2022. 08. 15. hétfő
Mária
: 397 Ft   : 389 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Terítéken a város 2020. évi bűnügyi-közbiztonsági helyzete – Mayer József rendőrkapitány beszámolóját egyhangúlag elfogadták

Terítéken a város 2020. évi bűnügyi-közbiztonsági helyzete – Mayer József rendőrkapitány beszámolóját egyhangúlag elfogadták
Zsiga Ferenc  |  2021. 11. 22., 14:52

A városi képviselő-testület november 18-i ülésén izgalmas részletek is kiderültek Mayer József rendőr ezredes, a Kalocsai Rendőrkapitányság vezetője 2020. évet értékelő beszámolójából. Miközben a járás rendőri vezetője Kalocsa város bűnügyi, közrend és közbiztonsági helyzetének 2020. évi alakulását értékelte, a következő időszakra kitűzött feladatokról adott áttekintést, a helyben regisztrált adatokat a megye egész területére vonatkozókkal is összehasonlította. Mint kiderült, a rendőrkapitányság személyi állománya tavaly is bizonyította elhivatottságát, szakmai rátermettségét, amit a pandémia és a migrációs nyomás még inkább próbára tett. Talán ennek köszönhető, hogy egyes területeken a korábban ígéretesen csökkenő trend most stagnált, vagy ellenkező előjelet vett. Mint emlékezetes, a tavaly szeptember 18-án tartott beszámoló idején mind a képviselő-testület tagjai, mind a hallgatóság maszkban vett részt az ülésen, amely ezúttal nem volt kötelező. Sajnos a helyzet megváltozott, azóta újra kötelező a maszk használata.

Elöljáróban már most elmondjuk: a tényszerű, lényegre törő prezentáció végén Mayer József rendőrkapitány megköszönte az önkormányzat, a kapcsolódó szakterületeken dolgozó szervezetek, szakemberek együttműködését és munkáját. A képviselőtestület tagjai ellenszavazat és tartózkodás nélkül, egyhangúlag elfogadták az alapos, visszatekintő és összehasonlító adatokban bővelkedő beszámolót. Dr. Filvig Géza polgármester elismerését fejezte ki a Kalocsai Rendőrkapitányság teljes személyi állományának a tavalyi évben végzett munkáért.

Mayer József kivetítőn is jól követhető prezentációja első részében a közbiztonsági helyzetet értékelte, ezen belül is a bűnügyi helyzetet mutatta be.

Mint minden ilyen és hasonló beszámoló alkalmával, most is azzal szembesültünk, hogy egyre fogy Kalocsa lakosságának a száma,

AZ ÉRTÉKELT IDŐSZAKBAN 15.085 ÁLLANDÓ LAKCÍMMEL RENDELKEZŐ LAKOSA VOLT A VÁROSNAK.

Kalocsa földrajzi fekvéséből, járásközponti szerepéből következő adottságok részletezésénél elhangzott: a város területén halad át az 51-es számú főút, amelyen a forgalomban résztvevők magas száma miatt a közlekedési balesetek bekövetkezésének a lehetősége az átlagtól nagyobb, egyben számolni kell az utazó bűnözők megjelenésével is.

Alapvetésnek bizonyult, hogy különös kihívást jelentett a koronavírus járvánnyal kapcsolatos veszélyhelyzet során meghatározott rendőri feladatok végrehajtása, amit a parancsnoki és végrehajtói állomány a dinamikusan változó helyzetben átgondolt és megfontolt erő és eszközök átcsoportosításával, rendkívüli gyorsasággal hajtott végre.

Képgaléria megtekintése (20 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


Ez a megállapítás vélhetően felvezetője volt annak a fontos, később számokban is bemutatott megállapításnak:

A 2010. ÓTA FOLYAMATOSAN ÉS JELENTŐSEN CSÖKKENŐ TREND MEGFORDULT A VÁROS TERÜLETÉN ELKÖVETETT REGISZTRÁLT BŰNCSELEKMÉNYEK KAPCSÁN.

A fokozott rendőri jelenlét, a polgárőrséggel végzett közös megelőző tevékenység, a városban működő térfigyelő rendszer lehetőséget nyújtott a helyi lakosság és a városba érkezők szubjektív biztonságérzetének javítására.

A regisztrált bűncselekmények alakulása


Mint elhangzott, Mayer ezredes beszámolója az Egységes Nyomozóhatósági és Ügyészségi Bűnügyi Statisztikán alapul. A rendőri eljárásban összesen rögzített deliktumok vizsgálata során megállapítható, hogy

KALOCSA VÁROS KÖZIGAZGATÁSI TERÜLETÉN A 2019-ES ÉVHEZ VISZONYÍTVA – A KORÁBBI ÉVEKRŐL ELTÉRŐEN – EMELKEDETT A BŰNCSELEKMÉNYEK SZÁMA, 224-RŐL 274-RE.

Az elmúlt tizenegy éves időszakban - a 2013. és 2018. között jelentősen 534-ről 230-ra – csökkent a regisztrált bűncselekmények száma, és 672-ről 274-re 2010-2020. viszonylatában.

Képgaléria megtekintése (20 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


A közterületen elkövetett regisztrált bűncselekmények száma úgy alakult, hogy a 2020. évben 89, míg 2019-ben 58 volt. Azért bíztató, hogy értékelt időszaki érték az elmúlt tizenegy év 6.legalacsonyabb adata.

A bűnügyi fertőzöttségi mutató, azaz a 100 ezer lakosra jutó jogsértések (bűncselekmny és szabálysértés együtt) száma

ORSZÁGOSAN 1816, A MEGYEI ÁTLAG 1703, A KALOCSAI RENDŐRKAPITÁNYSÁG ILLETÉKESSÉGI TERÜLETÉN 1395, MÍG KALOCSA VÁROS TERÜLETÉN 1486 VOLT.

A rendőrkapitány megállapítása szerint

KALOCSA VÁROS AZ EMELKEDŐ MUTATÓ ELLENÉRE KÖZBIZTONSÁGI – BŰNÜGYI SZEMPONTBÓL TOVÁBBRA SEM TEKINTHETŐ VESZÉLYEZTETETT TELEPÜLÉSENEK,

ugyanakkor kiemelt feladatnak tekintik az elért eredmények szinten tartsát, jövőbeni esetleges csökkentését.

A regisztrált kiemelt bűncselekmények alakulása

A város területén 2020-ban 146 esetben, egy évvel korábban 130 esetben indult eljárás kiemelt bűncselekmény gyanúja miatt, az értékelt időszakban befejezett emberölés nem történt.

A testi sértések száma 9-ről 12-re emelkedett, viszont ezen belül a súlyos testi sértések száma 3-ról 2-re csökkent. A garázdaságok száma 8-ról 14-re nőtt.

A RONGÁLÁSOK SZÁMA 2-RŐL 11-RE EMELKEDETT. A KIEMELT BŰNCSELEKMÉNYEK KÖZÜL A LOPÁSOK SZÁMA 106-RÓL 96-RA MÉRSÉKLŐDÖTT.

Míg 2019-ben kábítószer kereskedelem miatt nem indult eljárás, addig 2020-ban két esetben rendeltek el nyomozást.

Kalocsán a lakosság részéről közérdeklődést vagy felháborodást kiváltó, nem kiemelten kezelt bűncselekmény 2020-ban nem történt.

Mint a képviselőkhöz, a sajtóhoz eljuttatott beszámolóban írják: a deliktumok megoszlásában változás nem történt, a bűnesetek gerincét továbbra is a vagyon elleni cselekmények adják. Az eredmények megtartását a térfigyelő rendszer működtetésétől, bővítésétől, a polgárőrséggel közös fellépésektől is várják.

TAVALY A NYOMOZÁS EREDMÉNYESSÉGI MUTATÓ IS CSÖKKENT. MÍG 2019-BEN 71,9, ADDIG 2020-BAN 70,6 SZÁZALÉK VOLT, AMI A 72,7 SZÁZALÉKOS MEGYEI ÁTLAG ALATT VAN.

A közlekedésbiztonság helyzete

AZ ILLETÉKESSÉGI TERÜLETEN AZ ELMÚLT EGY ÉVBEN KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI SZEMPONTBÓL EGYÉRTELMŰ JAVULÁS TAPASZTALHATÓ.

2020-ban 70 személyi sérüléses beleset történt, ami az egy évvel korábbinál 11,4 százalékkal kevesebb. A halálos kimenetelű balesetek száma 6-ról 4-re csökkent. A súlyos sérüléses balesetek száma elenyészően, 21-ről 22-re nőtt, míg a könnyű sérüléses balesetek száma 52-ről 44-re mérséklődött.

AZ ILLETÉKESSÉGI TERÜLETEN 2020-BAN AZ 51-ES FŐÚTON HALÁLOS BALESET NEM TÖRTÉNT, 7 SÚLYOS SÉRÜLÉSES ÉS 11 KÖNNYŰ SÉRÜLÉSES BALESETET REGISZTRÁLTAK.

Az ittas vezetést tavaly is kiemelten kezelték, számos, ennek kiszűrésére irányuló akciót hajtottak végre. A balesetek számának csökkenését a passzív biztonsági eszközök használatának ellenőrzésével, az alkoholfogyasztás és a sebesség ellenőrzésével kívánják csökkenteni.

Az illegális migráció helyzete

A megállapítás szerint a pandémia következtében az illegális migráció március végére megállt, majd május végén megélénkült és fokozódott.
Ezt csak egyre nagyobb számú élőerő biztosításával lehet kezelni. A rendőrkapitányság közvetlen határszakasszal nem rendelkezik, ám a határ védelmében az itt szolgálatot teljesítő rendőrök is részt vettek, és mélységi felderítői feladatokat is végrehajtottak.

A SZABÁLYSÉRTÉSI FELJELENTÉSEK SZÁMA 2020-BAN 259 VOLT, A HELYSZÍNI BIRSÁGGAL SÚJTOTT SZEMÉLYEK SZÁMA 397-RŐL 634-RE NŐTT.

Kalocsán a közterület rendjére, tisztaságára kiemelt figyelmet fordít a rendőrség az utóbbi években, a közterületek, parkok megóvása a közrendvédelmi tevékenység fontos részévé vált.

2020-ban 198 kalocsai személlyel szemben folytattak le szabálysértési eljárást, összesen 7 millió 90 ezer forint értékben szabtak ki pénzbírságot, 149 fő vonatkozásában. Az egy főre jutó átlagos bírságösszeg 47.884 forint volt.

Képgaléria megtekintése (20 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


A szabálysértések között a közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése 117 esettel vezet. Érvénytelen hatósági engedéllyel 50-en, vezető engedély nélkül 40-en közlekedtek, míg a járványügyi szabályokat 30-an sértették meg. Az új pszichoaktív anyaggal kapcsolatos szabálysértés 15 volt.

A rendőrkapitány értékelése szerint a Kalocsai Rendőrkapitányság személyi állománya a 2020.évi feladatokat a kihívásos környezethez alkalmazkodva, a tervszerűséget, hatékonyságot szem előtt tartva, kiemelkedő színvonalon hajtotta végre. Az elmúlt évet elsősorban a kialakult pandémiás helyzet határozta meg. A napi gyakorlat átalakításának kényszere, az új módon működés rendszerének kialakítása rendkívüli erőfeszítéseket igényelt.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 08. 13., 15:25
A projekt elsődleges célcsoportja a megyében élő, 30 év feletti inaktívak és 50 év feletti regisztrált álláskeresők, másodlagos célcsoportját az önkormányzati és gazdasági szereplők alkotják, amelyek egymásra találva erősíthetik együttműködésüket, s így hozzájárulhatnak az elsődleges célcsoport munkaerőpiacra történő visszatalálásához.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 08. 15., 15:30
Az elsődleges veszélyforrást a villámlás jelenti, de megerősödhet a szél, és jégeső is előfordulhat. Még >>>
2022. 08. 15., 14:37
Amikor internetes adatokról esik szó, a lényeg mindig a fogyasztók tudatosságában áll: azaz, hogy milyen adatot és hol osztanak meg magukról. Még >>>
2022. 08. 15., 08:19
Két személyautó eddig tisztázatlan körülmények között frontálisan összeütközött. Még >>>
2022. 08. 15., 08:12
Kalocsán augusztus 20-án, szombaton a piac zárva tart! Még >>>
2022. 08. 14., 18:15
A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 29 és 34 fok között valószínű. Még >>>
2022. 08. 13., 08:47
Augusztus második felében már érdemes megkezdeni a gyermek felkészítését az iskolára. Nem feltétlenül az olvasókönyvet vagy az írásfüzetet kell elővenni, hanem inkább játékos feladatokkal érdemes ráhangolni őket - javasolta a szakember. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés