2023. 03. 25. szombat
Irén, Írisz
: 388 Ft   : 362 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Többfelé is erdőtűz pusztít Bács-Kiskun megyében – Matyódűlőn egy halottat találtak egy összedőlt tanya romjai alatt

Többfelé is erdőtűz pusztít Bács-Kiskun megyében – Matyódűlőn egy halottat találtak egy összedőlt tanya romjai alatt
Illés György Cinó  |  2022. 07. 14., 21:24

Egymást érik a tűzesetek miatti riasztások Bács-Kiskun megyében. Több helyütt, többek közt Kecskemét külterületén e pillanatokban is küzdenek a lánglovagok egy fenyvesben pusztító tűz megfékezéséért – a legfrissebb híradások szerint a tűz továbbterjedését sikerült megfékezni, de továbbra is nagy erőkkel oltják a hetven hektárt érintő tüzet. Tegnap Kalocsától mintegy 35 kilométerre, Izsák és Soltszentimre között közel gyulladt ki és még ma is, mintegy száz hektáron égett egy vegyes erdő és az aljnövényzet. Lángra kapott egy lovas major is, és több lakóházat ki kellett telepíteni. A tűzeset halálos áldozatot is követelt, tűzvizsgálat indult – és ez csak a legsúlyosabb a számos tűzest közül.

Egymást érik a tűzesetek miatti riasztások Bács-Kiskun megyében. A Katasztrófavédelem a ma közzétett, az előző nap történéseit ismertető megyei esemény-összefoglalója szerint az előző 24 órában négy műszaki mentéssel kapcsolatos feladat mellett

TIZENNÉGY TŰZESETTEL kapcsolatos, TŰZOLTÓI BEAVATKOZÁST IGÉNYLŐ ÁLLAMPOLGÁRI BEJELENTÉS ÉRKEZETT A KATASZTRÓFAVÉDELEM BÁCS-KISKUN MEGYEI MŰVELETIRÁNYÍTÁSI KÖZPONTJÁBA.

Kerekegyháza külterületén egy nagyméretű fa dőlt egy dűlőre, az utat a forgalom elől elzárva. A fát a kerekegyházi önkormányzati tűzoltók láncfűrésszel eltávolították.
Kunbaracs bekötő útját egy nagyméretű fa ága elzárta, a kerekegyházi önkormányzati tűzoltók láncfűrész segítségével az ágat eltávolították.

KEREKEGYHÁZA REPÜLŐ DŰLŐN KÖRBÁLÁK, ÖT HEKTÁR TARLÓ ÉS MELLÉKÉPÜLET ÉGETT.

Az esetnél beavatkoztak a kecskeméti, kiskunfélegyházi, kiskunhalasi, dabasi hivatásos egységek, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Műveleti szolgálata, a kerekegyházi önkormányzati és ballószögi önkéntesek is. A tüzet hat sugár és kéziszerszámok segítségével eloltották.

SZABADSZÁLLÁS, ARANYEGYHÁZA TERÜLETÉN MINTEGY HÁROM HEKTÁR ERDŐ ALJNÖVÉNYZETE ÉGETT.

A lángokat kilenc sugár és kéziszerszámok segítségével fékezték meg, a kiskőrösi, paksi, kiskunhalasi hivatásos, illetve a szabadszállási, kunszentmiklósi, lajosmizsei önkormányzati tűzoltó egységek és a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Műveleti szolgálata együttműködésével.

SOLTSZENTIMRE KÜLTERÜLETÉN 80 HEKTÁRON ERDŐ, ERDŐ-ALJNÖVÉNYZETE ÉS ENNEK KÖVETKEZTÉBEN TÖBB ÉPÜLET KIGYULLADT.
A TERÜLETEN EZEN FELÜL TOVÁBBI HAT LAKÓÉPÜLET KIÜRÍTÉSÉRE IS SZÜKSÉG VOLT.

Négy megye tűzoltóit riasztották

A TŰZZEL ÉRINTETT TERÜLET LÉGI FELDERÍTÉSÉRE EGY HELIKOPTER IS kiszállt a terepre.

A tűz eloltásában a Bács-Kiskun, Pest, Csongrád-Csanád megyei hivatásos egységek mellett önkéntes tűzoltó erők és önkéntes mentőszervezetek is részt vettek. Az esethez riasztást kapott a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Műveleti szolgálata és a Jász-Nagykun Szolnok megyei Mobil labor.

A TŰZESETHEZ TIZENNYOLC TELEPÜLÉSRŐL ÖSSZESEN HARMINCHÉT JÁRMŰVEL SZÁZKÉT TŰZOLTÓ VONULT KI.

A lángok megfékezésén és a tűz továbbterjedésének megakadályozásán dolgozó egységek közül a Katasztrófavédelem mai összefoglalója 15 települést nevesít:

A tűz oltásán együttműködtek

 • a szabadszállási önkormányzati,
 • a kiskőrösi,
 • a kiskunhalasi,
 • a kecskeméti,
 • a kalocsai,
 • a paksi,
 • a bajai hivatásos tűzoltók,
 • a solti,
 • a kiskunmajsai,
 • a kisteleki katasztrófavédelmi őrs hivatásos tűzoltói, valamint
 • az orgoványi,
 • az akasztói,
 • a ballószögi,
 • a szabadszállási és
 • a hetényegyházi önkéntes tűzoltók.


A munkálatokban a Nemzeti Park szakemberei, valamint a helyi gazdálkodók is részt vettek, erőgépekkel segítették a tűzoltók munkáját.

AZ OLTÁSI MUNKÁLATOKAT A SZÉL ÉS AZ ERDŐS TERÜLETRE JELLEMZŐ TEREPVISZONYOK NEHEZÍTETTÉK.

Az éjszaka folyamán biztosított volt a terület folyamatos őrzése. Jelenleg is folynak a munkálatok a tűzzel érintett erdőrészben – írta a mai tájékoztatás, akkor még hozzátéve, hogy a tűzben nem sérült meg senki. Az esettel kapcsolatosan tűzvizsgálati hatósági eljárás indul.

Újratámad a tűz – továbbra is nagy erőkkel oltják

Ma, csütörtök délután, 16 óra 22 perckor közzétett helyzetjelentésében viszont újra azt írta a Katasztrófavédelem.hu, hogy

Jelenleg is tizenhét egység dolgozik nagy erőkkel a Soltszentimre és Izsák közötti erdőben tegnap, szerdán keletkezett tűz oltásán.” A közlemény a tűzvész részleteivel kapcsolatban leírja:

A LÁNGOK EGY NEHEZEN JÁRHATÓ TERÜLETEN CSAPTAK FEL SZERDÁN DÉLUTÁN.

Egy több mint háromszáz hektáros területből

MINTEGY ÖTVEN-NYOLCVAN HEKTÁRON ÉGETT RÉSZBEN AZ ALJNÖVÉNYZET, RÉSZBEN A FÁK KORONÁJA.

Az érintett területen hat lakott tanya van. Ezekben nem tett kárt a tűz, de

EGY TURISZTIKAI CÉLOKAT IS SZOLGÁLÓ LOVAS MAJORBAN KIGYULLADT TÖBB ÉPÜLET ÉS EGY PONYVAFEDÉSŰ KARÁM.

A majorból azonban az állatokat már korábban kimentették.

AZ ÉRINTETT TERÜLETEN TÖBB ÉPÜLETET IDEIGLENESEN KI KELLETT ÜRÍTENI. EZEKET A LAKOTT TANYAÉPÜLETEKET AZ EGYSÉGEKNEK SIKERÜLT MEGMENTENIÜK.

A lakók visszatérhettek otthonukba.

Már halálos áldozata is van

Ma, csütörtökön reggel, a munkálatok közben

MATYÓ-DŰLŐN, A MAJOR EGYIK LEÉGETT TANYÁJÁNAK ROMJAI KÖZÖTT EGY EMBER HOLTTESTÉT TALÁLTÁK MEG A TŰZOLTÓK.
AZ ÁLDOZAT AZ ÉPÜLET LESZAKADT FÖDÉMJE ALATT VOLT

– írja egy későbbi közlemény.

A VÍZHIÁNYOS TERÜLETEN JELENLEG IS NAGY ERŐKKEL DOLGOZNAK A LÁNGLOVAGOK.

Már száz hektárról írnak

A halálesetről beszámoló közleményben már azt írják, hogy

NYOLCVAN-SZÁZ HEKTÁRON ÉGETT AZ ERDŐ ÉS AZ ALJNÖVÉNYZET.

A legfrissebb, este kilenc óra után hét perccel kiadott közlemény szerint

SIKERÜLT MEGAKADÁLYOZNI A MÉG SZERDA ESTE IZSÁK ÉS SOLTSZENTIMRE KÖZÖTT KIÜTÖTT TŰZ TOVÁBBTERJEDÉSÉT,

ám továbbra is nagy erőkkel dolgoznak a tűzoltók.

A katasztrófáról a Baon megyei hírportál is közölt egy többször frissített, Pozsgai Ákos fotóival illusztrált összefoglalót.

Ég a fenyves Kecskemét külterületén

Több hektáron lángol a fenyves Kecskemét külterületén, a Matkó tanyánál. A tűzoltók megkezdték a lángok oltását – írja a Katasztrófavédelem egy másik esetről szóló közleménye.

A tűzesethez elsőként a kecskeméti hivatásos és a lajosmizsei önkormányzati tűzoltók érkeztek ki, akik megkezdték a lángok oltását.
A helyszínre tartanak a dabasi, a kisteleki, a csongrádi, a kunszentmártoni, a szentesi és a szolnoki hivatásos, valamint a kerekegyházi önkormányzati tűzoltók is.

A ma délutáni háromnegyed öt előtt közzétett tájékoztatás arról ír, hogy a Kecskemét külterületén keletkezett tüzet a tűzoltók nagy erőkkel oltják.

EKKOR MINTEGY NEGYVEN HEKTÁRON LÁNGOLT A FENYVES A MATKÓ TANYÁNÁL.

A tűzesethez az említetteken kívül ekkorra a kiskunfélegyházi hivatásos, valamint a maléti önkéntes tűzoltókat riasztották.

Megakadályozták a tűzoltók a kecskeméti lángok továbbterjedését

A ma este 20:33-kor kiadott közlemény szerint azonban a helyszínre tizenöt településről, összesen huszonegy járművel érkezett nyolcvanegy tűzoltó egység továbbra is nagy erőkkel oltja Kecskemét külterületén kiütött tüzet.
Ennek ellenére

TOVÁBBRA IS MINTEGY HETVENHEKTÁRNYI TERÜLETEN ÉG A FENYVES ÉS A SZÁRAZ ALJNÖVÉNYZET.

A katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett, közös erővel, több oldalról támadva, több órás munkával akadályozták meg a lángok továbbterjedését. A tűzoltási munkálatokat erdészeti szakemberek, valamint két erőgép is segíti.

Borítókép forrása: Baon.hu / Fotó: Pozsgai Ákos

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-03-21 13:01:32
A Kalocsai Városi Balesetmegelőzési Bizottság első alkalommal rendezi meg a Szelidi-tó kerülő túrát, melyre nevezni a Holdfény Campingben lehet reggel 9 órától. Az utolsó túrázók 12 órakor indulnak útnak.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 25., 11:49
Magánszemély belföldön csak nemzeti dohányboltban szerezhet be dohánygyártmányt, azaz "snüsszt" is. Még >>>
2023. 03. 25., 08:37
Szombaton rendezik meg az idei Föld órája akciót: 20 óra 30 perctől a bolygó számos nevezetessége elsötétül egy órára. Még >>>
2023. 03. 24., 11:24
Elektromos hálózatépítési munkálatok miatt huzamosabb időre hol részlegesen, hol teljes egészében lezárnak több járdaszakaszt. Az Az időszakos korlátozások egy parkolót is érintenek. MVM Démász tájékoztatása! Még >>>
2023. 03. 24., 09:06
A két vádlottat jelentős értékre, üzletszerűen elkövetett pénzmosás bűntettével, társaikat bűnpártolás és lopás bűntettével, valamint sikkasztás vétségével vádolják. Még >>>
2023. 03. 24., 08:29
Csapadékosabbra fordul az időjárás a hétvégére és lehűlés kezdődik. Még >>>
2023. 03. 23., 17:46
Tavaly kifejezetten súlyos aszály pusztított az ország mezőgazdasági területeinek 80 százalékán, melyből 1,45 millió hektárra jelentettek be aszálykárt. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK