2024. 06. 15. szombat
Jolán, Vid
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Terítéken a város 2020. évi bűnügyi-közbiztonsági helyzete – Mayer József rendőrkapitány beszámolóját egyhangúlag elfogadták

Terítéken a város 2020. évi bűnügyi-közbiztonsági helyzete – Mayer József rendőrkapitány beszámolóját egyhangúlag elfogadták
Zsiga Ferenc  |  2021. 11. 22., 14:52

A városi képviselő-testület november 18-i ülésén izgalmas részletek is kiderültek Mayer József rendőr ezredes, a Kalocsai Rendőrkapitányság vezetője 2020. évet értékelő beszámolójából. Miközben a járás rendőri vezetője Kalocsa város bűnügyi, közrend és közbiztonsági helyzetének 2020. évi alakulását értékelte, a következő időszakra kitűzött feladatokról adott áttekintést, a helyben regisztrált adatokat a megye egész területére vonatkozókkal is összehasonlította. Mint kiderült, a rendőrkapitányság személyi állománya tavaly is bizonyította elhivatottságát, szakmai rátermettségét, amit a pandémia és a migrációs nyomás még inkább próbára tett. Talán ennek köszönhető, hogy egyes területeken a korábban ígéretesen csökkenő trend most stagnált, vagy ellenkező előjelet vett. Mint emlékezetes, a tavaly szeptember 18-án tartott beszámoló idején mind a képviselő-testület tagjai, mind a hallgatóság maszkban vett részt az ülésen, amely ezúttal nem volt kötelező. Sajnos a helyzet megváltozott, azóta újra kötelező a maszk használata.

Elöljáróban már most elmondjuk: a tényszerű, lényegre törő prezentáció végén Mayer József rendőrkapitány megköszönte az önkormányzat, a kapcsolódó szakterületeken dolgozó szervezetek, szakemberek együttműködését és munkáját. A képviselőtestület tagjai ellenszavazat és tartózkodás nélkül, egyhangúlag elfogadták az alapos, visszatekintő és összehasonlító adatokban bővelkedő beszámolót. Dr. Filvig Géza polgármester elismerését fejezte ki a Kalocsai Rendőrkapitányság teljes személyi állományának a tavalyi évben végzett munkáért.

Mayer József kivetítőn is jól követhető prezentációja első részében a közbiztonsági helyzetet értékelte, ezen belül is a bűnügyi helyzetet mutatta be.

Mint minden ilyen és hasonló beszámoló alkalmával, most is azzal szembesültünk, hogy egyre fogy Kalocsa lakosságának a száma,

AZ ÉRTÉKELT IDŐSZAKBAN 15.085 ÁLLANDÓ LAKCÍMMEL RENDELKEZŐ LAKOSA VOLT A VÁROSNAK.

Kalocsa földrajzi fekvéséből, járásközponti szerepéből következő adottságok részletezésénél elhangzott: a város területén halad át az 51-es számú főút, amelyen a forgalomban résztvevők magas száma miatt a közlekedési balesetek bekövetkezésének a lehetősége az átlagtól nagyobb, egyben számolni kell az utazó bűnözők megjelenésével is.

Alapvetésnek bizonyult, hogy különös kihívást jelentett a koronavírus járvánnyal kapcsolatos veszélyhelyzet során meghatározott rendőri feladatok végrehajtása, amit a parancsnoki és végrehajtói állomány a dinamikusan változó helyzetben átgondolt és megfontolt erő és eszközök átcsoportosításával, rendkívüli gyorsasággal hajtott végre.

Képgaléria megtekintése (20 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


Ez a megállapítás vélhetően felvezetője volt annak a fontos, később számokban is bemutatott megállapításnak:

A 2010. ÓTA FOLYAMATOSAN ÉS JELENTŐSEN CSÖKKENŐ TREND MEGFORDULT A VÁROS TERÜLETÉN ELKÖVETETT REGISZTRÁLT BŰNCSELEKMÉNYEK KAPCSÁN.

A fokozott rendőri jelenlét, a polgárőrséggel végzett közös megelőző tevékenység, a városban működő térfigyelő rendszer lehetőséget nyújtott a helyi lakosság és a városba érkezők szubjektív biztonságérzetének javítására.

A regisztrált bűncselekmények alakulása


Mint elhangzott, Mayer ezredes beszámolója az Egységes Nyomozóhatósági és Ügyészségi Bűnügyi Statisztikán alapul. A rendőri eljárásban összesen rögzített deliktumok vizsgálata során megállapítható, hogy

KALOCSA VÁROS KÖZIGAZGATÁSI TERÜLETÉN A 2019-ES ÉVHEZ VISZONYÍTVA – A KORÁBBI ÉVEKRŐL ELTÉRŐEN – EMELKEDETT A BŰNCSELEKMÉNYEK SZÁMA, 224-RŐL 274-RE.

Az elmúlt tizenegy éves időszakban - a 2013. és 2018. között jelentősen 534-ről 230-ra – csökkent a regisztrált bűncselekmények száma, és 672-ről 274-re 2010-2020. viszonylatában.

Képgaléria megtekintése (20 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


A közterületen elkövetett regisztrált bűncselekmények száma úgy alakult, hogy a 2020. évben 89, míg 2019-ben 58 volt. Azért bíztató, hogy értékelt időszaki érték az elmúlt tizenegy év 6.legalacsonyabb adata.

A bűnügyi fertőzöttségi mutató, azaz a 100 ezer lakosra jutó jogsértések (bűncselekmny és szabálysértés együtt) száma

ORSZÁGOSAN 1816, A MEGYEI ÁTLAG 1703, A KALOCSAI RENDŐRKAPITÁNYSÁG ILLETÉKESSÉGI TERÜLETÉN 1395, MÍG KALOCSA VÁROS TERÜLETÉN 1486 VOLT.

A rendőrkapitány megállapítása szerint

KALOCSA VÁROS AZ EMELKEDŐ MUTATÓ ELLENÉRE KÖZBIZTONSÁGI – BŰNÜGYI SZEMPONTBÓL TOVÁBBRA SEM TEKINTHETŐ VESZÉLYEZTETETT TELEPÜLÉSENEK,

ugyanakkor kiemelt feladatnak tekintik az elért eredmények szinten tartsát, jövőbeni esetleges csökkentését.

A regisztrált kiemelt bűncselekmények alakulása

A város területén 2020-ban 146 esetben, egy évvel korábban 130 esetben indult eljárás kiemelt bűncselekmény gyanúja miatt, az értékelt időszakban befejezett emberölés nem történt.

A testi sértések száma 9-ről 12-re emelkedett, viszont ezen belül a súlyos testi sértések száma 3-ról 2-re csökkent. A garázdaságok száma 8-ról 14-re nőtt.

A RONGÁLÁSOK SZÁMA 2-RŐL 11-RE EMELKEDETT. A KIEMELT BŰNCSELEKMÉNYEK KÖZÜL A LOPÁSOK SZÁMA 106-RÓL 96-RA MÉRSÉKLŐDÖTT.

Míg 2019-ben kábítószer kereskedelem miatt nem indult eljárás, addig 2020-ban két esetben rendeltek el nyomozást.

Kalocsán a lakosság részéről közérdeklődést vagy felháborodást kiváltó, nem kiemelten kezelt bűncselekmény 2020-ban nem történt.

Mint a képviselőkhöz, a sajtóhoz eljuttatott beszámolóban írják: a deliktumok megoszlásában változás nem történt, a bűnesetek gerincét továbbra is a vagyon elleni cselekmények adják. Az eredmények megtartását a térfigyelő rendszer működtetésétől, bővítésétől, a polgárőrséggel közös fellépésektől is várják.

TAVALY A NYOMOZÁS EREDMÉNYESSÉGI MUTATÓ IS CSÖKKENT. MÍG 2019-BEN 71,9, ADDIG 2020-BAN 70,6 SZÁZALÉK VOLT, AMI A 72,7 SZÁZALÉKOS MEGYEI ÁTLAG ALATT VAN.

A közlekedésbiztonság helyzete

AZ ILLETÉKESSÉGI TERÜLETEN AZ ELMÚLT EGY ÉVBEN KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI SZEMPONTBÓL EGYÉRTELMŰ JAVULÁS TAPASZTALHATÓ.

2020-ban 70 személyi sérüléses beleset történt, ami az egy évvel korábbinál 11,4 százalékkal kevesebb. A halálos kimenetelű balesetek száma 6-ról 4-re csökkent. A súlyos sérüléses balesetek száma elenyészően, 21-ről 22-re nőtt, míg a könnyű sérüléses balesetek száma 52-ről 44-re mérséklődött.

AZ ILLETÉKESSÉGI TERÜLETEN 2020-BAN AZ 51-ES FŐÚTON HALÁLOS BALESET NEM TÖRTÉNT, 7 SÚLYOS SÉRÜLÉSES ÉS 11 KÖNNYŰ SÉRÜLÉSES BALESETET REGISZTRÁLTAK.

Az ittas vezetést tavaly is kiemelten kezelték, számos, ennek kiszűrésére irányuló akciót hajtottak végre. A balesetek számának csökkenését a passzív biztonsági eszközök használatának ellenőrzésével, az alkoholfogyasztás és a sebesség ellenőrzésével kívánják csökkenteni.

Az illegális migráció helyzete

A megállapítás szerint a pandémia következtében az illegális migráció március végére megállt, majd május végén megélénkült és fokozódott.
Ezt csak egyre nagyobb számú élőerő biztosításával lehet kezelni. A rendőrkapitányság közvetlen határszakasszal nem rendelkezik, ám a határ védelmében az itt szolgálatot teljesítő rendőrök is részt vettek, és mélységi felderítői feladatokat is végrehajtottak.

A SZABÁLYSÉRTÉSI FELJELENTÉSEK SZÁMA 2020-BAN 259 VOLT, A HELYSZÍNI BIRSÁGGAL SÚJTOTT SZEMÉLYEK SZÁMA 397-RŐL 634-RE NŐTT.

Kalocsán a közterület rendjére, tisztaságára kiemelt figyelmet fordít a rendőrség az utóbbi években, a közterületek, parkok megóvása a közrendvédelmi tevékenység fontos részévé vált.

2020-ban 198 kalocsai személlyel szemben folytattak le szabálysértési eljárást, összesen 7 millió 90 ezer forint értékben szabtak ki pénzbírságot, 149 fő vonatkozásában. Az egy főre jutó átlagos bírságösszeg 47.884 forint volt.

Képgaléria megtekintése (20 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


A szabálysértések között a közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése 117 esettel vezet. Érvénytelen hatósági engedéllyel 50-en, vezető engedély nélkül 40-en közlekedtek, míg a járványügyi szabályokat 30-an sértették meg. Az új pszichoaktív anyaggal kapcsolatos szabálysértés 15 volt.

A rendőrkapitány értékelése szerint a Kalocsai Rendőrkapitányság személyi állománya a 2020.évi feladatokat a kihívásos környezethez alkalmazkodva, a tervszerűséget, hatékonyságot szem előtt tartva, kiemelkedő színvonalon hajtotta végre. Az elmúlt évet elsősorban a kialakult pandémiás helyzet határozta meg. A napi gyakorlat átalakításának kényszere, az új módon működés rendszerének kialakítása rendkívüli erőfeszítéseket igényelt.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 12., 15:53
Családias légkört, magas színvonalú szakmai munkakörnyezetet és mások mellett munkába járási támogatást is kínálnak leendő munkatársuknak. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 14., 12:18
A Bács-Kiskun vármegyében lévő többi határátkelőhely az eddig megszokott rendben működik. Még >>>
2024. 06. 14., 08:36
A kulturális, művészeti tematikájú portál a ma kezdődő Kék Madár Fesztivál kapcsán készített interjút a fesztiváligazgatóval. Még >>>
2024. 06. 13., 15:53
Az ösztöndíjat a KIMBA Birkózó Akadémia, a Birkózószövetség és a Testnevelési Egyetem által alapított ösztöndíj évente egy személynek ítélhető oda. Még >>>
2024. 06. 10., 13:24
A nagy érdeklődésre tekintettel két eredetileg nem hirdetett, délutáni turnus is indul Kovács László kalocsai Fazekas Alkotóházban. Még >>>
2024. 06. 08., 08:08
Kalocsán, június 10-én 6 órától 16-án 18 óráig felújítás miatt lezárják a közúti forgalom elől az 51. számú főút és a vasút kereszteződésében lévő Pataji úti átjárót. Még >>>
2024. 06. 08., 07:53
Hosszú ideje nem volt példa ekkora harcsatelepítésre a Dunán, 6 ezer szürkeharcsa kerül a folyamba. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK