2022. 05. 25. szerda
Orbán
: 383 Ft   : 358 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Palásti György: Hiszem, Kalocsa megérett már arra, hogy a megálmodott víziót koncepciók alapján érje el

2021. 07. 02., 14:39

Palásti György kecskeméti vállalkozóként ezer szállal kötődik Kalocsához. Fiatalon egy nagy gyár műszaki igazgatójaként, egy multinacionális német tulajdonú médiabirodalom igazgatójaként, majd egy cégbirodalom vezetőjeként mindig kihívásokat és célokat fogalmazott meg magának, mégpedig reális, teljesíthető feladatokat. Nem volt mindig egyszerű út ez, sokszor csalódások, kudarcok kísérték, de elmondható, hogy sikerrel vette mindig az akadályokat. Ma már csak egyetlen cégben dolgozik, ez a cég marketing-kommunikációval foglalkozik és igen jelentős partner állománnyal bír. 2019-ben egy régi ismeretség alapján segítette Dr. Filvig Géza politikai pályafutását és azóta is Kalocsa polgármestere számít Palásti György szakmai tapasztalatára, versenyszférában szerzett tudására, kapcsolat rendszerére azért, hogy együtt a város és a KIK Nonprofit Kft. vezetésével Kalocsa elindulhasson a fejlődés útján. Ki ő valójában? Milyen célokat tűzött ki magának? Mit lát Kalocsában? A KALOhírek erről kérdezte Palásti Györgyöt.

-Kalocsán sokan ismerik, többször hallani a neve említésekor, hogy igen, tudom, régóta ismerem. Mikori a kapcsolata Kalocsával?

-Sok ismerősöm van Kalocsán és büszke vagyok arra is, hogy barátaim is vannak a városban. Több, mint negyven éve járok a településre, akkor még fiatalon szórakozni jöttem ide a barátaimhoz. Később, ahogy az ismeretségi kör bővült egyre többször hívtak különféle rendezvényekre, születésnapokra. Emlékeim szerint mindig jó hangulatú programokon vettünk részt és az utóbbi években a szerelem is ide kötött egy fajszi lány személyében a városhoz. Azt gondolom, hogy jó emberekkel hozott össze a sors, akik mind valamilyen vállalkozást visznek, egyre több információm lett a városról és mint említettem a párom miatt is sok ismerősöm lett. Kezdtem otthon érezni magam Kalocsán kecskemétiként. És, ha otthon érzi magát az ember, akkor megpróbál tenni az otthonáért. Ezt teszem jelenleg is! Jó látni, hogy a kalocsaiak szeretik a városukat és mivel egy kisvárosról beszélünk, a cselekedni képes közösség sem nagy s majd mindenkit ismerek, így ez a tenni akarás engem is beszippantott. A hét öt munkanapjából négyet töltök jelenleg a városban, többször a hétvégén is - különféle rendezvények szervezése miatt - Kalocsán vagyok. Teszem ezt emelt fővel, már-már kalocsaiként! A sikerhez nem kell 100 év tapasztalatával rendelkezni, elég az is, ha az ember tisztán átlátja a lehetőségeit és azt, hogy milyen célok mentén kell megfelelnie az elvárásoknak. 

-Mit lehet Önről tudni? Magánélet? Üzlet? A szakterülete a marketing, mit lát merre megy a kommunikációs szakma? 

-Akik ismernek azok tudják, hogy én magam szerény, egyszerű életet próbálok élni, hogy minden reggel a tükörbe tudjak nézni, elmondhassam magamról: tevékeny, kreatív emberként szerepelek a társadalomban. Nem vagyok politikus, nem vagyok közszereplő, természetesen van világnézetem és egyházi nézetem is. Szeretném, ha a világ, de le is szűkíthetem Kalocsára, úgy működne, mint egy jó vállalkozás: ésszerűen, racionálisan. Az embereket nem az önös érdekek motiválnák, hanem az, hogy mi viszi előre a társadalmat, az emberiséget, ezáltal a világot vagy Kalocsát.

 

Akik ismernek azok tudják, hogy nem szívesen szerepelek semmilyen médiában, fórumon. Szeretek a háttérben dolgozni, nem kívánok dicsőséget, elismerést. Szeretem a kihívásokat a különleges feladatokat. Általában krízishelyzetekben vagyok a legjobb. Kalocsán sok ilyen feladat van és szívesen végzem el, amit a városvezetés rám bíz. Hogy az ellentmondást feloldjam, azért vállalkoztam erre a riportra, mert nem akarom, hogy pletykák által alkossanak rólam véleményt. Jó lenne, ha a ténylegesen elvégzett munkám alapján ítélnének meg majd. Van a barátaim közt egy mondás, hogy itt Kalocsán 30 perc alatt nem tud mindenki mindent, akkor se baj, 45 perc alatt meglesz mindenkinek az információ. Látom, hallom, hogy foglalkozik velem a város. Nem akarok szellemként itt dolgozni. Itt vagyok, dolgozom a városért, bárki bármikor megállíthat az utcán, kérdezhet, elmondhatja mi a gondja, abban biztos lehet mindenki, hogy ami lehetséges azt én megmozgatok bármilyen ügy is legyen az és őszintén állok mindenkihez. Nem játszmázom, nem politizálok, dolgozom!      

A magánéletemről nem szívesen nyilatkozom, ahogy az üzleti énemről sem. Amit tudni lehet rólam, hogy gépészmérnökként végeztem el egy postgraduális marketing-kommunikációs képzést a Corvinus Egyetem szervezésében, van 3 gyermekem, akikre nagyon büszke vagyok. Felnőttek már és szerintem jó úton haladnak a saját életükben. 1991-től dolgozom a saját cégemnél, előtte voltam kazánfűtő, műszaki igazgató, igazgató egy médiavállalatnál és egy agráripari részvénytársaságnál is dolgoztam. Szeretek a természetben lenni, szeretem a vizet, legyen az a Duna, a Tisza, de lehet tőlem bármely óceán vagy tenger. Ebből ered a hobbim is a túrázás és a vitorlázás. 

Szerkesztő úr biztosan nem szeretné, hogy a marketingről beszéljek, mert hónapokig tudnék róla mesélni. Talán annyit, hogy nagyon érdekesnek tartom a mai világot. Felborulni látszik minden, amit egykor tanultunk a klasszikus ATL és BTL kommunikációról. Mára viszont a kommunikáció olyan, mint egy matematikai egyenlet ahogyan azt Barabás Albert László Behálózva című könyvében is olvashatjuk: a világon bárkit elérhetünk hét kapcsolaton keresztül. Ennek analógiájára azt gondolom, hogy technikailag is hamarosan lehetővé válik, hogy az üzeneteket pár lépcsőn keresztül akár egy fél ország, egy kontinens embereihez eljuttassam. Szóval nagyon izgalmas iparággá fejlődött az emberek tájékoztatása, így is tekintek rá, így is kezelem. Sajnos ezzel a technológiai innovációval együtt járnak problémák is, de bízom benne, hogy előbb vagy utóbb törvényileg fogják ezeket orvosolni.   

-Milyen célokat tűzött ki maga elé Kalocsát illetően? Kikben látja a partnerséget a célok megvalósításában?

- 2019-től foglalkoztat Kalocsa élhető, fenntartható várossá alakításának gondolata. Ebben hagyatkozom a kecskeméti tapasztalataimra, mivel az előző években sok tanulmányt készítettünk arra vonatkozólag, hogy Kecskemétet hogyan kell átalakítani, ahhoz, hogy az ott élők jól érezzék magukat a városban, a fiatalok visszajöjjenek a tanulmányaik befejeztével, az idősebb korosztályt hogyan védhetjük meg az egyedülléttől stb. Azzal nem mondok senkinek újdonságot, hogy Kalocsa ma elmaradott a környező, hasonló adottságokkal rendelkező településektől. Célokról kérdezett: az első és legfontosabb, hogy a gondolkodást kell megváltoztatni a hivatali dolgozók és intézményekben munkát végző emberekben. Tudom, hogy egy városnak sok érzékeny pontja van és a város alkalmazásában dolgozó emberek is azok. De akkor is meg kell kísérelni azt, hogy versenyszféra szellemben gondolkodjanak a vezetők és a dolgozók is egyaránt. Én úgy gondolom, hogy több városi üzemeltetési-, fejlesztési-, és működtetési tevékenységet előbb vagy utóbb ki kell szervezni a városi tevékenységek közül. Gondolom én azért, mert ma még úgy látjuk, hogy van elég minőségi munkaerő, de ez el fog fogyni a környező nagyberuházások szívó hatása miatt. Ezért nekünk kell felkészülni arra, hogy versenyképesen tudjuk ezeket a feladatokat elvégezni. Célként fogalmaztuk meg a városvezetéssel azt is, hogy négy fő alappillére legyen azon fejlesztéseknek, amiket a paksi beruházáshoz kell csatolni. Ezenkívül lesznek a pályázati forrásból finanszírozott fejlesztések és a KIK Nonprofit Kft. kidolgozott egy a versenyszférát érdeklő beruházási koncepciót is. Ez ügyben is komoly tárgyalásokat folytatott már a polgármester úr. Ebből is látszik, hogy saját céljaim nincsenek, nekem Kalocsa céljai a fontosak és teljes mértékben azonosulok velük. Ezért fogok dolgozni, hogy ezekből minél többet meg tudjunk valósítani.

 

Én lehet, hogy idealista vagyok, de ezt nézzék el nekem! Én okos emberekkel, szakemberekkel szeretnék együtt dolgozni. Hiszem azt, hogy ez nem politikai hovatartozástól függ. Mondom ezt azért, mert nem érdekel, ha mondjuk a turizmushoz a városban legjobban értő szakember egy liberális fiú. Akkor a városnak rá van szüksége. Mert Ő tudja legjobban, leghatékonyabban elvégezni ezen feladatokat. Ja és, hogy ő nem jobboldali érzelmű? A városnak a legjobb kell, Ő az? Akkor ez nem kérdés! 

Tudom idealista vagyok, de egy városnak nem az az érdeke, hogy mindenki, hangsúlyozom MINDENKI segítse a tudásával, kapcsolatrendszerével, lobby tevékenységével a város fejlődését? De akár önkéntes munkájával? Ma úgy érzem, hogy bizonyos közösségek annak szurkolnak, azért tevékenykednek, hogy a városnak rossz legyen. Ez egy olyan anomália, amit nem értek, nem egy az érdek? Ha kívánhatnék egy jótündértől és csak olyan kívánságom lehetne, ami Kalocsát érinti az az lenne, hogy mindenki segítse a mindenkori városvezetést céljai elérésében. Vannak tehetséges, sokat látott képviselők, akikre szintén szüksége lenne a városnak, de nem politikusként, hanem városépítőként, városszépítőként, városfejlesztőként.    

-Megjelent egy cikk a KIK Nonprofit Kft. alkalmazásában lévő dolgozókról és arról, hogy ki mennyit keres a cégnél. Ön is szerepel ebben az írásban, mi a véleménye a cikkről?

-Én a médiavilágban akkor szocializálódtam, amikor voltak még szabályok, és nagyjából a valóságot hallhattuk, láthattuk vagy olvashattuk a médiumokban. És persze nem utolsósorban tanult mesterség volt az újságírás. Nem véletlenül mondom ezt, mert egyetemen tanították, volt érdekképviseletük, és emlékszem, hogy egy-egy főszerkesztő az anyagokat, ha az nem felelt meg a szabályoknak, az etikának, erkölcsnek úgy vágta vissza, mint a huzat. Ez ma nagyon megváltozott mindenki tud írni, mindenki nagyon jól tájékozott a közösségi médiákból, de még a pletykákból is tényszerű írást tud kreálni. Büszkék lehetnek magukra az ilyenek. Én mindig is azt vallottam, hogy transzparensnek kell lenni, ha közpénzeket költ egy önkormányzati cég. Ezt tegye is meg! De azzal nem értek egyet, ha egyes médiumok etikátlanságot, a valóságot direkt elferdítve hozzák nyilvánosságra. És miért beszélek az újságírás egyetemi szinten való oktatásáról? Azért, mert egy középiskolát végzett tollforgató, aki megjelentette ezt a cikket maga sem érti, hogy mi miért is van. Ha meg nem érti, akkor hogyan veszi a bátorságot, hogy erről írjon? Ha netalántán érti, akkor meg hol a felelőssége, hogy hazugságokat ír? Gondolom Szerkesztő úr a fizetésemre gondolt, amikor feltette nekem ezt a kérdést. Én nem vagyok kíváncsi senkinek a fizetésére és nem is tudom, hogy ki mennyit keres. Egyszerűen nem érdekel. Az alapvető tényeket viszont tisztázzuk: 2019. októbere óta segítem a polgármester úr tevékenységét barátként. Minden ellenszolgáltatás nélkül. 2021. januárjától a Onecreative Kft. két szerződést kötött a Kalocsai Innovációs Központ Nonprofit Kft-vel, amelyből az egyik szerződés az én munkám ellentételezése 2021. januárjától, a másik pedig egy pályázathoz kapcsolódó, szolgáltatási megbízási szerződés. Ez a szolgáltatási megállapodás a grafikai-, online-, eszközbérbeadási-, és nyomtatási munkák összességéből áll. Cégünk biztosította saját eszközparkját például a Food truck Show-n, a mi LED-falunkon nézhették az EB mérkőzéseit. Aki pedig az áfa összefüggésekkel nincs tisztában, az vegye a fáradtságot, hogy megkérdez egy könyvelőt! Hacsak nem az a szándéka, hogy félrevezesse az olvasóit. De, ha az, akkor meg bíróságra fog járni, mert sajtóperek tömkelegével fog találkozni. 

-Letelepszik Kalocsán?

-Szeretem Kalocsát, úgy érzem, hogy a reputációm megvan ahhoz, hogy végezzem a munkám itt. A barátság fontos kapocs számomra, megbecsülöm az ilyen kapcsolataimat. Ahogy egyre többen megismernek, megismerik a kompetenciáimat azt látom, hogy szívesen dolgoznak velem azok a kollégák, akik akarnak tenni a városért. Ameddig érzem azt, hogy hasznosan a város érdekében tudok dolgozni addig szívesen élek Kalocsáért. Hogy letelepedek-e a városban? Egyedül élek, tavaly még úgy volt, hogy egy közeli községben fogok élni a szerelmemmel, de sajnos a sors nem így akarta. De tudjuk az élet kiszámíthatatlan, nem tudjuk mi van megírva. Így még az is lehet, hogy itt a városban vagy egy közeli községben fogok élni. 

-Milyen gondolatok foglalkoztatják a város vezetésével kapcsolatban? 

-Kalocsát szolgálni nem világnézeti kérdés. Létmód. Lelkület. Attitűd. Cselekvés. Viszonyulás. Önmagunkhoz és egymáshoz. Nem félek a másként gondolkodótól, az alternatív véleménytől, a versenytől. Tisztelem ezeket, kíváncsi vagyok rájuk, merek velük kulturáltan vitatkozni. Nem félek nem egyetérteni a városvezetéssel, mert hiszem, hogy egyet nem értésünk végül a jó irányba vezet Bennünket. Attól sem félek, hogy elismerjem, ha a városvezetés okosan, hasznosan, előremutatóan tevékenykedik. Várost építeni azt jelenti, hogy elkötelezettek merünk lenni. De nem a mindenkori vezetés mellett, hanem elvek, ideák mellett. Nem félek olyan ódivatú fogalmak mentén élni, beszélni, gondolkodni, mint az igazság, a közösség vagy a szabadság. Lehet, hogy mást gondolunk ezekről. Mást gondolunk az igazságról, mást gondolunk arról, hogy mi válik a közösség javára, mást gondolunk a szabadságról. De MERÜNK és TUDUNK ezekről gondolkodni, beszélni, vitázni! A véleményünk, a javaslataink, a preferenciáink lehetnek mások, de elfogadjuk, hogy mindannyian az igazság, a közösség és a szabadság javát akarjuk szolgálni. A tiszteletnek, az udvariasságnak kölcsönösnek kell lenni. Mindig is alázattal álltam a feladatokhoz, ha kellett tanultam, ha kellett konzultáltam, ha kellett elutaztam a világ végére, hogy megnézzem, ott hogyan csinálják.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 05. 21., 08:52
Katonai tiszteletadás mellett, katonazenekar közreműködésével és a Dózsa György technikum rendészeti szakos tanulóinak részvételével tartották meg a magyar hősökről, a magyar honvédelem daliás időszakairól és fájdalmas veszteségeiről és Kalocsa katonavárosi múltáról való megemlékezést a honvédelmi nap keretében.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 05. 24., 16:21
Az elkövető a könyökével megütötte a nő száját, leverte a szemüvegét, valamint betörte telefonjának a kijelzőjét. Még >>>
2022. 05. 24., 08:24
Vasárnap délután kérték a mentők gyors segítségét, ahhoz a 45 év körüli férfihez, aki biciklizés közben lett rosszul Kecskeméten. Még >>>
2022. 05. 23., 18:45
A nagy többséggel megválasztott öt Fidesz-KDNP-s képviselő a főpásztornál tett látgatást. Még >>>
2022. 05. 23., 10:20
A 70 éves doktornő pénzért állított ki hivatalos igazolást a sóoldatot kapó betegeknek, így megkaphatták a védettségi igazolványt. Még >>>
2022. 05. 22., 19:07
Nyárias, de változékony idő lesz a jövő héten. Még >>>
2022. 05. 22., 10:15
Belgiumban három majomhimlő által fertőzött embert vettek nyilvántartásba. Emellett már Spanyolországban, az Egyesült Királyságban, Portugáliában, Olaszországban, Svédországban, Franciaországban, sőt a szomszédos Szlovákiában és Ausztriában is megjelent a vírus. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés