2022. 01. 21. péntek
Ágnes
: 357 Ft   : 315 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Retro-üdítő és cider-manufaktúra Kalocsán

2016. 07. 05., 10:55

Júniusban röppent fel a hír országos sajtóorgánumokban, hogy újra a boltok polcaira kerül „letűnt korok” hazai üdítő-kedvence, a Gyöngy narancs. Arról viszont nem szóltak a cikkek, hogy e mögött egy kalocsai vállalkozó áll, akinek hosszabb távú elképzelései is vannak „folyóügyek” tekintetében.

A Yellowmill Cider Hungary Zrt-t a Nemzeti Cégtár nyilvántartása szerint 2015-ben alapították, kalocsai székhellyel és fő tevékenységként gyümölcsbor termelésének megjelölésével. Az pusztán a véletlen műve, hogy a társaság vezérigazgatójával, a tizenkét évig Budapesten dolgozó, Kalocsára hazatért Salamon József Attilával azon apropóból beszélgethettünk először, hogy a nevéhez kötődik a hetvenes-nyolcvanas évek egyik legkedveltebb hazai üdítőmárkájának, a Gyöngynek az újraélesztése.

Bár anno nagyapjával rendszeresen járt boltba, amikor a papa a magának szánt egy-két üveg sör mellé mindig meglepte a kis unokát egy palack Gyöngy naranccsal (amely termékcsaládnak a gyártása egyébként a kilencvenes évek elején megszűnt), akkor még bizonyára fogalma sem volt arról, hogy egyszer ő maga fog arról mesélni, miként kerültek Gyöngy márkajelzéssel ellátott palackok ismét a boltok polcaira.

Salamon József Attila
Forrás: Gyöngy Üdítő - Facebook

2016 nyarán ugyanis ez megtörtént. Olyannyira sikeres volt a termék bevezetése, hogy a jelenségre még az országos média is felfigyelt – anélkül, hogy különösebben reklámozták volna, bár nagyon örülnek a megjelenéseknek – meséli Salamon József Attila.

– Egy multinacionális cégnek lejárt a védjegye erre az üdítőre, nekem pedig sikerült megszereznem. Ha pedig így alakult, akkor elkezdtük újragyártani a Gyöngy narancsot. Eddig jók a visszajelzések, jó az íz, szép a termék, természetes narancs-sűrítmény hozzáadásával készül, és tervezzük, hogy két hónapon belül kijövünk a szénsavas őszibarack és citrom ízzel, aztán öt éven belül jöhet az eper, gyömbér, tonik, szőlő és a meggy. A kiszereléseket is bővítenénk. Jelenleg a boltokban megtalálható 1,75-ös palackban gyártunk, de célunk, hogy félliteres és kifejezetten a vendéglátósok megcélozva, klasszikus, zöldpalackos 0,33-as, kisüveges formában is elérhetővé váljon a termék – vázolta a papírforma szerint az egyébként császártöltési üzemből kigördülő Gyöngy üdítő előtt álló éveket Salamon József Attila.


Forrás: Gyöngy Üdítő - Facebook

A Yellowmill Cider Hungary Zrt. vezérigazgatója ezután tért rá, hogy vállalkozásuk miért alakult, és milyen hosszú távú elképzeléseket szeretnének megvalósítani városunkban.

– Ez a vállalkozás azért jött létre, hogy egy cider-manufaktúrát létesítsünk Kalocsán kilenc üzlettársammal együtt. Ez jelenleg a Rokkanttelepen, 150 négyzetméteres területen készül, ahol havi 60 ezer palack cider legyártására leszünk képesek, amelyeket közvetlenül a vendéglátósoknak szeretnénk értékesíteni, hordóban, hogy csapról is árulhassák – mutat rá a hazánkban úttörőnek számító terjesztési módra a vezérigazgató. Hozzátéve, hogy a Hosszú Antal és a Kiss Ernő utca sarkán található, régi rokkanttelepi iskolával szemben készülő üzemben idővel az almás mellett, almás-körtés és almás-epres ízesítésű cidert állítanának elő, amelynek a receptúrái már meg is vannak.

Bár az üzem kialakítása még folyamatban van, Salamon József Attila optimista és bízik abban, hogy szeptember közepére mindennel végeznek, és a szükséges engedélyek kézhezvételét követően el is indulhat a termelés. 

Munkahelyteremtő vállalkozás lesz-e mindaz, amiről eddig olvashatott? Igen!
Salamon József Attila elmondta, hogy azután kezdenek munkatársakat keresni, hogy kulcsrakész állapotban lesz a gyár, és az biztos, hogy kilenc-tízfős legénységre szükségük lesz. Bízzunk a sikerükben és a „köztudottan lassan őrlő engedélyező malmok” felpörgésében – hadd írjunk minél előbb az üzemavató ünnepségről is!


Forrás: Gyöngy Üdítő - Facebook

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 01. 19., 14:00
Indulnak a választási előkészületek. A kampány hivatalosan a február közepén kezdődik, ám az eseményre nem csak a pártoknak és a választóknak, hanem a lebonyolító szerveknek is föl kell készülniük. A kalocsai Választási Iroda felhívást tett közzé a szavazatszámláló bizottságokba való jelentkezésre.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 21., 16:19
Ahogy azt már a kormány bejelentette, az átoltottság további növelése és a járvány újabb hullámai elleni védekezés érdekében február 15-től oltási igazolvánnyá alakul a védettségi igazolvány. Még >>>
2022. 01. 21., 12:10
Ahogy Európában is egyre több tapasztalat gyűlik össze az omikronról, Németország vezető virológusa is korrigálni látszik álláspontját. Szerinte már ki lehet jelenteni, hogy ez a variáns általában kevésbé súlyos megbetegedést okoz, mint elődei. Még >>>
2022. 01. 21., 09:57
2021 májusában a Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ közreműködésével Kalocsa is csatlakozott a Digitális Jólét Programhoz, melynek célja az volt, hogy a kalocsai önkormányzat területén minél magasabb szintű okos városfejlesztések valósulhassanak meg - írja dr. Filvig Géza közösségi bejegyzésében. Még >>>
2022. 01. 21., 09:16
Várhatóan 2022. 01. 26-ig a Tomori Pál utca gallyazási munkálatai folytatódnak. Még >>>
2022. 01. 20., 18:02
Gyopáros Alpár kormánybiztos úr már második alkalommal érkezett körzetünkbe annak érdekében, hogy a vezetése alatt álló Magyar Falu Programról személyesen tájékoztassa településeink polgármestereit. Még >>>
2022. 01. 20., 09:36
Az utóbbi hat évből négyben hullott hó a világ legnagyobb sivatagában, de 2017. előtt 1979. óta nem volt ilyen. Nálunk a meteorológusok cudar hidegre figyelmeztetnek. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés