2024. 07. 20. szombat
Illés
: 391 Ft   : 360 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

Újra tárgyalt felügyelőbizottsági tagság – Szigeti Tamást és Eperjesi Györgyöt választották a Vagyonhasznosítási Kft. felügyelőbizottságába

Újra tárgyalt felügyelőbizottsági tagság – Szigeti Tamást és Eperjesi Györgyöt választották a Vagyonhasznosítási Kft. felügyelőbizottságába
Zsiga Ferenc  |  2021. 12. 15., 08:15

Mint emlékezetes, a képviselő-testület döntése nyomán a Kalocsai Városi Televízió 2021. október 1-jétől a Kalocsai Vagyonhasznosítási és Könyvvezető Nonprofit Kft-hez került, mivel a feladatkörébe illő Kalocsai Innovációs és Közművelődési Nonprofit Kft-hez nem kerülhetett. Utóbbihoz azért nem, mert annak ügyvezetője önkormányzati tisztségviselő - Zsikó Zoltán, a KIK igazgatója a Tolna Megyei Közgyűlés alelnöke-, ami a Médiatörvény szerint összeférhetetlen azzal, hogy a TV-nél munkáltatói jogkört gyakoroljon. A Vagyonhasznosító Kft. változást bejelentő okiratára a Médiahatóság hiánypótló felhívással válaszolt: rámutatott, hogy ugyan a Városi Televízió a Vagyonhasznosító Kft-nél jogilag elfogadható helyen van – Dr. Jéri Tamás nem választott önkormányzati tisztségviselő -, ám a törvény arról is rendelkezik, hogy önkormányzati képviselő még a cég felügyelő bizottságában sem lehet.

A kialakult helyzetre figyelemmel a Vagyonhasznosító Kft. felügyelő bizottságának két tagja, Tihanyi Tiborné és Szabó Balázs képviselők önként lemondtak felügyelőbizottsági tagságukról, ezzel megnyitva az utat ahhoz, hogy immár a törvénynek is megfelelő két új felügyelőbizottsági tagot válasszanak.

 Az alaphelyzet gyakorlatilag ez volt, amikor a képviselő-testület december 3-i ülésén dr. Filvig Géza polgármester a napirend előzményeinek ismertetése után Eperjesi György és Szigeti Tamás személyére, mint a felügyelőbizottság két új tagjelöltjére az ülésen tett javaslatot. Ezt azért tehette meg, mert ugyan mindkét személy külső tagja egy-egy bizottságnak, de a törvény ezt már lehetővé teszi.

Ehhez előzményként hozzá tartozik: a napirend megszavazásakor Király Róbert képviselő azt kérte, hogy ugyan személyi kérdésről van szó, tehát indokolt lehet a zárt ajtók mögötti tárgyalás, de azt szeretné, hogy a kérdésről nyílt ülésen tárgyaljanak. Dr. Filvig Géza bejelentette, hogy a két jelölttel előzetesen beszélt, ők szóban hozzájárultak, hogy a napirendet nyílt ülésen tárgyalják, részükről ennek nem volt akadálya.

Miután a polgármester a két általa jelölt személyt méltatta, alkalmasságukat bemutatva megválasztásuk mellett érvelt, Szabó Balázs egy harmadik személy, Kapitány Erik felügyelőbizottsági tagságára tett javaslatot.

Mint a képviselő hangsúlyozta, nem arról van szó, hogy a polgármester által javasolt két személy alkalmasságát megkérdőjelezné, hiszen különösen Szigeti Tamás szakmai és közéleti tevékenységét látva bizonyosan alkalmas erre a feladatra, ám éppen a rengeteg elfoglaltsága miatt lenne célszerű helyette egy másik személy, az általa javasolt Kapitány Erik megválasztása. A megnevezett jelölt szakmailag teljesen alkalmas és vélhetően időbeosztása miatt is jobban tudna koncentrálni erre a feladatra. Szabó Balázs szerint Szigeti Tamás mint külső bizottsági tag csupán az ülések mintegy 20 százalékán vesz részt, elfoglaltságára hivatkozva. (Mint utóbb Szigeti Tamás szerkesztőségünkhöz eljuttatott nyilatkozatában ezzel kapcsolatban kijelenti: Dr. Kiss Csaba jegyző segítségével kigyűjtötte, hogy a Szabó Balázs képviselő által hivatkozott ülések nem 20, hanem 60 százalékán volt jelen. Egyébiránt fej-fej mellett Szabó Balázzsal, mert a jelenléti ívek tanúsága szerint az ő távollétét hiányoló képviselő is csak a bizottsági ülések 60 százalékán vett részt.

A témában dr. Vincze András is szót kért, aki szerint immár kimondva is Sziget Tamás személye körül folyik a polémia, aki valóban egy aktív, tehetséges fiatalember, de ha ennyire elfoglalt, ahogy Szabó Balázs mondja, nem biztos, hogy ő lehet a legalkalmasabb személy a felügyelőbizottsági tagságra. Azt is igaz – fűzte hozzá a képviselő -, a polgármesternek természetesen joga van eldönteni, hogy kiben bízik meg egy ilyen poszton a legjobban.

Dr. Filvig Géza az elhangzottakra válaszolva felhívta a figyelmet, hogy semmilyen szakmai felkészültség nem követelmény a felügyelőbizottsági tagságnál, ilyen előírás nincs, azt bárki elláthatja.
A polgármester azt is szóba hozta, hogy egy-egy felügyelőbizottság évente három – négy alkalommal ülésezik, tehát nincs szó arról, hogy ez bárkitől is rengeteg idő venne el.
Dr. Filvig Géza felidézte, hogy 2015-ben a KalocsaKom Kft-nél betöltött felügyelőbizottsági tagsága alóli visszahívásáról magán az ülésen értesült, ráadásul a többi taggal együtt már csak 4 hónap választotta el a megbízatás lejártától. Akkor az ilyen módon történő visszahívását az itt jelenlévők közül is volt, aki szó nélkül megszavazta. Ehhez képest ez egy korrekt eljárás – mondta a polgármester.

Dr. Bagó Zoltán hozzászólásában rámutatott: lehet a témát csűrni - csavarni, de valójában kimondatlanul is egy politikai természetű ügy van napirenden, a többi csak „ködösítés.”

Schmidt Rajmond képviselő kijelentette: Szigeti Tamást mint a barátja is védelmébe veszi, ráadásul a Kapitány Erik személyére javaslatot tevő Szabó Balázs is számos alkalommal van távol az általa vezetett bizottság üléseiről.

A polgármester a vitavégén szavazásra tette fel a kérdést. Először Sziget Tamás személyére vonatkozóan szavaztak, amely 6 igen, 1 nem és 4 tartózkodó szavazattal zárult.
A polgármester ez alapján megállapította, hogy az új felügyelőbizottsági tag 2023. december 31-ig Szigeti Tamás.

Eperjesi György esetében a szavazás szintén úgy alakult, hogy 6 igen, 1 nem, 4 tartózkodó szavazat, azaz Eperjesi György is megkapta a felügyelőbizottsági tagsághoz szükséges voksot.

A továbbiakban a polgármester megállapította: mivel két felügyelőbizottsági tagra van szükség, azok pedig a kellő szavazatot megkapták, a harmadik személyt már nem is bocsátja szavazásra.

Ezt követően dr. Bagó Zoltán ügyrendi kérdésben kért szót, és a jegyzőkönyv szó szerinti vezetésére való felkérés mellett sérelmezte: szerinte az eljárás nem volt szabályszerű, mert a polgármester nem bocsátotta szavazásra Szabó Balázs módosító indítványát, miszerint az Sziget Tamás helyett Kapitány Erik személyére tett javaslatot.
Szabó Balázs e felvetéshez kapcsolódva elmondta, hogy ugyan szó szerint ezt úgy nem mondta ki, hogy módosító indítványt tesz, de abban a tudatban volt, hogy az általa előadottakból ez nyilvánvaló. Miután a távol lévő dr. Kiss Csaba jegyzőt helyettesítő dr. Látó Anita aljegyző a lezárt szavazást – miután módosító javaslat direktben módon nem hangzott el - törvényesnek találta, a napirendet lezárták.

Ám úgy látszik, a téma még sem hagyta nyugodni az érintetteket. Dr. Filvig Géza a pénteki képviselő-testületi ülést követő hétfői rendkívüli testületi ülésen a Vagyonhasznosító Kft. felügyelőbizottsági tagjai választását újra napirendre tűzte.

Indokolása szerint azért, mert ugyan Szabó Balázs képviselő az elmúlt ülésen maga is kimondta, hogy direkt módon nem tett módosító indítványt, és ezt előzetesen írásban sem tette meg, ezért Kapitány Erik személyét szerinte joggal nem bocsátotta szavazásra. Viszont, hogy senkiben ne maradjon kétség, kéri, hogy a jelenlévő képviselők a pénteken e tárgyban hozott határozatot vonják vissza, és a kérdésben újra, immár Kapitány Erik személyére vonatkozóan is szavazzanak.
A rendkívüli testületi ülésen jelenlévő hét képviselő, a polgármesteren kívül Simon Zoltán, Kákonyi István, Schmidt Rajmond, dr. Körmendy Szabolcs, Pécsi Vivien, Tihanyi Tiborné először a pénteken hozott határozatot visszavonta, majd miután a Kapitány Erik személyére tett javaslat nem kapta meg a szükséges szavazatot, Sziget Tamás és Eperjesi György felügyelőbizottsági tagságát a vagyonhasznosító Kft-nél egyhangúlag elfogadták. 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 14:32
Életének 77. évében elhunyt a Kalocsai SE hajdani elnöke, szakosztályvezetője, edzője és nagyszerű játékosa Farkas András, a „Bandika”. Mert mindenki csak így ismerte és nevezte nyugdíjasként is a sütőipari vállalat egykori gazdasági igazgatóját, aki ekkor már több száz embert irányított.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 20., 09:43
Az állatok egyre gyakrabban támadnak emberre, ennek ellenére civil szervezetek tiltakoznak a törvény ellen. Még >>>
2024. 07. 19., 19:28
Az üzletvezető felismerte, a kecskeméti rendőrök pedig elfogták a tolvajokat. Még >>>
2024. 07. 19., 18:16
Itt megtudhatja, hogyan alakult folyóink vízállása szerdán. Még >>>
2024. 07. 19., 11:31
A új pszichoaktív anyagok a legveszélyesebb kábítószerek. A rendőrség látókörébe egyre több ilyen szert áruló társaság kerül. Ezúttal Jánoshalmán csaptak le az egyenruhások - VIDEÓVAL! Még >>>
2024. 07. 19., 09:46
Rendőrök, katonák és a lánglovagok közös erővel mentették az állatokat. Még >>>
2024. 07. 17., 15:33
A helyszínre több mentőautót és mentőhelikoptert, valamint a kiskőrösi és a kiskunhalasi hivatásos tűzoltókat riasztották. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK