt: Azt hittem című versét hallgathatták meg.

Elsőként Pölöskei Gáborné, a Nemzetgazdasági Minisztérium szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára tartott előadást. A pedagógus végzettségű, szakmán belül a szakképzés „nagyasszonyaként” is emlegetett szakember „Lehetőségek a szakképzésben” címen megtartott előadásában egyfelől mindazokat az eredményeket bemutatta, amelyeket a kormány a szakképzés érdekében tett, másfelől azokat a kérdéseket, elérendő célokat is megfogalmazta, amelyek napjainkban mind az oktatás, mind a gazdaság résztvevőinek kihívást jelentenek.

A helyettes államtitkár szerint a folyamatosan változó gazdasági környezet olyan kihívás elé állítja a szakképzésben résztvevőket, amelyekre a választ eddig többnyire jól, de még mindig nem elég hatékonyan adtuk meg. A bemutatott nemzetközi adatok fényében nem állunk rosszul, hiszen a hazai 4 százalékos munkanélküliségi ráta messze a legjobb Európában. Pölöskei Gáborné nem hallgatta el, hogy miről szól majd a jövő szakképzése. Szerinte a gyors technikai, technológiai fejlődés következtében olyan munkahelyek keletkeznek majd, amelyeket most még nem ismerünk.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)
Pölöskei Gáborné helyettes államtitkár
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Ezért van szükség az alapkészségek, az értő olvasás, írás, a számítógépes ismeretek és az idegen nyelv minél gyorsabb, minél magasabb fokú elsajátítására. Ebben a rendszerben a szakképzés és a gazdaság még szorosabb összefonódása olyan követelmény lesz, amely egyelőre csak a felsőoktatás szintjén, a duális képzésben valósul meg. Mint az előadó rámutatott: hazánkban jelenleg 700, az Országos Képzési jegyzékben (OKJ) nyilvántartott szakma van, de például Németországban csak 300.

Ott jobban alkalmazzák azt az elvet, hogy egyes szakmákat a hasonló, egymást átfedő szakterületek miatt már az oktatás szintjén összevonják. Majd ha arra szükség van, a gazdaság igényei szerint, az adott feladatra speciálisan képzik ki az adott szakmában egyébként jártas szakembereket. A helyettes államtitkár mintegy zárszóként leszögezte: a szakképzés nem másról, mint a gazdaságról szól!

A második előadást dr. Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériuma köznevelésért felelős helyettes államtitkára tartotta. A szakember prezentációja első részében a köznevelési kerekasztal eddigi eredményeit összegezte, majd megállapította: a bürokratikus „túlbuzgalom” is felelős azért, hogy a pedagógusokra nehezedő adminisztrációs teher növekedett.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)
dr. Maruzsa Zoltán helyettes államtitkár
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A helyettes államtitkár ígéretet tett arra: a jövőben még szigorúbban lépnek fel a nem jogszabályi kötelezés alapján kért és végeztett adminisztrációs tevékenységgel szemben, amit a pedagógusok jogosan kifogásolnak. Dr. Maruzsa bejelentette: a hiányzó gyógypedagógiai állások betöltése érdekében Debrecenben és Nyíregyházán is gyógypedagógus képzést indítanak. A helyettes államtitkár szólt arról is: a köznevelési kerekasztal létrehozását azért tartja szerencsésnek, mert ugyan a szakszervezetekkel is egyeztetnek oktatási kérdésekben, de a kerekasztal megbeszélések inkább szólnak a szakmáról, mint a szakszervezet által képviselt munkajogi és bérezési problémákról. Mint a szakember mondta: már rövid távon cél a bérdifferenciálás lehetőségének megteremtése.

A Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara részéről Ördög Dóra szakképzési igazgató előadása első felében a gazdaság szereplői által megfogalmazott szakképzési kéréseket, anomáliákat osztotta meg a konferencia résztvevőivel, majd a kamara szakképzést népszerűsítő erőfeszítéseiről beszélt a hallgatóságnak. Az igazgató ez utóbbihoz kapcsolódva a Kamara Bács-Pálya Facebook oldalára és a Híd programra is felhívta a figyelmet. A Facebookon a pályaválasztás előtt álló fiatalok éppúgy friss információkhoz juthatnak, mint a második szakma ingyenes elsajátítása felöl érdeklődő középkorúak. Mint elhangzott, a második szakma tanulásánál elsősorban a szakács, hegesztő, cukrász, gyakorló ápoló, pénzügyi-számviteli ügyintéző OKJ-s szakmák, képzések a legnépszerűbbek.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A Nemzeti Pedagógus Kar képviseletében Iszák Tibor elnökhelyettes és Szakál Ferenc Pál országos elnökségi tag értékelte a 2011-2017-ig tartó időszakot, beszélt azokról a lehetőségekről, amelyek keretein belül az egyes pedagógusok önkéntesen részt vehetnek a Kar munkájában. Ahhoz, hogy ehhez a jelenlévők kedvet kapjanak, a két pedagógus a működés szabályait és mindazokat az eredményeket ismertette, amelyeket a Nemzeti Pedagógus Kar például a pedagógusok adminisztratív - és a munka terhei csökkentése, az Etikai Kódex megalkotása területén elért.

Lévén munkanap, az egyes előadások alatt a hallgatóság egy része ugyan cserélődött, de a „Megújuló oktatás 2011-2017” című konferencia így is telt ház és a résztvevők elégedettsége mellett ért véget.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 09. 25., 15:17
Az elvi döntés már korábban megszületett Kalocsa víziközmű-vagyonának és az ivóvíz és szennyvíz ellátás – benne a rendszer fejlesztése és karbantartása – feladatainak az állam részére történő átadásáról. Kedden a testület zárt ülésen véglegesítette a döntést. A testületi ülés után Király Róbert képviselő tartott sajtótájékoztatót.
2022-09-23 09:23:00
Budapesti és pécsi állásbörzéken vesz részt a következő hetekben a Paks II. Zrt. – Karrierportálunkon minden fontos információt közzéteszünk, de az ilyen rendezvények a személyes találkozás lehetőségét teremtik meg, ami meghatározó lehet egy életpályára vonatkozó döntés során – fogalmazott Mittler István kommunikációs igazgató. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 09. 27., 16:15
Az 5106-os úton akadályozza a forgalmat a baleset. Még >>>
2022. 09. 27., 11:17
Ha jártatok már gyerekekkel játszótéren, a következő anya-típusokkal már biztos, hogy találkoztatok! Még >>>
2022. 09. 26., 11:26
Az eseményen gratuláltak Dr. Maráz Róbert PhD. Általános Sebészeti Osztály főorvosának „Az Európai Sebészeti Testület tagja Emlősebészet területén" címéhez. Még >>>
2022. 09. 25., 17:49
Fokozott ellenőrzést tart a rendőrség hétfőtől szombatig a vasúti biztonság érdekében – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság vasárnap a rendőrség honlapján. Még >>>
2022. 09. 25., 15:33
Pályázni lehet bármely (a) új, (b) saját feltalálói tevékenységen alapuló, (c) iparilag alkalmazható és (d) piacképes megoldást tartalmazó innovációs eredménnyel. Még >>>
2022. 09. 25., 09:27
Egy 56 éves férfi vesztette életét a balesetben. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés