2024. 05. 22. szerda
Júlia, Rita
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Roma közmeghallgatás volt Kalocsán – Jó az együttműködés a város és a cigány önkormányzat közt

Illés György Cinó  |  2020. 10. 22., 15:27

A Kalocsai Roma Nemzetiségi Önkormányzat (RNÖ) 2020. évi közmeghallgatását múlt pénteken, október 16-án délután öt órai kezdettel tartották meg a kalocsai Roma Közösségi Házban, a járványügyi óvintézkedések betartásával. A mintegy jó tucatnyi érdeklődő jelenlétében megtartott fórumon a helyi RNÖ elnöke, Sztojka István ismertette az idén végzett munkájukat, és arról is beszélt, hogy a várossal a cigány önkormányzat együttműködése jó. Ezt megerősítette a pulpituson mellette helyet foglaló dr. Filvig Géza polgármester is, aki egy pályázati lehetőségről is tájékoztatott, és arról is biztosította a megjelenteket, hogy a város részéről minden lehetséges segítséget megadnak az RNÖ munkájához, nyitottak kezdeményezéseikre.

Sztojka István elnök a megjelentek köszöntése után, a 2020. évben végzett tevékenységünkről szóló beszámolója keretében elmondta, hogy a pandémia miatt a tervezett programok és képzések csak részben valósulhattak meg.

Sikeres volt ugyanakkor a szeptemberben a városi sporttelepen megrendezett roma családi nap, amelyen mintegy négyszázan vettek részt. A rendezvény sikeréhez a Máltai Szeretetszolgálat Kalocsai csoportja főzéssel járult hozzá, a gyerekek légvárban hancúrozhattak, volt vattacukros és koncertek szórakoztatták az egybegyűlteket.

Elhangzott, hogy az RNÖ és a Pannon Oktatási Központ, valamint a Kalo-Work Kft. együttműködésének eredményeképpen Kalocsán a Művelődési Központ és Könyvtár sétálóutcai épületében, az egykori Tiszti Klubban elindult a kétéves, érettségivel záruló esti képzés, és hamarosan elindul a Roma Közösségi Házban az 5-6-7-8. osztály megszerzésére irányuló tanfolyam is.

Sztojka István tájékoztatta a hallgatóságot arról a sajnálatos tényről is, hogy a Bács-Kiskun Megyei Cigány Önkormányzat feloszlatta önmagát.
Erről szóló, korábbi írásunkban beszámoltunk arról is, hogy a leköszönő megyei elnök szerint a történtek fő oka és előzménye az volt, hogy Agócs János országos Firosz tisztségviselő tévesen adott olyan tájékoztatást a helyi önkormányzatok vezetőinek, hogy a koronavírus-járvány miatt minden cigány családnak több ezer forint értékű higiéniai cikk és élelmiszersegély jár, amit sokan készpénznek vettek, és ilyen célú költekezésbe kezdtek – szabálytalanul, emiatt eladósítva önkormányzataikat.

E részletekre azonban a kalocsai elnök nem tért ki. A közmeghallgatás után kérdésünkre válaszolva azonban elmondta, hogy

A FEDEZET NÉLKÜLI KÖLTEKEZÉS ÉS AZ EMIATTI ELADÓSODÁS A KALOCSAI RNÖ-T NEM ÉRÉINTI.

Sztojka István portálunknak elmondta: ők is értesültek az állítólagos segélyezési lehetőségről, ám nem kezdtek ilyen segélyeket folyósítani, fölismervén, hogy ezt csak szabálytalan forrásfelhasználással tudnák megtenni, aminek súlyos következményei lehetnek.

Egri András nemzetiségi önkormányzati képviselő a soron következő véradó alkalom népszerűsítésére szólt hozzá. A véradást november 23-án délelőtt 10 és 13 óra közt tartják a Roma Közösségi Házban.

Képgaléria megtekintése (10 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György / KALOhírek


Filvig Géza: Kiváló az együttműködés az RNÖ-vel

Az elnöki beszámoló után a dr. Kiss Csaba jegyző kíséretével érkezett Filvig Géza polgármester beszámolt az elmúlt egy év eseményeiről, ismertette azon intézkedéseket, amelyek a cigányság lakosságot fokozottan érintik, aktualitásként pedig a szociális tűzifa igénylésének megkezdésére hívta föl a figyelmet.

A polgármester hangsúlyozta, hogy

Ő MAGA ÉS A VÁROSVEZETŐSÉG IS RENDKÍVÜL JÓ KAPCSOLATOT ÁPOL A ROMA NEMZETISÉGI ÖNKORMÁNYZATTAL.

Egyből ismertette is az együttműködés egy remek terepét, ugyanis a "Szociális városrehabilitáció Kalocsán" című pályázat lehetőségéről is tájékoztatott, amelyre szeretne jelentkezni az önkormányzat, és abban a kalocsai romáknak is fontos szerephez juthat.

Szociális parcellától a szemétdombokon át a bérlakásokig

A közmeghallgatás végén kérdések hangzottak el a hallgatóság részéről, amelyek közül több a szociális lakáshoz jutás lehetőségeiről, illetve a lakások használatának anomáliáiról szóltak. Gyakran ugyanis jogosultak nem jutnak fedélhez amiatt, mert a szabályozás elégtelensége miatt kevésbé rászorultak, esetenként méltatlanok jogilag alig elmozdítható módon veszik igénybe a rendelkezésre álló szerény lakásállományt.

Filvig Géza válaszában elmondta, hogy a jelenség ismert a városvezetés előtt, annak megoldásán rendszer szinten is dolgoznak, a kirívó rossz példákkal kapcsolatban pedig az esetek bejelentését kérte, és azt ígérte, hogy a renitens, a lakásokat lepusztító, számláit nem fizető lakókkal szemben el fognak járni. Emlékeztetett a Vigadó-sor 22 szám alatti társasház esetére, amelynek ő volt a felelőse alpolgármesterként, Másrészt azt is megígérte, hogy senkit sem fognak fedél nélkül hagyni, a méltányolható kéréseknek minden lehetőség szerint eleget tesznek majd.

Képgaléria megtekintése (10 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György / KALOhírek


Kérdés irányult a közterületi állapotokra, az illegális szemétlerakókra is, amely probléma folyamatos megoldás alatt áll, azonban sajnos folyamatosan újra is termelődik. Ezen a közterület rendezésére jelenleg is készülő tervek megvalósítása javíthat majd – derült ki a polgármester válaszából, amihez Sztojka István azt tette hozzá, megszervezés alatt áll az RNÖ koordinálásában az utcabizalmi hálózat kiépítése, amely a roma önkormányzat kezébe ad majd eszközt a renitensek megfékezésére. Az utcabizalmi hálózat összefogásával Soltész Istvánt bízzák majd meg.

Soltész egyébként maga is felszólalt a közmeghallgatáson, ahol egyebek mellett arról is beszélt, hogy a városi önkormányzat együttműködésével, segítségével szociális termőföld-használati programot kellene kidolgozni, amelyet elképzelései szerint közösségi munkával lehetne bevetni, illetve elvégezni a megelőző talajmunkálatokat, és a jelentkező roma családok végeznék a nagy kézimunkaigényű munkálatokat.

Filvig Géza erre elmondta, hogy a városnak eleve kevés földterület áll a rendelkezésére, de elvi lehetőség volna ilyen program indítására, azonban ennek koordinálását a város nem tudja fölvállalni.
Amennyiben viszont egy kidolgozott program mentén kitűzött célokhoz, konkrét segítséget kérne az RNÖ, vagy a cigányság más szervezete, akkor megvizsgálnák, hogy miben, és hogyan tudnak hozzájárulni annak sikeréhez.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 21., 10:49
A nukleáris iparra jellemző biztonságtudatosság az építést ugyanúgy jellemzi, mint a működtetést, ennek szellemében épül Pakson a két új blokk is. A reaktortartály például a teljes gyártási folyamat során hozzávetőleg hétszáz minőségellenőrzésen esik át. (x)
2024. 05. 20., 12:57
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2024. május 23-án, csütörtökön 18:30 óráról a Kalocsai Színházban lakossági fórumot tart. Az est házigazdája dr. Filvig Géza polgármester és Font Sándor országgyűlési képviselő lesz. Kapunyitás 17:30 órától, helyfoglalás a szabad helyek függvényében.
2024. 05. 20., 08:52
Május 12-én, vasárnap a már bajnok Decs otthonában ültek asztalhoz a Kalocsai Sakk Klub versenyzői a 2023/2024-es bajnoki évad utolsó fordulójában, ahol 10-2-es vereséget szenvedtek az Asztalos csoport NB II-es csapatbajnoki találkozóján. A dr. Czibulka Zoltán vezette mieink ezzel csoportjuk 9. helyén végeztek, ám minden bizonnyal prolongálják NBII-es tagságukat a tízcsapatos csoportban a jövőben is.
2024. 05. 18., 10:25
Dr. Tóth Roland alaposan beleállt Bolvári Ferdinándba, ugyanis szerinte nem csak a pártok használják ugródeszkának az álfüggetlen és álcivil polgármesterjelöltet, ő is ugródeszkának használja a pártokat. A képviselőjelölt szerint úgy tűnik, bármi áron összefogna lassan bárkivel, hogy polgármester lehessen, most éppen a Tisza Párt kegyeit keresi.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 22., 14:09
A díjköteles útszakaszokat - 91 fuvar során - a kamerás ellenőrző rendszer kijátszásával vette igénybe. Még >>>
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>
2024. 05. 21., 08:48
A ma délelőtt 10 órára meghirdetett bábszínház technikai okok miatt elmarad. Még >>>
2024. 05. 20., 08:50
A tényeket a társaság nem vitatta, hanem lemondva fellebbezési jogáról, több mint 7 millió forint adót fizetett be az állami költségvetésbe. Még >>>
2024. 05. 20., 08:48
A 14 éves fiú jobb kezéhez egy kést nyomott, miközben ráfogott a bal kezében tartott telefonjára. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK