2022. 08. 13. szombat
Ipoly
: 393 Ft   : 381 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Példaértékű kezdeményezés – Lakatos Norbert „vaklufis” az általános iskolákban

Borbély-Juhász Ágnes  |  2015. 12. 09., 12:02

Lakatos Norbert 8 évvel ezelőtt egy betegség miatt vesztette el látást. A most 36 éves, kalocsai fiatalembernek nem kisebb feladattal, mint a hétköznapi élet újratanulásával kellett megbirkóznia. De a sors adta nehézségből sikerült felállnia, mára 70 féle lufifigurát tud hajtogatni, a világon egyedüli vakként nemzetközi vizsgát is tett belőle, és világversenyen is szeretne elindulni. Legutóbb a kalocsai általános iskolásokat örvendeztette meg precíz alkotásaival.

Az iskolákba azonban nem csak azért látogatott el, hogy lufikat hajtogasson. Dr. Filvigné Hajdú Ágnes közreműködésével mindennapjairól is beszélt a kisdiákoknak, és minden kérdésükre is válaszolt. Az őszinte érdeklődésre őszinte válaszokat kaptak a gyerekek. Kérdezték Norbit arról, hogyan olvas, telefonál vagy számítógépezik. Többen egy-egy történetet meséltek el arról, milyen szituációban találkoztak már vak emberrel, szüleik hogyan segítettek nekik.

Képgaléria megtekintése (38 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

Élénk érdeklődést keltett a Norbit elkísérő vakvezető kutya, Tami is. Norbi bemutatta, hogyan közlekednek együtt az utcán, mit csinál a kutya, ha ő elejti a hámot, hogyan engedelmeskedik egy-egy vezényszóra, de a gyerekek a kiképzéséről is szerettek volna többet megtudni, és persze alig várták, hogy megsimogathassák a hűséges kísérőt.

A legnagyobb figyelmet mégis Norbi lufihajtogatása kapta. Röpködtek a kérdések: honnan tudja, hogy milyen színű lufit hajtogat éppen, egyáltalán hogy tud lufit hajtogatni, ha nem lát?
Norbi elmondta, mindent meg kell jegyeznie. Míg mások számára természetes, hogy sárga vagy kék lufit vesznek ki a dobozból, ő sorban megtanulta, hogy melyik rekeszben melyik van. Majd föl is sorolta, és bemutatta mind a 12 féle nála lévő színt. A hajtogatás szintén így működik, a kezével méri a távolságokat, és készítés közben számolja a mozdulatait.

Képgaléria megtekintése (38 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

Norbi több figura elkészítését is bemutatta, miközben a gyerekek már az első pár tekerés után azt találgatták, mi lesz a végeredmény. Készült egyébként kutya, zsiráf, maci és méhecske is.

A helyben hajtogatott alkotások mellett, Norbi több zsák kész lufifigurával érkezett az iskolákba, így minden résztvevő kisdiáknak jutott egy-egy darab, amit hazavihetett. A beszélgetés után végre Tamit is lehetett dögönyözni, aki türelmesen tűrte, hogy a figyelem középpontjába került.

Képgaléria megtekintése (38 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek


A gyerek és Norbi találkozása, a minden helyszínen kialakult kötetlen beszélgetések az iskolaigazgatók és több helyi vállalkozó segítségével jöhettek létre. A példaértékű kezdeményezésben közreműködött a Vicai Optika, a KaloKerámia Kft., a Jagicza Húsbolt, a Hajdú-Med Kft., a Bács-Méh Kft. és Busa Attila.
Fotóink az Eperföldi Általános Iskolában készültek.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 0 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (Legyen Ön az első)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 08. 09., 07:48
Szombaton már kora reggel megkezdődött a falunap rendezvénysora a sokéves hagyományokkal rendelkező horgászversennyel, majd sportprogrammal folytatódott a műsor. Délután három órakor a falunap ünnepélyes megnyitóján beszédet mondott Katona György polgármester. A napot retro buli zárta, a hajnali kifulladásig.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 08. 13., 08:47
Augusztus második felében már érdemes megkezdeni a gyermek felkészítését az iskolára. Nem feltétlenül az olvasókönyvet vagy az írásfüzetet kell elővenni, hanem inkább játékos feladatokkal érdemes ráhangolni őket - javasolta a szakember. Még >>>
2022. 08. 12., 17:02
A képen látható birkapörköltet a solti Benda István, a városban jól ismert főzőmester készítette. Még >>>
2022. 08. 12., 16:06
A Földtől mintegye 395 fényévre található az az exobolygó, ami körül egy gyűrű is kering. Még >>>
2022. 08. 12., 12:28
Hatrészes nyílt kerekasztal-beszélgetés sorozat veszi kezdetét ma délután. Az első alkalom témája: a lokálpatriotizmus. A programsorozat jövő héten folytatódik és szeptember közepén zárul. A szervezők minden érdeklődőt várnak! Még >>>
2022. 08. 11., 18:01
Erőszakkal elvette két fiú telefonját és egyikük biciklijét egy 14 éves és 18 éves fiatal. A támadókat hamar beazonosították és őrizetbe vették a bajai rendőrök. Még >>>
2022. 08. 11., 11:00
A legszebb dinnyetorta és a legötletesebb dinnyeétel gazdáját is elismerték. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés