2024. 04. 14.
Tibor
: 392 Ft   : 367 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Új eljárás a kecskeméti invazív kardiológián

Zsiga Ferenc  |  2024. 02. 27., 14:32

Új eljárást honosított meg a Kalocsai Szent Kereszt Kórház anyaintézményében, a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórházban Dr. Berta Balázs Ph.D, az Invazív Kardiológiai Osztály osztályvezető főorvosa, melynek segítségével az eddig nehezen megnyitható koszorúér elzáródásokat tudják helyreállítani.

A régóta fennálló teljes szívkoszorúér elzáródások (röviden: CTO) katéteres úton történő megnyitása nehezebb feladat a koronária szűkületek tágításához képest. E mellett különleges eszközparkot és felkészültséget igényel. Ezen a téren egy új eljárás vált elérhetővé Kecskeméten- tudtuk meg Dr. Berta Balázstól, aki az intézményben az első ilyen jellegű beavatkozást végezte.

Az új eljárás lényege, hogy a koszorúér elzáródást nem elölről „fúrjuk át" egy vékony vezetődróttal, hanem az ép erek felől, hajszáleres kapcsolatokon keresztül, hátulról. Sikeres átjutást követően a speciális, hosszú drótot az ép ér felől a hajszálereken, majd az elzáródáson át, az ellenoldali, külvilágba vezető katéteren vezetjük ki. A hátulról átfúrt vezetődróton ezt követően már a szokásos irányból fejezzük be a koszorúér feltágítását és stent beültetését. Ezt a technikát „retrográd CTO megnyitásnak" nevezik. Sok esetben ez az egyetlen megoldás, ha a régi elzáródás megnyitása a szokásos irányból lehetetlen. Ez eddig csak a Szegedi Egyetemen volt elérhető régiónkban"- mutatta be az eljárás lényegét az osztályvezető.

Az első ilyen beavatkozást Kecskeméten 2024. februárjában egy 74 éves férfibetegen végezték el az Invazív Kardiológiai Osztály DSA laborjában, mely egy kétórás műtétet követően sikeresen, szövődmény mentesen zárult. Az eljárás során csupán a két csuklón kellett egy-egy kis szúrást ejteni -egy bemeneti és kimeneti pontot biztosítani -majd a beavatkozás végén nyomókötéssel ellátni. A beteg mindvégig ébren volt, és panaszmentesen viselte a beavatkozást, melyet követően fél órával már felkelhetett, harmadnap otthonába távozhatott.

Az új eljárás tovább szélesítette a kecskeméti kórházban elérhető minimál invazív eljárások széles körét: az éren belüli képalkotók használatát, extrém meszes szűkületek fúrással történő (rotabláció), vagy ultrahangos ballonnal történő (Shockwave) tágítását.

A korszerű technikai megoldás alkalmazását számos szakmai továbbképzés és tanulmányút előzte meg, például a Szegedi Egyetem Kardiológiai Klinikáján és a németországi Darmstadtban. Két speciális, ehhez a technikához nélkülözhetetlen vezetődrótot is be kellett a kórháznak szerezni. Egy standard drót 190 cm, ehhez a beavatkozáshoz 330 cm drót kellett. A régi elzáródások megnyitásához szükséges további speciális eszközök eddig is elérhetőek voltak az intézményben.

Az eljárás a betegnek a gyógyulás és lehetséges szövődmények szempontjából is kedvezőbb.

Forrás: Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház

Dr. Berta Balázs Ph.D. 2020 óta a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház Invazív Kardiológiai Osztályának osztályvezető főorvosa. Tíz évet a Városmajori Szív-és Érgyógyászati Klinikán dolgozott, majd négy évet Hollandiában töltött, onnan érkezett családjával Kecskemétre. Számos elképzelése, szakmai terve van, folyamatosan képzi magát nemzetközi tanulmányutakon. Az osztályán elvégzett beavatkozások száma pedig 2023-ban meghaladta a koronavírus járvány előtti időszakban, 2019-ben elvégzett beavatkozások számát is, melyben oroszlánrésze volt a szakdolgozói csapat és az orvosok odaadó munkájának.

* Fotónk illusztráció!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 09., 15:25
Dr. Magóné Tóth Gyöngyi már korábban bejelentette polgármesteri ambícióit, mint a DK által támogatott jelölt. Hétfő délután hét további képviselőjelölttel együtt a Népművészeti Háznál tartottak sajtótájékoztatót a június 9-ei helyhatósági választásokra való felkészülésükről.
2024-04-07 13:47:00
A kampány célja kettős: nők számára hasznos eszközökből és intim higiéniás termékekből ajándékcsomagot összeállítani egy női táskában, melyet Pécsi Vivien a Szociális Bizottság, valamint a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálattal karöltve ad át rászoruló lányoknak és nőknek, továbbá felhívni a figyelmet arra, hogy Magyarországon, így Kalocsán is rengeteg olyan nő él, akik számára gondot okoz beszerezni az alapvető női higiéniás termékeket.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 04. 13., 10:56
A Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház székhelyén és telephelyein (Kecskemét, Kiskunfélegyháza, Kalocsa) a járóbeteg szakellátásokra a bejelentkezés minden esetben a betegfelvételi pontokon történik. Még >>>
2024. 04. 12., 17:28
Mostmár akik a piacra mennek, azok tapasztalhatják a változást. Még >>>
2024. 04. 09., 12:52
A mester a Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti Tagozatának tagja lett, székfoglalóját a Pesti Vigadó Makovecz-termében tartotta meg. Még >>>
2024. 04. 08., 08:05
24 fok körüli nyárias meleg valószínű. Még >>>
2024. 04. 07., 13:51
A biztonsági övet nem használó utas maradandó fogyatékossággal járó sérüléseket szenvedett. Még >>>
2024. 04. 05., 11:42
A NAV munkatársai vásároltak két aranygyűrűt, melyeket az eladó lakásán vettek át, majd felfedték kilétüket. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK