2023. 09. 24.
Gellért, Mercédesz
: 387 Ft   : 363 Ft Benzin: 641.8 Ft/l   Dízel: 646.0 Ft/l   Írjon nekünk

Vállalkozói fórum Filvig Gézával és Font Sándorral a városházán

Illés György Cinó  |  2021. 02. 07., 08:40

Filvig Géza polgármester és Font Sándor országgyűlési képviselő a kalocsai városházán február 5-én, pénteken délelőtt tanácskozott a város meghatározó, a közelmúltban további fejlesztéseket indító vállalkozásainak vezetőivel. Mint elhangzott, ezek a vállalkozók nem ijedtek meg a váratlan akadályoktól, befektetnek a jövőbe, miközben bizalmuk a város fejlődése iránt töretlen, munkahelyeket teremtenek. Az ehhez nyújtott önkormányzati segítségről és állami támogatásokról, valamint a tervek összehangolásáról a polgármester és a kormány álláspontját közvetítő Font Sándor a sajtó jelenlétében is biztosította a meghívottakat.

A fórumon a vállalkozók oldaláról meghívott partnerként vett részt András Attila vezérigazgató az ANDA Present Kft., Sziráki Szilárd ügyvezető, a Budamobil-Cargo Kft., Hévizi János ügyvezető az Aktív Kft., Danizs Sándor a Kaloplasztik Kft., Varga Tibor a Varga Kreatív Mérnöki Iroda, Hermann Csaba a Hermex Kft., Beer Attila a Beerstone és a B.Téker Kft., Bökönyi Zsolt a G-SMT Hungary Kft. képviseletében.


Forrás: Illés György Cinó / KALOhírek


A polgármester a vállalkozásoknak köszönetét fejezte ki Kalocsa város önkormányzata nevében az előremutató közös gondolkodásért, megemlítve, hogy a város iparűzési adóbevételeinek nagy részét is ez a kör adja, így az önkormányzat működésére jelentős hatással bír a tevékenységük.

Filvig Géza hozzátette: az önkormányzat a továbbiakban is minden segítséget megad, hogy vállalkozások tovább tudjanak fejlődni, és minél több kalocsai embernek adhassanak megélhetést biztosító munkát.


Forrás: Illés György Cinó / KALOhírek


Köszöntöm a kanyarban előzők társaságát!”– vette át a szót Font Sándor, kölcsönözve a szófordulatot Orbán Viktor kormányfő egyik korábbi beszédéből.
A képviselő a gazdaság járvány okozta, hanyatló helyzetéről elmondta: a koronavírus március óta számokban mérhető károkat okozott. Ugyanakkor más országokéval összevetve nem állunk rosszul, hiszen sokkal többet ártott a mögöttünk hagyott időszak azoknak, akiket a válság rosszabb kondíciók mellett ért.

Magyarország nagy szerencséjének mondta, hogy a 2010. és 2013. között megvalósult gazdasági válságkezelő program következtében sikerült hazánkat gyors növekedési pályára állítani. Emlékeztetett, hogy a járvány előtti utolsó évben, 2019-ben már „elfogyott a munkaerő”, a vállalkozásoknak a dolgozói állomány feltöltése okozott gondot, holott korábban tíz százalék fölött volt a munkanélküliségi ráta. Közben a közmunkaprogram is egyre nehezebb helyzetbe került, mivel az abban foglalkoztatottak részben a munkaerő-piaci lehetőségek javulása, részben képzettség, szakma, képességek megszerzése nyomán már a versenyszférában is el tudtak helyezkedni, versenyképes munkaerővé váltak. Ez a fejlődés az ország gazdaságának számaiban is meglátszott, hiszen 2019-ben az Európai Unió tagállamai közül a GDP - növekedés százalékos aránya hazánkban volt a legmagasabb.

„Felfelé ívelő pályán, jó kondíciók mellett érte a járvány okozta válság hazánkat.”

A válságban két fontos célt tartotta szem előtt a kormányzat.
Ezek egyike a magyar emberek egészségének és életének megőrzése. Font Sándor rámutatott:a korábbi időszakban felhalmozott, jelentős források lehetővé tették, hogy ezt a munkát hatékonyan végezze a kormányzat.

Rendelkezésre állt a pénz az egészségügy megerősítésére, eszközök, lélegeztető gépek, vakcinák beszerzésére.
Ehhez azonban az idei év költségvetését a korábbiaktól merőben eltérő szemléletben és szerkezetben kellett megtervezni. A járvány elleni védekezéshez több ezer milliárd forintos tartalékot állítottak be.

Másfelől a gazdaság mentése, életben tartása, illetve, lehetőség szerint a kedvezőtlen körülmények között is lehetőség szerinti gazdaságfejlesztés, a jövőbe való beruházások előmozdítása volt a cél. A gazdaság fönntartására és megerősítésére szintén több ezer milliárd forintos összegben kötöttek le forrásokat.
A két prioritás mentén megtervezett költségvetés a garancia, hogy pénzügyi akadálya nem lehet e két cél elérésének – összegezte a képviselő.


Forrás: Illés György Cinó / KALOhírek


Aláhúzta: Az egészségügyben az eszközök, gyógyszerek, beszerzésén túl az orvosok jelentős béremelésére volt szükség. A gazdasági program célja az volt, hogy a gazdaság szereplőit helyzetbe hozzák, felkészítsék arra, hogy ugrásra készen várják a járvány utáni remélt fellendülést.

Ugyan a vakcina tömeges megjelenéséről még nem beszélhetünk, de várhatóan hamarosan erre is sor kerül.

A cél az, hogy amikor ez bekövetkezik, akkor az ország gazdasága ne egy vert sereg, egy félig amputált lábú katona legyen, aki nem tud már megmozdulni, amikor újra hadra foghatónak kell lennie. Hanem legyen olyan állapotban, hogy ugrásra készen álljon, amikor beindul a német és a kínai gazdaság, ugyanis e kettőt kell figyelemmel kísérni – mutatott rá Font Sándor.

Hozzátette: fontos, hogy amikor ez megtörténik, akkor ne a megszűnt vállalkozásokat keljen számolgatni, hanem a gazdaság minden szereplője a lehető legnagyobb fordulatszámon kapcsolódhasson rá a világgazdaságban jelentkező kedvező folyamatokra.

Azonban kell, hogy legyenek olyanok is, akik a kanyarban tudnak előzni  – tért vissza korábbi utalására a képviselő, értve ezalatt, hogy olyan manővert hajtott végre a magyar gazdaság és a kormányzat, ami roppant veszélyes:

Nem tudjuk, hogy mi fog történni a kanyar végén, mi jön szembe. De lehet, hogy ezzel a veszélyes manőverrel mindenkit megelőzünk, és mire a kanyar végére érünk, már 500 méterre vagy egy kilométerre előttük járunk, miközben ők még csak a kanyar után kezdik el egymást kerülgetni,”Míg ők megpróbálják fölvenni a ritmust a világgazdaság addigra már pörgő ritmusával,

Ti ebben, a kanyarban előzők társaságában vagytok!”
„Olyat tettetek aminek nem látjátok pontosan még a végét” – mondta Font Sándor, utalva arra, hogy a válsághelyzet ellenére nem az ilyenkor szokásos megszorító, leépítő, önfelszámoló módszert választották – bár erre is van példa sajnos hazánkban is, de a más országokban látottaknál kisebb mértékben –, hanem mégis vállalkoztak arra, hogy

bár nem látjuk pontosan mi lesz, de van egy elképzelésünk arról, hogy mi lehet.”
Miközben mások vészhelyzeti állapotba kapcsoltak, e jelenlévőknek van bátorságuk és jövőképük, hogy a válsághelyzetben is,

AMELLETT HOGY A MUNKAHELYEIKET MEGTARTOTTÁK, BERUHÁZTAK, AMIHEZ KÜLÖNLEGES KORMÁNYZATI SEGÍTSÉGÉRT IS FORDULTAK.

A képviselő a kormány támogató hozzáállásának példájaként elmondta, hogy a 100 milliós, vagy milliárdos pályázatok esetében korábban akár másfél év eltelt, mire egy pályázat támogatói szerződése megszületett, míg most akár két hónap alatt eljuthatnak a kedvező döntésig a pályázatok. Ebben az esetben, a járványügyi válsághelyzet idején a beruházóknak nyújtandó támogatásokról szóló pályázatnál ez három hónap volt a vonatkozó kormányprogram értelmében.

Mi több, egy rendkívül gyors, sokak számára meglepő módon előfinanszírozást is lehetővé tevő kormányzati többletfinanszírozás is megjelent, amelyhez ugyanilyen gyorsasággal hozzá lehet jutni, hogy a kormányzat segítse azokat a vállalkozásokat, amelyek az országos gazdasági koncepcióhoz illeszkedően a saját területükön is mernek a kanyarban előzni.

Ha még a híd is!

A továbbiakban az előző napon történt, a Kalocsa–Paks Duna-híd építését érintő fontos előrelépésről szólt röviden a képviselő.
Amint arról portálunk is beszámolt, online rendezvény keretében az állam részéről a Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő Zrt. átadta a munkaterületet az új Duna-híd kivitelezőjének.

Az alkalmon részt vettek az illetékes hatóságok, érintett közművállalatok és önkormányzatok képviselői is. A terület átadása kapcsán még rengeteg egyeztetésre szükség volt, tekintettel arra, hogy számos közművet érint a terület. Mindezek feltárásának és kiváltásának meg kell történnie a következő három hónapban, amikorra már a kívülálló számára is érzékelhetőek lesznek az építkezés munkálatai. Addig a fenti munkák mellett a régészeti feltárások is megtörténnek, majd

VÁRHATÓAN MÁJUS-JÚNIUSRA, A NYÁRRA NAGYON LÁTVÁNYOS SZAKASZÁBA ÉRKEZIK A HÍDÉPÍTÉS

– szögezte le Font Sándor, aki a két témakört összekapcsolva azt mondta: a járvány után

A JELENLÉVŐK VÁLLALKOZÓI EREJE ÉS SZEMLÉLETE, VALAMINT A KALOCSA ÉS TÉRSÉGE ÉLETÉT NAGYBAN BEFOLYÁSOLÓ HÍDÉPÍTÉS EGYÜTT EGY ÚJ HELYZETET FOG TEREMTENI.

Olyan már nem lesz…

Ugyanakkor úgy vélekedett: az a helyzet, amely 2019-ben, illetve azelőtt volt, nem fog visszatérni, illetve nem olyan formában fog visszatérni. Akkor sem, amikor már elmondhatjuk, hogy elmúlt a járvány. Erre kell mindenkinek felkészülnie – jelentette ki Font, ugyanakkor üdvözölte, és az elkövetkezendő időszakra való felkészülés szempontjából jó előjelnek tekintette, hogy Kalocsán és környékén egy erős gazdasági mag kezd kiformálódni, és

ÖRÖMMEL NYUGTÁZTA, HOGY EZT A LOKÁLPATRIÓTA, A „KALOCSAI ÜGYÉRT” IS ELKÖTELEZETT VÁLLALKOZÓI KÖRT KALOCSA VÁROS POLGÁRMESTERE MAGA MELLETT TUDHATJA, ÉS TÖREKVÉSEIKBEN MINDENBEN TÁMOGATJA IS.

Ehhez Ő maga is minden segítséget meg fog adni – ígérte felszólalása zárásaképpen Font Sándor.

A találkozó zárt ajtók mögött folytatódott.

A résztvevők közül a Csirkeláb néven elhíresült telken beruházó családi vállalkozást képviselő Beer Attilával nemrégiben készítettünk interjúta részben már megkezdett beruházás-sorozatukról.
A találkozó többi résztvevőinek fejlesztéseivel kapcsolatban a közeljövőben tervezünk hasonló cikkeket közzétenni.
Kövessék portálunkon!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 22., 11:40
Érdemes volt kilátogatni szeptember első szombatján a kalocsai reptérre, ahol látványos tűzijátékkal nyíló esti futás, repülési lehetőség és ingyenes egészségügyi vizsgálatok is várták az érdeklődőket az Aero Club Foktő-Kalocsa rendezvényén.
2023. 09. 22., 11:35
Roma zenei előadókkal, népviseleti és néptáncbemutatóval várják az érdeklődőket!
2023-09-18 14:13:38
Első kézből kaptak információt a településvezetők a Paks II. beruházás előrehaladásáról, fontos mérföldköveiről a Közép-Duna Menti Fejlesztési Tanács fórumain. A hatállomásos tájékoztatósorozatra 99 település polgármesterei kaptak meghívást. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 09. 24., 16:11
A javaslat szerint jövő év márciusától ismét nő az érintetti kör, pontosan 83889 egészségügyi szakdolgozó bére, de már differenciáltan. Még >>>
2023. 09. 23., 20:04
A Zöldfa utcai óvodában péntek délelőtt tartották a díjátadót. Még >>>
2023. 09. 23., 11:16
A válasz röviden és tömören: igen, öntözzünk. De ha megállunk e túlegyszerűsített válasznál, és ész nélkül locsolunk, nagyobb bajt okozunk, mint amit a szárazság eredményezne! Még >>>
2023. 09. 22., 11:06
Kezdő vagy, de egyelőre kerülnéd a termeket? Egy hosszabb kihagyás után térnél vissza az edzéshez, és előtte alapoznál otthon egy kicsit? Esetleg kizárólag otthoni edzésben gondolkodsz, és a lehetőségekhez mérten szeretnéd magadból kihozni a maximumot? Segítünk megtenni az első lépést! :) Még >>>
2023. 09. 22., 10:50
A héten diagnosztizált esetekkel a 2023. évben nyilvántartott nyugat-nílusi láz megbetegedések száma 25-re nőtt. Még >>>
2023. 09. 21., 15:17
Egy csengődi asszony görög hatósági jelzést szerelt fel autójára, amit a közelmúltban vásárolt. A történtek vizsgálatát a Kiskőrösi Rendőrkapitányság befejezte. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK