2022. 07. 07. csütörtök
Appolónia
: 410 Ft   : 400 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Új átemelő szivattyúk segítik a szennyvízelvezetést Kalocsán - 28 átemelő van, a projektben három átemelő teljes gépészete megújul

Új átemelő szivattyúk segítik a szennyvízelvezetést Kalocsán - 28 átemelő van, a projektben három átemelő teljes gépészete megújul
Zsiga Ferenc  |  2022. 06. 09., 14:24

A június 9-i, csütörtöki ünnepélyes átadást követően hat darab, nagy értékű, pályázati forrásból és a kalocsai önkormányzat önerős támogatásából vásárolt szennyvízátemelő szivattyú segíti a szennyvízelvezetést, közvetve a szennyvíztisztítást Kalocsán. A szivattyúkról és azok hasznosságáról sajtóesemény keretében a kalocsai szennyvíztisztító telepen Mátyus Zoltán, a kiskunhalasi székhelyű, Kalocsán telephellyel rendelkező Kiskunsági Víziközmű - Szolgáltató Kft. vezetője és Dr. Filvig Géza, a város polgármestere adott tájékoztatást.

A sajtóeseményt megnyitó Mátyus Zoltán, a Kiskunvíz Kft. igazgatója elmondta:

„A Kiskunvíz Kft., mint a térség víziközmű szolgáltatója 18 önkormányzattal közösen egy pályázaton vett részt az elmúlt évben, ennek a pályázatnak a gyümölcse most érett be. A pályázat lényege, hogy a szolgáltatási területünkön mintegy 420 darab szennyvízátemelőt üzemeltetünk, ezekben 720 darab szennyvízátemelő szivattyú működik. Ebből is látszik, hogy hatalmas mennyiségű gépészeti egységekkel dolgozunk. Ezek a berendezések sajnos idővel tönkremennek, elavulnak, ezért ezeknek a cseréjére időről-időre nagy szükség van. Ez az energiahatékonysági pályázat, amelyet az Ipari és Technológiai Minisztérium írt ki arról szól: olyan gépeket, berendezéseket szerezzünk be, közösen, konzorciumban az önkormányzatokkal, amely berendezések utána energiahatékonyabban tudnak működni, emellett biztonsággal szolgálják a szennyvízelvezetést.

A pályázati összeg összesen 100 millió forint, ennek 30 százalékát az önkormányzatoknak önerőként kellett biztosítani. A rendelkezésre álló forrásból összesen 53 darab - Kalocsára az itt látható 6 darab kerül –nagyteljesítményű szivattyút sikerült megvásárolnunk.Örömmel jelenthetem be, ezek a szivattyúk már a mai napon beépítésre kerülnek.
A szolgáltatási területünk síkvidéken fekszik, így átemelőkre van szükség, hogy a szennyvizet a szennyvíztelepre tudjuk juttatni. A városban 28 átemelő van, ebben a projektben most három darab átemelő teljes gépészete újul meg.
A tavalyi évben, egy ugyan ilyen pályázat segítségével 2 darab szivattyút sikerült beszereznünk, szintén a kalocsai önkormányzattal közösen.
Itt is szeretném megköszönni polgármester úrnak, a képviselő-testületnek, hogy az önkormányzat nehéz anyagi helyezte ellenére fontosnak tartják a biztonságos közműellátást. Fontos tudnivaló, hogy a közműrendszer az önkormányzat tulajdona, így az itt látható szivattyúk is az önkormányzat tulajdonába kerülnek. Köszönjük, hogy erre is fordítottak pénzt, ezzel is segítik, könnyítik a munkánkat
” –mondta Mátyus Zoltán, a szolgáltató igazgatója.


Forrás: KALOhírek


Forrás: KALOhírek


Dr.Filvig Géza polgármester felszólalásában elmondta:

„Ahogy igazgató úr is említette, az önkormányzaté a szennyvízhálózat, és mind az egészséges ivóvíz biztosítása, mind a szennyvíz elszállítása kötelező önkormányzati feladat. Mindez óriási felelősséget hárít ránk, mert nagyon nagy és nagyon régi a hálózat. Ezért is öröm, hogy a szolgáltató, Mátyus Zoltán igazgató úr, Szigeti Attila műszaki igazgat úr folyamatosan azon gondolkodik, hogyan tudjuk a rendszert felújítani. A mai esemény egy újabb jelentős lépés ezen az úton. Ezek azok a beruházások, amelyeket mi lakosok, fogyasztók csak akkor vesszünk észre, ha nem működnek, annyira természetesnek tekintjük. Ezért is tarjuk fontosnak, hogy minél üzembiztosabb legen a szolgáltatás, azáltal a fogyasztók komfortérzete. Itt említem meg, mert ma adjuk át a munkaterületet, hogy megkezdődik a Kubinszky utcai ivóvízhálózat cseréjére.

Nagyon szépen köszönöm igazgató úrnak és kollégáinak azt a munkát, amit a több, közös projektünk megvalósításába fektetnek. Bíztatom igazgató urat, hogy továbbra is kísérjék figyelemmel a pályázati lehetőségeket, és ígérem, a városi önkormányzat partner lesz az ezzel kapcsolatos együttműködésben!”– ígérte a polgármester.


Forrás: KALOhírek


A sajtóesemény keretében a jelenlévők megtekintették a kalocsai szennyvíztisztító telepet működés közben, és az alkalmazott technológiával, a keletkezett biomassza felhasználásával kapcsolatban – mezőgazdasági hasznosítás- is tájékoztatást kaptak. A kalocsai szennyvíztisztító telepen a város mellett több Duna menti település, valamint Szakmár, Öregcsertő és Homokmégy szennyvizét tisztítják, kezelik.


Forrás: KALOhírek

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 07. 03., 08:34
Kalocsán Jézus Szíve ünnepéhez kapcsolódóan tartották meg a város főbúcsúját június 26-án, vasárnap. Az ünnepen Berta Tibor tábori püspök mutatott be szentmisét a Nagyboldogasszony-főszékesegyházban.
2022. 07. 02., 12:47
Az új utcabútorok napelemes energiaforrással működnek, mobiltelefonok töltésére alkalmasak, illetve környezetükben Wi-Fi szolgáltatást nyújtanak és meteorológiai adatokat is szolgáltatnak. Az okospadok ingyenesen használhatóak, ahogyan a bevezetés időszakában a térnek a malom melletti hídnál lévő sarkánál felállított töltőállomás is.
2022. 06. 29., 15:40
Amíg szüleik a vizsgálatokon vettek részt, a gyerekek ugrálóvárban hancúrozhattak, és az összes résztvevőt egy tál babgulyásra is megvendégelte az egészségnapon a Kalocsa Város Cigány Nemzetiségi Önkormányzata, akiknek hívására hétfőn városunkba érkezett a Nemzeti Népegészségügyi Központ egészségügyi szűrőbusza.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 07. 06., 11:04
2022. július 5-én Jenei Zoltán országos kórházfőigazgató adta át a megbízást dr. Gondos Miklósnak a kecskeméti kórházban. Még >>>
2022. 07. 05., 18:03
A Dunától keletre fordulhat elő elvétve zápor, zivatar. Még >>>
2022. 07. 05., 15:04
A politikus a kórházba kerülés után vakbél műtéten esett át. Még >>>
2022. 07. 05., 14:54
2022. július 07-től 18-ig a víz minőségének romlásával, időszakos vízhiánnyal és nyomás csökkenéssel kell számolni Kalocsán és valamennyi környező településen. Még >>>
2022. 07. 05., 10:15
A horvát kormány célja, hogy biztosítsa az állampolgárok életszínvonalát és az energiaellátás biztonságát, továbbá a bevételeket a turisztikai szezonban. Még >>>
2022. 07. 04., 15:22
Itt az ideje, hogy felálljon egy önálló határvadász testület, ami kizárólag a határvédelemmel foglalkozik! Magyarország biztonságából nem engedhetünk- fogalmazott Kocsis Máté Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK