2022. 05. 23. hétfő
Dezső
: 383 Ft   : 359 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Szakmák éjszakája 2018 Kalocsa - Karnyújtásnyira van a korszerű képzés és tudás

Zsiga Ferenc  |  2018. 04. 14., 09:06

„Próbáld ki, csináld meg, ismerd meg !” - ezzel a mottóval, de minden korábbinál profibb szervezéssel, immár harmadik alkalommal tartották meg a Szakmák éjszakáját április 13-án 18-22 óra között, Kalocsán a Bajai SzC Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma, valamint az ugyancsak kalocsai Bajai SzC Kossuth Zsuzsanna Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája intézmények Martinovics utcai gyakorlati oktatóhelyein. Ha figyelembe vesszük azt a tudományos előrejelzést, hogy az élményszerű, a XXI. századi elvárásoknak megfelelő oktatásé a jövő, akkor jó szívvel állíthatjuk: a Dózsa és a Kossuth ebben TOP-on van. Élményből bőven akadt, ráadásul a legújabb technológia oktatására alkalmas élvonalbeli berendezések is várták a pályaválasztás előtt álló diákokat és a pályakorrekcióra készülő munkavállalókat.

Szemet-lelket gyönyörködtető volt, hogy az interaktív, szakmakipróbáló programokra, előadásokra, bemutatókra nagyon sok diák mindkét szülőjével érkezett, de például Hajósról több mint 100 (!) tanuló tanáraik kíséretében felszabadultan, de mégis fegyelmezetten ismerkedett a két szakképző középiskola kínálta lehetőségekkel.

Fekete Antal, a Dózsa középiskola igazgatója arról tájékoztatta portálunkat: a családi szabadidős programnak is beillő eseményen elsősorban az általános iskola befejezése, illetve a pályaválasztás előtt állók kaptak áttekintő képet, hogy

könnyebben és megalapozottabban tudjanak dönteni leendő szakmájukról, a továbbtanulás irányáról.

Mindez játékos formában történt, hitelességét pedig az adta, hogy az iskola tanárai, tanulói is segítették a személyes, élményszerű tapasztalatszerzést.

Képgaléria megtekintése (19 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Az igazgató külön is kiemelte Balogh Gáborné tagintézményvezető-helyettes, Revák Katalin, az iskola műszaki vezetője, Katona Ferenc gyakorlati oktatásvezető, Kovács Krisztián és Baksa László szakmai munkaközösség vezető munkáját, akiknek a nagyszabású, százakat vonzó rendezvény megszervezésében és lebonyolításában fontos szerep jutott. Ugyanakkor az iskola szinte valamennyi tanára személyesen is közreműködött saját szakterülete népszerűsítésében.

A profi szervezést mi sem bizonyítja jobban, hogy a látogatók tájékozódásának segítésére kis térképet szerkesztettek, bejelölve azokat az útvonalakat, amelyek a főbejárattól a CNC, 3D nyomtató, a legújabb 3D mérőgéptől a pékeken és cukrászokon, pénzügyeseken, hegesztő szimulátoron át a szépészeti szakmák, a gyakorlati helyeket biztosító cégek, mint például az EMIKA bemutató helyiségéig tartottak.

És akkor még ott volt a rendőrség, a honvédség pályaorientációs toborzója, az iskola rendvédelmi tagozatos diákjainak segítségével megszervezett lövészet és önvédelmi bemutató, hogy a sor a forgácsoló és a lakatos műhely kreatív feladataival záródjon.

Képgaléria megtekintése (19 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A Dózsa külön weboldalt is szerkesztett az alkalomra, ami

önmagában képet ad az intézményben folyó informatikai képzés magas színvonaláról.

A www.szakmakejszakaja.dozsakalocsa.hu linkre utólag is érdemes rákattintani, ugyanis azon korosztályonként, fiataloktól a felnőttekig mindenki láthatja, hogy az iskolában mi mindent oktatnak.

A Bajai SZC Kossuth Zsuzsanna Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája kulturális programmal is színesített bemutatkozása szintén azt bizonyította: kevés izgalmasabb dolog van annál, mint a felfedezés öröme. A szakgimnázium egészségügyi képzése iránt érdeklődőket az iskolai tanárai, tanulói mellett számos szemléltető eszköz is segítette a pályaválasztásban.

Képgaléria megtekintése (19 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A szakgimnázium vendéglátóipari ágazatának, a szakközépiskola pincér és szakács képzésének bemutatkozása már csak azért is sikerre volt ítélve, mert a vendégek a tanulók által, oktatóik felügyelete mellett készített finom koktélokat és ételeket is megkóstolhatták. Az érdeklődők bekötött szemmel tesztelhették, hogy a megízlelt gyümölcskoktél milyen gyümölcsöket tartalmaz.

Képgaléria megtekintése (19 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A Kossuth részletes képzési lehetőségeiről a www.kossuth-kalocsa.hu/ weboldalon érdemes tájékozódni.

Képgaléria megtekintése (19 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Bekéné Deutsch Ágnes, a Kossuth igazgatója úgy vélte: a szavak mellett a helyszínen készült fotók is beszédesek lesznek mindarról, amit Baranyiné Hellényi Viktória szakmai tagintézményvezető-helyettes és munkatársai erre az intézmény életében is fontos napra megszerveztek.

Mint megtudtuk, a Dózsa középiskola

a megyében is kiemelkedő számú szponzort verbuvált


annak érdekében, hogy az idei szakmák éjszakája minél magasabb színvonalon megvalósulhasson.

A Szakmák Éjszakájára Virág Tibor is ellátogatott. A Bajai Szakképzési Centrum főigazgatója emlékeztetett arra: a hat bajai és kalocsai tagintézmény fejlesztésére elnyert 449 millió forint GINOP pályázati forrásból kiemelten fejleszti kalocsai tagintézményeit a Szakképzési Centrum. A Dózsában elért eredményekre figyelemmel a digitális alkotóműhely, a robottechnológia oktatása feltételeinek megteremtése a hangsúlyos cél, de kollégiumfejlesztésre, közösségi terek kialakítására is több tízmillió forintot fordítanak, hogy a diákok a lehető legkorszerűbb berendezések segítségével, otthonos környezetben szerezhessenek magas szintű szakmai tudást és képesítést.

A pályázati forrásból tanárok továbbképzésére, diákközösségi programokra is jelentős összeget fordítanak, így a Dózsában és a Kossuthban már a 2018/2019-es tanév, még korszerűbb oktatási feltételekkel indulhat.

Képgaléria megtekintése (19 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A rendezvény helyszíneit végig járva úgy gondoljuk: könnyen lehet, hogy sok Kalocsa környéki vagy távolabbi településen élő fiatalnak az idei Szakmák éjszakája segítette meghozni az életre szóló döntést. Egyesekben talán most érlelődött meg az elhatározás, hogy a sok lehetséges szakmai életút közül melyiken induljon, milyen szakmát válasszon, az ehhez szükséges ismereteket melyik intézményben tanulja. Aki itt járt, még szerencsés is, hiszen számára földrajzi értelemben is szinte

karnyújtásnyira van mindaz a korszerű képzési lehetőség és tudás, amit a két kalocsai szakképző intézményben sajátítathat el,


hogy szakmai előmeneteléhez később is jó alapokkal rendelkezzen majd.

Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 05. 18., 07:59
Hatalmas tömeget vonzott május 14-én, szombaton az Érsekkertben megtartott veterán járművek találkozója, a „bőregértől” az amerikai országúti cirkálóig mindenféle gépcsodát láthatott az érdeklődő közönség.
2022. 05. 16., 08:03
Két év kényszerszünet után ebben a tanévben végre újra a hagyományos keretek között rendezhette ballagási ünnepségét a Kalocsai Szent István Gimnázium is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 05. 23., 10:20
A 70 éves doktornő pénzért állított ki hivatalos igazolást a sóoldatot kapó betegeknek, így megkaphatták a védettségi igazolványt. Még >>>
2022. 05. 22., 19:07
Nyárias, de változékony idő lesz a jövő héten. Még >>>
2022. 05. 22., 10:15
Belgiumban három majomhimlő által fertőzött embert vettek nyilvántartásba. Emellett már Spanyolországban, az Egyesült Királyságban, Portugáliában, Olaszországban, Svédországban, Franciaországban, sőt a szomszédos Szlovákiában és Ausztriában is megjelent a vírus. Még >>>
2022. 05. 21., 11:34
A 49 éves férfi elkövető élettársa az eladás során működött közre, neki fizették a vételárat. Még >>>
2022. 05. 20., 17:11
GyIÖK: Sajnos Alee lebetegedett, ezért este az USNK duó fog koncertet tartani a Csilás Parkban. Még >>>
2022. 05. 20., 13:16
Két megkülönböztető jelzést használó rendőrautó ütközött össze az 5301-es úton, Kiskőrösnél. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés