2024. 05. 24. péntek
Eliza, Eszter
: 387 Ft   : 357 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Őseink útján – Amare phure romengo drom: a cigány kultúra igazi ünnepe lesz holnap Kalocsán

Őseink útján – Amare phure romengo drom: a cigány kultúra igazi ünnepe lesz holnap Kalocsán
Illés György Cinó  |  2022. 03. 25., 14:22

A Cigány Szív Egyesület és a Kalocsa Város Cigány Önkormányzata közös szervezésében megvalósuló, egész napos program fókuszában a cigány hagyományok és kultúra áll. A rendezvény keretében első alkalommal, de hagyományteremtő szándékkal kerül megrendezésre szombaton délelőtt az I. Cigány Ételek Főzőversenye, amelyre a cikk alá görgetve letölthető a jelentkezési lap. Délután színes kulturális programról a Chirikji roma tehetségkutató legjobbjai gondoskodnak, utána koncertek következnek.

Az Őseink útján című, pályázati forrás felhasználásával megrendezett nagyszabású kulturális programot szombaton a Vásártéren tartják. Ennek keretében éri el tetőpontját a szintén pályázat segítségével életre hívott Chirikji – Cigány Kulturális Seregszemle, a roma tehetség ünnepének is tekinthető tehetségkutató programsorozat, amelyről a Kalocsán, Solton és Kiskőrösön vasárnap, hétfőn és kedden megtartott válogató versenyek kapcsán már írtunk.
A tehetségkutató szombat délután öt órakor kezdődő díjkiosztója és

A LEGSZÍNVONALASABB PRODUKCIÓKAT FELVONULTATÓ GÁLAMŰSOR UTÁN A KALOCSAI FIÚK ZENEKAR AD KONCERTET, MAJD A SZTÁRVENDÉG, A SZILVÁSI GIPSY BAND PRODUKCIÓJA ZÁRJA RENDEZVÉNYT.

Az Őseink útján címmel, hagyományteremtő szándékkal megtartott rendezvény eredetileg már előző nap is tartogatott volna kulturális csemegét, azonban a Cinka Panna Cigány Színház vendégszereplése, a társulat Az én babám egy fekete nő című premier előadása a főszereplő balesete miatt sajnos elmarad, és későbbi időpontban kerül megtartásra.

Chirikji – GÁLA!

ÖT ÓRAKOR A CHIRIKJI CIGÁNY TEHETSÉGKUTATÓ DÍJKIOSZTÓJÁT ÉS BEMUTATKOZÓ GÁLÁJÁT TARTJÁK.

A díjátadó után kalocsai fiúk koncert következik a Cigány Szív Egyesület és a Kalocsa Város Cigány Önkormányzata közös szervezésében megvalósuló programot két koncert zárja: a főzőverseny díjkiosztója után a Kalocsai Fiúk lép föl, majd a Szilvási Gipsy Folk Band lesz a sztárfellépő, tehát

EZEN A SZOMBATON ÚJRA A CIGÁNY KULTÚRA FELLEGVÁRA LESZ KALOCSA,

akárcsak a tavaly júliusban tartott Romani voja címmel öt településen tartott programsorozat zárórendezvényén.

I. Cigány Ételek Főzőversenye

A cigány hagyományok és kultúra fontos szeletét adja a gasztronómia is, amely eddig azonban csak érintőlegesen, a különböző rendezvényeken elfogyasztott közős étkezések kapcsán jelent meg, most azonban első alkalommal fókuszba kerül:

A SZŐLŐ KÖZE SPORTCENTRUMNÁL FELÁLLÍTOTT NAGY SÁTORBAN SZOMBATON REGGEL NYOLC ÓRAI KEZDETTEL ELSŐ ALKALOMMAL, HAGYOMÁNYTEREMTŐ SZÁNDÉKKAL TARTJÁK MEG A CIGÁNY ÉTELEK FŐZŐVERSENYÉT.

A verseny célja bemutatni és megőrizni a hagyományos cigány ételeket, főzésük módját átadni a következő generációnak.

Jelentkezni lehet

  • Kalocsa Város Nemzetiségi Cigány Önkormányzatának e-mail címén (kalocsa.cigany@gmail.com),
  • vagy a települési helyi cigány önkormányzatoknál,
  • vagy a verseny napján a helyszínen.


A jelentkezési lapot cikkünk alá görgetve letölthetik!

Reggel hét órától lehet elfoglalni a főzőhelyeket, maga a verseny pedig nyolc órakor kezdődik. A sütés-főzést úgy kell időzíteni, hogy a versenyzők a kész produktumot legkésőbb délután egy óráig, de folyamatosan, az előre kihirdetett sorszámozás alapján a zsűrinek bírálatra bemutathassák.


A zsűrinek értékelésre leadott ételekért egységesen ötezer forintos vásárlási utalvány jár, amihez legalább tíz adag ételt kell főzni, szabadtűzön. A tetszőlegesen választott ételt a helyszínen kell elkészíteni.

AZ ÉTELEK ÁRUSÍTÁSA TILOS, AZT A SZAKHATÓSÁG TILTJA, ÉS A VERSENYBŐL VALÓ KIZÁRÁST VONJA MAGA UTÁN.

A katasztrófavédelmi előírások miatt a főzéshez csak biztonsági szeleppel ellátott és érvényes műbizonylattal rendelkező tüzelőberendezést szabad használni.

A nyersanyagokról és fűszerekről, főzőedényről állványról, tálaló eszközről, tetszés szerinti dekorációról és a saját reprezentációjáról a versenyző gondoskodik, és a szakhatósági előírások értelmében a hús nyersanyagok eredetét igazoló számlát magukkal kell vinniük és a helyszíni tájékoztatás szerint gondoskodniuk kell a tisztaság megőrzéséről.

A sátorállást, munkaasztal, és az étkezéshez szükséges egy garnitúra sörpadot és sörasztalt a rendezők biztosítják.

A díjkiosztó a nagy sátorban felállított nagyszínpadon lesz délután kettő órától.

Díjazás:

  • Arany, ezüst, bronz díj
  • Tárgyi ajándékok, különdíjak
  • Díszes oklevelek, emléklapok
  • Kalocsa Város Cigány Nemzetiségi Önkormányzata 2022. évi különdíj

 

LETÖLTHETŐ DOKUMENTUMOK

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 22., 14:27
A rendezvényen a Békés Kalocsáért Egyesület és a Kalo Lokálpatrióta Egyesület polgármester- és képviselőjelöltjeit láttuk Bolvári Ferdinánd és dr. Bagó Zoltán vezetésével, de a szónok az ő politikai ambícióikat direkt módon egyetlen szóval nem támogatta, még csak meg sem említette.
2024. 05. 22., 10:42
Az új atomerőművi blokkok alatti talaj megerősítése érdekében 17 hektáron összességében 75 ezer furat, vagyis egymással átfedésben lévő cementált talajoszlop készül, melyek összessége alkotja a vízzáró lemezt és annak oldalfalait. (x)
2024. 05. 21., 10:49
A nukleáris iparra jellemző biztonságtudatosság az építést ugyanúgy jellemzi, mint a működtetést, ennek szellemében épül Pakson a két új blokk is. A reaktortartály például a teljes gyártási folyamat során hozzávetőleg hétszáz minőségellenőrzésen esik át. (x)
2024-05-20 08:52:00
Május 12-én, vasárnap a már bajnok Decs otthonában ültek asztalhoz a Kalocsai Sakk Klub versenyzői a 2023/2024-es bajnoki évad utolsó fordulójában, ahol 10-2-es vereséget szenvedtek az Asztalos csoport NB II-es csapatbajnoki találkozóján. A dr. Czibulka Zoltán vezette mieink ezzel csoportjuk 9. helyén végeztek, ám minden bizonnyal prolongálják NBII-es tagságukat a tízcsapatos csoportban a jövőben is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 23., 13:15
A Reels műfaj sajátossága miatt dr. Filvig Gézának másfél percbe kellett sűríteni az elmúlt évek eredményeit. Még >>>
2024. 05. 22., 14:09
A díjköteles útszakaszokat - 91 fuvar során - a kamerás ellenőrző rendszer kijátszásával vette igénybe. Még >>>
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>
2024. 05. 21., 08:48
A ma délelőtt 10 órára meghirdetett bábszínház technikai okok miatt elmarad. Még >>>
2024. 05. 20., 08:50
A tényeket a társaság nem vitatta, hanem lemondva fellebbezési jogáról, több mint 7 millió forint adót fizetett be az állami költségvetésbe. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK