2023. 09. 23. szombat
Tekla
: 387 Ft   : 363 Ft Benzin: 641.8 Ft/l   Dízel: 646.0 Ft/l   Írjon nekünk

Ügyészi jóváhagyás nélkül is elővezettethetik a veszélyeztető szülőket

2017. 02. 10., 10:38

Januártól elővezettethető, aki visszautasítja, hogy 18 évnél fiatalabb gyermekét rendszeresen lássa, megvizsgálja a gyermekorvos vagy a védőnő, megtagadja a kötelező védőoltásokat. A szigorítás lényege, hogy az új évtől a gyámhatóság ügyészi jóváhagyás nélkül is elővezettetheti a szülőket, ha azt tapasztalja, hogy a gyermek veszélyeztetettsége miatt azonnali és halaszthatatlan intézkedésre van szükség. A jogszabályváltozást az indokolja, hogy ezzel is megelőzzék a szülők által előidézett, nekik felróható okból bekövetkezett gyermektragédiákat.

A tavalyi és az azt megelőző évek gyermekhalállal végződő, nagy sajtóvisszhangot kiváltó esetei rávilágítottak, hogy esetenként saját szüleiktől kell megóvni a gyermekeket.

Elfordul, hogy a szülő elzárkózik, nem engedi a gyermekhez a védőnőt és a gyermekháziorvost, ebből adódóan elmarad a kötelező védőoltás, a szűrővizsgálat, kontrollvizsgálat, és az úgynevezett státuszvizsgálatok is. Ilyen esetekben sajnos arra sincs rálátás, ha a szülő valamilyen okból nem táplálja, gondozza megfelelően a gyermekét.

Az emlékezetes agárdi eset arról szólt, hogy egy kisfiú egészségesen született, de szülei és nagyszülei, akik a bioétkezés és a természetgyógyászat megszállottjai voltak, hónapokon át alig adtak enni és inni a kicsinek. Nem bíztak az orvosokban, elutasították a vérvizsgálatot, az ultrahangos vizsgálatokat, de a védőnői és a gyermekorvosi ellátást is. A gyermeket egy „bioenergetikus” fémpálcával kezelte. Végül a súlyosan alultáplált kisfiú meghalt.

A bíróság a szülőket és a nagyszülőket emberölés bűntette miatt tavaly májusban 15-15 év börtönre ítélte, a természetgyógyász és a gyermekorvos felfüggesztett fogházbüntetést kapott és nem gyakorolhatják a foglalkozásukat.

Mint megtudtuk, immár súlyosan veszélyeztető oknak minősül, ha az egészségügyi államigazgatási szerv határozatban rendeli el a gyermek vizsgálatát, de a szülő ezt megtagadja.

E határozat ellen fellebbezni nem lehet, viszont a határozatról értesülő gyámhatóság ilyen esetben a szülőket ügyészi jóváhagyás nélkül is elővezettetheti.

Eddig a szülő megtehette, hogy írásban lemond a védőnői ellátásról, de januártól már erre sincs lehetőség.

A gyermekvédelemmel hivatásszerűen foglalkozók örömmel fogadták a változtatást, ugyanis végre olyan használható jogi eszköz áll rendelkezésükre, amellyel talán elkerülhetők a további, ilyen jellegű gyermektragédiák.


Az oldalt támogatta a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints!

Nagyításért kattints a képre!

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 18., 14:13
Első kézből kaptak információt a településvezetők a Paks II. beruházás előrehaladásáról, fontos mérföldköveiről a Közép-Duna Menti Fejlesztési Tanács fórumain. A hatállomásos tájékoztatósorozatra 99 település polgármesterei kaptak meghívást. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 09. 23., 11:16
A válasz röviden és tömören: igen, öntözzünk. De ha megállunk e túlegyszerűsített válasznál, és ész nélkül locsolunk, nagyobb bajt okozunk, mint amit a szárazság eredményezne! Még >>>
2023. 09. 22., 11:06
Kezdő vagy, de egyelőre kerülnéd a termeket? Egy hosszabb kihagyás után térnél vissza az edzéshez, és előtte alapoznál otthon egy kicsit? Esetleg kizárólag otthoni edzésben gondolkodsz, és a lehetőségekhez mérten szeretnéd magadból kihozni a maximumot? Segítünk megtenni az első lépést! :) Még >>>
2023. 09. 22., 10:50
A héten diagnosztizált esetekkel a 2023. évben nyilvántartott nyugat-nílusi láz megbetegedések száma 25-re nőtt. Még >>>
2023. 09. 21., 15:17
Egy csengődi asszony görög hatósági jelzést szerelt fel autójára, amit a közelmúltban vásárolt. A történtek vizsgálatát a Kiskőrösi Rendőrkapitányság befejezte. Még >>>
2023. 09. 20., 16:55
Kalocsa Város Önkormányzata rajzpályázatot hirdet általános iskolás gyerekek részére. Még >>>
2023. 09. 20., 07:59
A nyughelyre helyezett pénzérméket soha ne mozdítsuk el a helyükről, mert az emlékezők érzelmeit tükrözik. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK