2022. 05. 24. kedd
Eliza, Eszter
: 383 Ft   : 358 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Rangos előadók a Nemzeti Pedagógus Kar Dózsában rendezett fórumán – Távoktatással is növelnék a felnőttoktatásban résztvevők számát

Zsiga Ferenc  |  2018. 10. 17., 09:22

A közoktatás élvonalába tartozó szakembereket, dr. Maruzsa Zoltánt, az EMMI helyettes államtitkárát, dr. Hafiek Andreát, az Információs és Technológiai Minisztérium főosztályvezetőjét, Hajnal Gabriellát, a Klebelsberg Központ elnökét, valamint Iszák Tibort, a Nemzeti Pedagógus Kar elnökhelyettesét köszöntötte házigazdaként Fekete Antal, a Bajai SZC Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma tagintézmény-vezetője október 16-án, az intézményben rendezett fórumon. A Nemzeti Pedagógus Kar szakmai rendezvényén számos, a jelen és a jövő oktatását meghatározó, formáló kérdésről kaptak áttekintő képet a megyéből érkezett pedagógusok.

A tanácskozás résztvevőit dr. Bálint József polgármester és Virág Tibor, a Bajai Szakképzési Centrum főigazgatója is köszöntötte, majd az első prezentációt dr. Hafiek Andrea tartotta meg.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) Szakképzésért és Felnőttképzésért Felelős Államtitkárság főosztályvezetője „Kihívások és válaszok a szakképzésben és felnőttképzésben” című prezentációjában nagy ívű, a jövő oktatását is felvázoló kérdésekkel foglalkozott. Mint elhangzott, 2020-ra az alapvető készségek több mint egyharmada azokból a készségekből áll össze, amelyek napjainkban még nem tekinthetők nélkülözhetetlennek az egyes munkakörök betöltéséhez. A jövő munkahelyei és a Z generáció (a mai harmadik osztályosoktól 25 éves korig) számára elérhető munkák 65 százaléka jelenleg még nem is létezik.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


A MUNKAERŐVEL SZEMBEN TÁMASZTOTT KÖVETELMÉNYEK VÁLTOZNAK, FELÉRTÉKELŐDNEK AZ EMBERI EGYÜTTMŰKÖDÉSSEL KAPCSOLATOS KÉRDÉSEK.

Ezek közül is új elemként az érzelmi intelligencia és a kognitív rugalmasság. Európai összehasonlításban magas a korai iskolaelhagyók aránya, mely kihívás elsősorban a szakközépiskolákban jelentkezik. Az ezekre a kérdésekre adandó válaszok között első helyen áll, hogy az ipar igényeire hatékonyan működő reagálási rendszert kell kialakítani. Tovább kell erősíteni a keresletvezérelt duális modellt, vonzó szakmai karriert nyújtó képzést kell kialakítani, rugalmas tanulási lehetőséget kell nyújtani a felnőttképzésben résztvevőknek. Mindennek feltételeként pedig professzionálisan működő intézményrendszert kell megteremteni.
Már az induló osztályoknak vonzó lehetőségként kell kínálni a technikusi oklevelet, illetve az OKJ szakképesítés megszerzését. A képzési rendszerben a valós, keresletvezérelt duális modellt kell követni. Ennek érdekében tovább erősödik az ágazati, valamint vállalati képzőközpontok kialakítása, a tanműhelyek fejlesztése, biztosított az iskolákban oktató szakmai tanárok vállalati továbbképzése – mondta a főosztályvezető.

Dr. Hafiek Andrea arra is rámutatott: a 21. századi szakképző iskolák fejlesztését például a Győri Pilot Programnak megfelelően szeretnék továbbvinni. A szakember a felnőttképzést érintő változások között említette, hogy

A FELNŐTTOKTATÁSBAN CSÖKKENTENÉK A KÉPZÉSI IDŐT,

minősített vizsgaközpontok támogatnák a kimentszabályozást, de a távoktatás bevezetésével is növekedne a felnőttoktatásban résztvevők száma. Mindezek megvalósulása érdekében Szakképzési Innovácós Tanácsot működtetnek, amelyben az ágazati minisztériumok mellett a Kamarák, az Ipartestület, érdekképviseleti szervek, a Pedagógus Szakszervezet és a Nemzeti Pedagógus Kar is részt vesz – zárta előadását dr. Hafiek Andrea, az Információs és Technológiai Minisztérium főosztályvezetője.

Dr. Maruzsa Zoltán, az EMMI helyettes államtitkára a „korai iskolaelhagyás csökkentése, a pedagógusok foglalkoztatása terén szükséges lépések, a mérés, értékelés rendszerének fejlesztése, a vezetői életpálya koncepció” címszavakra felfűzött előadásában a vezetői életpálya modellről szólva azt hangsúlyozta: gyakran szembesülnek azzal, hogy a meghirdetett vezetői álláshelyre egy pályázat érkezik. Ez részben az anyagi megbecsülés hiányával függ össze, ezért ezen a téren előrelépést terveznek. Ám emellett a pedagógus bérek emelését és szinten tartását is legalább ilyen fontos feladatnak tekintik.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A helyettes államtitkár azzal folytatta: ugyan az épített infrastruktúra fejlesztése, tornatermek létesítése területén jelentős előrelépések történtek, de ezeket a fejlesztéseket folytatni szükséges. Mint elhangzott, a nyelvoktatás, a közoktatáson belüli esélyteremtés, például a Híd program, a tankönyvellátás, a pedagógusképzése új rendszere, az állami intézményfenntartás további fejlesztése, az Új Nemzeti Alaptanterv bevezetése, a pályaorientáció és pályakövetés szintén része a stratégiai gondolkodásnak és megvalósításnak. A helyettes államtitkár színes, élvezetes stílusban tartott előadását a közönség intenzív tapssal ismerte el.

A közel három órás szakmai fórum Hajnal Gabriellának, a Klebelsberg Központ új elnökének a Kréta napló bevezetéséről és annak tapasztalatairól szóló összegzésével zárult. Az elnök asszony előadásáról, a Kréta napló pedagógusok és szülők általi fogadtatásáról külön cikkben számolunk be.

A Bajai SZC Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma intézményben megtartott fórumon jelen volt a megye mindhárom tankerületének vezetője, illetve megbízottja, valamint a megye mindhárom szakképzési centruma főigazgatója. Az esemény a Nemzeti Pedagógus Kar elnökségi tagjainak kihelyezett elnökségi üléséhez kapcsolódott, amit október 15-én délelőtt a Dózsában tartottak, majd a résztvevők intézménybejárásra mentek.


Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 05. 21., 08:52
Katonai tiszteletadás mellett, katonazenekar közreműködésével és a Dózsa György technikum rendészeti szakos tanulóinak részvételével tartották meg a magyar hősökről, a magyar honvédelem daliás időszakairól és fájdalmas veszteségeiről és Kalocsa katonavárosi múltáról való megemlékezést a honvédelmi nap keretében.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 05. 24., 08:24
Vasárnap délután kérték a mentők gyors segítségét, ahhoz a 45 év körüli férfihez, aki biciklizés közben lett rosszul Kecskeméten. Még >>>
2022. 05. 23., 18:45
A nagy többséggel megválasztott öt Fidesz-KDNP-s képviselő a főpásztornál tett látgatást. Még >>>
2022. 05. 23., 10:20
A 70 éves doktornő pénzért állított ki hivatalos igazolást a sóoldatot kapó betegeknek, így megkaphatták a védettségi igazolványt. Még >>>
2022. 05. 22., 19:07
Nyárias, de változékony idő lesz a jövő héten. Még >>>
2022. 05. 22., 10:15
Belgiumban három majomhimlő által fertőzött embert vettek nyilvántartásba. Emellett már Spanyolországban, az Egyesült Királyságban, Portugáliában, Olaszországban, Svédországban, Franciaországban, sőt a szomszédos Szlovákiában és Ausztriában is megjelent a vírus. Még >>>
2022. 05. 21., 11:34
A 49 éves férfi elkövető élettársa az eladás során működött közre, neki fizették a vételárat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés