2022. 11. 28. hétfő
Stefánia
: 413 Ft   : 397 Ft Benzin: 704.1 Ft/l   Dízel: 849.7 Ft/l   Írjon nekünk

Rendkívüli testületi ülésen rendkívül jó hír: változatlan formában működik tovább a Szent Kereszt Kórház Gyermek- és a Szülészeti Osztálya – Törölték a két ellátás felfüggesztését

Rendkívüli testületi ülésen rendkívül jó hír: változatlan formában működik tovább a Szent Kereszt Kórház Gyermek- és a Szülészeti Osztálya – Törölték a két ellátás felfüggesztését
2022. 11. 16., 07:50

Az országos sajtót is bejárt hír ügyében, miszerint orvoshiány miatt felfüggesztik a Bács-Kiskun Megyei Oktató Kórházhoz tartozó Kalocsai Szent Kereszt Kórház Gyermekosztálya működését, ennek következtében a szülészeti ellátást, rendkívüli testületi ülést hívott össze dr. Filvig Géza polgármester november tizenötödikére. Amint arról beszámoltunk, az ügyben kiadott közlemény nyomán a döntést Font Sándor és a polgármester is elfogadhatatlannak nevezte, az országgyűlési képviselő azt követelte: bárki is hozta az elfogadhatatlan döntést, azt vonja vissza! A helyi közéletben tarajos hullámokat vető napirend tárgyalására - dr. Filvig Géza polgármester meghívásának eleget téve - a városba érkezett dr. Gondos Miklós, a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház főigazgatója, dr. Horváth Zsolt orvos-igazgató, dr. Zombor Gábor volt egészségügyi államtitkár, akiket Szivós Etelkával, a kalocsai Szent Kereszt Kórház vezetőjével együtt köszöntött a városvezető. A napirend mintegy háromnegyed órás tárgyalásakor dr. Gondos Miklós rávilágított a kalocsai, egyébiránt a vidéki magyar egészségügy egészét érintő problémára, az orvoshiányra, de nagyon örömtelit mondott, amikor a kulcsmondatot megfogalmazta: elhárult a probléma, mert sikerült egy Kalocsára költöző, főállású gyermekorvost szerződtetni, így a gyermekosztály működését és a szülészeti ellátást még átmenetileg sem kell felfüggeszteni.

Dr. Filvig Géza a vendégek köszöntését követően kifejtette: Kalocsán igen nagy érdeklődés kíséri a kórház működését, amit nagyon sokan hosszú évek óta nyomon követnek.

A polgármester felidézte: „A kalocsai kórház 2012. május 1-jétől került a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház irányítása alá, azóta a városi önkormányzat kötelező egészségügyi feladatai közé kizárólag az orvosi ügyelet biztosítása tartozik. A rendkívüli testületi ülés, a kórházi vezetők jelenlétének aktualitását az adja, hogy 2022. november 11-én, pénteken vettem kézhez dr. Gondos Miklós főigazgató úr előző napon írt levelét, melyben arról tájékoztatott, hogy szakember hiány miatt kérelmezték a kalocsai kórház gyermekosztálya és szülészeti osztálya működésének felfüggesztését, átmenti jelleggel, 2023. január 31. napjáig."

Nagyon rossz érzés fogott el, ledöbbentem, és azonnal felvettem a kapcsolatot Font Sándor országgyűlési képviselő úrral, aki teljes támogatásáról biztosított a kórház eddigi működése mielőbbi helyreállítása érdekében. Font Sándor képviselő úr parlamenti munkája miatt a mai testületi ülésen nem tud személyesen részt venni, de egy a Facebook-on is elérhető videót készített, amelyben megismerhetjük az álláspontját és gondolatait az ügyben. Kérem, nézzük meg közösen!”
mondta a polgármester, majd lejátszották a kórház új főbejárata előtt az előző napon, hétfőn készült felvételt.  

Font Sándor portálunkon is megjelent videójában a két ellátás működésének felfüggesztéséről szóló döntés visszavonását követeli, és azt mondja:

Most érkeztem Budapestről. Ismert, hogy a kalocsai kórházzal kapcsolatosan egy olyan bejelentés érkezett, amelyet én, mint országgyűlési képviselő soha el nem tudok fogadni, hiszen a fejünk felett, egyeztetés nélkül történt ez a bejelentés. Mélységesen felháborít, hogy ez a bejelentés teljesen szembe megy a kormányzati szándékkal, hiszen közismert, a Fidesz politikájának középpontjában a családok, a családpolitika áll. Felháborítónak tartom, mert egy hónapok óta zajló egyeztetési folyamatnak is a végét jelenti ez a bejelentés, amikor egy elképzelt megoldás egyeztetése körvonalazódott az elmúlt időszakban…” – hangzott el egyebek mellett a felvételen.

Dr. Filvig Géza a videó után azzal folytatta: „A megyei kórház november 11-én, délután tett ki a közösségi oldalára egy közleményt, mely szerint a két osztályon már november 14-én nem lesz ellátás. Az orvoshiány az sajnálatosan évek óta fennálló probléma, ennek ellenére önkormányzatunk nem hagyja, és nem törődik bele, hogy ilyen döntés szülessen a kalocsai kórházról. Nagyon elkötelezett vagyok mint városvezető, és mint kétgyermekes apuka is, hogy a gyermekosztályon az ellátás mielőbb helyre álljon, és úja a kalocsai családok szolgálatába állhasson. Nagyon fontos szempont, hogy a kalocsai gyerekek, édesanyák magas szintű gyermekgyógyászati és szülészeti ellátásban részesüljenek, ez a fő vezérlő vonalunk. Az egészségügy országos rendszer, amit nem a városvezetés határoz meg, azonban a probléma megoldásában nyitottak vagyunk. Önkormányzat család és gyermekbarát, és eddig is többfajta segítséget nyújtottunk a kórház, a gyermekosztály működéséhez. Ugyan 2022-ben ez nem történt meg, de készek vagyunk támogatást adni, hogy az ellátás a korábbi színvonalra visszaállhasson.


Továbbra is kérem az kórház tejes vezetését, hogy mielőbb találjunk megoldást az osztályok működésének helyreállítására! Ezért kértem főigazgató urat, hogy jöjjön el, személyesen mondja el, hogy áll ez a kérdés, milyen problémáik vannak, mert csak így kaphatunk hiteles képet arról, hogy a két osztály, ellátás hogyan tud működni, és mi az a jövőbeni elképzelés, ami a mi kívánalmunknak és kérésünknek megfelel. Felkérem dr. Gondos Miklós főigazgató urat, tartsa meg tájékoztatóját!"
– zárta mondanivalóját dr. Filvig Géza.


Forrás: KALOhírek


Dr. Gondos Miklós köszöntötte a jelen lévőket, majd leszögezte:

Igazából a szülészeti ellátással semmiféle probléma nincs, ami mégis megtörtént, ahhoz 2022. augusztus 22-én, az akkori gyermekorvos felmondásával jutottunk el. Ez pontosan azt jelentette, hogy augusztus 22-én az ott dolgozó két gyermekorvos augusztus 31-i hatállyal felmondott. Emiatt augusztus 28-án leültünk a bajai, a kecskeméti és a kiskunhalasi kórházak vezetőivel, hogy milyen megoldással tudnánk tovább működtetni a gyermekosztályt és a szülészetet.  Akkor semmilyen más megoldást nem találtunk, mint hogy a bajai és a kecskeméti kórház váltva ellátja a kalocsai gyermekosztályon jelentkező feladatokat. Ez azt jelentette, hogy egy héten Bajáról, másik héten Kecskemétről szállítottuk az orvosokat Kalocsára reggel, és délután vissza. A sürgősségi gyermekellátás viszont folyamatosan üzemelt, a külső szolgáltatók délutántól másnap reggelig a sürgősségi ellátást elvégezték. Ez így is ment 10 héten keresztül, és természetesen ez idő alatt folyamatosan kerestük a gyermekorvosokat, hiszen az újszülött ellátást sem ehet úgy végezni, hogy nincs gyermekorvos - tehát ezt nekünk mindenképpen biztosítani kellett. Eljutottunk 10 hét után odáig, hogy az orvosaink azt mondták: ez olyan nagy megterhelés számukra, hogy a továbbiakban nem vállalják a Kalocsára járást. Ekkor a helyi, kalocsai gyermek-háziorvosokat kértük, hogy segítsenek be pár nap, de ez nem történt meg. Így jutottunk el odáig, hogy gyermekorvos nélkül a szülészeti és a gyermekorvosi ellátást fel kell függesztenünk amiatt, hogy ide nem tudtunk egyetlen egy orvost sem biztosítani. Nyilvánvaló, ha bármi történne a szülészeti osztályon amiatt, mert gyermekorvos, neunatológus nincs, az a mi felelősségünk.
„Ez volt tehát november 14-én, hétfőig, de hozzá kell tennem, hogy egy napra sem volt gyermekorvos nélkül a kalocsai kórház, mert Bajáról tegnap és ma is itt vannak a gyermekorvosok, és holnap, holnapután is itt lesznek, majd pedig a hétvégén is.”

„Jövő héttől - rábeszélés alapján- a kecskeméti kórház gyermekorvosi szolgálatától folyamatosan, a következő két hétben jönnek a gyermekorvosok Kalocsára. Ez azért fontos, mert az ügyeletet meg tudjuk oldani, és a Kecskemétről érkező segítséggel már folyamatos ellátást tudunk biztosítani. Ezt november 30-ig lesz így!

Ma délután sikerült megegyezni egy olyan gyermekorvossal, aki ide költözik Kalocsára, és december 1-től itt fog dolgozni és lakni – magával hozza a családját, a három gyermekét is. Így már a folyamatos gyermek illetve szülészeti ellátást a munkába állásával biztosítani tudjuk!”– mondta dr. Gondos Miklós, majd azzal folytatta: „Ehhez el kellett érnünk, hogy támogassák a lakhatását. Tehát ma délután született meg a döntés, mert ugyan már korábban folyamatosan tárgyaltunk vele, de mostanra sikerült megállapodnunk. Ez azt jelenti, hogy ma megírtuk a levelet a Nemzeti Népegészségügyi Központnak, hogy még sem függesztjük fel a kalocsai osztályok működését, tehát ugyanúgy folytatódik az ellátás, mint eddig.

Azt gondolom, ez egy nagy vívmány, de tovább kell keresni gyermekorvost, mert a folyamatos ellátást csak főállású orvosokkal tudjuk biztosítani. Köszönöm a figyelmet!”
– zárta tájékoztatását dr. Gondos Miklós.


Forrás: KALOhírek


Dr. Filvig Géza a kalocsaiak és a térségben élők, a kalocsai gyermekek és a szülő anyák nevében is megköszönte az erőfeszítéseket, és hogy ezt az így már csak átmenetinek bizonyuló problémát végül sikerült megnyugtató módon megoldani. A polgármester Kalocsa nevében azt ígérte, hogy a város mind az ide érkező, mind az itt dolgozó orvosokat méltó módon fogadja és megbecsüli.

Ezt követően Balogi József képviselő kérdésére, miszerint van-e további olyan osztály, amely orvoshiánnyal küszködik, Dr. Gondos Miklós elmondta: amikor főigazgató lett, a kalocsai kórház teljes átvilágítását rendelte el, ebből egy 200 oldalas anyag született. Ha megnézzük a kórház orvosainak a kórfáját, abból az a következtetés vonható le, hogy nem túl ideális. A főigazgató nem nevezte meg, ez a probléma melyik osztályokat érinti a legjobban, de mint fogalmazott, további olyan ellátó egységek vannak, ahová feltétlenül orvosokat kell hozni. Szerinte nem megoldás, hogy valahonnan ide vezényelnek orvosokat. Ugyanis ha tartósan vezényelnek orvosokat, esetükben fenn áll a veszélye, hogy mivel Bács-Kiskun Magyarország területére legnagyobb megyéje, nekik esetleg 80-100 kilométert kell utazni. Ez esetben viszont még a megyéből is elmehetnek. A főigazgató szerint a szakdolgozóknál 20-30 kilométer, orvosok esetében 60-70 kilométer az a távolság, amit még bevállalnak. Hosszú távon azonban főállású, helyi orvosokban kell gondolkodni, mert ez az ideális.


Forrás: KALOhírek


Király Róbert
képviselő megköszönte a jó hírt, majd az ügyeleti szolgálat folyamatosságára kérdezett rá.


Forrás: KALOhírek


A főigazgató rámutatott: ahogy azt már a tájékoztatója elején elmondta, az ügyeleti szolgálattal nincs, és nem is volt gond, ugyanis azt külső szolgáltató látta és látja el a jövőben is, tehát az hétköznap és hétvégén is megoldott. A most megoldott probléma a nappali ellátásban jelentkezett. Dr. Gondos Miklós a képviselő másik kérdésére azt a választ adta: az új kalocsai, főállású gyermekorvos december 1-jei munkába állása nem a végleges megoldás, mellé még kell keresni egy másik gyermekorvost, de most a problémát alapvetően megoldották.  

A főigazgató megköszönte, hogy Szivós Etelka, a kalocsai kórház vezetője hosszú hónapok óta kitartó erőfeszítéseket tesz az orvoshiány pótlására, de rajta kívül is többen, személy szerint ő is ezt teszi.

A kórházvezető végül leszögezte: a szülészettel semmi probléma nem volt, annak működését a gyermekorvos hiány miatt kellett volna felfüggeszteni, de mivel az megoldódott, ez okafogyottá vált, a beutalási körzetben élő nők továbbra is Kalocsán szülhetik meg gyermeküket.

A képviselő-testület ülése Pécsi Viviennek, a szociális bizottság elnökének köszönetnyilvánításával zárult. A képviselő megköszönte a főigazgató és munkatársai erőfeszítéseit és további támogatásukat kérte a Szent Kereszt Kórház szakmai küldetésének teljesítéséhez. 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 11. 25., 08:00
November 12-én tartották a Kamarateremben és a Művelődési Ház első emeletén a Bács-Kiskun megyei Zongoristák XIX. Találkozóját. A két kalocsai kötődésű zenész, a két Szendrei – apja, fia – emlékének tisztelgő eseményre 32 felkészítő tanár nyolcvanhárom növendéke regisztrált, hogy rangos zsűri előtt számot adjon az elmúlt évi fejlődésükről.
2022. 11. 23., 13:47
A nemzetközi szakmai párbeszéd és együttműködés aktív résztvevője a Paks II. Zrt. Munkatársai fontos tevékenységet végeznek a nukleáris ágazat kulcsfontosságú szakmai szervezeteiben, elősegítve a döntés-előkészítést és a hatékony érdekképviseletet. (x)
2022. 11. 23., 07:49
Különös, kiszámíthatatlan korban készülnek életük első nagy megmérettetésére, és választanak irányt életüknek a mai végzősök. Ezért is tartották meg most a szalagavatót a szokásos, év eleji időpont helyett. Most azonban az ünneplésnek volt itt az ideje – a végzős diákok keringőjét videóra is vettük!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 11. 28., 08:51
A szaunázás nem csak arról szól, hogy az ember beül a melegbe, vannak szabályai, amikre érdemes odafigyelni. Még >>>
2022. 11. 27., 18:48
Nem mindegy, melyik gyertyát gyújtod meg a koszorún Még >>>
2022. 11. 26., 10:04
A régimódi krumplis palacsinta egyszerűen elkészíthető, olcsó és finom vacsora. Még >>>
2022. 11. 25., 15:28
A kalocsai nyomozók pár óra alatt megtalálták azt a férfi, aki a gyanú szerint betört egy asszonyhoz. A sértett megzavarta, ezért elszaladt az elkövető. Még >>>
2022. 11. 25., 09:14
Fontos tudni, hogy a rendőrség csak akkor tud hatékonyan fellépni, ha a jogellenes cselekmény a tudomására jut. Még >>>
2022. 11. 24., 13:15
Valótlan tartalmú levelek terjednek az interneten úgy, hogy feladóként rendőri vezetőket jelölnek meg. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK