2023. 03. 29. szerda
Auguszta
: 381 Ft   : 351 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Ötven fővel indultak, százhatvanan dolgoznak az ERFO Kft. kalocsai üzemében

Ötven fővel indultak, százhatvanan dolgoznak az ERFO Kft. kalocsai üzemében
Illés György Cinó  |  2021. 06. 13., 09:36

Június 10-én, csütörtökön délelőtt 11 órakor adták át hivatalosan az állami tulajdonú konzorcium részeként működő, megváltozott munkaképességű munkavállalókat foglalkoztató ERFO Nonprofit Kft. kalocsai üzemegységét. A kisebb létszámmal már tavaly nyáron elinduló üzem hivatalos átadását októberre tervezték, azonban a járványhelyzet miatt nem lehetett megtartani. Most illusztris körben pótolták az elmaradt ünnepséget: az immár 160 fős kollektíva délelőtti műszakos dolgozói mellett jelen volt Font Sándor, a térség országgyűlési képviselője, Fülöp Attila, az EMMI szociális államtitkára, dr. Filvig Géza polgármester és Perényi Attila üzletvezető. A rendezvény házigazdája pedig a három szegmensben tevékenykedő, nagy állami Nonprofit Kft-t tömörítő cégcsoport ügyvezetője, Csizi Péter volt. Az élénk sajtóérdeklődés mellett zajlott esemény jelentőségét mutatja, hogy arról a köztelevízió koradélutáni híradója is tudósított.

A megjelenteket, köztük számos sajtómunkatársat, valamint a kalocsai üzemegység dolgozóit Csizi Péter, a Kézmű, az ERFO, valamint a Főkefe Nonprofit Kft-kből álló cégcsoport ügyvezetője köszöntötte.

Bevezetésképp elmondta: cégeik több mint tízezer munkavállalójával mintegy kilencszáz üzleti partnernek kilencezer fajta, összesen huszonnégymillió darab terméket állítanak elő országosan, évente. Munkavállalóik számát tavaly a koronavírus miatti nehéz évben is növelni tudták, így volt ez Kalocsán is. Ám a járvány miatt tavalyi októberre tervezett megnyitót el kellett halasztani. Öröm az ürömben, hogy most már tényként számolhatott be az ügyvezető arról, amit akkor még csak tervként mondhatott volna el, de az óta megvalósult.

Csizi Péter elmondta:

EREDETILEG ÖTVENKÉT FŐVEL INDÍTOTTÁK AZ ÜZEMET, 99 SZÁZALÉKBAN MEGVÁLTOZOTT MUNKAKÉPESSÉGŰ MUNKAVÁLLALÓK FOGLALKOZTATÁSÁVAL, MÍG JELENLEG MÁR SZÁZHATVANEGYEN DOLGOZNAK A KALOCSAI ÜZEMEGYSÉGBEN.

Így már kicsinek is bizonyul az üzem, ezért néhány hónapja a szolgáltatóház másik szárnyának földszintjén található ingatlant is megvásárolták, és jövő héten már jönnek a kivitelezők, hogy az üzem igényei szerint kialakítsák, így

HAMAROSAN ÚJ ÜZEMRÉSSZEL BŐVÜLNEK

– derült ki az elhangzottakból. Ez a megnyitó tehát egyben projektindítónak is volt tekinthető.

Képgaléria megtekintése (22 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György Cinó / KALOhírek


Az új üzembe új munkát is hoznak, mert köszönhetően a piac átrendeződésének, egy nagy német partner egyik bővített megrendelését teljesítik Kalocsán:

A LEGNAGYOBB FRANCIA DIVATCÉGEKNEK FOGNAK DÍSZTASAKOKAT ÉS DÍSZDOBOZOKAT ELŐÁLLÍTANI.

Az ügyvezető arra is rámutatott, hogy nagyon sok gyártási kapacitás visszajött Ázsiából, és azt tapasztalják, hogy meglévő partnereik a korábbinál nagyobb mennyiségeket rendelnek.

Ezt a többletet szeretjük olyan helyre vinni, ahol nagy a lelkesedés, ahol lehetőség van a folyamatos bőrülésre, és ahol jól érezzük magunkat”– mondta az ügyvezető, hozzátéve:

KALOCSA EGY ILYEN HELY.

Ennek indokaként elmondta, hogy nagyon sok segítséget kaptak az üzemben megnyitásához dr. Filvig Géza polgármestertől, aki az első perctől kezdve partner volt, és nagyon sokat segített. Ezért először neki adta át a szót.

Filvig Géza örömmel üdvözölte, hogy egy új gazdasági szereplő jött városunkba, és a foglalkoztatásban is új palettát nyit. Kiemelte: itt nem csak gazdasági tevékenységről van szó, hanem arról, hogy az ő tevékenységük, a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása különösen fontos, amire Kalocsa környékén is jelentős az érdeklődés. Erre „részben” a kormányzat által nyújtott támogatási lehetőségek biztosítanak lehetőséget.
Örömteli, amikor mind a kormányzat, mind az önkormányzat, mind a gazdasági oldal együttműködésével ezeket a munkaerő-piaci igényeket ki tudják szolgálni – vélte dr. Filvig Géza, aki a dolgozói kollektívának jó munkát, a gazdasági szereplőknek jó és fejlődő gazdálkodást kívánt, a kormányzatnak pedig megköszönte a lehetőséget.

Képgaléria megtekintése (22 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György Cinó / KALOhírek


Csizi Péter folytatásképpen elmondta: amikor egy településen üzemet nyitnak, munkahelyet teremtenek, akkor a környező településekre is gondolnak. Itt is a munkavállalók több mint fele nem Kalocsán él, hanem a környék harminc településének valamelyikéről érkezik.
Ezt szorgalmazta és segítette Font Sándor országgyűlési képviselő is, ezért örömét fejezte ki, hogy ő is megtisztelte jelenlétével a megnyitót, majd átadta a szót a képviselőnek.

Egy társadalom fejlettségét az is mutatja, hogy az elesettekről, netán fogyatékkal élőkről hogyan gondoskodik, milyen lehetőséget kínál nekik, és milyen erővel próbálja helyzetüket javítani – mondta Font Sándor, majd rámutatott:

A 2010 ES KORMÁNYVÁLTÁS ÓTA AZ ELŐZŐEKHEZ KÉPEST IGEN JELENTŐS, FILOZÓFIAI MÉLYSÉGŰ SZEMLÉLETVÁLTÁS TÖRTÉNT E TERÜLETEN.

Képgaléria megtekintése (22 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György Cinó / KALOhírek


E szerint minden embernek a maga környezetében kell hasznos lehetőséget biztosítani, hogy integrálódni tudjon a társadalomba, ha képes rá, munkavállalást kell biztosítani számukra." – mondta Font Sándor, azonban hangsúlyozta:

EHHEZ ÁT KELLETT SZERVEZNI AZ ADDIGI METODIKÁT.

A képviselő azt is elmondta: számos példa van arra is, hogy ez így intézményesült foglalkoztatói környezetből sokan a versenyszféra felé tudtakel mozdulni, az egyes technikákban, technológiákban itt megszerezett tudással. Örömmel konstatálta, hogy Kalocsa ilyen jó környezetet tudott biztosítani, jól elérhető helyen, a belvárosban, ahol ráadásul a  további bővítési lehetőség is adott.

Font Sándor reményét fejezte ki, hogy ez az együttműködés sok-sok családnak jelent majd megélhetést és hangulatában is egy új lehetőséget kínál, majd megköszönte az ehhez nyújtott állami segítséget a folyamatokat minisztériumi szinten koordináló államtitkárnak.

A továbbiakban Csizi Péter rámutatott: jelentős termelési volumenük ellenére is csak a piaci bevételeikből nem tudták volna elérni azt, hogy a járvány miatti piaci visszaesések és kilengések ellenére egy év alatt országszerte ezer új munkahelyet hozzanak létre, amint a tavalyi évben történt. Ezt a bevételük piacról érkező egyharmada mellé az államtól érkező kétharmad résznyi rehabilitációs támogatás, valamint a tulajdonos Emberi Erőforrások Minisztériuma részéről Fülöp Attila államtitkár mellettük való kiállása tette lehetővé. A támogatás növekedésének köszönhetően hétről-hétre, hónapról-hónapra tudtak és tudnak ma is új munkahelyeket teremteni az ország különböző pontjain.

Fülöp Attila államtitkár az ügyvezető gondolatmenetét folytatva elmondta, mindez önmagában alátámasztja álláspontjukat:

A MEGVÁLTOZOTT MUNKAKÉPESSÉGŰEK FOGLALKOZTATÁSÁVAL ÉRTÉKEL NYERHETŐ KI, AMI GAZDASÁGILAG ÉS A SZOLIDARITÁS NYELVÉN IS ÉRTELMEZHETŐ.

Az államtitkár úgy vélte, akkor lehet a legtöbbet tenni a megváltozott munkaképességű emberekért, ha a foglalkoztatást segítik elő.

A 2010. előtti baloldali kormányzásnak volt egy nagyon nagy bűne, hogy ezen a területen nem tett erőfeszítéseket. Ők a kiszolgáltatottságban hittek, mi pedig a munkahelyteremtésben hiszünk, abban, hogy lehetőséget kell adni. Ők abban hittek, hogy segélyeket kell adni, mi pedig abban, hogy esélyt kell teremteni, munkahelyeket kell létrehozni, mert mindenkinek az a közös érdeke, hogy lehetőleg munkából, bérből éljem meg az is, akinek a munkavégző képessége megváltozott.”
Ettől ugyanis nem változik meg az az akarata, hogy magát és családját munkából, bérből tartsa el – fejtette ki Fülöp Attila, hozzátéve, hogy az itt dolgozók többség sem rendelkezett korábban munkahellyel, hanem támogatásból élt.

Őszintén reméljük, hogy ezek a jó példák által meg tudjuk mutatni, hogy szükség van a munkahelyre szükség van arra a naponta eltöltött időre, amikor [a dolgozók] együtt vannak, közösségben, és értéket állítanak elő.”
JELENLEG NÉGY ÉS FÉL MILLIÓAN DOLGOZNAK AZ ORSZÁGBAN, DE KIEMELT CÉL, HOGY EZT A FOGLALKOZTATÁST TOVÁBB BŐVÍTSÉK.

Képgaléria megtekintése (22 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György Cinó / KALOhírek


Eben a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása kiemelt szerepet kell, hogy kapjon – vélte az államtitkár, aki szerint jó úton járnak, ugyanis az elmúlt tíz évben több mint két és félszeresére nőtt a foglalkoztatási ráta ebben a csoportban, ma 44 százalék a tíz évvel ezelőtti, mindössze 18 százalék helyett, tehát majdnem minden második megváltozott munkaképességű honfitársunk munkából él.

Ezt kívánják a továbbiakban is erősíteni, amit az is jelez, hogy a 2022-es költségvetésben 50,1 milliárd forint áll rendelkezésre a megváltozott munkavégző képességűeket foglalkoztató, akkreditált cégek támogatására, ami 4,5 milliárddal több az idei tervezetben szereplő összegnél. Végül az üzem dolgozóknak további jó munkát kívánt, majd dr. Filvig Gézával és Font Sándorral közösen átvágták a nemzeti színű avatószalagot az üzem bejáratánál.

A továbbiakban az egybegyűltek megtekintették az üzemet, aminek során kötetlenebb formában is a sajtó rendelkezésére álltak a megnyitó szónokai, valamint Perényi Attila üzemvezető.

Képgaléria megtekintése (22 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György Cinó / KALOhírek

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 29., 16:00
Zöld erdőben jártunk már sokszor, most íme néhány tradicionális húsvéti vers gyerekeknek, felnőtteknek. Még >>>
2023. 03. 28., 16:57
Már nagyban zajlanak a Paprikfaesztivál előkészítő munkálatai! Még >>>
2023. 03. 28., 16:19
A legalább 20 főt foglalkoztató cégek közel háromnegyede véli úgy, hogy árat fog emelni a közeljövőben egy kutatás szerint. Még >>>
2023. 03. 28., 13:33
Nem kell hozzá PhD kelt tésztából, sőt komolyabb felszerelés sem, csak egy kis idő. Kicsit több, mint amennyi idő alatt a boltban levennénk a polcról, de az eredmény kárpótol. Még >>>
2023. 03. 28., 09:52
Hét gyanúsítottból álló bűnbanda ügyében fejezték be a nyomozást a kalocsai rendőrök. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK