2022. 01. 28. péntek
Karola, Károly
: 357 Ft   : 321 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Részben megújul Bács-Kiskun talán két leglelakottabb rendőrkapitánysága –Energetikai fejlesztés Kalocsán és Kiskőrösön

Részben megújul Bács-Kiskun talán két leglelakottabb rendőrkapitánysága –Energetikai fejlesztés Kalocsán és Kiskőrösön
Zsiga Ferenc  |  2021. 06. 28., 08:03

Aki évtizedekkel ezelőtt, vagy csak néhány hónapja járt a kalocsai vagy a kiskőrösi rendőrkapitányságon, az megtapasztalhatta, az ott dolgozók mennyire a 21. század elvárásaihoz méltatlan munkakörülmények között dolgoznak évtizedek óta. A helyiségek méretei, berendezésük, a burkolatok leginkább a 70’-es, 80’-as éveket idézik. Ezek sajnos a májusban pályázati forrásból megkezdett energetikai korszerűsítés következtében sem változnak. Ám legalább a több évtizedes lemaradást ezen a területen maguk mögött tudhatják majd a két rendőrkapitánysági épület esetében, amelyek homlokzatai is megújulnak majd. Az energetikai korszerűsítéshez szükséges forrást az EU Környezetvédelmi és Energetikai Programja (KEHOP) biztosítja.

A Kalocsai - és a Kiskőrösi Rendőrkapitányság épületeinek energetikai felújítása az Országos Rendőr-főkapitányság és az Európai Unió támogatásával megvalósuló KEHOP-5.2.2-16-2016-00081 azonosító számú projekt keretében zajlik.

A fentebb említett okok miatt nyilvánvaló, hogy a két rendőrkapitányság épülete energetikai szempontból is korszerűtlen, nem kellően hatékony a fűtési rendszer, a hőszigetelés és a nyílászárók sem felelnek meg a kor követelményeinek, melynek következtében az épületek fenntartási költsége magas.

Mint az ORFK Kommunikációs Szolgálatától megtudtuk, a két rendőrkapitányság épületének energetikai korszerűsítésére közel azonos pályázati forrás áll rendelkezésre: a Kiskőrösi Rendőrkapitányság energetikai korszerűsítésére mintegy 185 millió,. méretében nagyobb Kalocsai Rendőrkapitányság épületére 197,5 millió forint + áfa keretösszeg fordítható.

Forrás: KALOhírek


A Szolgálat tájékoztatása szerint a kivitelezés május 10-én megkezdődött.
A kivitelezővel, a kiskunhalasi székhelyű Modinvest Építőipari – Beruházó - és Kereskedelmi Kft-vel a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság kötött vállalkozási szerződést.

Mint megtudtuk, a korszerűsítés során megtörténik a fűtési rendszer felújítása, a hőszigetelés, a kazánok és a nyílászárók cseréje, az elektromos rendszer, a fényforrások korszerűsítése, és napelemes rendszereket építenek ki. A beruházás eredményeként jelentős megtakarítás várható az épületek fenntartási költségei vonatkozásában, de a két, városképi szempontból is jelentős rendőrségi épület – a szigeteléssel járó utómunkálatoknak köszönhetően – kívülről is esztétikusabb képet mutat majd.

Kalocsán ahomlokzati nyílászárók cseréje a kapcsolódó munkákkal, a padlás utólagos hőszigetelése, a teljes homlokzat utólagos hőszigetelése a kapcsolódó munkákkal valósul meg. Megtörténik továbbá a lábazati hőszigetelési rendszer kialakítása. A legnagyobb ráfordítások egyike az épületgépészet korszerűsítése lesz. Ennek részeként úgynevezett strangszabályzás, radiátor és termoszelepek cseréje történik. Az elektromos hálózat korszerűsítése a kapcsolódó munkákkal magába foglalja a világítás korszerűsítését, a napelemes energiarendszer kialakítását.

Kiskőrösön szinte kottára ugyanezek a korszerűsítési munkák zajlanak, de ott a lapostető miatt a padlásfödém utólagos hő - és vízszigetelése valósul meg, a kapcsolódó munkálatokkal együtt. Természetesen a napelemes energiarendszer kialakítása itt is prioritás.

Mint elmondták, a kivitelezés folyamatban van, a projekt tervezett befejezési határideje mindkét rendőrkapitánysági épület esetében 2022. február eleje.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 28., 08:03
Január 28-án, pénteken a Rákóczi Ferenc utca gallyazási munkálatai folytatódnak. Még >>>
2022. 01. 27., 15:02
A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottsága, az ORFK- Országos Balesetmegelőzési Bizottság kiírása alapján gyermekrajz pályázatot hirdetett „Így közlekedtek ti!” címmel. Még >>>
2022. 01. 27., 14:47
Két pályázó közül az eddigi intézményvezető kapott bizalmat. A kérdésről ma délután zárt ülés keretében döntött a kalocsai önkormányzati képviselő-testület. Még >>>
2022. 01. 27., 11:02
Hál’Isten igény is van rá: évek óta egyre több gyermek születik jánoshalmi családokban. A kivitelezési munkálatok az év elején indultak, várhatóan a következő tanévben már meg is kezdheti működését a két csoportszobás létesítmény. Még >>>
2022. 01. 27., 10:51
A revizorok megjelenésére a hivatali munkaidőn túl is számítani lehet. Még >>>
2022. 01. 27., 10:00
Január 27-én, csütörtökön a Rákóczi Ferenc utca gallyazási munkálataira kerül sor. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK