2023. 12. 04. hétfő
Barbara, Borbála
: 380 Ft   : 349 Ft Benzin: 603.6 Ft/l   Dízel: 651.3 Ft/l   Írjon nekünk

Új helyszínen, a Szentháromság téren rendezik az egyházzal közös adventi gyertyagyújtást és a karácsonyi forgatagot – Koncertek, kézműves vásár, Mikulás kisvonat, január 2-án Zséda koncert

Zsiga Ferenc  |  2023. 11. 20., 15:35

Az adventi időszakot felölelő városi programokról, beleértve az újévi koncertet, tartott sajtótájékoztatót november 20-án, a városházán dr. Filvig Géza polgármester és Zsikó Zoltán, az Innovációs és Közművelődés Központ igazgatója. Az esemény egyik legnagyobb horderejű bejelentésének az bizonyult: az önkormányzat és intézménye idén szakít azzal a több évtizedes hagyománnyal, hogy a Sétálóutcában állítja föl a város fenyőfáját és a köré szervezi az Advent időszakára eső programokat. E helyett az érsekséggel közösen a Szentháromság téren díszítik föl Kalocsa fenyőfáját, az adventi koszorú és a Betlehem is ott kap helyet. Minden egyéb a Szentháromság térre szervezett program is az egyházzal egyeztetve, közösen kerül megrendezésre. Az idei advent a korábbi éveknél is színesebb, tartalmasabb programokat kínál, köszönhetően annak is, hogy a Duna Aszfalt a Paprikafesztivál és az adventi programok megszervezését még a nyár közepén nagyobb összeggel támogatta.

Miután dr. Filvig Géza a sajtótájékoztató résztvevőit köszöntötte, elmondta:

Egész évben a karácsonyt, az Advent időszakot várjuk leginkább, ami felkészülés az ünnepre, amely annyi örömet hoz az egyénnek és a családoknak." fogalmazott a polgármester, hozzátéve: Nagyon fontosnak tartom, hogy Kalocsa lakossága érzékelje: ebből a meghitt ünnepből a város is kiveszi a részét. Feldíszítjük a közterületeinket és az ünnepi műsorok is ennek jegyében szerveződnek.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


A meghitt hangulat fokozása érdekében a város az érsekséggel közös karácsonyfájának felállításához, az adventi gyertyagyújtásokhoz egy új helyszínt, a Szentháromság teret választotta.”

Az Érsekséggel egyeztetve ide kerül a hagyományos adventi koszorú és a Betlehem is. Természetesen a Sétálóutcában is lesznek különböző díszítő elemek, amelyek karácsonyi hangulatot árasztanak majd. Az új helyszín, a főszékesegyház körüli terület azért is szerencsés, mert a látogatókat a közeli művelődési ház fogja kiszolgálni."– monda a polgármester.

Dr. Filvig Géza hangsúlyozta:

A korábbi évek programelemei, Mosolygömb gyűjtés, a forraltborozás, teázási lehetőség a Szentháromság téren is meg lesz tartva. A Vagyon Kft. munkatársai már megkezdték a városban a különböző díszítő elemek kihelyezését, így a munkatársakkal egész héten találkozni fogunk.”


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


A polgármester felhívta a figyelmet:

Az Advent december 3-án kezdődik, de rendhagyó módon a negyedik adventi gyertya meggyújtása - mivel az december 24-re, szentestére esne, ezt az egyházzal egyeztetve - egy nappal korábbra, december 23-ra, szombatra előrehoztuk. Azt gondoljuk, december 24-ét már mindenki otthon, családi körben tölti, ezért a szombati közterületi gyertyagyújtás a szerencsésebb időpont. Mindenkinek nagyon tartalmas lelki felkészülést kívánok! Azt gondolom, ahogy a lakosság részt vesz a saját környezete feldíszítésében, a város is ezt teszi, így közösen méltóképpen tudunk a karácsonyi ünnepekre készülni és azokat megtartani.”– zárta beszédét a városvezető.

A folytatásban a részletes programot Zsikó Zoltán igazgató ismertette. Mint elhangzott, nagy energiát fektettek abba, hogy az ünnepi időszakban mindenki megtalálja a kedvére való programot. Lényeges, hogy mind a négy adventi hétvégén, az utolsónál vasárnap helyett szombaton gyullad fel az adventi gyertya lángja.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


A KIKK vezetője hangsúlyozta:

A gyermekek legnagyobb örömére december 6-án, 16 órakor érkezik meg a Mikulás Kalocsára. Ezen a napon a városháza dísztermébe várjuk a családokat és gyermekeiket. Balázs Gábor muzsikus a Mikulás zsákja című interaktív koncertműsorral készül, de lesz lufihajtogatás Fanti bohóccal, kézműves foglalkozások és ünnepi arcfestés is. A városnéző Mikulás vonat ünnepi fényekkel lesz megvilágítva. Erről a programelemről a kalocsai óvodákkal előzetesen egyeztetünk, hogy minél több gyermek részese lehessen ennek az örömteli vonatozásnak. Az esti órákban a városháza dísztermében pedig a Mikulás puttonyban sok kedves ajándék lesz majd, erre az eseményre is minden gyermeket és kísérőjét szeretettel várunk!”A program ismertetése azzal folytatódott:

Bereczki Zoltán karácsonyi akusztikus műsora december 14-én lesz a Színházban.

December 21-én, 18 órakor, ugyancsak a Színházban Janza Kata híres musical énekesnő fog karácsonyi műsort adni.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Kézműves vásár, termelői élménypiac

December 22-én és 23-án karácsonyi kézműves vásárral és egy termelői élménypiaccal készülnek a Szentháromság téren. A pavilonokban több mint 20 kiállító lesz jelen, akik helyi kézműves termékeket fognak árulni, de lesz étel és ital is. Az ünnepi várakozásnak ezt a szép sorozatát a negyedik gyertyagyújtás december 23-án, 16:30 órakor fogja zárni, az érdeklődők dr. Filvig Géza ünnepi beszédét hallhatják. Az egyház részéről Fülöp Ernő kanonok, c. apát mond egyházi áldást. Az eseményt a Morning Sun együttes műsora zárja.

Minden vasárnap forró italokkal készülünk a Szentháromság téren: forralt borral, meleg teával, forró csokival, kürtös kaláccsal és zsíros kenyérrel várjuk a karácsonyi forgatag résztvevőit. A gyertyagyújtások alkalmával a Mosolygömb adománygyűjtési akció is folytatódik” – mondta Zsikó Zoltán, aki végezetül még egy fontos bejelentést tett:

Az új esztendőt egy koncerttel szeretnénk elindítani! Január 2-án, 18 órakor a Színházban együtt fogjuk köszönteni az új esztendőt, az alkalomból Zséda és az ő kvartettje ad egy 90 perces élő koncertet. Egy ilyen koncerten az ország bármelyik pontján komoly belépőjegy mellett lehet részt venni, viszont ezt a polgármester úr és az önkormányzat ajándékba szeretné adni a kalocsai lakosoknak, hogy boldogan, vidáman kezdjük az új esztendőt!”zárta tájékoztatóját az igazgató.

A sajtótájékoztató végén dr. Filvig Géza megköszönte dr. Bábel Balázs érsek atyának a programok szervezéséhez nyújtott segítséget és az együttműködést. Mint mondta: a városi önkormányzat hív és vár mindenkit a valamennyi alkalommal 16:30 órakor a Szentháromság téren kezdődő adventi gyertyagyújtásokra és az ünnepi programokra. Fontos tudnivaló, hogy Színházban tartott koncerteken való részvétel ingyenes, azonban az ülőhelyek elfoglalása az érkezés sorrendjében történik. A tartalmas programok részben a Duna Aszfalt támogatásának és annak köszönhetők, hogy Kalocsa gazdasági helyzete az utóbbi időben erősödött.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 11. 29., 12:25
A paksi bővítés már nem a papírmunkáról, hanem a valódi építkezésről szól – mondta Szijjártó Péter miután Alekszej Lihacsovval, a Roszatom vezérigazgatójával tárgyal a következő időszak feladatairól. A külgazdasági és külügyminiszter ezt megelőzően az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának meghallgatásán arról beszélt, hogy a két új blokk építése a legszigorúbb biztonsági és környezetvédelmi előírásoknak megfelelően zajlik. A Joint Venture Szövetség pécsi fórumán is kiemelt téma volt a Paks II. beruházás. (x)
2023-12-01 10:07:09
Nagy izgalommal készülnek a keceli Flora Virágfesztivál és a kapcsolódó, immár 18. alkalommal megrendezésre kerülő Országos Fazekas Kiállítás szervezői a hétvégén tartandó nagyrendezvényre, hiszen három év alatt talán a biciklizésből is ki lehet esni. Azt remélik, a közönség is hasonló várakozással tekint a visszatérő, ma nyíló fesztiválra.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 12. 04., 15:38
Az eset azért különösen kegyetlen, mert majdnem meghiúsította az első közös gyertyagyújtást. Még >>>
2023. 12. 04., 12:53

A Bagossy Brothers Company elhozta az idei tél egyik legszebb dalát!

A ‘Hull a Hó’ című szerzemény felidézi a régmúlt téli képét, amikor térdig érő hóban sétáltunk, a szánkók éjjel is siklottak a domboldalakon, a forralt bor és a fenyőillat sem hiányzott egyetlen családból sem. Még >>>
2023. 12. 04., 12:08
„Minél tovább hisz a gyermek a csodában, annál jobb” – Dr. Vekerdy Tamás szerint. Úgy gondolta, hogy a gyermek egyszer magától is rájön arra, hogy a Mikulás helyett a szülők, nagyszülők csempészik a cipőcskékbe az ajándékokat. Ennek ellenére a gyermekek szeretnek hinni a csodákban és erre szükségük is van. Még >>>
2023. 12. 04., 09:28
A negyedik játéknaphoz érkeztünk, lássuk a feladványt! Még >>>
2023. 12. 03., 14:15
Alig fél év alatt legalább 78 migráns szállítását hangolta össze. Még >>>
2023. 12. 03., 10:07
A harmadik nap feladványa a cikkben! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK