2021. 11. 27. szombat
Virgil
: 368 Ft   : 326 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Új épületkomplexummal gazdagodott Kalocsán a Szociális Központ – A Malom utcai felújított épületben működik az Alapszolgáltatási Központ

Új épületkomplexummal gazdagodott Kalocsán a Szociális Központ – A Malom utcai felújított épületben működik az Alapszolgáltatási Központ
Zsiga Ferenc  |  2020. 09. 09., 09:20

A szeptember 8-án, kedden délután tartott avatóünnepséget követően gondozottak és a szakemberek egyaránt használatba vehetik a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatán elnyert 202 millió vissza nem térítendő támogatásból, a Kalocsa, Malom utca 3. szám alatti védett ingatlan felújításával kialakított Szociális Központ Alapszolgáltatási Központját és az Idősek Klubját.

A koronavírus-járvány miatt korábban többször elhalasztott keddi avatóünnepséget eredetileg az épületen belül tervezték megtartani, de szeptember 7-től Magyarország összes szakosított ellátást nyújtó szociális intézményében látogatási tilalmat rendelt el az Országos Tisztifőrvos.
Így az örömteli eseményt Font Sándor országgyűlési képviselő, Rideg László, a Megyei Közgyűlés elnöke, Filvig Géza polgármester részvételével a kívülről is tetszetős intézmény előtt tartották.

Amint azt a projekt ismertetésekor Rumi László intézményvezető hangsúlyozta: a Szociális alapszolgáltatások infrastruktúrájának bővítése, fejlesztése” című pályázat tette lehetővé, hogy a Bem utcai Szociális Otthonból kiköltözve, új helyen, korszerű munkakörülmények között dolgozzanak Kalocsán a szociális alapellátási feladatokat ellátó szakemberek, az Idősek Klubjának gondozottjai pedig egy magasabb komfortfokozatú szolgáltatást vegyenek igénybe.


A szakember hozzátette: a beruházás befejeztével immár az idősek klubja, a szociális étkeztetés, a házi segítségnyújtás, a család - és gyermekjóléti szolgálat is a Malom utcai épületbe költözhet. Így nem csupán az alapszolgáltatási rendszerben dolgozók feladatellátási helye lett a felújított épület, de az alapellátásokat igénybe vevők is a Malom utcában korszerű körülmények között - például mozgáskorlátozott bejáraton keresztül - élhetnek majd ezekkel a szolgáltatásokkal.

Mint elhangzott, a pályázati támogatásból a Malom utcai, egykor Értelmi Fogyatékosok Bentlakásos Intézményeként működő, helyi védelem alatt álló épületet újították fel teljes körűen azzal a céllal, hogy a beruházás megvalósulását követően egyetlen, központi fekvésű, jól megközelíthető épületbe integrálva működjenek a szociális alapszolgáltatási feladatokat ellátó szakmai egységek.

A Malom utcai védett épület felújításakor elsőszámú feladatként belső átalakításokra került sor; mosdók, vizes blokkok, ügyfélközpontok, foglalkoztató terek, a működéshez szükséges funkcionális helyiségek, valamint a háttér infrastruktúra megteremtése érdekében irodák kerültek kiépítésre.
Ezen kívül megvalósul az épület teljes villamos hálózatának cseréje, épületgépészeti felújítása, illetve – a védett épület karakterének megőrzésére törekedve – homlokzati nyílászárók cseréje, a tetőszerkezet helyenkénti javítása, homlokzatának szigetelése és felújítása is megtörtént.

Font Sándor az avatóünnepségen elmondta: nincs a választókörzetében olyan település, amely ne tudta volna fejleszteni, építeni magát a TOP program keretein belül. A közös felelősségvállalás egyik komoly példája, hogy a kormányzat kiemelt figyelmet szentel a legveszélyeztetettebb embertársaink ellátására. Példa erre, hogy a Malom utcai ingatlan évtizedekben mérhető elhanyagoltság után a házi segítségnyújtás, a szociális étkeztetés, a nappali ellátás -Idősek klubja -és a család és gyermekjóléti szolgáltatás területén, korszerű feltételek mellett lesz a város, az itt élők szolgálatára.

Rideg László, a megyei közgyűlés elnöke amellett, hogy áttekintést adott a megyében megvalósuló TOP-os pályázatokról, azoknak egyebek mellett a szociális és más ágazatra gyakorolt pozitív hatásáról, gratulált a megvalósításhoz és a jó munkát, jó egészséget kívánt a munkatársaknak, jó egészséget, kellemes időtöltést az Idősek Klubja tagjainak.


Filvig Géza polgármester beszédében annak a véleményének adott hangot, a beruházással fontos cél valósult meg:

Kalocsa Város Önkormányzata Szociális Központja olyan új telephellyel gazdagodott, amely egy közös épületbe hozza a jelenleg több helyszínen működő egységeket. A fejlesztésnek köszönhetően már  a közeljövőben a megújult épületben fogadhatja ügyfeleit az Origó Család és Gyermekjóléti Központ, a Kalocsai Családsegítő Szolgálat, de az épületbe kerül elhelyezésre a házi segítségnyújtás, a szociális étkeztetés és a nappali ellátás, vagyis az Idősek Klubja is.
A polgármester személyesen is megköszönte mindazok munkáját, akik hozzájárultak ahhoz, hogy a fejlesztés megvalósuljon.

A nemzetiszínű avatószalagot Font Sándor, Rideg László, Filvig Géza és Rumi László vágta át, így hamarosan hivatalosan új helyükre költözhetnek a város szociális szakemberei és az Idősek Klubja tagjai.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.
2021-11-22 20:30:56
A hatályos megállapodás szerint addigra kétirányú forgalmú utat kell kialakítani a korábbi nyomvonalán, súly- és sebességkorlátozással. Most újabb kéréssel fordult az önkormányzathoz a kivitelező érsekség, a szokott módon kész tények elé állítva a testületet, de a grémium ezúttal nem engedett. Közben újra szóba került az út kiváltásának lehetősége. Röpke néhány év alatt megvalósulhat...

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 26., 13:15
A tamási rendőrök egy koporsók és urnák forgalmazásával foglalkozó vállalkozót vettek őrizetbe november 24-én késő este, aki legális üzlete mellett kábítószer-kereskedelemmel is foglalkozott. Még >>>
2021. 11. 26., 11:42
Egy lószállítót vontató személyautó és egy másik gépkocsi karambolozott csütörtök este Miske belterületén. Két személyt szállítottak a mentők a kalocsai kórházba. Még >>>
2021. 11. 26., 11:13
Orbán Viktor: „Meghosszabbítjuk az oltási akcióhetet, ezért akik eddig elmulasztották az oltakozás lehetőségét, a jövő héten is felvehetik a vakcinát regisztráció nélkül” Még >>>
2021. 11. 26., 10:15
2021.11.27-én 9:00-18:00 óra között Hagyományőrző nap lesz a Kalocsai Sportcsarnokban. Még >>>
2021. 11. 26., 08:44
Tudtad, hogy Magyarországon minden ötödik nőt ért már élete során fizikai bántalmazás a partnere részéről? A kapcsolati erőszak egyetlen formája sem elfogadható! Még >>>
2021. 11. 25., 13:46
Így vették birtokukba a gyerekek a kalocsai koripályát - VIDEÓVAL! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei