2021. 12. 07. kedd
Ambrus
: 366 Ft   : 324 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Új vezető a Kalocsai Uszoda élén – A hó végétől újra látogatható a létesítmény

Új vezető a Kalocsai Uszoda élén – A hó végétől újra látogatható a létesítmény
Illés György Cinó  |  2021. 05. 12., 13:35

A Kalocsai Uszoda és Gyógyfürdő aulájában tartott sajtótájékoztatón mutatta be Filvig Géza polgármester az uszoda új vezetőjét, Busa Attilát, akivel közösen beszámoltak az uszoda jelenlegi épületének helyreállítási munkálatairól, az uszoda újranyitásának szándékáról, érintve a létesítmény további fejlesztésének terveit is.

A kedden délután két órakor kezdődött sajtótájékoztatón dr. Filvig Géza elmondta: a vonatkozó rendelkezések lehetővé tették az uszoda újranyitását, ezért, miután a közel féléves leállást követően minden szükséges karbantartást elvégeztek, megnyitja kapuit a fürdőzni, úszni vágyók előtt városunk uszodája.
Azonban

AZ ÚJRAINDÍTÁS EGY ILYEN RENDSZERNÉL TÖBB IDŐT IGÉNYEL, HISZEN EGY 34 ÉVES LÉTESÍTMÉNYRŐL VAN SZÓ, EZÉRT AHHOZ, HOGY A MEGFELELŐ EGÉSZSÉGÜGYI PARAMÉTEREKET TELJESÍTENI TUDJA, MÉG NÉHÁNY HÉTRE SZÜKSÉG VAN.

A korábbi években sok szó esett már az uszoda elavultságáról, új uszoda építésének szükségességéről – emlékeztetett a polgármester, amelynek jelenleg tervezését készítik elő – mondta a polgármester, hozzátéve, hogy

addig is, amíg nem tudunk új uszodát létesíteni, használjuk és becsüljük meg ezt a régit!”


Forrás: Illés György Cinó / KALOhírek


A továbbiakban a polgármester megnevezte az uszoda új intézményvezetőjét, Busa Attilát, akit már nem kell bemutatni a kalocsaiaknak, illetve az uszodába járó közönségnek, hiszen

1989. óta az uszodánál dolgozik, 1991. óta pedig a Kalocsai Úszó és Vízilabda Egyesület vezetője és motorja. Több ezer gyermeket tanított meg úszni itt a Csajdán. Kinek a kezében lenne jobb helyen egy ilyen létesítmény?”– tette föl a költői kérdést a polgármester, hozzátéve: Busa Attilával az uszodavezetés erősödik, és örömét fejezve ki, amiért elfogadta az erre való felkérést, majd jó kívánságaival látta el az új vezetőt, akinek tapasztalatára, észrevételeire, ötleteire az új uszoda tervezésénél is számítani fognak.

A továbbiakban bemutatkozásképpen az új uszodavezető mondott néhány gondolatot.


Forrás: Illés György Cinó / KALOhírek


Lassan 30 éve dolgozom itt, mindig is a szívem csücske volt az uszoda, mindig magaménak éreztem”– mondta a Busa Attila annak indoklásaképpen, hogy miért fogadta el a felkérést, annak ellenére, hogy, amint fogalmazott, „nagyon mélyre süllyedt a hajónk a Csajdán”.

Azt is elmondta, sok olyan vélemény jut el hozzá, hogy nem éri meg fenntartani az uszodát. Ezzel a vélekedéssel Busa Attila szembeállította azt a rengeteg gyereket, akik itt tanultak meg úszni. Hozzátette: az uszoda használói, az egyesületük számára az uszoda mást, többet jelent a pénznél. Korábban a pénzügyekre nem is volt rálátása, most viszont, vezetőként már átlátja, hogy gazdaságilag milyen nehéz helyzetben van a város és az uszoda is. De ezek a körülmények között is mindent megtesznek, hogy zökkenőmentesen, a lehető legjobban működjön a létesítmény.
Busa Attila elmondta:

AZ USZODA ÚJRANYITÁSÁT MÁJUS 26-ÁRA TERVEZIK.


Az eddig elvégzett felújítási munkálatokról megtudhattuk, hogy váratlan helyzetekkel is szembesülniük kellett. Például a homlokzat javítása során a cserepek egyszerűen lehullottak a tetőről, így 600 cserepet kellett újra cserélni, ami nem volt betervezve. De szerencsére egy felajánlás nyomán szinte ingyen kaptak cserepet, amivel ezt meg tudták oldani. A medencék takarítását, fertőtlenítését, fugázását villanyszerelési munkákat és még rengeteg más apróságot el kellett, illetve kell végezni a nyitás előtt, aminek sikeréhez nagyban hozzájárul a dolgozók kedvező hozzáállása.

Azonban a termálfürdő részleg még így sem biztos, hogy használható lesz az újranyitás idejére, mivel a tetőszerkezete olyan mértékben elhasználódott, hogy életveszélyessé vált, így nagyobb javításra, vagy még inkább teljes rekonstrukcióra volna szükség a használatba vételhez.


AZ USZODA AZ ÚJÍTÁS UTÁN A KORÁBBI LÉTSZÁMMAL FOG TOVÁBB MŰKÖDNI.

Ennek fedezetére a város 2021. évi költségvetésében 72 millió forint előirányzat szerepel, azonban azt is látni kell, hogy a féléves bezárás mintegy 30 millió forintos bevételkiesést eredményezett. Az esetleges hiány orvoslását lehetővé teszi majd, hogy az idei költségvetést kellő rugalmassággal állították össze – tudhattuk meg a polgármesternek újságírói kérdésekre adott válaszaiból.

A válaszokból az is kiderült: az új uszoda tervezésének előkészítéséhez jelenleg a koncepció kidolgozása van folyamatban.
Ez a terv eltér a városnak korábban bemutatott elképzelésektől, annál egy mértéktartóbb uszoda létesítését célozza, amelynek tervezése során a lakosságot is bevonják majd. Ám a terv távlati, az addig hátralévő évekre teljesen föl kell újítani az uszodát, ami a jelenlegi, súlyosan elhasználódott állapotban szinte új felépítését jelenti. A jelenlegi uszoda fenntartását ezzel együtt is az önkormányzat kötelességének nevezte Filvig Géza, hiszen a fürdő több mint 100 éves múltra tekint vissza, egyes részei örökségvédelem hatálya alatt is állnak.

A bejelentésekről Filvig Géza közéleti közösségi médiás oldalán is beszámolt:

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!
2021-12-02 09:50:27
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 07., 18:35
Kérjük a tisztelt lakosságot, hogy segítsék a Kalocsa Város Önkormányzat Városfejlesztési és Üzemeltetési Osztályának munkáját a kérdőív kitöltésével. Még >>>
2021. 12. 07., 15:41
A Csajda-kertben épülhet játszótér, a temetőben a kerítés javítására és világításra is jut a forrásból. Még >>>
2021. 12. 07., 10:30
A karácsonyi szezonban ismét karitatív kampányt indít a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és az OMV Hungária: a töltőállomásokon megvásárolható adománykártyákkal lehet támogatni az alapítvány munkáját. Még >>>
2021. 12. 07., 08:41
A hetedik játéknaphoz érkeztünk, lássuk a feladványt! Még >>>
2021. 12. 06., 19:35
Kedves Gyerekek! Bízunk benne, minden kiscsizma megtelt már ma reggelre! Még >>>
2021. 12. 06., 13:34
A több tagcserén is áteső Omega a legnépszerűbb hazai beatzenekarok egyike lett, Kóbor pedig idővel a gitár helyett csak az éneklésre koncentrált. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés