2023. 09. 24.
Gellért, Mercédesz
: 387 Ft   : 363 Ft Benzin: 641.8 Ft/l   Dízel: 646.0 Ft/l   Írjon nekünk

Kalocsára is megérkezett a Magyar Zarándokút

Illés György Cinó  |  2023. 04. 27., 13:52

Tudta, hogy a Magyar Zarándokút ötletgazdája is kalocsai születésű, és városunk már a kezdetektől – akkor még Török Ferenc polgármester szerepvállalása mellett – bekapcsolódott a Zarándokút mozgalmában? Mi szombat délután tudtuk meg a kalocsai városházán, amikor dr. Filvig Géza polgármester fogadta az Esztergomtól Bajáig vezető zarándokút-szakaszt teljesítő csapatot, akik előző éjszakai szállásukról, Szelidről a szombati zarándokszállásra, Fajszra vezető útjukon városunkban tartottak rövid pihenőt.

A zarándokok érkezéséről már előzetesen is tájékoztattuk olvasóinkat, általánosságban ismertetve a Magyar Zarándokúttal kapcsolatos tudnivalókról.

A Magyar Zarándokút útvonalán végighaladó, nyolcfős „kemény maghoz” hosszabb rövidebb szakaszokra csatlakozókkal együtt mintegy húszfős társaságot szombat délután egy órakor fogadta dr. Filvig Géza polgármester a Városházán, ahol frissítőkkel, szendviccsel, üdítőitallal várták az érkezőket.

Képgaléria megtekintése (21 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


A zarándokokat a Városháza kapujában köszöntő polgármester röviden bemutatta Kalocsát, és ismertette a frissebb eredményeinket és kihívásainkat, illetve a jövőre várhatóan átadásra kerülő új Duna-hídhoz kapcsolódó reményeinket, tekintettel arra, hogy az által Kalocsa az autópálya-hálózattól mindössze 10 kilométerre lesz. Az egyik zarándok kérdésére válaszolva a polgármester elmondta: a híd egy év múlva már készen lesz, és a használatbavételi engedélyeztetés után a közlekedők rendelkezésre áll majd, ami nagy előrelépés lesz térségünk számára.

Filvig Géza megkérdezte a zarándokokat, hogy ki az, aki még nem járt Kalocsán – egy ilyen sem volt a csoportban. Sőt, élénk beszélgetés bontakozott ki a kalocsai emlékekkel, élményekkel kapcsolatban.

Képgaléria megtekintése (21 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


Amint az egyik zarándok fölidézte: a Magyar Zarándokút mozgalmának kezdeményezője is kalocsai származású, aki az akkori polgármesterben, Török Ferencben kiváló partnerre talált. Ennek nyomát őrzi az a zarándokút mellé állított Szent Jakab-kagyló szobor is, amely mellett történetesen a most érkezők is elhaladtak, és örömmel fedezték fel azt a Kossuth Lajos utcában a Hunyadi Kollégium sarkánál.

A zarándokcsoport mintegy fél órát töltött Kalocsán, miközben begyűjtötték a zarándoknaplóba az állomásokon esedékes pecsétet és polgármesteri aláírást, majd a Sétálóutcán és a főutcán a Schöffer-toronyig haladva, majd az 51-esen jobbra fordulva elhagyták a várost, hogy a következő éjszakát Fajszon töltve vasárnap délután Baján fejezzék be a zarándokutuk ezen szakaszát.

Amint Kardosné Gyurkó Katalintól, a Nagycsaládosok Országos egyesülete (NOE) elnöke a zarándoklat soros vezetőjétől megtudtuk, a zarándokút útvonala is szimbolikus, az ugyanis egy K-Ny-i és egy É-D-i útszakasszal karolja át hazánkat, a térképen egy keresztet formázva. Ezek közül most az Esztergomtól Bajáig vezető szakaszt teljesítették.

A zarándokok végül egy búcsú csoportkép után továbbindultak városunkból Fajszra. Egy szakaszon Filvig Géza polgármester is elkísérte őket, aki erre az időre a zászlóvivő szerepét is átvállalta.

Képgaléria megtekintése (21 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 22., 11:40
Érdemes volt kilátogatni szeptember első szombatján a kalocsai reptérre, ahol látványos tűzijátékkal nyíló esti futás, repülési lehetőség és ingyenes egészségügyi vizsgálatok is várták az érdeklődőket az Aero Club Foktő-Kalocsa rendezvényén.
2023. 09. 22., 11:35
Roma zenei előadókkal, népviseleti és néptáncbemutatóval várják az érdeklődőket!
2023-09-18 14:13:38
Első kézből kaptak információt a településvezetők a Paks II. beruházás előrehaladásáról, fontos mérföldköveiről a Közép-Duna Menti Fejlesztési Tanács fórumain. A hatállomásos tájékoztatósorozatra 99 település polgármesterei kaptak meghívást. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 09. 24., 16:11
A javaslat szerint jövő év márciusától ismét nő az érintetti kör, pontosan 83889 egészségügyi szakdolgozó bére, de már differenciáltan. Még >>>
2023. 09. 23., 20:04
A Zöldfa utcai óvodában péntek délelőtt tartották a díjátadót. Még >>>
2023. 09. 23., 11:16
A válasz röviden és tömören: igen, öntözzünk. De ha megállunk e túlegyszerűsített válasznál, és ész nélkül locsolunk, nagyobb bajt okozunk, mint amit a szárazság eredményezne! Még >>>
2023. 09. 22., 11:06
Kezdő vagy, de egyelőre kerülnéd a termeket? Egy hosszabb kihagyás után térnél vissza az edzéshez, és előtte alapoznál otthon egy kicsit? Esetleg kizárólag otthoni edzésben gondolkodsz, és a lehetőségekhez mérten szeretnéd magadból kihozni a maximumot? Segítünk megtenni az első lépést! :) Még >>>
2023. 09. 22., 10:50
A héten diagnosztizált esetekkel a 2023. évben nyilvántartott nyugat-nílusi láz megbetegedések száma 25-re nőtt. Még >>>
2023. 09. 21., 15:17
Egy csengődi asszony görög hatósági jelzést szerelt fel autójára, amit a közelmúltban vásárolt. A történtek vizsgálatát a Kiskőrösi Rendőrkapitányság befejezte. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK