2022. 05. 22.
Júlia, Rita
: 385 Ft   : 364 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Őseink útján – Amare phure romengo drom: a cigány kultúra igazi ünnepe lesz holnap Kalocsán

Őseink útján – Amare phure romengo drom: a cigány kultúra igazi ünnepe lesz holnap Kalocsán
Illés György Cinó  |  2022. 03. 25., 14:22

A Cigány Szív Egyesület és a Kalocsa Város Cigány Önkormányzata közös szervezésében megvalósuló, egész napos program fókuszában a cigány hagyományok és kultúra áll. A rendezvény keretében első alkalommal, de hagyományteremtő szándékkal kerül megrendezésre szombaton délelőtt az I. Cigány Ételek Főzőversenye, amelyre a cikk alá görgetve letölthető a jelentkezési lap. Délután színes kulturális programról a Chirikji roma tehetségkutató legjobbjai gondoskodnak, utána koncertek következnek.

Az Őseink útján című, pályázati forrás felhasználásával megrendezett nagyszabású kulturális programot szombaton a Vásártéren tartják. Ennek keretében éri el tetőpontját a szintén pályázat segítségével életre hívott Chirikji – Cigány Kulturális Seregszemle, a roma tehetség ünnepének is tekinthető tehetségkutató programsorozat, amelyről a Kalocsán, Solton és Kiskőrösön vasárnap, hétfőn és kedden megtartott válogató versenyek kapcsán már írtunk.
A tehetségkutató szombat délután öt órakor kezdődő díjkiosztója és

A LEGSZÍNVONALASABB PRODUKCIÓKAT FELVONULTATÓ GÁLAMŰSOR UTÁN A KALOCSAI FIÚK ZENEKAR AD KONCERTET, MAJD A SZTÁRVENDÉG, A SZILVÁSI GIPSY BAND PRODUKCIÓJA ZÁRJA RENDEZVÉNYT.

Az Őseink útján címmel, hagyományteremtő szándékkal megtartott rendezvény eredetileg már előző nap is tartogatott volna kulturális csemegét, azonban a Cinka Panna Cigány Színház vendégszereplése, a társulat Az én babám egy fekete nő című premier előadása a főszereplő balesete miatt sajnos elmarad, és későbbi időpontban kerül megtartásra.

Chirikji – GÁLA!

ÖT ÓRAKOR A CHIRIKJI CIGÁNY TEHETSÉGKUTATÓ DÍJKIOSZTÓJÁT ÉS BEMUTATKOZÓ GÁLÁJÁT TARTJÁK.

A díjátadó után kalocsai fiúk koncert következik a Cigány Szív Egyesület és a Kalocsa Város Cigány Önkormányzata közös szervezésében megvalósuló programot két koncert zárja: a főzőverseny díjkiosztója után a Kalocsai Fiúk lép föl, majd a Szilvási Gipsy Folk Band lesz a sztárfellépő, tehát

EZEN A SZOMBATON ÚJRA A CIGÁNY KULTÚRA FELLEGVÁRA LESZ KALOCSA,

akárcsak a tavaly júliusban tartott Romani voja címmel öt településen tartott programsorozat zárórendezvényén.

I. Cigány Ételek Főzőversenye

A cigány hagyományok és kultúra fontos szeletét adja a gasztronómia is, amely eddig azonban csak érintőlegesen, a különböző rendezvényeken elfogyasztott közős étkezések kapcsán jelent meg, most azonban első alkalommal fókuszba kerül:

A SZŐLŐ KÖZE SPORTCENTRUMNÁL FELÁLLÍTOTT NAGY SÁTORBAN SZOMBATON REGGEL NYOLC ÓRAI KEZDETTEL ELSŐ ALKALOMMAL, HAGYOMÁNYTEREMTŐ SZÁNDÉKKAL TARTJÁK MEG A CIGÁNY ÉTELEK FŐZŐVERSENYÉT.

A verseny célja bemutatni és megőrizni a hagyományos cigány ételeket, főzésük módját átadni a következő generációnak.

Jelentkezni lehet

  • Kalocsa Város Nemzetiségi Cigány Önkormányzatának e-mail címén (kalocsa.cigany@gmail.com),
  • vagy a települési helyi cigány önkormányzatoknál,
  • vagy a verseny napján a helyszínen.


A jelentkezési lapot cikkünk alá görgetve letölthetik!

Reggel hét órától lehet elfoglalni a főzőhelyeket, maga a verseny pedig nyolc órakor kezdődik. A sütés-főzést úgy kell időzíteni, hogy a versenyzők a kész produktumot legkésőbb délután egy óráig, de folyamatosan, az előre kihirdetett sorszámozás alapján a zsűrinek bírálatra bemutathassák.


A zsűrinek értékelésre leadott ételekért egységesen ötezer forintos vásárlási utalvány jár, amihez legalább tíz adag ételt kell főzni, szabadtűzön. A tetszőlegesen választott ételt a helyszínen kell elkészíteni.

AZ ÉTELEK ÁRUSÍTÁSA TILOS, AZT A SZAKHATÓSÁG TILTJA, ÉS A VERSENYBŐL VALÓ KIZÁRÁST VONJA MAGA UTÁN.

A katasztrófavédelmi előírások miatt a főzéshez csak biztonsági szeleppel ellátott és érvényes műbizonylattal rendelkező tüzelőberendezést szabad használni.

A nyersanyagokról és fűszerekről, főzőedényről állványról, tálaló eszközről, tetszés szerinti dekorációról és a saját reprezentációjáról a versenyző gondoskodik, és a szakhatósági előírások értelmében a hús nyersanyagok eredetét igazoló számlát magukkal kell vinniük és a helyszíni tájékoztatás szerint gondoskodniuk kell a tisztaság megőrzéséről.

A sátorállást, munkaasztal, és az étkezéshez szükséges egy garnitúra sörpadot és sörasztalt a rendezők biztosítják.

A díjkiosztó a nagy sátorban felállított nagyszínpadon lesz délután kettő órától.

Díjazás:

  • Arany, ezüst, bronz díj
  • Tárgyi ajándékok, különdíjak
  • Díszes oklevelek, emléklapok
  • Kalocsa Város Cigány Nemzetiségi Önkormányzata 2022. évi különdíj

 

LETÖLTHETŐ DOKUMENTUMOK

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 05. 18., 07:59
Hatalmas tömeget vonzott május 14-én, szombaton az Érsekkertben megtartott veterán járművek találkozója, a „bőregértől” az amerikai országúti cirkálóig mindenféle gépcsodát láthatott az érdeklődő közönség.
2022. 05. 16., 08:03
Két év kényszerszünet után ebben a tanévben végre újra a hagyományos keretek között rendezhette ballagási ünnepségét a Kalocsai Szent István Gimnázium is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 05. 22., 10:15
Belgiumban három majomhimlő által fertőzött embert vettek nyilvántartásba. Emellett már Spanyolországban, az Egyesült Királyságban, Portugáliában, Olaszországban, Svédországban, Franciaországban, sőt a szomszédos Szlovákiában és Ausztriában is megjelent a vírus. Még >>>
2022. 05. 21., 11:34
A 49 éves férfi elkövető élettársa az eladás során működött közre, neki fizették a vételárat. Még >>>
2022. 05. 20., 17:11
GyIÖK: Sajnos Alee lebetegedett, ezért este az USNK duó fog koncertet tartani a Csilás Parkban. Még >>>
2022. 05. 20., 13:16
Két megkülönböztető jelzést használó rendőrautó ütközött össze az 5301-es úton, Kiskőrösnél. Még >>>
2022. 05. 20., 09:43
A sértettek nem sejtették, hogy a férfi az összes kölcsönkért pénzt azonnal szerencsejátékokra költi, kevés sikerrel: elbukott mindent. Még >>>
2022. 05. 19., 18:03
Nem maradunk idén fecskék nélkül: a kalocsai városházán már javában csinosítják, építgetik a fészkeiket. Fészkenként, évente 4-5 utód várható, de CSOK-ot - talán kellő jövedelem híján - nem igényelnek. Nézzék meg rövid videónkon, hogyan csinálják! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés