2022. 01. 19. szerda
Márió, Sára
: 356 Ft   : 314 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Roma közmeghallgatás volt Kalocsán – Jó az együttműködés a város és a cigány önkormányzat közt

Illés György Cinó  |  2020. 10. 22., 15:27

A Kalocsai Roma Nemzetiségi Önkormányzat (RNÖ) 2020. évi közmeghallgatását múlt pénteken, október 16-án délután öt órai kezdettel tartották meg a kalocsai Roma Közösségi Házban, a járványügyi óvintézkedések betartásával. A mintegy jó tucatnyi érdeklődő jelenlétében megtartott fórumon a helyi RNÖ elnöke, Sztojka István ismertette az idén végzett munkájukat, és arról is beszélt, hogy a várossal a cigány önkormányzat együttműködése jó. Ezt megerősítette a pulpituson mellette helyet foglaló dr. Filvig Géza polgármester is, aki egy pályázati lehetőségről is tájékoztatott, és arról is biztosította a megjelenteket, hogy a város részéről minden lehetséges segítséget megadnak az RNÖ munkájához, nyitottak kezdeményezéseikre.

Sztojka István elnök a megjelentek köszöntése után, a 2020. évben végzett tevékenységünkről szóló beszámolója keretében elmondta, hogy a pandémia miatt a tervezett programok és képzések csak részben valósulhattak meg.

Sikeres volt ugyanakkor a szeptemberben a városi sporttelepen megrendezett roma családi nap, amelyen mintegy négyszázan vettek részt. A rendezvény sikeréhez a Máltai Szeretetszolgálat Kalocsai csoportja főzéssel járult hozzá, a gyerekek légvárban hancúrozhattak, volt vattacukros és koncertek szórakoztatták az egybegyűlteket.

Elhangzott, hogy az RNÖ és a Pannon Oktatási Központ, valamint a Kalo-Work Kft. együttműködésének eredményeképpen Kalocsán a Művelődési Központ és Könyvtár sétálóutcai épületében, az egykori Tiszti Klubban elindult a kétéves, érettségivel záruló esti képzés, és hamarosan elindul a Roma Közösségi Házban az 5-6-7-8. osztály megszerzésére irányuló tanfolyam is.

Sztojka István tájékoztatta a hallgatóságot arról a sajnálatos tényről is, hogy a Bács-Kiskun Megyei Cigány Önkormányzat feloszlatta önmagát.
Erről szóló, korábbi írásunkban beszámoltunk arról is, hogy a leköszönő megyei elnök szerint a történtek fő oka és előzménye az volt, hogy Agócs János országos Firosz tisztségviselő tévesen adott olyan tájékoztatást a helyi önkormányzatok vezetőinek, hogy a koronavírus-járvány miatt minden cigány családnak több ezer forint értékű higiéniai cikk és élelmiszersegély jár, amit sokan készpénznek vettek, és ilyen célú költekezésbe kezdtek – szabálytalanul, emiatt eladósítva önkormányzataikat.

E részletekre azonban a kalocsai elnök nem tért ki. A közmeghallgatás után kérdésünkre válaszolva azonban elmondta, hogy

A FEDEZET NÉLKÜLI KÖLTEKEZÉS ÉS AZ EMIATTI ELADÓSODÁS A KALOCSAI RNÖ-T NEM ÉRÉINTI.

Sztojka István portálunknak elmondta: ők is értesültek az állítólagos segélyezési lehetőségről, ám nem kezdtek ilyen segélyeket folyósítani, fölismervén, hogy ezt csak szabálytalan forrásfelhasználással tudnák megtenni, aminek súlyos következményei lehetnek.

Egri András nemzetiségi önkormányzati képviselő a soron következő véradó alkalom népszerűsítésére szólt hozzá. A véradást november 23-án délelőtt 10 és 13 óra közt tartják a Roma Közösségi Házban.

Képgaléria megtekintése (10 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György / KALOhírek


Filvig Géza: Kiváló az együttműködés az RNÖ-vel

Az elnöki beszámoló után a dr. Kiss Csaba jegyző kíséretével érkezett Filvig Géza polgármester beszámolt az elmúlt egy év eseményeiről, ismertette azon intézkedéseket, amelyek a cigányság lakosságot fokozottan érintik, aktualitásként pedig a szociális tűzifa igénylésének megkezdésére hívta föl a figyelmet.

A polgármester hangsúlyozta, hogy

Ő MAGA ÉS A VÁROSVEZETŐSÉG IS RENDKÍVÜL JÓ KAPCSOLATOT ÁPOL A ROMA NEMZETISÉGI ÖNKORMÁNYZATTAL.

Egyből ismertette is az együttműködés egy remek terepét, ugyanis a "Szociális városrehabilitáció Kalocsán" című pályázat lehetőségéről is tájékoztatott, amelyre szeretne jelentkezni az önkormányzat, és abban a kalocsai romáknak is fontos szerephez juthat.

Szociális parcellától a szemétdombokon át a bérlakásokig

A közmeghallgatás végén kérdések hangzottak el a hallgatóság részéről, amelyek közül több a szociális lakáshoz jutás lehetőségeiről, illetve a lakások használatának anomáliáiról szóltak. Gyakran ugyanis jogosultak nem jutnak fedélhez amiatt, mert a szabályozás elégtelensége miatt kevésbé rászorultak, esetenként méltatlanok jogilag alig elmozdítható módon veszik igénybe a rendelkezésre álló szerény lakásállományt.

Filvig Géza válaszában elmondta, hogy a jelenség ismert a városvezetés előtt, annak megoldásán rendszer szinten is dolgoznak, a kirívó rossz példákkal kapcsolatban pedig az esetek bejelentését kérte, és azt ígérte, hogy a renitens, a lakásokat lepusztító, számláit nem fizető lakókkal szemben el fognak járni. Emlékeztetett a Vigadó-sor 22 szám alatti társasház esetére, amelynek ő volt a felelőse alpolgármesterként, Másrészt azt is megígérte, hogy senkit sem fognak fedél nélkül hagyni, a méltányolható kéréseknek minden lehetőség szerint eleget tesznek majd.

Képgaléria megtekintése (10 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György / KALOhírek


Kérdés irányult a közterületi állapotokra, az illegális szemétlerakókra is, amely probléma folyamatos megoldás alatt áll, azonban sajnos folyamatosan újra is termelődik. Ezen a közterület rendezésére jelenleg is készülő tervek megvalósítása javíthat majd – derült ki a polgármester válaszából, amihez Sztojka István azt tette hozzá, megszervezés alatt áll az RNÖ koordinálásában az utcabizalmi hálózat kiépítése, amely a roma önkormányzat kezébe ad majd eszközt a renitensek megfékezésére. Az utcabizalmi hálózat összefogásával Soltész Istvánt bízzák majd meg.

Soltész egyébként maga is felszólalt a közmeghallgatáson, ahol egyebek mellett arról is beszélt, hogy a városi önkormányzat együttműködésével, segítségével szociális termőföld-használati programot kellene kidolgozni, amelyet elképzelései szerint közösségi munkával lehetne bevetni, illetve elvégezni a megelőző talajmunkálatokat, és a jelentkező roma családok végeznék a nagy kézimunkaigényű munkálatokat.

Filvig Géza erre elmondta, hogy a városnak eleve kevés földterület áll a rendelkezésére, de elvi lehetőség volna ilyen program indítására, azonban ennek koordinálását a város nem tudja fölvállalni.
Amennyiben viszont egy kidolgozott program mentén kitűzött célokhoz, konkrét segítséget kérne az RNÖ, vagy a cigányság más szervezete, akkor megvizsgálnák, hogy miben, és hogyan tudnak hozzájárulni annak sikeréhez.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 01. 14., 09:01
A beruházás során egy 5.300 négyzetméteres csarnok létesül, melyben egy 1600 négyzetméteres üzem és gyártórész, egy 3700 négyzetméteres logisztikai raktár, valamint egy 500 négyzetméteres irodarész kerül kialakításra. A kivitelezési munkálatok heteken belül indulnak és a tervek szerint 2023 júniusában fejeződnek be.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 19., 13:11
Kiszli Vandának, az Atomerőmű Sportegyesület kajakosának neve is felkerült a magyar kajak-kenu sport örökös bajnokainak márványtáblájára – tájékoztatott az egyesület. Még >>>
2022. 01. 19., 10:43
Online kérdőíves kutatás keretében kérdezik a kalocsai ifjúságot. Most mondjátok, srácok, lányok! Még >>>
2022. 01. 19., 07:37
A Kalocsa Vagyon Kft. munkatársai a mai napon is folytatják a vegetációs időszakra ütemezett fagondozásokat. Még >>>
2022. 01. 18., 19:06
Főképp az ország északi, északnyugati részén okozott károkat a viharos szél. Folyamatosan csörögtek a Katasztrófavédelem telefonjai. Még >>>
2022. 01. 18., 18:11
Ez a szám még tovább nőhet, az adatok ugyanis még nem tartalmazzák a decemberi bér- és járulékadatokat. Még >>>
2022. 01. 18., 14:00

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés