2022. 06. 30. csütörtök
Pál
: 397 Ft   : 380 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Újabb jelentős mérföldkőhöz ért a Paks II. Atomerőmű – beruházás – Negyvenhét polgármestert tájékoztatott Süli János tárca nélküli miniszter

Újabb jelentős mérföldkőhöz ért a Paks II. Atomerőmű – beruházás – Negyvenhét polgármestert tájékoztatott Süli János tárca nélküli miniszter
Zsiga Ferenc  |  2020. 06. 30., 15:53

A Paks II. Atomerőmű két új blokkjának építési helyszínét körülvevő 47, a Duna jobb és bal partján lévő település polgármestere, az érintett két országgyűlési képviselő, Font Sándor és Potápi Árpád vett részt azon a tájékoztatón, amelyet Süli János, a Paks Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezésért felelős tárca nélküli miniszter és a Paks II. Zrt. vezetése június 30-án, kedden tartott a paksi Erzsébet Nagyszállóban. Süli János elsőként a térség polgármestereinek, majd a sajtó munkatársainak számolt be a megaberuházás létesítési engedély kérelmének ütemterv szerinti benyújtásáról, amely újabb, az eddigi talán legfontosabb mérföldkő a megvalósítás folyamatában. Az eseményen az országos, a regionális sajtó, közte portálunk is jelen volt.

A ma beadott dokumentáció azt támasztja alá, hogy a Paksra tervezett blokkok minden tekintetben megfelelnek a magyar és európai uniós szabályoknak, biztonsági követelményeknek.– emelte ki a polgármestereknek szóló tájékoztatásában Süli János miniszter.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


A részleteket illetően azt mondta, a Roszatom által kifejlesztett VVER-1200 blokk egy továbbfejlesztett harmadik generációs blokktípus, melynek tervezésekor a biztonságnövelés hangsúlyos szerepet kapott.

AKTÍV, ENERGIABETÁPLÁLÁST IGÉNYLŐ, VALAMINT PASSZÍV, FUNKCIÓJUKAT ENERGIABETÁPLÁLÁS ÉS EMBERI KÖZREMŰKÖDÉS NÉLKÜL ELLÁTNI KÉPES BIZTONSÁGI RENDSZEREK GARANTÁLJÁK A BIZTONSÁGOT.

Több olyan műszaki megoldást alkalmaznak, ami szintén újdonság a nyomottvizes technológiájú blokkoknál. Ilyen például az utasszállító repülőgép rázuhanásának is ellenálló kettősfalú konténment, az olvadékcsapda, valamint a hidrogénkezelésre szolgáló rekombinátorok.

A MINISZTER HOZZÁTETTE: A PAKS II. ZRT. ÖSSZETETT, 283 EZER OLDALNYI DOKUMENTÁCIÓT NYÚJTOTT BE AZ ORSZÁGOS ATOMENERGIA HIVATALHOZ.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Az iratokat elektronikus úton kapta meg a hatóság. A terjedelmet érzékeltetve elmondta,

Ha HAGYOMÁNYOSAN, GYŰRŰS DOSSZIÉKBA RENDEZTÉK VOLNA, AZOK EGYMÁSRA PAKOLVA MAGASABBAK LETTEK VOLNA EGY TÍZEMELETES HÁZNÁL, EGYMÁS MELLÉ FEKTETVE PEDIG 42 KOSÁRLABDAPÁLYÁT FEDNÉNEK BE.

A térség polgármesterei arról is tájékoztatást kaptak, hogy az ellenőrzésre a hatóságnak 12 hónap áll rendelkezésére, amit 3 hónappal meghosszabbíthat. Az OAH a bírálatba a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségen keresztül nemzetközi szakértőket is bevon. – Ez idő alatt változatlanul intenzív lesz a kapcsolattartás az Országos Atomenergia Hivatallal, a hatóság az értékelés során további adatokat, információt kérhet a projektcégtől – fűzte hozzá a miniszter.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Süli János kitért arra is, hogy folyamatos a munka a felvonulási területen:

ELKÉSZÜLT A TRANSZFORMÁTORÁLLOMÁS, SZERKEZETKÉSZ A MEGRENDELŐ ÉS A FŐVÁLLALKOZÓ SZÁMÁRA KÉSZÜLŐ KÉT IRODAHÁZ, ILLETVE A SZÁZFŐS KONYHA ÉS ÉTKEZŐ. HAMAROSAN KEZDŐDIK AZ ERŐMŰ-BERUHÁZÁSI KÖZPONT KIVITELEZÉSE IS AZ ÚJ BLOKKOK HELYSZÍNÉNEK KÖZVETLEN SZOMSZÉDSÁGÁBAN.

Mindemellett jól halad az a területelőkészítési munka, amelynek zárásaként az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. átadja az új blokkok területét a projektcég számára.

Süli János emlékeztetett rá, hogy

AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG DÖNTÉSE ALAPJÁN A LÉTESÍTÉSI ENGEDÉLY-KÉRELEM BENYÚJTÁSÁT KÖVETŐEN HÁROM HÓNAPPAL LEHET KÉRELMEZNI A FÖLDMUNKÁK ELKEZDÉSÉT.

A földmunkák tehát 2021 elején kezdődhetnek, a létesítést megelőző terület-előkészítésre vonatkozó engedély megszerzése után. A főépület építéséhez a társaság az engedélyt várhatóan 2021 őszén kapja meg, a létesítési munkák ezt követően indulhatnak.

A KÉT ÚJ BLOKK MEGÉPÍTÉSE KOMOLY LEHETŐSÉG A TÉRSÉG SZÁMÁRA, RENGETEG KAPCSOLÓDÓ BERUHÁZÁSRA KERÜL SOR: UTAKAT, LAKÁSOKAT, ÜZEMCSARNOKOKAT KELL ÉPÍTENI, FEJLESZTÉSEKET VALÓSÍTUNK MEG AZ EGÉSZSÉGÜGY, AZ OKTATÁS ÉS SZÁMOS MÁS SZOLGÁLTATÁSI TERÜLETEN.

 


A BERUHÁZÁSHOZ KAPCSOLÓDÓAN EGY KOMPLEX, ÖSSZEHANGOLT TÉRSÉGFEJLESZTÉSI PROGRAMOT VALÓSÍTUNK MEG A TÉRSÉG FELZÁRKÓZTATÁSA ÉRDEKÉBEN

– húzta alá Süli János.

Az ülésen Mittler István kommunikációs igazgató bejelentette:

HAMAROSAN FÓRUMSOROZAT KERETÉBEN FELKERESIK A KÖRNYÉK TELEPÜLÉSEIT, HOGY AZ OTT ÉLŐK ELSŐ KÉZBŐL ÉRTESÜLHESSENEK A PROJEKTRŐL. UGYANEZZEL A CÉLLAL A PROJEKTRŐL ÉS A LÉTESÍTÉSIENGEDÉLY-KÉRELEMRŐL SZÓLÓ TÁJÉKOZTATÓ KIADVÁNYT IS ELJUTTATNAK A KÖZEL ÖTVEN TELEPÜLÉS MINDEN HÁZTARTÁSÁBA.

A lakossági tájékoztató, valamint a létesítési engedély-kérelem közérthető összefoglalójának elektronikus változata elérhető a Paks II. Zrt. honlapján – hívta fel a figyelmet Mittler István.

A sajtó képviselőinek kizárásával folytatott polgármesteri tájékoztató kérdések megválaszolásával zárult, majd a miniszter a polgármesterek számára szervezett fórumon elmondottak lényegét a sajtó képviselői számára is összefoglalta.


Újságíró kérdésre válaszolva Süli János elmondta: a hatóságnak 12+3 hónap áll rendelkezésére a kérelem elbírására. Ennek megfelelően

A MEGVALÓSÍTÁS VÁRHATÓAN 2021. SZEPTEMBERÉBEN INDULHAT.

Valószínű, hogy a hatóság a rendelkezési álló teljes időkeretet kihasználja, mert a bírálatba nemzetközi szakértőket is bevonnak. Ez is garancia arra, hogy a blokkokat világszínvonalon fogjuk megépíteni – jelentette ki a miniszter.

Süli János emlékeztetett, hogy a felvonulási területen jelenleg is folynak építkezések.

Hozzátette: a térségfejlesztési munkák ezzel párhuzamosan zajlanak. Abban bízik, hogy a létesítési engedély kérelem benyújtásának híre és a Duna-híd építése az alvállalkozói kört is jobban megmozgatja.
Ők is jobban elhiszik, hogy a Paks II. megépítéséből lesz valami, és így például a lakásépítések területén nem csak állami, hanem a magántőke is megjelenik majd.

A MINISZTER LESZÖGEZTE: A JELENLEGI ÜTEMTERV SZERINT A PAKS II. ATOMERŐMŰ KERESKEDELMI ÜZEMBEN 2029-2030-BAN MŰKÖDIK MAJD, A REAKTOROKAT EKKOR ADJÁK ÁT 60 ÉV ÜZEMELÉSRE.

Amennyiben esetleg sikerül gyorsítani az építkezést, az csak a biztonsági előírások maradéktalan teljesítése mellett lehetséges.

Süli János újabb újságírói kérdésre válaszolva kifejtette: a beruházás költségei már csak azért is a tervezett szinten kell, hogy maradjanak, mert a megvalósítás fix áras. A brüsszeli bizottságtól úgy kapták meg a támogatást, hogy az 12,5 milliárd euró, azaz 4000 milliárd forint lehet. Az ettől való bármilyen eltéréshez bizottsági hozzájárulásra van szükség. Minden számítás, közte a megtérülés is ezen a fix áron alapul. Ez a beruházási összeg 7,35 profitot eredményez az erőmű teljes időtartama alatt – jelentette ki Süli János a sajtótájékoztatón.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 06. 27., 14:19
A tavalyi élénk érdeklődés után most kisebb tömeget vonzottak a gasztronómiai különlegességei, holott az Érsekkertbe látogatókat most a LED-falas meccsnézésnél sokkal gazdagabb kiegészítő programsor várta péntek délutántól vasárnap estig. Aki lemaradt róla, vigasztalódjon összefoglalónkkal!
2022. 06. 24., 09:06
Látogass el a Városházára, szelfizz, és nyerj! – Akciót indított az önkormányzat a városháza új látványosságainak népszerűsítésre. A lokálpatriótákra másik csemege is vár: pódiumbeszélgetés lesz a tavasszal hivatalosan is magyar örökséggé, a Magyar Szellem Láthatatlan Múzeumnak elemeivé nyilvánított gyűjtemények vezetőivel tartanak pódiumbeszélgetést.
2022-06-22 11:02:07
Különleges programokkal és meghosszabbított nyitvatartással várják a látogatókat a Viski Károly Múzeumban, a Nicolas Schöffer Gyűjteményben és a Kalocsai Képtárban.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 06. 30., 13:14
A köztisztviselők és kormánytisztviselők napján is rendes nyitvatartási időben várják az ügyfeleket. Még >>>
2022. 06. 30., 13:02
2022. július 1-jén pénteken - a Magyar Egészségügy Napja miatt - a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház telephelyein (Kecskeméten, Kalocsán, Kiskunfélegyházán) a járóbeteg szakrendelés szünetel. Még >>>
2022. 06. 30., 12:23
A megye több települése mellett a NAV ellenőrei Kalocsára is ellátogatnak. Még >>>
2022. 06. 30., 09:53
Megkezdődik a magyar dinnyék árusítása a Lidl és az Aldi üzleteiben – tájékoztatták a diszkontláncok szerdán az MTI-t. Még >>>
2022. 06. 29., 15:51
Vasárnap éjjel Decsen szólalkozott össze egy férfi egy másik társaság tagjaival, majd egy vasrúddal fenyegette őket. A válasz brutális volt: egy testvérpár zártszelvénnyel kezdte ütlegelni a férfit, akit a párja hívására kiérkező rendőrök és mentők eszméletlen, életveszélyes állapotban találtak. Még >>>
2022. 06. 29., 11:59
A kötelező zárt tartás továbbra is érvényben marad a magaskockázatú megyékben, ahogyan a kötelezően előírt szállítás előtti tamponvizsgálatok is. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK